arttim
Zainteresovan član
- Poruka
- 477
vuk80:Zasto su ljudi zli?
Zato sto je lakse biti zao nego dobar.Izabrati laksi put,to je to.Zlo je odlika slabih,a cini mi se da ih ima sve vise.
Nema tu neke relativnosti kao sto su mnogi ovde pomenuli.Ne moze dobro i zlo biti relativno.Svako od nas zna sta je dobro a sta lose.To je usadjeno u nama.To je ono sto se zove moral,i kao sto rekoh ima ga sve manje.
Mi smo ono sto odlucimo da budemo,dobri ili zli.
NIjedan covek nije potpuno zao i potpuno dobar.Mi smo malo andjeli,malo demoni.Samo zavisi hoces li ici tezim ili laksim putem.
Ja verujem u Boga,i verujem u dobro,ali isto tako znam da i zlo postoji.Negde sam procitao,video ili cuo:"Da bio zlo preovladalo,dovoljno je da dobar covek samo ne uradi ista." Zato se treba boriti protiv zla,uvek,i onda kad ostali kazu da si lud.Ti znas kao i oni sta je dobro a sta lose.
Slazem se u potpunosti ..
Naravno da dobro i zlo nisu relativne kategorije.....samo ih ljudi relativizuju da bi opravdali sebe.....I tacno je da svako u dubini duse zna sta je dobro, a sta zlo.....svako ima savest...koja iako nije savrsena moze biti unutrasnje moralno merilo.....
I jedino ako se borimo protiv zla...dolazimo do dobra....pasivnost je sama po sebi zlo....itd.................

...Tako je i nama (i svojevremeno NJIMA) zanimljivo da gledamo "uterivanje demokratije" u Iraku (neki ga cak zdusno i podrzavaju), dok smatramo tragedijom uvodjenje TV pretplate, recimo (Mada ga ja, vala, necu placati