Zasto su ljudi zli?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
batka_mija:
ako mi bilo ko pokaze jednu iskreno srecnu i zadovoljnu osobu, uvek cu svima pricati da sam video cudo nad cudima...
Hmm... ja sam samo objašnjavala kako razumem post Tužnog P.
A da li iskreno srećnih i zadovoljnih ljudi ima... pa, mislim da ima. :roll:
Samo, treba imati na umu da je život dinamička pojava i da se SVE, ama baš sve u njemu pojavljuje kao plima i oseka.
Nezadovoljstva koja povremeno osećamo teraju nas da idemo napred, u smislu ličnog razvoja, i ona su super stvar. Problem se javi kada smo hronično nezadovoljni i ništa ne preduzimamo. Tada okoštavamo kao bića i zlo se fino ugnezdi u nama... kao gljiva na vlažni teren. :?
Sreća je takođe varljiva... ali to nije važno, jer i tuge imaju svoju vrednost. Nije tuga negativna po sebi. A bogami, nije ni sreća pozitivna po sebi. Mada nam je lepo dok traje :D

sladoled je super stvar, ili sok od visanja, za nezadovoljstva ne bih bas rekao...
malo pre napisah i jos uvek tvrdim da je zlo u svima nama i da moze jedino da se probudi! ono je samim nasim rodjenjem "ugnezdeno" u nas. i od nas samih zavisi da li cemo dozvoliti da se razvije. i da, moze da se razvije kao pecurke posle kise, kako bi to nas narod lepse rek'o... kao dve strane medalje...

a sreca??!! pa sreca je lepa samo dok se ceka, secas se? ;-)

p.s.i kod sindi mi se posebno svidja sto uvek drzi do svog misljenja... :-D

batka_mija:
sladoled je super stvar, ili sok od visanja, za nezadovoljstva ne bih bas rekao...
malo pre napisah i jos uvek tvrdim da je zlo u svima nama i da moze jedino da se probudi! ono je samim nasim rodjenjem "ugnezdeno" u nas. i od nas samih zavisi da li cemo dozvoliti da se razvije. i da, moze da se razvije kao pecurke posle kise, kako bi to nas narod lepse rek'o... kao dve strane medalje...

a sreca??!! pa sreca je lepa samo dok se ceka, secas se? ;-)

p.s.i kod sindi mi se posebno svidja sto uvek drzi do svog misljenja... :-D

hahhahaha..sta to treba da znaci?devojka je lepo napisala, nemam nista da dodam...zasto da se ne slozim?:lol: :lol: :lol:

batka_mija:
Ma čekaj malo, stani.... nezadovoljstvo POKREĆE NA PROMENE, i zato je ono po svom efektu na čoveka često dobro. Zadovoljstvo sobom u smislu postignutog, zadovoljstvo nekom trenutnom situacijom itd samo te ostavlja na istom... i, pre ili kasnije, generiše nezadovoljstvo. Zar ne?
Da to kažem drugačije - mislim da život nije napravljen da bismo konstantno OSEĆALI zadovoljstvo, nego da bismo ga DOSTIZALI.

A o sreći koja je lepa samo dok se čeka možemo govoriti samo ako pouzdano znaš kada sam ironična, a kada ne :D . U redu je ukazivati na nečiju nedoslednost u stavovima ako misliš da postoji, i stvarno je lepo što čitaš čak i naslove mojih postova - temeljno u svakom slučaju - ali nije lepo to što si pomalo zloban u primedbama.

P.S. Naravno - ne govorim o onima koji su nezadovoljni jer žele drugačiji nos, ili građu tela... to su gluposti i rasipanje energije. :D

Joj joj.

batka_mija:
totalno se ne slazem sa ovim!

ako mi bilo ko pokaze jednu iskreno srecnu i zadovoljnu osobu, uvek cu svima pricati da sam video cudo nad cudima...

U ovome jeste problem današnjice....Vi što tražite čvrstu logiku za razloge što je neko zadovoljan.
Pa ljudi su zadovoljni zato što žele da budu zadovoljni , ma kako vam ovo blesavo zvučalo.
Vremenom nauče ili od drugih mudrih ljudi ili iz svog iskustva , šta im umanjuje zadovoljstvo ili šta ih dovodi u sukobe. Sve ovo oni normalno žele da izbegnu . Tako će radije biti sebični , da nebi došli u situaciju da se njihov doprinos meri ili da pak naprotiv oni zbog svojih razloga očekuju protivuslugu.

Neke od poslovica:
Ne posluj sa rodjacima.
Čist račun duga ljubav.
----------------------------------------------------
Ja sam lično poznavao mnoge starije osobe (medju kojima je i moja baka) koje imaju mnogo više razloga da budu nezadovoljne , ali su zadovoljne. Nešto što bi vama i meni izgledalo kao muka , uz takve osobe počne da izgleda i da osećate kao težak život u kojem je svaki dan pobednički i duh miran. Niko tu nikoga ne laže , ali to zadovoljstvo i snalažljivost u osećanju vrednosti i energije svuda oko nas, ne može nikog zrelog ili pristojnog da ostavi neosetljivog ili ravnodušnog....
Ni zločin , ni najveća zla , iako izazovu ljutnju i reakciju , ne ulaze kao crno , kao "primoravanje naše ličnosti da se prilagodimo zlu oko nas" i da stvara nama samima hiljadu opravdanja zašto smo se promenili i postali "drugačiji" a sve više nalik onima koji su nas povredili....

Slazem se sa prethodnim Patkovim postom. Meni se nekda cini da se neki ljudi maltene radjaju zadovoljni. Jednostavno, to je deo njihove psihe. Ti ljudi ostaju zadovoljni i pored nedaca bas zato sto razmisljaju tako, dok neke druge ljude i najmanja neprijatnost izbaci iz lezista, a to se onda odrazi na neke druge njihove poteze ( kao domino efekat ). Cini mi se da je to kao neki dar - biti zadovoljan sobom i zivotom, i prihvatati ga sa zadovoljstvom kao takav.

zaista ne zelim da moji postovi, kojih nema bas puno, imaju prizvuk zlobe! iskustvo mi kaze da je tako i ja samo volim da budem realan, sa obe noge cvrsto na zemlji.
slazem se ja da postoje ljudi koji su zadovoljniji svojim zivotom od drugih. cak se i slazem sa tim da to zadovoljstvo treba dostici. ali tvrdim da nema puno ljudi koji ce se konstantno osecati srecno i zadovoljno dok idu ka tom cilju! dok prolaze kroz teskoce na tom putu. za to je potrebno mnogo vise!
i sta god ti ljudi pricali, u fazonu: 'ja sam srecan i zadovoljan svojim zivotom i nista necu menjati' mislim da je to vise laganje i ubedjivanje sebe u nesto sto nije sasvim tacno.
mislim, da li ste svi vi STVARNO srecni i zadovoljni? iskreno?
ja nisam, ali to nije nesto sto se ne moze popraviti i radim na tome. i dok to radim, ne mogu da kazem da sam srecan i zadovoljan jer to trazi mnogo vise odricanja nego sto bi trebalo!

a sto se zadovoljstava, o kojima patak prica, tice? hm... pa evo, ja sam sad rucao i skroz sam zadovoljan i srecan! :-D

batka_mija:
ali tvrdim da nema puno ljudi koji ce se konstantno osecati srecno i zadovoljno dok idu ka tom cilju! dok prolaze kroz teskoce na tom putu. za to je potrebno mnogo vise!
Pa niko to ne tvrdi ovde... :D
Uzgred, ja razdvajam pojmove sreće i zadovoljstva.
Za mene sreća nema veze sa postizanjem ciljeva. (A zadovoljstvo ima.)
Hoću da kažem srećna sam često i bez razloga, i vrlo lako postignem to osećanje.
A zadovoljna sam uvek s razlogom.

Nego, manimo to sve - šta je bilo za ručak? :D

Hm... Zanimljiva tema, želeo bih i ja da se uključim.

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje, mora se prvo krenuti od pitanja: Šta je zlo, a šta je dobro? Koje su osnove dobra i zla? Koja je razlika između te dve stvari? Da li se zasniva na nečemu što je već postavljeno ili na osnovu onoga kako ljudi sve to vide?

Po mom mišljenju, osnova svakog etičkog sistema se zasniva na jednom osvnovnom načelu: Da je zlo nanositi bol bilo kakve vrste drugom živom biću. A dobro je kada se čini dobro drugom živom biću. Ali tu postoji još jedno pitanje: Šta je to bol koje živo biće trpi? Ono u stvari varira zavisno od čoveka. Čovek ima razna shvatanja koja utiču na to šta on smatra za bol, a šta za dobro delo.
Što se tiče sa etičkog pogleda nanošenja bola, to je svedeno na konkretne principe koji većina ljudi poštuje i zna.

Ali nije ljudsko shvatanje postupanja ograničeno samo na etičku definiciju, već obuhvata i moral, čast i dostojanstvo. A to su daleko komplikovanije definicije od etike, jer moral nije ni za koga isti.

Toliko od mene.

Čim kažeš većina odmah znam da je u pitanju malogradjanska ili populistička tortura u pitanju....

-Kako si ti postavio temu niko nikad ne bi težio da bude dobar , jer bi se zapetljao u to da li je to dobro ustvari stvarno dobro....

Mislim da ili imas ili nemas neki urodjen osecaj da ne cinis zlo,a sva ta filozofiranja samo komplikuju.Ako je neko pun,zavisti,mrznje i sl. to je zlo u najavi.On navodno cini dobro,ali to ne oseca iz duse,i samo je pitanje kad ce se to ispoljiti kroz neki,u najmanju ruku,pacerski postupak.

Tuzni_patak:
-Kako si ti postavio temu niko nikad ne bi težio da bude dobar , jer bi se zapetljao u to da li je to dobro ustvari stvarno dobro....
E, vidite, ja sam hteo nešto drugo da poentiram. Hteo sam da kažem da bez obzira koliko se mi trudili da budemo dobri i mislimo da smo dobri, nismo uvek u pravu. Tako da treba dobro proceniti naše postupke, kako bismo utvrdili da li su oni dobri ili loši.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back