ZAKON POSTOJANJA – istina o postojanju materije, zivota i prirode

Bangg:
Evo ti Ljubo definicija Duha -kopirao sam je sa teme volja...
Rekao sam vam malo ranije:
Nekome ispred nosa moze biti i iza njega ,zar ne?
Duh je sve ono sto nas okruzuje i sto je u nama pa i mi sami -on je nasa svest o nama kao Bicu i on je jedina istina i to neiskvarena Um-om odnosno Razumom.
Da li vam odgovara ova definicija ? Da li ste spremni da vidite ono sto vam je ispred nosa ?

Ovo nije definicija ničega. Dalje neću ni da čitam tvoj post.

zoro, uzletio si! bravo!
najteže je spuštanje, a da si ne slomiš krilca i sve nogice.
. . ..
smiley_emoticons_fliegebaseball.gif
...... . . . . . . . . . . . .
ali ima tu i drugih opasnosti, koje te mogu zateči nakon uspješnog spuštanja

Poslednja izmena:
DRAGOLJUB69:
Previše je mehanicistički i pojednostavljeno Ljubovo objašnjenje-ima tu toga ihaj!

Osim svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji ničeg drugog nema. To je abeceda i formula ISTINE o svemu. Mnogobrojna čuda ovoga sveta, ma koliko bila velika, moguća su samo ako ZNAŠ kako da ih izvedeš. A da bi imao ZNANJE i da bi mogao da činiš čuda, moraš biti svest i raspolagati sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti da bi pomoću njih, putem iskustva moga steći ZNNJE: I to je SVE. To je i početak i karaj svake filozofije i svake istine. Vrlo jednostavno, zar ne? Da nije jednostavno ne bi ni bilo istinito. Dogme i laži su uvek komplikovane, obimne i zamršene, a Istina, NIKAD.

Poslednja izmena:
Ovo nije definicija ničega. Dalje neću ni da čitam tvoj post.
Ovo sto si napisao takodje govori o tebi mnogo i koliko si daleko od Istine- posto nisi shvatio da nas svako necemu moze nauciti bez obzira o cemu govori...
Mogu tebi svetlosna bica kao sto kazes da su ti prenela ,da prenesu znanje ali pitanje je kako ces ti to znanje razumeti...
E vidis ja nisam upoznao takva bica ali ja osecam da ona postoje i osecam da ja mogu postati isto takvo bice...
I ako mi je zao sto ne Razumes ... bitno mi je da Ja Koji Jesam i Ja to shvatamo :)
Ali cu ti reci ipak ovo :) Dokle god se vodis Razumom u spoznaji sebe to te cini da se osecas blizu ali si ustvari sve dalje i dalje od sebe...Lepo sam ti napisao Svest ne moze za sebe reci Ja Postojim to moze samo Razum a Svest-Duh je osecanje i ono funkcionise po totalno drugacijem principu...

Osim svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji ničeg drugog nema. To je abeceda i formula ISTINE o svemu. Mnogobrojna čuda ovoga sveta, ma koliko bila velika, moguća su samo ako ZNAŠ kako da ih izvedeš. A da bi imao ZNANJE i da bi mogao da činiš čuda, moraš biti svest i raspolagati sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti da bi pomoću njih, putem iskustva moga steći ZNNJE: I to je SVE. To je i početak i karaj svake filozofije i svake istine. Vrlo jednostavno, zar ne? Da nije jednostavno ne bi ni bilo istinito. Dogme i laži su uvek komplikovane, obimne i zamršene, a Istina, NIKAD.

Pa zasto ne izvodis cuda onda :) ? To da moras biti Svest to se slazem , ali za raspolaganje sa sedam patuljaka ne...Jer da bi mogao postici Svest nije ti potrebno nikakvo znanje steceno Razumom koje ustvari predstavlja iskrivljenu istinu...A gde ces veceg dokaza da je tako od toga da svako od nas ima svoju istinu i misli da je on u pravu i da je iznad drugih po svome tumacenju iste.E kada to budes priznao sebi bices korak blize ka pravoj Istini koja je ista za sve. Time ne kazem da ja znam Istinu u njenom pravom svetlu-ja vidim da sam jos daleko od nje,jer kada bih je znao sada i imao u sebi ja ne bi bio ovde na ovom forumu i cavrljao sa vama verovatno... :) i to ne zbog toga jer bi se osecao da sam kao ja sada nesto iznad vas po bilo kom osnovu,vec iz totalno drugog razloga...

Poslednja izmena:
BANGG:
Dokle god se vodis Razumom u spoznaji sebe to te cini da se osecas blizu ali si ustvari sve dalje i dalje od sebe...

Na podforumu «religja» ili «ezoterija» možemo tražiti istinu o sebi i prirodi «nerazumevanjem ničega» (recimo, meditacijom i sl.), a ovde ne možemo, jer ovo je filozofija. Ovde moraju da se koriste iskustva, činjenice i logika – dakle sve ono što je karakteristika RAZUMEVANJA.

Lepo sam ti napisao Svest ne moze za sebe reci Ja Postojim to moze samo Razum

Razum NE POSTOJI. Postoji samo svest i njena sposobnost RAZUMEVANJA. Razumevanje je glagol, radnja i to psihička – u vidu logičkog mišljenja – i ne može se označiti imenicom jer RAZUMEVANJE ne postoji kao stvar. Radnje, kako fizičke, tako i psihičke, ne mogu postojati same po sebi, već mora postojati vršilac radnji, a to je uvek i samo SVEST, jer ona je jedina koja POSTOJI i nju označavamo imenicom. Reč SVEST je imenica.

Svest-Duh je osecanje i ono funkcionise po totalno drugacijem principu...

Svest nije OSEĆANJE. Osećanje, na primer, gladi, ljubavi, mržnje itd. su psihičke radnje svesti. Svest je ta koja POSTOJI. Svest, to je naše JASTVO i ono je to koje POSTOJI i ima sposobnost da vrši fizičke i psihičke radnje – da oseća glad, mržnju, ljubav itd.

Kada si rekao: «Svest-Duh je osećanje», možda si mislio na SVESNOST. Za SVESNOST se u neku ruku može reći da je OSRĆANJE, jer SVESNOST JE RADNO I POKRETNO STANJE SVESTI. Svesnot kao stanje svesti počinje kada svest počne da koristi svoje fizičke i psihičke sposobnosti i radnje jer jedino pomoću njih može biti svesna nečega. A kad ne vrši fizičke i psihičke radnje, tj. kada se ne napreže, ne kreće, ne opaža, ne oseća, ne misli i ne razumeva, tada naša svest, tj naše jastvo, nije svesno ničega i to stanje nije stanje SVESNOSTI naše svesti, već NESVESNOSTI.

BANGG
Pa zasto ne izvodis cuda onda?

Čovek ne može činiti čuda. Može ali uz pomoć svetlosnih bića. Na primer, video si kako svetlosna bića putem misli crtaju ona krugove na žitnim poljima u Engleskoj. Jednostavno, uspostave misaonu, telepatsku vezu sa klasjem pšenice na žitnom polju i zaomle klasje da se povija po želji svetlosnog bića i to je sva mudrolija. Tako mogu i planine da se pomeraju i mora da se razmiču, ali treba znati kako se to radi i vežbati. Jednom prilikom me svetlosno biće upitalo da li želim da činim «čuda»? Rekao sam da ne želim jer «čuda» zaglupljuju ljude. Rekao sam da želim da objasnim čuda. I što sam tražio to sam i dobio. Najveće čudo je POSTOJANJE SVESTI. Svest je, uostalom, jedino čudo koje POSTOJI. Sva ostala čuda od kojih se svemir sastoji samo su fizičke i psihičke radnje svesti. Sve se pomoću znanja postiže i promišljanja tog znanja. Misao je osnovna pokretačka snaga svega. Deluje iznutra svega, niko je ne vidi, izgleda kao da je i nema, a čuda čini.

To da moras biti Svest to se slazem , ali za raspolaganje sa sedam patuljaka ne...Jer da bi mogao postici Svest nije ti potrebno nikakvo znanje steceno Razumom koje ustvari predstavlja iskrivljenu istinu...

Mešaš pojmove «svest» i «svesnost». To dvoje nije isto. Svesnost je stanje svesti u koje svest ulazi kada koristi svoje fizičke i psihičke sposobnosti i radnje. Kad svest ne bi raspolagala sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i kad ih ne bi koristila kao radnje, tada nikaka ne bi mogla biti svesna ničega. A kad nikada ne bi bila svesna ničega, tada ne samo da ne bi bila svest, već je ne bi uopšte ni bilo. Ne bi tada bilo ničega, jer postojati i biti svestan može samo onaj ko rspolaže sa sedam («patuljaka») fizičkih i psihičkih sposobnosti.

A gde ces veceg dokaza da je tako od toga da svako od nas ima svoju istinu i misli da je on u pravu i da je iznad drugih po svome tumacenju iste.

To je tačno. Ali to nikako ne znači i da je svačija istina – ISTINA. Postoje pravila po kojima se može znati čija istina je valjana, a čija nije. To su pravila iskustvenog dokazivanja i proveravanja onoga što se tvrdi da je istina i logičkog objašnjavanja i razumevanja toga što se tvrdi da je istina. Ako neko tvrdi da zna istinu, a drugi ljudi to putem iskustva ne mogu ni da provere, ni da razumeju, onda to nema značenje istine..

E kada to budes priznao sebi bices korak blize ka pravoj Istini koja je ista za sve.

Samo ona ISTINA koju svi mogu iskustveno da provere i logički objasne i razumeju, može da bude VAŽEĆA ISTINA ZA SVE. A što se «MOJE» istine tiče, ja samo tvrdim da osim svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji ničeg drugog nema. Naučne i iskustvene dokaze koje svako može da proveri sam izneo i objasnio sam logiku koja objašnjava da može svako da razume, po kojoj sve samo tako može da bude i nikako drugačije. Pa ko voli, neka izvoli. KO ne, neka se i dalje drži svoje istine – niko to ne može da mu tabrani.

Time ne kazem da ja znam Istinu u njenom pravom svetlu-ja vidim da sam jos daleko od nje,jer kada bih je znao sada i imao u sebi ja ne bi bio ovde na ovom forumu i cavrljao sa vama verovatno...

A zašto, kad bi znao Istinu, ne bi bio sa nama na forumu .... da li zato da ti je ne ukrademo?

i to ne zbog toga jer bi se osecao da sam kao ja sada nesto iznad vas po bilo kom osnovu, vec iz totalno drugog razloga...

Istina se ne sme kriti ni od koga ni iz kakvih «drugih razloga». Onaj ko je zna dužan je da je svima kaže. To inače rade svi koji misle da znaju Istinu – i naučnici i filozofi i političari i teolozi. Tako i treba, neka svako sve što zna, stavi ispred sebe na tezgu, pa čija roba bude najbolja i najjeftinija, ta će najbolje i da se proda. Čovek je društveno biće, a to znači da svako šta ima da ponudi treba da ponudi i podeli sa svima. Vidiš, tako je to uređeno između ćelija i organa u ljudskom telu. Sve po principu «svi za jednoga – jedan za sve». Tako na primer, noge nose ćitavo telo, ruke rade za čitavo telo, pluća dišu za čitavo telo, stomak vari hranu za čitavo telo, srce kuca za čitavo telo, mozak misli za čitavo telo, oči gledaju za čitavo telo. Itd. itd. Sve u smislu: «Ljubi bližnjega kao samoga sebe»! Kamo sreće da je tako u nas među ljudima u ljudskom društvu – gde bi nam bio kraj? Kad bi hrišćani znali da hrišćanstvo nije to što oni misle da jeste, sramili bi se što sebe smatraju i nazivaju hrišćanima. Isto važi i za muslimane. I komuniste... i demokrate. I sve ostale.

Poslednja izmena:
Jednom prilikom me svetlosno biće upitalo da li želim da činim «čuda»? Rekao sam da ne želim jer «čuda» zaglupljuju ljude.

Аха. Светлосно биће те упитало да ли желиш да чиниш чуда ? Нешто као Аладин и чаробна лампа, Рибар и златна рибица и слично.

Nije uzrok nego uslov, telo je potpuno determinisano a na citavom tom lancu nema nigde volje. Ona je izvan lanca uzroka i posledice pridodata sinhronisticki a ne kauzalno kako si napisao. Volja ne pomera materijalni oblik niti pomera bilo sta.

То је суштина која негира ове фантазме које овде читамо а ако бисмо им пришли озбиљно. Јер дотични не поседује знање о појави и ствари по себи самим тим ни знање о априорности каузалитета. Па мисли да научним методом одговарајући на питање "зашто" "како" тј. позивајући се на каузалитет... тражећи узрок. Да тиме може објашњавати метафизичку суштину или ствар по себи .

А да то зна знао би и да у трансцендентном не важи категорија простора, времена линије нити каузалитет . Тако да приче које се позивају на узрочност ничим не дотичу ствар по себи већ само појаву. Тј. знао би да се научни метод бави искључиво појавним светом а не трансцендентним.

Али не очекуј да ће дотични икада нешто од тога схватити Веровао или не потпуно исто ово је писао и пре десетак година. Ти фантазми су дубоко укорењени у његов психички склоп. Немогуће је то променити.

Na podforumu «religja» ili «ezoterija» možemo tražiti istinu o sebi i prirodi «nerazumevanjem ničega» (recimo, meditacijom i sl.), a ovde ne možemo, jer ovo je filozofija. Ovde moraju da se koriste iskustva, činjenice i logika – dakle sve ono što je karakteristika RAZUMEVANJA.
Uvidjas li da ovim sto si rekao priznajes Razum kao posledicu shvatanja-ne shavatanja objektivnog sveta kroz Um koji je jedan jedini...A nas razuma ima na milijarde...Kazes meditacijom i slicno a sta to slicno ? Ja cu ti reci Meditacijom kojom dokazujes Razumu da postoji Svest u tebi i Svesnim pogledom oko tebe da ona postoji i van tebe kao svet koji se prikazuje nama sto je jednako Duhu...

Razum NE POSTOJI. Postoji samo svest i njena sposobnost RAZUMEVANJA. Razumevanje je glagol, radnja i to psihička – u vidu logičkog mišljenja – i ne može se označiti imenicom jer RAZUMEVANJE ne postoji kao stvar. Radnje, kako fizičke, tako i psihičke, ne mogu postojati same po sebi, već mora postojati vršilac radnji, a to je uvek i samo SVEST, jer ona je jedina koja POSTOJI i nju označavamo imenicom. Reč SVEST je imenica.
Kazem ti za Svest nije potrebno Razumevanje ona-Svest-Duh Jeste i to je jedina neiskvarena Istina -Apsolutna.
Logicko misljenje je samo nasa zabluda koju smo stvorili i zagubili se u njoj, jer nemoguce je objektivizovati recju-mislima ono sto Svest predstavlja kada je posmatramo OPAZANJEM(ono sto izgleda kao da je van nas a u nama je) kroz UM pri tome ne misleci(ne koristeci reci i misli da je objektivizujemo)Vec samo koristiti OKO(naseg tela) kroz ciji Pogled usmeravamo PAZNJU ka nekoj promeni u nama...

Svest nije OSEĆANJE. Osećanje, na primer, gladi, ljubavi, mržnje itd. su psihičke radnje svesti. Svest je ta koja POSTOJI. Svest, to je naše JASTVO i ono je to koje POSTOJI i ima sposobnost da vrši fizičke i psihičke radnje – da oseća glad, mržnju, ljubav itd.
Svest jeste nase JASTVO kao sto kazes i ona POSTOJI ali kazem ti kao OSECANJE koje se oslikava kroz nas UM(apsolutni UM)u nasem BICU.Svest ne oseca glad,mrznju,Ljubav...Ona jeste LJubav Apsolutna.Razum je taj koji nam govori da osecamo glad mrznju, ljubav(ono sto vecina smatra Ljubavlju je samo neko osecanje koje ne znaju objasniti)... jer osecamo u nasem BICU da nas praznina jede ciji je pokretac agonija koja i predstavlja tu prazninu kojom smo se rasprsli u sebi kao privid i na taj nacin stvorili KREACIJU.Mi uzimamo tu "energiju" potrebnu za nas opstanak od nas samih od naseg Duha odnosno nase Svesti i time se hranimo samim sobom(kao sto Isus kaze -"jedite ovaj hleb jer on je moje telo i pijte ovo vino jer ono je moja krv"...)

Kada si rekao: «Svest-Duh je osećanje», možda si mislio na SVESNOST. Za SVESNOST se u neku ruku može reći da je OSRĆANJE, jer SVESNOST JE RADNO I POKRETNO STANJE SVESTI. Svesnot kao stanje svesti počinje kada svest počne da koristi svoje fizičke i psihičke sposobnosti i radnje jer jedino pomoću njih može biti svesna nečega. A kad ne vrši fizičke i psihičke radnje, tj. kada se ne napreže, ne kreće, ne opaža, ne oseća, ne misli i ne razumeva, tada naša svest, tj naše jastvo, nije svesno ničega i to stanje nije stanje SVESNOSTI naše svesti, već NESVESNOSTI.
Mislio sam i mislim na Svest(sve oko nas i u nama) ali konkretno na ono sto se ispoljava kao da je van nas a nije -ovaj spoljasni svet koga vecina zove materijalnim i pokusavaju da ga shvate Razumom...Medjutim sustina je u tome da njemu nije potrebno shvatanje Razumom jer time se iskrivljuje njegova Istina.On treba da se upija i oseca da bi se spoznao....

Poslednja izmena:
Uvidjas li da ovim sto si rekao priznajes Razum kao posledicu shvatanja-ne shavatanja objektivnog sveta kroz Um koji je jedan jedini...A nas razuma ima na milijarde...Kazes meditacijom i slicno a sta to slicno ? Ja cu ti reci Meditacijom kojom dokazujes Razumu da postoji Svest u tebi i Svesnim pogledom oko tebe da ona postoji i van tebe kao svet koji se prikazuje nama sto je jednako Duhu...

Kazem ti za Svest nije potrebno Razumevanje ona-Svest-Duh Jeste i to je jedina neiskvarena Istina -Apsolutna.
Logicko misljenje je samo nasa zabluda koju smo stvorili i zagubili se u njoj, jer nemoguce je objektivizovati recju-mislima ono sto Svest predstavlja kada je posmatramo OPAZANJEM(ono sto izgleda kao da je van nas a u nama je) kroz UM pri tome ne misleci(ne koristeci reci i misli da je objektivizujemo)Vec samo koristiti OKO(naseg tela) kroz ciji Pogled usmeravamo PAZNJU ka nekoj promeni u nama...

Svest jeste nase JASTVO kao sto kazes i ona POSTOJI ali kazem ti kao OSECANJE koje se oslikava kroz nas UM(apsolutni UM)u nasem BICU.Svest ne oseca glad,mrznju,Ljubav...Ona jeste LJubav Apsolutna.Razum je taj koji nam govori da osecamo glad mrznju, ljubav(ono sto vecina smatra Ljubavlju je samo neko osecanje koje ne znaju objasniti)... jer osecamo u nasem BICU da nas praznina jede ciji je pokretac agonija koja i predstavlja tu prazninu kojom smo se rasprsli u sebi kao privid i na taj nacin stvorili KREACIJU.Mi uzimamo tu "energiju" potrebnu za nas opstanak od nas samih od naseg Duha odnosno nase Svesti i time se hranimo samim sobom(kao sto Isus kaze -"jedite ovaj hleb jer on je moje telo i pijte ovo vino jer ono je moja krv"...)

Mislio sam i mislim na Svest(sve oko nas i u nama) ali konkretno na ono sto se ispoljava kao da je van nas a nije -ovaj spoljasni svet koga vecina zove materijalnim i pokusavaju da ga shvate Razumom...Medjutim sustina je u tome da njemu nije potrebno shvatanje Razumom jer time se iskrivljuje njegova Istina.On treba da se upija i oseca da bi se spoznao....
Skroz si pomešao elektrolitičko dejstvo na membranu citoplazme neurona s nekim ezoteričnim
izmišljotinama koje su najpre elektromagnetni fluks između neurona i u književno-metafizičarskom
žargonu označava apriorne sudove,sad da li sintetičke ili analitičke-zavisno od logičko-računskih
operacija....s tim da je operator opet ta citoplazma na čiju membranu elektroni ...itd...Ne mogu da se
smaram objašnjavajući nekome koji od listova na barici vidi Santa Mariju,Ninu i Pintu...ybt...:manikir:

OZIMAN:
Јер дотични не поседује знање о појави и ствари по себи самим тим ни знање о априорности каузалитета.

Da bi vas dvojica, ti i Šopenhauer, uopšte mogli da raspravljate o pojmu «stvar po sebi» prvo morate o tome dati primer iz iskustva, a zatim i objašnjenje, tj. definiciju. Kao ja, na primer. Za mene, «stvar po sebi» je svest i njenih sedam fizičkih sposobnosti, uz pomoć kojih svest postoji «sama po sebi» kao svoj razlog, uzrok, svrha i posledica. S obzirom da osim svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti ničeg drugog nema, svako drugačije poimanje i objašnjavanje pojma «stvari po sebi» je obična fantazija.

Па мисли да научним методом одговарајући на питање "зашто" "како" тј. позивајући се на каузалитет... тражећи узрок. Да тиме може објашњавати метафизичку суштину или ствар по себи .

«Metafizička suština» su pet psihičkih sposobnosti - opažanje, osećanje (dobra-zla) pamćenje, mišljenje i razumevanje. Ove psihičke sposobnosti su izvan domena nauke, ali su ipak u domenu ljudskog iskustva i o tome i bez nauke znamo sve. Znamo da su ove psihičke radnje UZROKOM čoveka kao materijalne pojave i da čovek kao takav nestaje sa lica zemlje kad u njemu ove psihičke radnje utihnu i prestanu. Reč i pojam «metafizika» izmislile su neznalice za silu i pojavu zvanu «svest» i za njene zakone, moći i manifestacije, da bi se, pred još većim neznalicama od sebe, pravile znalcima koji sve znaju.

А да то зна знао би и да у трансцендентном не важи категорија простора, времена линије нити каузалитет.
Uobičajeno je kod ljudi, koji žele pred drugim ljudima da se ističu i prave pametniji od njih, da izmišljaju reči za stvari i pojave koje ne umeju da objasne, kako bi ljudi poverovali da oni sve znanju i sve razumeju. Nauka, filozofija i religije su pune takvih reći. Zato neuki ljudi i poštuju i veruju ljudima koji se time bave, jer misle da oni razumeju sve što pričaju, ne znajući da iza njihovih reči najčešće stoji jedno obično NIŠTA. Jedan od takvih je i naš Oziman.

Тако да приче које се позивају на узрочност ничим не дотичу ствар по себи већ само појаву. Тј. знао би да се научни метод бави искључиво појавним светом а не трансцендентним.
Ovde je samo jedno sigurno, a to je da ti pojma nemaš o čemu ja u poslednjih, ne deset, već trideset godina pričam, a to je da ne postoji kauzalna veza i odnos između stvari i pjoava u vezi njihovg postojanja, već samo u vezi PROMENE njihovog energetskog, tj. objektivnog stanja. A kauzalna veza i odnos u vezi samog njihovog POSTOJANJA je isključivo UNUTAR njih samih i odvija se tako što one kao psihičke sile i pojave naizmenično uzrokuju sebe kao fizičke sile i pojave, a zatim kao fizičke sile i pojave uzrokuju sebe kao psihičke sile i pojave. I to je ono bitno po čemi «stvari same po sebi» jesu. Ali za Ozimana i njegovog i Šopenhauera ovo su španska sela i samo se džaba trudim..

Али не очекуј да ће дотични икада нешто од тога схватити.
Da je Šopenhauer zaista išta vredno otkrio u vezi istine o postojanja materije, života i prirode, ljudski rod bi odavno znao tu istinu i svi bi ga slavili. Ovako, malo ko ga i pominje. Jedino naš Ozi ga otkriva, uzdiže i prezentira kao filozofsko «čudo», da bi tako pomoću njega samoga sebe prikazao kao filozofsku «čudo». A zapravo, sve ovo i Šopenhauerovo i Ozimanovo je jedna obična tandara-mandara.

Bitno je znati ovo, da ni svetska nauka, ni filozofija, ni teologija, još uvek nisu uspeli odgovoriti na pitanja ŠTA JE SVEST, KAKO ona postoji i ZAŠTO. I dok god to ne urade, nećemo znati ISTINU o postojanju bilo čega, a pogotovo ISTNU o postojanju nas samih kao svesnih bića. I svo naše pozivanje na naučne, filozofske ili teološke autoritete i veličine, po pitanju te ISTINE, uzaludno će biti.

I bitno je znati još i to, da se sada ta ISTINA o postojanju SVESTI nalazi u Ljubinoj knjizi «Zakon postojanja» i da na svetu ne postoji, niti će da postoji tako jak um, ni autoritet koji će toj ISTINI moći i pero odbiti. A kamo li tamo nekakav umišljeni Oziman. Jer negirati ovako prezentirantiranu Istinu o svesti kako u knjizi stoji, nije moguće a da ne negiramo sebe kao svesna, energetsko-materijalna bića koja postoje sama po sebi kao - «stvari po sebi».

Poslednja izmena:
Da bi vas dvojica, ti i Šopenhauer, uopšte mogli da raspravljate o pojmu «stvar po sebi» prvo morate o tome dati primer iz iskustva, a zatim i objašnjenje, tj. definiciju.

Ne moze se raspravljati o "stvari po sebi" na taj nacin. Nase znanje je negativno u tom smislu, nikakve definicije gde ces pridodati neki opet problematican pojam ne mogu da pomognu tu vec samo da odmognu i zbune, citaj filosofe, bice ti mnogo toga jasnije...mozda.

Da je Šopenhauer zaista išta vredno otkrio u vezi istine o postojanja materije, života i prirode, ljudski rod bi odavno znao tu istinu i svi bi ga slavili. Ovako, malo ko ga i pominje.

Ne, ljudi to sto je pisao ne mogu razumeti, ne mogu uvideti, nemaju razboritost za tako nesto....da su Kanta razumeli bar 15% ne bi i dan danas imali sva ona lupetanja o velikom prasku, evoluciji....pa se i dan danas cude kako je ovo nastalo...kako je nastalo iz nista, gde je kraj svemira i slicne gluposti kojima se ispira mozak ljudima na tv-u. Tih znanja ima ali se ne mogu objasniti ne zato sto taj neko...Sopenhauer ili oziman ne moze da objasni vec zato sto to druga strana ne moze da shvati bilo kakvi argumenti da se postave.

BANGG:
Uvidjas li da ovim sto si rekao priznajes Razum kao posledicu shvatanja-ne shavatanja objektivnog sveta kroz Um koji je jedan jedini...

Objasnio sam ti, ne postoji razum, već svest i njena psihička sposobnost i radnja razumevanja. Fizičke i psihičke radnje nemaju značenje postojanja, već samo vršilac radnji. To je uvek i samo JASTVO ili SVEST. Svest vrši sve fizičke i psihičke radnje, pa i psihičku radnju razumevanja.

I ovo sam objasnio. Svest kad ne bi mogla da se napreže, kreće, opaža, oseća, pamti, misli i razumeva, tada ne bi mogla da stiče iskustvo o sebi i tada ne bi mogla znati da postoji. A kad ne bi znala da postoji, tada je ne bi ni bilo. Jer svest jeste to što jeste, upravo po tome ŠTO ZNA DA JESTE.

Logicko misljenje je samo nasa zabluda koju smo stvorili i zagubili se u njoj, jer nemoguce je objektivizovati recju-mislima ono sto Svest predstavlja kada je posmatramo OPAZANJEM.

Svest se ne može OPAŽATI sve dok se ona ne napregne i pokrene i tako dobije svojstvo sile i mase i postane objektom opažanja. Ali ni tada je ne možemo opažati kao svest, već samo kao energiju/materiju, tj. samo kao fizički objekt Čak i kada svest sama sebe opaža kao fizički objekt, ona sebe ne vidi kao svest, već samo kao fizički objekt. I to njeno opažanje sebe kao fizičkog objekta je samo mogućnost da o sebi sazna da POSTOJI i deluje vidu sile iz nutra njega samog i tako ga čini fizičkim objektom i objektom svoje spoznaje..

Svest jeste nase JASTVO kao sto kazes i ona POSTOJI ali kazem ti kao OSECANJE koje se oslikava kroz nas UM (apsolutni UM) u nasem BICU.

Upravo sam to objasnio. Svest ne može ni postojati, ni znati da postoji bez svojih sedam fizičkih i psihičkih radnji. Svest se pomoću svojih fizičkih i psihičkih radnji u sebi manifestuje kao ZNANJE O SEBI, tj. kao SAMOSVEST. Kada fizičke i psihičke radnje ne bi bile moguće, tada ne bi bila moguća ni energija/materija, ni svest, ni samosvest. Svest dakle, ne postoji, kao što mnogi misle, samo tako što – POSTOJI. Da bi mogla da postoji, ona mora da postoji SAMA PO SEBI. A da bi to bila u stanju, mora da raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i pomoću njih se SAMOODRŽAVA, tako što ih uvek iznova ponavlja. Zato svest i postoji u vidu sile i pojave poznate nam pod imenom «NAGON SAMOODRŽANJA».

Mislio sam i mislim na Svest (sve oko nas i u nama) ali konkretno na ono sto se ispoljava kao da je van nas a nije -ovaj spoljasni svet koga vecina zove materijalnim i pokusavaju da ga shvate Razumom...Medjutim sustina je u tome da njemu nije potrebno shvatanje Razumom jer time se iskrivljuje njegova Istina.On treba da se upija i oseca da bi se spoznao....
Ništa ne može ni postojati, niti se opaziti ili razumeti bez sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Uz pomoć fizičkih radnji naprezanja i kretanja svest se materijalizuje i objektivizuje, a uz pomoć psičhikih radnji ona sebe opaža kao fizički objekt, oseća, pamti, misli i razume i tako stiče znanje o sebi i kao obkektivnoj i sebi kao subjektivnoj sili i pojavi i tako se u se manifestuje kao SAMOSVEST.

Back