Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto Kosovski boj nismo dobili (to je vreme kasnije pokazalo)

Mislim da ova tema treba da bude izdvojena.

Postoji nekoliko stvari koje se kose s ovakvim zakljuckom, kao recimo Tvrtkova pisma Firenci u kojima opisuje pobedu srpske vojske, a koliko sam citao i zvona pariske crkve Notr Dam oglasila su se povodom pobede Lazareve vojske nam Osmanlijama.

Vuk je po desnom krilu (ili levom, zaboravih) razbio Tursku vojsku, dok je Vukovic povukao svoju vojsku.
Jel tako bese?:)

Postoji nekoliko stvari koje se kose s ovakvim zakljuckom, kao recimo Tvrtkova pisma Firenci u kojima opisuje pobedu srpske vojske, a koliko sam citao i zvona pariske crkve Notr Dam oglasila su se povodom pobede Lazareve vojske nam Osmanlijama.

Vuk je po desnom krilu (ili levom, zaboravih) razbio Tursku vojsku, dok je Vukovic povukao svoju vojsku.

To je valjda zato sto Tvrtko nije osetio nikakve posledice izgubljene bitke pa je i mogao da napise tako nesto u pismu...jos mu je na ruku islo i Bajazitovo povlacenje...

Ovo drugo sto si napisao jeste zagonetno-ko je ostao na bojnom polju kao pobednik,ko ga je poslednji napustio...mozda je to bio Vuk,ali neke stvari govore da je verovatnije da je to bio Bajazit...

Tvrtko jeste pisao Firenci da je ON pobedio Turke, jer ne zaboravimo da se krunisao za kralja Srba i Bosna i Pomorja i zapadnih strana i ko zna čega još, pa da bi zadovoljio ličnu sujetu - pisao je o svojoj pobedi, a ne o Lazarevoj, i Firenca mu je na tome čestitala...
Crkvena zvona jesu zvonila u ''Notr-Dam''-u, ali je u pitanju bila neka druga bitka, a ne bitka na Kosovu, Zapad nije baš imao jasan uvid u to šta se tačno događa na Kosovu i kakva se bitka vodi. To jasno pokazuje sledeća činjenica - Venecijanci, koji su inače bili skoro uvek o svemu najbolje obavešteni su poslali u Brusu delegaciju koja je trebalo da čestita sultanu na veličanstvenoj pobedi na Kosovu. Međutim oni su po delegaciji poslali dva pisma, jedno za Bajazita, u slučaju da je on novi sultan, a jedno za Jakuba, ako je ovaj novi sultan. Dakle, znali su da je Murat mrtav, ali ne i da je novi sultan postao Bajazit i da je Jakub takođe mrtav.

...Оно о високоме може бити нешто, али у том случају тај " Високи " није Стеван...
ja znam premalo o Svetom Stefanu iz Koporina,
da bih mogao praviti bilo kakve usporedbe sa onim likom, ili likovima, iz razlicitih izvora iz xiv-xv veka, koje sam ja zvao "visoki" ...

kako god se okrene, stefan je bio izvanredno sposoban i talentovan covek,
i ja bih voleo doznati sto vise o njemu ...

ne treba zaboraviti da je porodica osman bila jedna od najuspesnijih vladarskih loza, svih vremena,
i da je imala u sebi i dosta nase krvi ...

mara, i njena sestra katarina, su se dobro slagale sa mehmedom, koji ih je lepo primio.
izgleda, i pre toga, bilo je dobrih suradnji izmedju nekih nasih porodica i osmanlija.
mehmed sokol(ov)ic i drustvo su obnovili pecku patrijarsiju i gradili mostove po balkanu,
a nedavno, neki drugi su ih rusili ...

danas se na neke stvari iz turskog doba gleda kroz nove politicke naocare,
koje ne moraju biti bez distorzije ...

Kralj Marko Vukašinović Mrnjavčević, turski vazal od 1371, poginuo boreći se na turskoj strani u bici na Rovinama 1395. Taj Marko.

То није доказано, према томе није ни тачно. Једини Бугарин то пише, можда из освете што су Срби помогли Турцима да заузму Бугарску.

Šta nije dokazano? Da je bio turski vazal??????

Ништа није доказано, ни да је био вазал ни да је погинуо на Ровинама. Није логично да је био вазал и да је тако од народа опеван, вероватније је да је био чудан и да га зато Турци нису дирали, то је турска добра особина и данас, и да је због тога био тако опеван. Није логично да је погинуо на Ровинама а да су се Бајазит и Стеван живи вратили, а да о томе нису причали. И ту борбу само Бугарин ( Константин филозоф) наводи од свих извора. Логичније би било да га је Бајазит ликвидирао прије Боја на Косову, Или да је умро у Муратовој тамници, што је песник и забележио.

На тој горе слици је патријарх српски Гаврило (Дожић)
http://sr.wikipedia.org/wiki/Гаврило_Дожић

А ево како је изгледао патријарх српски Герман (Ђорић)
Patrijarh_german.jpg

Kako nije dokazano? Posle 1371. je postao turski vazal i ostao da upravlja malom oblašću u današnjoj Makedoniji sa centrom u Prilepu. Nemoguće je da nije bio vazal jer su daleko moćniji ljudi od njega postali turski vazali nakon Marice (vizantijski i bugarski car, braća Dejanovići, itd).A to što je toliko opevan nema veze s istorijskom istinom, narodna tradicija i istorija često nemaju veze jedna s drugom. Bio je jedna skoro potpuna beznačajna ličnost za srpske zemlje tog doba.

Vuk Brankovic je preteca svih zagovornika evroatalskih integracija. Od pamtiveka do danas to se radi na isti nacin: prvo se ogledas oko sebe da vidis ko je najaci, a onda gledas kako da mu se prisljemcis i da izvuces pare ili neku drugu korist. Ko danas nebi menjao poziciju siromasnog rodoljuba za, na primer, dobro placenog kvislinga? (Neobrazovane budale koje nemaju sta da ponude okupatorima se ne racunaju) :roll:

ovo je najjaci odgovor:lol::lol::lol::lol:

MA u pesmama je on prozvan kao izdajnik i kao fora da on nije povukao svoj 12000 ljutih vojnika ,mi bi pobedili bitku(ali juce)...Coveka su posle Turci zarobili ,ne znam ja njegovu celu istoriju!Ali ima cela knjiga o njemu ,engleski pisac je napisao Dzordz Winston!

Човек је и умро у турском заробљеништву, мислим око 1396.

Све то може бити тако, али то не оправдава његово повлачење са бојишта, па макар да му је остала само лична гарда, као Лазару, и то га прави издајником, јер је погазио заклетву.

Све то може бити тако, али то не оправдава његово повлачење са бојишта, па макар да му је остала само лична гарда, као Лазару, и то га прави издајником, јер је погазио заклетву.

Не може се са сигурношћу тврдити да се повукао. А и да јесте зашто га то чини издајником? Зашто је морао да погине? И Лазар би вероватно више користио жив Србији него мртав. И он и многи други...

Погинуо је и тако неколико година касније, и то ништа није користило Србији. А није сигурно да су се он и Босанци супроставили Бајазиту, Бајазит би био изгубио, јер је имао само лаку коњицу и нешто јаничара док је Вук са својом тешком коњицом могао бранити Лазара до последњег Турчина, то је чињеница, а он то није направио него се повукао, унаточ заклетве којој је присуствовао за вечером. Како теби то није издаја?

Ma, како да не........ Још ће да испадне да је Срба било далеко више од Османлија и да су могли да лако победе САМО да се Вук није повукао, ма хајде човече.....
Како нису Босанци учествовали, када се Твртко нашироко хвалио како је извојевао сјајну победу?
Очигледно је да се више ослањаш на народно традицију него на историјске чињенице, а та вечера и заклетве.... молим те.... класичне романтичарске приче..... још ми само кажи и да је девет Југовића учествовало у боју са све Марком....

Ma, како да не........ Још ће да испадне да је Срба било далеко више од Османлија и да су могли да лако победе САМО да се Вук није повукао, ма хајде човече.....
Како нису Босанци учествовали, када се Твртко нашироко хвалио како је извојевао сјајну победу?
Очигледно је да се више ослањаш на народно традицију него на историјске чињенице, а та вечера и заклетве.... молим те.... класичне романтичарске приче..... још ми само кажи и да је девет Југовића учествовало у боју са све Марком....

Према тим историчарима Срба није ни било на Косову, били неки Босанци , Мађари, Пољаци и неки други уз Вука, а Лазар дошао само да гледа како се Турци међусобно убијају. Најпре Бајазит убио оца па слагао да га је убио неки Обилић, који такођер није познат историји, па онда убио брата, и отишао кући као победник и нови отомански цар. Кад читаш модерну историју мораш имати такве закључке, а што нису логични то ниси ти крив јер се историја установљава модерном методологијом.

:lol:
Vujadine brate,koliko je samo zakletvi prekrseno...piiiih

А ови што су се заклели да са његовог пута не скрећу, мислиш да су и они прекршили заклетву, а држе се тог пута као пијан плота, и није их брига куд он води, њима је добро а за друге ће бити добро ако се врате к њима. Није реч о заклетвама него о издаји, а сви они који су скренули са Титиног пута су жигосани издајицама, и не само они него и сви остали који ниси ни били на том путу. Где је ту логика, испала из моде, или то није модерно тако резонирати.

Према тим историчарима Срба није ни било на Косову, били неки Босанци , Мађари, Пољаци и неки други уз Вука, а Лазар дошао само да гледа како се Турци међусобно убијају. Најпре Бајазит убио оца па слагао да га је убио неки Обилић, који такођер није познат историји, па онда убио брата, и отишао кући као победник и нови отомански цар. Кад читаш модерну историју мораш имати такве закључке, а што нису логични то ниси ти крив јер се историја установљава модерном методологијом.

Који то релевантан научник зна или мисли да Срба није било на Косову? И одакле ти да је то став модерне историјске науке? Па, Обилић није доказана историјска личност, можда је и постојао, можда и под другим именом, али ко зна, нема доказа за његово постојање. Никада не би могао нико да изнесе такве закључке из модерне науке, ако се имају у виду дела вредна читања и размишљања, а не дела оних који су умислили да су историчари и да су доживели неко просветљење па им је сада све потпуно јасно...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back