Па знам тако, јер нигде нико није могао доказати да начин на који је остао жив није издаја. Зашто је издао? То подлеже разним мишљењима, од политичких, историјских, родбинских и других основа. Погрешно је гледање са родбинске стране, јер су му и синови били против Стевана. Да ли зато што је био Лазаревић или због неког другог разлога? Истом је погрешно износити његову борбу против Турака после боја, јер се бранио од њих, а не нападао. Значи да га ни Турци нису хтели као издајника, познато је да су они били у оно време строги у осуђивању оних који би издали своје да се додворе њима. Зар није Мурат дао убити свог сина због тог разлога. Такође је погрешно тражити разлог због освете Милошу Обилићу. Ни разлог за добивање Лазареве државе није правилно, јер није био толики нитков. Једино што ме мучи је податак да га је војвода који је командовао страном коњициом напустио са коњицом и Влатковом пешадијом, и да му друго ништа није остало него да напусти и он или да непотребно погине. Шта се од свега тога може доказати? Скоро ништа. Можда и најаснија чињеница да ни један Бранковић на власти у Деспотовини није покушао да оправда Вукову издају. И још главније, ни сам Вук није ниједним гестом притекао у помоћ Милици после боја, него се чак са синовима окренуо против ње. Вероватно има још детаља који говоре на штету Вука и Вратка.