Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vujadine evo ja sam licno bio i u Manasiji i u Koporinu a tamo se i jedni i drugi kunu da je Stevan sahranjen bas u njihovom manastiru.

Тачно тако, и једни и други. А ко су једни а ко су други? Зашто су потрошене суме новца на једне и на друге, и опет се остало на истом. Ипак постоји сада и трећа страна, али још не може доћи до изражаја. То је та нова техника анализирања скелета, на основу које би се могло установити и постојање Југовића и свих за које се сматра да је потребно доказивање. Кад Србија крене тим путом, онда ће она имати свој пут, а не неки други.

Bojim se da te forenzicke tehnike Srbi mogu da vide samo na History kanalu. Pa mi nismo na kraj izasli ni sa svim pisanim dokumentima a kamo li ovo. Evo na primer znam da je tek od pre par godina pocela da se obradjuje ogromna gradja na turskom jeziku u Hilandaru i u Istanbulu a vezana je za nase krajeve. Time se možes misliti niko nije bavio a Turci vladali Srbijom 400 godina. Valjda je turski jezik nepopularan ili sta vec.

Bojim se da te forenzicke tehnike Srbi mogu da vide samo na History kanalu. Pa mi nismo na kraj izasli ni sa svim pisanim dokumentima a kamo li ovo. Evo na primer znam da je tek od pre par godina pocela da se obradjuje ogromna gradja na turskom jeziku u Hilandaru i u Istanbulu a vezana je za nase krajeve. Time se možes misliti niko nije bavio a Turci vladali Srbijom 400 godina. Valjda je turski jezik nepopularan ili sta vec.

Па почетак је сваки тежак. Важно је да се ради. Па било би добро да се ти радови ослободе политике и новца. Онда би се тачније и радило.

Mislim da je priča da je Vuk Branković izdajica jedna vječita srpska težnja da se neko okrivi zbog nečega velikog, iako su svi u tome zajedno učestvovali, tipa Slobodan Milošević je kriv zbog rata u SFRJ, Koštunica je kriv zbog Kosova, Piksi je kriv zbog ogromnog duga Zvezde...

Iako sam veliki mrzitelj i prvog i drugog i pri tom sam grobar, treba biti realan i razuman...

Dalje, zaista bi bilo zanimljivo vidjeti forenzičke analize da se konačno rasčisti sa netačnim teorijama i pričama.

Poslednja izmena:
Milosevic je Milosevic...
Kostunica je Kostunica ...a
Piksi je Piksi...
Svi su živeli ili žive u ovom dobu i nemaju gotovo nikakve veze sa Vukom Brankovicem koji je živeo pre 600 godina.
Često volimo da pravimo poređenja između našeg doba i nečega što je bilo u prošlosti to jeste zanimljivo ali nema veze jedno sa drugim.
Kosovski boj je istorijska okolnost u davnoj prošlosti i nema veze sa današnjom situacijom...

Piksi je Piksi...
Svi su živeli ili žive u ovom dobu i nemaju gotovo nikakve veze sa Vukom Brankovicem koji je živeo pre 600 godina.
Često volimo da pravimo poređenja između našeg doba i nečega što je bilo u prošlosti to jeste zanimljivo ali nema veze jedno sa drugim.
Kosovski boj je istorijska okolnost u davnoj prošlosti i nema veze sa današnjom situacijom...

Hm. Koliko se ja srednje škole sjećam, zna se samo da je neka bitka bila na Kosovu, i ništa više od toga, bar što se realnosti tiče :)

Hm. Koliko se ja srednje škole sjećam, zna se samo da je neka bitka bila na Kosovu, i ništa više od toga, bar što se realnosti tiče :)

U pravu si što se srednje škole tiče i to je prilagodjeno gradivo za taj uzrast istorija se uči i izvan srednje škole.Svedočanstva o Kosovskom boju ima što Turskih (Nešrija...itd) što srpskih (mnogih kaludjerskih spisa...)
Normalno je da se ne može znati sve do u detalja ali je ipak nešto ostalo.

Piksi je Piksi...

Али издајство онда и издајство сада је увек издајство, макар и не из истог разлога.

Gde si stari Vujadine,veliki pozdrav,vidim prelistavaš neke stare teme,svaka čast.

Sve je to relativan pojam za nekoga izdajstvo za nekoga herojstvo,za neke i mudar potez zato sam i skrenuo pažnju na to da se istorija uvek posmatra subjektivno hteli mi to da priznamo ili ne.
Eto ovoj temi sam konkrentno tako pokušao i da pristupim bez toga da okarakterišem Brankovića ovako ili onako,pokušao sam da te ljude posmatram iz nekog njihovog ugla što je uistinu dosta teško sa obzirom da je to ipak daleka prošlost o kojoj se malo zna.
Slično sam pokušao i sa događajima u II sv. ratu pa mi je i to predstavljalo problem mislim četnici vs partizani a to nam je bilo pre samo 60 god.

Gde si stari Vujadine,veliki pozdrav,vidim prelistavaš neke stare teme,svaka čast.

Sve je to relativan pojam za nekoga izdajstvo za nekoga herojstvo,za neke i mudar potez zato sam i skrenuo pažnju na to da se istorija uvek posmatra subjektivno hteli mi to da priznamo ili ne.
Eto ovoj temi sam konkrentno tako pokušao i da pristupim bez toga da okarakterišem Brankovića ovako ili onako,pokušao sam da te ljude posmatram iz nekog njihovog ugla što je uistinu dosta teško sa obzirom da je to ipak daleka prošlost o kojoj se malo zna.
Slično sam pokušao i sa događajima u II sv. ratu pa mi je i to predstavljalo problem mislim četnici vs partizani a to nam je bilo pre samo 60 god.

Ево ме. Случајно сам наишао на тему, покушавајући да надмудрим Крстарицу којој сам се морао пријавити 4 пута да бих могао одговорити на један пост. Кад сам видео да ти је пост остао без одговора онда сам искористио могућност да ти одговорим. И ја сам таквог мишљења кад је реч о некоме, али кад је реч о нечему онда тражим перфектност. Мене мање занима ко је издајник, а више да ли је и зашто издајник. На Косову је била издаја, и жалосно је да још увек нисмо тачно установили све околности издаје. Кад то учинимо онда ће се издајник показати сам. Поздрав и теби још већи, јер га заслужујеш самим тим што си се јавио.

Potpuno tacan odgovor!

Одговор није тачан због разлога што нема везе где је издајица умро и зашто, нити када. Није се борио као и остали који су положили заклетву као и он, него је напустио борбу пре него је борба била завршена. После тога чина да је било што урадио не може се узети у обзир за правдање напуштања борбе. То га прави издајицом а не његов живот после издаје.

Одговор није тачан због разлога што нема везе где је издајица умро и зашто, нити када. Није се борио као и остали који су положили заклетву као и он, него је напустио борбу пре него је борба била завршена. После тога чина да је било што урадио не може се узети у обзир за правдање напуштања борбе. То га прави издајицом а не његов живот после издаје.

pozdrav svima,evo stare ekipe za Boj na Kosovu :)

a evo i starih pitanja koja su i ranije ostala bez odgovora,a i sada ce......

dakle,kako znas da se Vuk nije borio kada i ostali i da je napustio borbu pre kraja??......na osnovu kog izvora se to vidi,sem bajkovitih epskih narodnih pesama?

Можда је већ неко написао, Вук Бранковић је био владар Косова, још увек није био турски вазал 1389, и колико знам, у историјским изворима који описују Косовски бој, кажу да је Вук Бранковић командовао сроском војском на једном крилу.
А што се тиче живља на Косову, у 14. веку са мо 2% није било српског порекла.

pozdrav svima,evo stare ekipe za Boj na Kosovu :)

a evo i starih pitanja koja su i ranije ostala bez odgovora,a i sada ce......

dakle,kako znas da se Vuk nije borio kada i ostali i da je napustio borbu pre kraja??......na osnovu kog izvora se to vidi,sem bajkovitih epskih narodnih pesama?

Па знам тако, јер нигде нико није могао доказати да начин на који је остао жив није издаја. Зашто је издао? То подлеже разним мишљењима, од политичких, историјских, родбинских и других основа. Погрешно је гледање са родбинске стране, јер су му и синови били против Стевана. Да ли зато што је био Лазаревић или због неког другог разлога? Истом је погрешно износити његову борбу против Турака после боја, јер се бранио од њих, а не нападао. Значи да га ни Турци нису хтели као издајника, познато је да су они били у оно време строги у осуђивању оних који би издали своје да се додворе њима. Зар није Мурат дао убити свог сина због тог разлога. Такође је погрешно тражити разлог због освете Милошу Обилићу. Ни разлог за добивање Лазареве државе није правилно, јер није био толики нитков. Једино што ме мучи је податак да га је војвода који је командовао страном коњициом напустио са коњицом и Влатковом пешадијом, и да му друго ништа није остало него да напусти и он или да непотребно погине. Шта се од свега тога може доказати? Скоро ништа. Можда и најаснија чињеница да ни један Бранковић на власти у Деспотовини није покушао да оправда Вукову издају. И још главније, ни сам Вук није ниједним гестом притекао у помоћ Милици после боја, него се чак са синовима окренуо против ње. Вероватно има још детаља који говоре на штету Вука и Вратка.

Па знам тако, јер нигде нико није могао доказати да начин на који је остао жив није издаја. Зашто је издао? То подлеже разним мишљењима, од политичких, историјских, родбинских и других основа. Погрешно је гледање са родбинске стране, јер су му и синови били против Стевана. Да ли зато што је био Лазаревић или због неког другог разлога? Истом је погрешно износити његову борбу против Турака после боја, јер се бранио од њих, а не нападао. Значи да га ни Турци нису хтели као издајника, познато је да су они били у оно време строги у осуђивању оних који би издали своје да се додворе њима. Зар није Мурат дао убити свог сина због тог разлога. Такође је погрешно тражити разлог због освете Милошу Обилићу. Ни разлог за добивање Лазареве државе није правилно, јер није био толики нитков. Једино што ме мучи је податак да га је војвода који је командовао страном коњициом напустио са коњицом и Влатковом пешадијом, и да му друго ништа није остало него да напусти и он или да непотребно погине. Шта се од свега тога може доказати? Скоро ништа. Можда и најаснија чињеница да ни један Бранковић на власти у Деспотовини није покушао да оправда Вукову издају. И још главније, ни сам Вук није ниједним гестом притекао у помоћ Милици после боја, него се чак са синовима окренуо против ње. Вероватно има још детаља који говоре на штету Вука и Вратка.

znaci,po tebi,zato sto je Vuk Brankovic ostao ZIV,dovoljan je dokaz da je izdajica??.........uostalom,koji je nacin na koji je ostao ziv?....sta ako se hrabro borio tokom cele bitkei jednostavno preziveo?......da nije hteo da pruzi podrsku Lazaru,ne bi ni polazio u bitku niti bi bio deo lazarove vojske kao sto je npr bio slucaj sa Balsicima,Dejanovicima.....

ja mislim da je ovo neozbiljno misljenje i da nema smisla ovako rezonovati.....

znaci li to da ko god od srba je preziveo bitku,on je takodje izdajica??.....da li se to moze primeniti i na ostalu srpsku istoriju?.....kada god neko nije poginuo u nekom ratu,bitci,on je izdajnik??

uostalo,kako si rekao,sta je sa Vlatkom Vukovicem?.....i on je preziveo bitku,da li je i on izdajnik?.....i kakav strani vojvoda sa stranom konjicom??......pa Vlatko je licno predvodio bosansku konjicu...

Poslednja izmena:

Ово подвучено: исто тако нико није доказао да је то што је остао жив издаја, као што рече KNIGHT.
Не капирам ово подебљано.
Како мислиш да је требало да Бранковићи оправдају Вука?
Каквих детаља са Вратком и Вуком?

znaci,po tebi,zato sto je Vuk Brankovic ostao ZIV,dovoljan je dokaz da je izdajica??.........uostalom,koji je nacin na koji je ostao ziv?....sta ako se hrabro borio tokom cele bitkei jednostavno preziveo?......da nije hteo da pruzi podrsku Lazaru,ne bi ni polazio u bitku niti bi bio deo lazarove vojske kao sto je npr bio slucaj sa Balsicima,Dejanovicima.....

ja mislim da je ovo neozbiljno misljenje i da nema smisla ovako rezonovati.....

znaci li to da ko god od srba je preziveo bitku,on je takodje izdajica??.....da li se to moze primeniti i na ostalu srpsku istoriju?.....kada god neko nije poginuo u nekom ratu,bitci,on je izdajnik??

uostalo,kako si rekao,sta je sa Vlatkom Vukovicem?.....i on je preziveo bitku,da li je i on izdajnik?.....i kakav strani vojvoda sa stranom konjicom??......pa Vlatko je licno predvodio bosansku konjicu...

Па баш то, на који је начин остао жив? Не само он него и његова плаћеничка коњица? То исто и за Вратка, само Вратко није био под заклетвом, него помоћ коју је послао Твртко. Рекао сам да ме тај страни војвода мучи, јер га сви не помињу, само турски извори. Тај сам чланак поставио из Хаммера.

Ово подвучено: исто тако нико није доказао да је то што је остао жив издаја, као што рече KNIGHT.
Не капирам ово подебљано.
Како мислиш да је требало да Бранковићи оправдају Вука?
Каквих детаља са Вратком и Вуком?

То што је остао жив са својом војском доказује да се није борио до краја.

Па уместо да се прикључе Милици или да јој понуде помоћ, они су јој се супростављали.

Она писма о победи, како су могла бити послана? Ко их је послао и заштзо, кад се знало да је битка била изгубљена, и држава пала у вазалство.

Цитат:

,,Временски блиско бици је писмо краља Твртка Трогиру од 1. августа 1389. године, где се без трунке недоумице говори о српској победи. Једно крило српске војске предводио је најбољи Твртков војсковођа, војвода Влатко Вуковић, који се до 1. августа свакако вратио у Босну и свом краљу дао информације из прве руке.

Следећи извор је писмо фирентинске општине краљу Твртку, у коме се истиче да су они већ знали за хришћанску победу, "како из приспелих гласова, тако и из писама многих људи". Фирентинци су знали и за погибију турског султана Мурата, коју овако описују:
"Срећно и три пута и четири пута срећно дванаест заклете властеле, која је продревши кроз чете непријатеља и кроз ланцима уокруг везане камиле јуначки продрла до Муратовог шатора. Срећан нада све друге онај који је вођу такве силе мачем храбро убио ударивши га у грло и трбух".

Следи француски извор: "У исто време када је настало писмо фирентинске општине, у Паризу је Филип Мезијер забележио да је Мурат поражен од хришћана и да је погинуо заједно са сином у боју", наводи Сима Ћирковић у коментару за издање монографије Стојана Новаковића "Срби и Турци XIV и XV века".

Најзад, сачуван је и један документ настао само 12 дана после битке на турској територији, који посредно говори о њеном исходу. Ту се каже да су у Турској избили такви немири, да су руски свештеници морали што пре да је напусте. Опет, познато је да су немири у Турској настајали само после пораза, а никако после победа, тим пре пошто је питање наследства одмах решено, јер је бој
преживео само један Муратов син. "

Тако да, постоји могућност да смо победили конкретно у Косовској бици, али смо након ње, ослабљени, ка-тад морали да признамо вазалски однос, а касније и турску власт. Узмимо само у обзир да је Србија постојала јо доста година после Боја док није потпуно изгубила самосталност 1459.

Познат је и један венецијски извор од 28. јула 1389. године. Тог дана су Венецијанци
послали посланика Муратовом иаследнику, не знајући још је ли то Бајазит или Јакуб, саветујући га да му опрезно каже како су се о Боју на Косову разне ствари говориле, којима се ипак веровати не може". Не треба много познавати тадашњу дипломатију, да би се извео поуздан закључак: овако се обраћа пораженом, а не победнику. Победнику би биле упућене честитке, зачињене уобичајеном латинском слаткоречивошћу.

Стојан Новаковић није историчар него дипломата. Сима Ћирковић? Оцили говоре довољно о њему. Венецијанци и остали Латини старе варалице Турски извори пишу само о победама. Ти из свега тога извуци вредност о изворима.

Стојан Новаковић није историчар него дипломата. Сима Ћирковић? Оцили говоре довољно о њему. Венецијанци и остали Латини старе варалице Турски извори пишу само о победама. Ти из свега тога извуци вредност о изворима.

А из којих извора ти налазиш чињенице које сматраш истинитим? Како знаш да је баш тај извор тачан? Како то да Стојан Новаковић није историчар?

А из којих извора ти налазиш чињенице које сматраш истинитим? Како знаш да је баш тај извор тачан? Како то да Стојан Новаковић није историчар?

На каквој је дужности био у Стамболу кад се дописивао са Вуком. Он у Стамболу Вук у Бечу и пишу српску историју, о Боју на Косову и Вампирима на југу Србије.

Чињенице односа између Лазаревића Бајазита и Бранковића после Боја. Црквени подаци и народно предање, су бољи извори од горе наведених укључујући и Орбина.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back