Vuk Branković – izdajica ili...

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Izdajnik ili ne?

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gde si,bre, Vuki stari druze ! Lutao sam malo,a najvise po ovoj nasoj zemlji Srbiji. I,usput,roneci i pecinarici,obilazio srednjovekovne crkve. I rusevine. Nema sanse da to usput ne obidjem. A to za ovu temu jeste bitno,ali tek dok saberem utiske pa cu ti reci zasto ni Kosovska bitka nije poraz kako pricaju,a naravno da Vuk nije izdao. O tome cemo kasnije,sada se samo javljam da te pozdravim,i da ti,usput kazem(zato sto sam i ja astronom amater) da nigde nisam video,osim na morskim ostrvima,cistije nebo nego u srpskim selima. Ali da ne skrenem sa teme - Vuk nije izdao,to je jasno !
Tebi pozdrav .

Gde si,bre, Vuki stari druze ! Lutao sam malo,a najvise po ovoj nasoj zemlji Srbiji. I,usput,roneci i pecinarici,obilazio srednjovekovne crkve. I rusevine. Nema sanse da to usput ne obidjem. A to za ovu temu jeste bitno,ali tek dok saberem utiske pa cu ti reci zasto ni Kosovska bitka nije poraz kako pricaju,a naravno da Vuk nije izdao. O tome cemo kasnije,sada se samo javljam da te pozdravim,i da ti,usput kazem(zato sto sam i ja astronom amater) da nigde nisam video,osim na morskim ostrvima,cistije nebo nego u srpskim selima. Ali da ne skrenem sa teme - Vuk nije izdao,to je jasno !
Tebi pozdrav .

Бог те поживео, куд си се скита? Да си могао сазнати да Вук није издајица. Јесте и Вук и Тито, Вук издао Србију а Тито Србију и Југославију. Ово нека стоји у резерви док чујем шта си сазнао.

Поздрав свима и онима који Вука Бранковића сматрају издајником, а морам признати много више оне који оспоравају овакве тврдње.
Морам рећи да сам се дуго двоумила да ли да напишем нешто поводом опречних мишљења или не.
Не знам да ли ће се они коју буду читали ову тему, а припадају потомцима Вука Бранковића сложити са мном или не, али то је једноставно била моја жеља, да иразим захвалност свима онима који покушавају да оспоре постојеће тврдње и докажу супротно.
Могу слободно и са поносом да кажем да сам потомак истог и особе чије је име уписано у породично стабло поодице Бранковић које се налази у манастиру Крушедол.
Надам се да ће једнога дана ипак истина изаћи на видело и покосити све посојеће тврдње. То ће једино бити могуће уколико, сви ви који верујете у то да је истина другачија од постојеће тврдње, будете упорни у том доказивању колико сте и сада.

Још једном, хвала пуно...

Поздрав свима и онима који Вука Бранковића сматрају издајником, а морам признати много више оне који оспоравају овакве тврдње.
Морам рећи да сам се дуго двоумила да ли да напишем нешто поводом опречних мишљења или не.
Не знам да ли ће се они коју буду читали ову тему, а припадају потомцима Вука Бранковића сложити са мном или не, али то је једноставно била моја жеља, да иразим захвалност свима онима који покушавају да оспоре постојеће тврдње и докажу супротно.
Могу слободно и са поносом да кажем да сам потомак истог и особе чије је име уписано у породично стабло поодице Бранковић које се налази у манастиру Крушедол.
Надам се да ће једнога дана ипак истина изаћи на видело и покосити све посојеће тврдње. То ће једино бити могуће уколико, сви ви који верујете у то да је истина другачија од постојеће тврдње, будете упорни у том доказивању колико сте и сада.

Хвала и добро дошла, не само као нови члан, него и као племићке крви. Сигуран сам да знаш историју своје далеке бабе Маре и тетке Обилић, а име јој није сигурно. И ако се установи да је свађа тих сестара била разлог нетрпељивости Вука и Милоша, онда ће бити лакше објаснити зашто је Вук са делом своје војске остао жив а сви други са Лазаром погинули. Мислим да је ово кључни догађај због кога Вук трпи последице. То није тешко установити јер имају неки записи у црквеним записима и народном предању. А имамо и добру успоредбу зашто се Дража сматра издајицом а Тито не? А ако се упитамо ко је више издао Србе, Југославију и Краља, Дражо или Тито? Значи зависи ко је на чијој страни. Да ли је тако било и онда? И то зависи како ко гледа и са које тачке гледишта или из ког угла посматрања. А ако се узме у обзир и родбинска и национална веза онда је тешко не следити устаљено народно предање. После свега овога могло би се рећи да је Вукова издаја условљена ситуацијом на терену и у времену, као и код ових нових издајника.

Имаш и зашто да будеш поносна на своје честите претке светитеље Бранковиће.
А за Вука - жалост и јад што га је родила српска земља...

Имаш и зашто да будеш поносна на своје честите претке светитеље Бранковиће.
А за Вука - жалост и јад што га је родила српска земља...

Није баш тако. Вук је урадио оно што је морао, по његовој оцени ситуације на бојном пољу. И то што је он урадио није могло променити исход боја ни историје. Вероватно је зато тако и поступио. Ипак мислим да је знао да ће љага издајника пасти на њега да би био рађе остао са осталима и поделио њихову судбину. Али има и још један податак који није добро објашњен, јер се не наводи извор, о наводном војводи који је командовао са коњицом да је напустио Вука и прешао на турску страну. Ово су пренели турски извори које цитира Хаммер цитирајући Енгела, уз опаску да је била погрешна узбуна. Све наведено се може војнички правдати. Оно што се не може опростити Вуку што је напустио Лазара чији је био зет, и то га је коштало издајничке титуле. Онда се ратовало по кодексу а не законима ратовања. А кодекс се базирао на част и родбинске везе. Зато ми је драго да се појавио нови члан са подршком овој теми која ће једног дана бити разјашњена.

Istoricarka sreco pa kakva si ti to istoricarka

Vuk Brankovic je bio izdajica. Njemu je u cilju bilo samo jedno. Da postane Vladar Srbije.
U bitci na Kosovu, Srbi su "skoro" bili pobedili Turke..ali nedostatak vojske doveo je do poraza. Da je Vuk Brankovic sa svojom vojskom ostao na Kosovu( borio se al' na kraju je pobjegao)
Srbi bi 100% pobedili. Cak su i zvona zvonila u znak srpske pobede. Vuk Brankovic je izdajica!!!
Evo recimo pogledajte film Bitka na Kosovu...
Film je super uradjen.

:hahaha::hahaha::hahaha:

@post:auuuuuuuuuuuuuuu...u kom neznanju ti zivis...
nije se vuk brankovic povukao sa kosova, vec vlatko vukovic!

Ja mislim da jeste bio izdajica al u nekom smislu on je spasio mnoge zivote time sto je povukao vojsku sa Kosova

Извин, нисам видео твој пост. Тачно је то што си поставио. Ипак ја мислим да би Вук био спасио још више да је остао да се бори уз Лазара на Косову.

Потоња лоза Бранковића је светородна, и сам Господ нам показује да није био издајник. То је део чувене бечко-берлинске школе историје, која је наметнута Србима из познатих разлога.
Где је у историји неко такав имао изузетно потомство???

Сад је на теби ред да поставиш извор тога што си поставио.

iz mnogih izvora se vidi da je Bajazit ODMAH nakon bitke otisao u Jedrene,jer mu je bilo izuzetno vazno da utvrdi svoju vlast kao novi sultan.......mrzi me sad da ih trazim,ali to je opste poznato....mada,ako bas nekoga zanima,naci cu izvore

takodje je opste poznato da je Vlatko Vukovic odmah krenuo ka bosni,saljuci obavestenja kralju Tvrtku o srpskoj pobedi.....

Lazar je poginuo i dobar deo njegove vojske......

znaci,jedino je Vuk ostao na bojnom polju......mislim,zasto bi se povlacio?....zbog koga?.....kada niko drugi sem njega nije ostao

iz mnogih izvora se vidi da je Bajazit ODMAH nakon bitke otisao u Jedrene,jer mu je bilo izuzetno vazno da utvrdi svoju vlast kao novi sultan.......mrzi me sad da ih trazim,ali to je opste poznato....mada,ako bas nekoga zanima,naci cu izvore

takodje je opste poznato da je Vlatko Vukovic odmah krenuo ka bosni,saljuci obavestenja kralju Tvrtku o srpskoj pobedi.....

znaci,jedino je Vuk ostao na bojnom polju......mislim,zasto bi se povlacio?....zbog koga?.....kada niko drugi sem njega nije ostao

Ио се не слаже са турским извором којим се служи Хаммер у свом делу Историја Отоманског Царства, преведена на босански шездесетих година прошлог века. Тамо се наводи да је Бајазит остао на Косову месец дана да среди ствари са Милицом око Оливере и вазалства а да је послао курире у Брусу да обавесте о победи и припреме његов долазак али да не спомињу погибију Муратову. Ја турским изворима не верујем, али је код њих такав обичај да се губитак Султана не објављује одмак, него да се најпре учврсти власт па онда све остало. То се десило више пута. Једном под самим Бечом.

То се не слаже са турским извором којим се служи Хаммер у свом делу Историја Отоманског Царства, преведена на босански језик шездесетих година прошлог века. Тамо се наводи да је Бајазит остао на Косову месец дана да среди ствари са Милицом око Оливере и вазалства а да је послао курире у Брусу да обавесте о победи и припреме његов долазак али да не спомињу погибију Муратову. Ја турским изворима не верујем, али је код њих такав обичај да се губитак Султана не објављује одмак, него да се најпре учврсти власт па онда све остало. То се десило више пута. Једном под самим Бечом. А ако је Вук остао на бојном пољу, значи да је гледао из прикрајка како Бајазитов џелат отсеца главу Лазару и другим велможама. И зашто онда то није и описао, исход битке и саму борбу? А то није могао описати ни Вратко. Или можда то нису дозвољавали феудални односи између њих? Јер у том случају престаје феудална обавеза коју су Вук и Твртко имали према Лазару. Добра ти је логика.

То се не слаже са турским извором којим се служи Хаммер у свом делу Историја Отоманског Царства, преведена на босански језик шездесетих година прошлог века. Тамо се наводи да је Бајазит остао на Косову месец дана да среди ствари са Милицом око Оливере и вазалства а да је послао курире у Брусу да обавесте о победи и припреме његов долазак али да не спомињу погибију Муратову. Ја турским изворима не верујем, али је код њих такав обичај да се губитак Султана не објављује одмак, него да се најпре учврсти власт па онда све остало. То се десило више пута. Једном под самим Бечом. А ако је Вук остао на бојном пољу, значи да је гледао из прикрајка како Бајазитов џелат отсеца главу Лазару и другим велможама. И зашто онда то није и описао, исход битке и саму борбу? А то није могао описати ни Вратко. Или можда то нису дозвољавали феудални односи између њих? Јер у том случају престаје феудална обавеза коју су Вук и Твртко имали према Лазару. Добра ти је логика.

ne,bitka je bila krajem juna meseca,a madjari su provalili u Srbiju septembra 1389........tek tada je Milica stupila u kontakt sa Bajazitom,kada se njegove trupe vracaju u Srbiju da zajedno sa srpskim isteraju madjare.......sa cime se nije slagao Vuk Brankovic....

Vuk nije gledao nista iz prikrajka.....on je vodio bitku na svom krilu.......a to sa Lazarem se desavalo kilometeima dalje i to relativno brzo.....takodje,nije jasno da li je on zarobljen pa pogubljen ili je poginuo u tkou same bitke

ne znam zasto Vuk nije opisao samu bitku........nikada necemo na to saznati.........inace,pored Vuka je ucestvovalo bar jos 20.000 srba u boju,pa takodje niko od njih nije opisao bitku......

Vlatko je na neki nacin opisao,odnosno preneo je vesti svom kralju o srpskoj pobedi....sada,ne znam je li ulazio u detalje

ne,bitka je bila krajem juna meseca,a madjari su provalili u Srbiju septembra 1389........tek tada je Milica stupila u kontakt sa Bajazitom,kada se njegove trupe vracaju u Srbiju da zajedno sa srpskim isteraju madjare.......sa cime se nije slagao Vuk Brankovic....

Vuk nije gledao nista iz prikrajka.....on je vodio bitku na svom krilu.......a to sa Lazarem se desavalo kilometeima dalje i to relativno brzo.....takodje,nije jasno da li je on zarobljen pa pogubljen ili je poginuo u tkou same bitke

ne znam zasto Vuk nije opisao samu bitku........nikada necemo na to saznati.........inace,pored Vuka je ucestvovalo bar jos 20.000 srba u boju,pa takodje niko od njih nije opisao bitku......

Vlatko je na neki nacin opisao,odnosno preneo je vesti svom kralju o srpskoj pobedi....sada,ne znam je li ulazio u detalje

Ја сам навео изворе а ти ниси. Значи твоји су тачни по дефолту, јер ји ти преносиш?

Ја сам навео изворе а ти ниси. Значи твоји су тачни по дефолту, јер ји ти преносиш?

Српску катастрофу искористили су први Мађари. Краљ Сигисмунд, који је читав живот провео у борби и смелим подвизима, био је више витез авантуриста него државник са далеким погледом. Он је био киван на кнеза Лазара и краља Твртка што су помагали његове хрватске бунтовнике и његовог противкандидата Ладислава Напуљског, и, премда је, пред косовску битку, био пристао на споразум са Србима и имао у Вуку Бранковићу поузданог присталицу за пријатељску политику, он је ипак, сасвим невитешки, ударио још у јесен 1389. год. на Лазареву удовицу, разбориту кнегињу Милицу. Као да је ишао на некакав тежак и славан поход он се сам ставио на чело војске. Продро је дубоко, све до срца Шумадије, у Гружу, где је освојио градове Борач и Честин. Хвалио се чак потом, у једној повељи од 31. марта 1390, како је те градове у обезглављеној земљи "победнички" добио. Кнегиња Милица држала је једно време, да се пред опасностима које јој прете неће моћи ни одржати са децом у Србији, па је за сваки случај замолила Дубровник за уточиште, које су јој они одобрили.

Бајазит, који је брзо успео да се учврсти на престолу, није више војнички нападао на Србију и био је вољан да с њом склопи мир. Људима око кнегиње Милице, огорченим на Мађаре, чинило се, да се с Турцима лакше нагодити него с њима и да је опасност од Турака мање непосредна. Између тадашње Србије и Турске постојало је неколико хришћанских вазалних државица, које су Турци толерисали и које би, ако прими сличан однос, служиле Србији уједно и као нека врста грудобрана. Према Мађарској била је Србија прва на удару и потпуно изложена. Карактеристично је за Србију да је, и поред те опасности, примила споразум с Турцима. За ту политику нису, истина, били сви српски државници. Вук Бранковић је био пре за споразум са Мађарима.

Србија је примила на себе вазалске обавезе према Турској. Признала је врховну власт турског емира, обећала му давање помоћне војске за случај ратовања, обавезала се да српски принчеви Стеван и Вук, долазе на султанов двор и Милица је, уз то, морала дати и своју најмлађу ћерку Оливеру у султанов харем. Сем тога, у извесне српске градове уђоше турске чете. На Дунаву чак поседоше Турци, уз Србе, добро утврђени град Голубац, да би из њега могли непосредније контролисати кретања Мађара. С турском помоћу Срби су потпуно очистили земљу од мађарских чета и за извесно време, што се каже, дахнули душом. Косовска катастрофа осећала се у земљи. Страх од Турака и њихове снаге продро је дубоко и људи су примили ново стање нешто због њих, а нешто и због великих жртава које је поднела Лазарева породица за спас земље. Као Србија примила је исте обавезе према Бајазиту и Византија, коју није задесила тако тешка несрећа, али у којој је 1390. год. вођен грађански рат око престола.

Недуго након Косовске битке Бајазит је морао да жури у Једрене не би ли тамо учврстио власт јер је било много оних који нису одобравали то што је он ликвидирао Јакуба. За то време у Србији се поставило питање ко ће бити наследник кнеза Лазара. У то време кнежеви синови, Стефан и Вук, били су малолетни и нису могли никако да наследе његово место. С друге стране, било је сасвим неоубичајено да власт врши кнегиња Милица и да је синовима преда онда када они постану пунолетни. Стога је било сасвим за очекивати да се за новог вођу у Србији истури њен најмоћнији великаш, а то је био тада Вук Бранковић. Слично је мислио и Угарски краљ када је само три недеље након Косовске битке послао свога моћног великаша Николу Горјанског код Вука Бранковића на преговоре. Било је очигледно да Угари сматрају Вука за новога владара у Србији. Садржај ових преговора се не зна, али се може претпоставити да је угарски краљ желео да Србију задржи као вазала и да се тада о томе разговарало. Очигледно да су угари мислили да је власт над Србијом смрћу кнеза Лазара исклизнула из ове породице. Можда је и упад Угара у Србију у јесен 1389. године био у вези са овим преговорима. Ипак, кнегиња Милица се на крају показала као много спретнија но што је то тада можда изгледало Угарима и Вуку. Осетивши да би је Вук уз помоћ Угара могао надјачати и узети јој власт у Србији, она је ступила у контакт са Турцима и успела да са њима оствари споразум. Током 1390. године уз помоћ турских одреда Угари су истиснути из Србије. Баш те године (1390.) била је одлучена ова краткотрајна неизвесност око тога ко ће владати Србијом и то у потпуну корист куће Лазаревића.

Нема вести о томе да ли је Вук учествовао у борбама удружених турских одреда и оних које је скупила кнегиња Милица, али од тада је и његов политички правац сасвим другачији од онога који су наметали из куће Лазаревића. Његова идеја је била да се Турцима пружа отпор и није пристајао на било какве преговоре. Своју политику отпора према Турцима доследно је спроводио све до 1392. године када је коначно и он морао да попусти пред њиховим сталним нападима. Пристао је да буде турски вазал те да, осим плаћања данка, даје Турцима и помоћне војне одреде. Ипак, своје вазалне обавезе испуњавао је и више него траљаво тако да није познато да је осим плаћања новчаног данка и једну другу обавезу (поготово ону са слањем војних одреда) извршавао. Његов отпор је постао потпуно отворен онда када је дочуо да се на Турке припрема једна крсташка војска удружене Европе коју води угарски краљ Жигмунд. У томе моменту је изгледало као да се његова политика пружања оружаног отпора Турцима показује као исправна. Крсташи су имали тек почетног успеха, али код Никопоља (25. септембар 1396. године) доживљавају тежак пораз. У турској војсци се нарочито истакао војни одред који је, као вазал, водио кнез Стефан Лазаревић и чија је интервенција изгледа већ изгубљену битку за Турке преокренула у њихову корист. Након битке одлучио је султан Бајазит да се обрачуна са непослушним вазалима, а на првом месту са Вуком Бранковићем. На неки начин је успео да ухвати Вука и да га баци у тамницу у којој је Вук и умро дана 6. октобра 1397. године.

ah,u pravu si,nema izvora......to su samo odlomci iz dve knjige,jedna je Coroviceva

ali na kraju tih knjiga je gomila izvora,koji se odnose na te tekstove,pa cim imam vise vremena,postavicu i njih

Ћоровића сам читао, он је као већина наших историчара. Они су препричавали туђе радове, највише Орбина, Филозофа Бугарина, неке грчке и турске изворе. Дукљанина, Шишића, Јиречког и друге. По мом мишљењу нису баш капацитети који су стварно проучавали све информације, а којих има највише по црквама и манастирима, до којих се може доћи преко народног предања. Ја по раду нисам ни близо њима, али по мишљењу се разликујем много од њих, јер и они немају много више од њиховог мишљења.

Ћоровића сам читао, он је као већина наших историчара. Они су препричавали туђе радове, највише Орбина, Филозофа Бугарина, неке грчке и турске изворе. Дукљанина, Шишића, Јиречког и друге. По мом мишљењу нису баш капацитети који су стварно проучавали све информације, а којих има највише по црквама и манастирима, до којих се може доћи преко народног предања. Ја по раду нисам ни близо њима, али по мишљењу се разликујем много од њих, јер и они немају много више од њиховог мишљења.

Vujadine,o samoj kosovskoj bitci,o nekom njenom detaljnijem toku i nacinu na koji se vodila,neces naci ni u jednoj povelji.....ako si to nasao,predstavi revolucinarne podatke

a narodno predanje uglavnom nema mnogo veze sa stvarnoscu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back