Vlasi — balkanski fenomen

Нема на чему. Превод може бити слободан, нарочито кад су песме у питању. Увек има синонима, али углавном се користи реч која је уобичајена у датом језику, мада песничка слобода дозвољава и речи из дијалеката, премда се овде ради о преводу на стандардни језик.

Иначе, румунско june (и дијалектно: giune) је когнат српском јун.
Pogledajte prilog 1364332
Румунски june (диалектолошки giune), аромунски gione (млад, младић) когнати су француском jeune, италијанском giovane, шпанском joven, итд и потичу од латинског juventus.

Румунски june (диалектолошки giune), аромунски gione (млад, младић) когнати су француском jeune, италијанском giovane, шпанском joven, итд и потичу од латинског juventus.
У речнику пише:
Док је употреба речи као именице наслеђена, њена употреба као придева је вероватно неологизам и калк од француског jeune.
Исто и за придев juvenile:
Позајмљеница из француског: juvénile.

Битка на Ровинама 1395: први велики пораз Османлија. Као турски вазали у овој бици учествовали су главни српски великаши Стефан Лазаревић и Краљевић Марко (овај задњи је тамо изгубио живот)

Vazda uz braću osmanlija Alhamdulilah 🙏📿

Bio je tamo i Konstantin Balšić.

Ne lazi

Oh Lord Wtf GIF

To je laz. Balsici su bili proto-srbo-albanci ka svi mi Crnogorci.
Da su poreklom Albanci je spekulacija. Ne zasniva se ni na čemu konkretnom. Izvesnije bi bilo da su Vlasi.
Балшићи су извесно имали влашко порекло. Основа презимена је романска, а није тајна да је романофоних Влаха било на простору Дукље и Зете. Неки историчари сматрају да су Балшићи пореклом из Провансе (јужна Француска), али то је мало вероватно. Ниједан историчар их није повезивао са Албанцима колико је мени познато. Просто је чудо колико је гуслач заљубљен у Шиптаре. :)

Балшићи су извесно имали влашко порекло. Основа презимена је романска, а није тајна да је романофоних Влаха било на простору Дукље и Зете. Неки историчари сматрају да су Балшићи пореклом из Провансе (јужна Француска), али то је мало вероватно. Ниједан историчар их није повезивао са Албанцима колико је мени познато. Просто је чудо колико је гуслач заљубљен у Шиптаре. :)

Mi Crnogorci smo dokazano pola proto-albanci. Odnosno nasi preci su zborili neki srodan jezik albancima prije Srbizacije.

Mi Crnogorci smo dokazano pola proto-albanci. Odnosno nasi preci su zborili neki srodan jezik albancima prije Srbizacije.
Црногорци су ипак ближи Србима него Албанцима генетски. Која племена и братства у ЦГ стварно имају албанско порекло што је доказано генетским истраживањима може ти рећи @Demagogic

Црногорци су ипак ближи Србима него Албанцима генетски. Која племена и братства у ЦГ стварно имају албанско порекло што је доказано генетским истраживањима може ти рећи @Demagogic

Ma boli mene briga za genetiku, vazno da pola mjesta u CG ima srodan korijen sa albanskim/ilirskim. Znas odakle je Genta bio?

Ne znam da li je bilo nešto slično kao tema , pretraživač kaže da nije , a unapred se izvinjavam ukoliko jeste.
Da li postoji neko ko mi može preciznije objasniti njihovo poreklo, s obzirom da sam pronašla oprečne internet stavove o tome, a stručniju literaturu ne posedujem.
Naime, čula sam jednu vlašku pesmu koja mi se jako dopala i krenula da istražim nešto više o njima, međutim čini mi se da ih Rumuni nepravedno svojataju, a oni jesu autohtoni narod.
Da li grešim ?

https://www.srbijanskivlasi.com/?p=156

Da li je ovaj lepo napisan članak tačan ?

Ne znam da li je bilo nešto slično kao tema , pretraživač kaže da nije , a unapred se izvinjavam ukoliko jeste.
Da li postoji neko ko mi može preciznije objasniti njihovo poreklo, s obzirom da sam pronašla oprečne internet stavove o tome, a stručniju literaturu ne posedujem.
Naime, čula sam jednu vlašku pesmu koja mi se jako dopala i krenula da istražim nešto više o njima, međutim čini mi se da ih Rumuni nepravedno svojataju, a oni jesu autohtoni narod.
Da li grešim ?

https://www.srbijanskivlasi.com/?p=156

Da li je ovaj lepo napisan članak tačan ?
Питај Дојчера зашто својата Немце.

Čim reč liči na neku romansku - mora da jeste... Da li si svestan da je osnova prezimena "Balš-" i, interesantan sam znati šta ta reš balš znači na romanskom?

Naravno, jedna od mnogobrojnih gluposti usled fah-idiotizna naše (i ne toliko naše) istoriografske i lingvističke struke.

Dakle,

Balati, bal(j)akati, baliti znači - brbljati. I danas kažemo za nekog da je sav zabalavio kad ne prestaje da priča. Odatle su prezimena kao Baljak, Balšić/Baošić, Bališić i imena kao Bal(i)ša.

WORD: бала́кать
GENERAL: "болтать, молоть чепуху", укр. бала́кати, блр. балакаць, польск. baɫakać. К ба́ять или балабо́лить; см. Бернекер 1, 40; Mi. EW 5. Другая ступень чередования гласного: укр. пробо́вкнути "буркнуть", польск. beɫknąć -- то же, чеш. blknouti; ср. Шахматов, ИОРЯС 7, 2, 353; ср. далее лит. balãsyti "бранить"; Буга, РФВ 70, 100. По Р. Смаль-Стоцкому ("SIavia", 5, 10), balakati является расширением *bakati "говорить ба". Ср., однако, русск. диал. баля́кать "болтать", вятск. (Васн.). Скорее, к бала- в балагу́р, баламу́т.

Poslednja izmena:
Vlah je egzonim. Strani naziv, iz drugog jezika. Nikada nijedan Vlah samog sebe nije nazivao Vlahom na maternjem jeziku.

Isto kao npr. Rac ili Rašanin za Srbina.
To da je Vlah egzonim je netačno. Bazira se na idiotskoj (netačnoj) i nepotvrđenoj ideji da je Vlah varijacija nemačkog naziva keltskog plemena Volce. Dakle, radi se o insinuaciji koja se bazira na germanocentričnom poimanju istorije. Rečju, hipoteza je ideo-politički fundirana proizvoljnost.

Za razliku od te ideje, ja imam fundiranu, logičnu i istoriografski utemeljenu tezu gde je reč vlah slovenskog porekla:

Vlasi su naziv dominantno za Slovene unutar države Rima, a Sloveni za Slovene izvan Rimskog limesa. Moje viđenje je da naziv vlah dolazi od slovenskog izraza za roba (vlak - sluga, rob; vlak od glagola vući), dok naziv sloven predstavlja "one koje razumeš, koji govore tj. slove" (a Nemci, oni koji kada govore zvuče kao kad govore nemi ljudi; Wendi i Veneti - oni koji šuškavo govore, kao "vetar"). Naknadno tokom srednjeg veka, reči Servus i Sclavus postaju izrazi za sluge i robove; budući da su rimski robovi često među Slovenima lovljeni, ti su Sloveni, izvan granica Rima, po svojim ulovljenima, Slovene iz Rima, prvo te uhvaćene, a onda sve ostale Srbe u Rimu zvali robljem, dakle vlaki (up. sa vlaki na moru - morovlaki, morlaki), kasnije vlahi. Posle se to ime vlak među stanovnicima severno od Države Rim uopštilo za sve stanovnike Rima, što se održalo kod nekih severnjaka do danas kao ime Italije i Italijana, te kod nas za poromanjene Srbe - današnje Vlahe. Vitezović kaže da su Vlasi bili nazivi za rimske skalvinije po Balkanu, a ono što 100% nisi znao je potvrda u sinonimnosti vlah=rob koja je očuvana čak i u keltskom Velsu, odnosno u ranosrednjovekovnoj Engleskoj gde je "latinska reč za Vels - Walh (dakle, Vlah)" posvedočena kao sinonim za roba. Taj srpski element koji je uspevao da živi nezavisno i samoodržano u rimskoj državi dominantno bavio se stočarstvom jer je tako mogao da bude sklonjen od raznih prisila i da bude nezavisan obezbeđujući svojoj porodici egzistenciju nomadskim stočarstvom. Taj stočar postaje klasa u srednjovekovnom srpskom društvu kao što klasa postaje i srbin/srbalj u užem smislu - pa se neretko u našim poveljama vide elementi običajnog srpskog zakona da ako vlah srbljina... ako srbljin vlaha...

O

OK ako može malo detaljnije. Slušam.
За многе народе постоје два или више назива. На пример на немачком Немци себе називају Deutscher док их Словени називају Немцима, а Енглези их називају Germans, Италијанци их називају Tedeschi a Французи их називају Allemands. Другим речима сви ови називи Немци, Germans, Tedeschi и Allemands односе се на један те исти народ који сам себе на свом језику назива Deutscher.

Други примери су Magyar - Hungarian - Угри за Мађаре, Greek - Грк - Έλληνας за Грке, итд.

Исто тако за романске народе Балкана страни назив је Власи док је сопствени назив један или други облик назива Romani (наслеђени облик назива Римљани). Исто као што су наследили романски језик од Римског Царства, наследили су и назив Rumâni, Români, Armâni, Rămări.

Што се тиче такозваних Влаха Србије они махом потичу од исељеника са леве стране Дунава, то јест са територије данашње Румуније. На свом језику себе називају Rumânima. Сви су добили српска имена и презимена током задњих два века живота у српској држави. Образовани су на српском и махом међусобно говоре српски премда им прабабе и прадедови нису знали ни реч српског. 80% се изјашњавају Србима, 17% Власима а 3% Румунима.

Vlah od latinskog vall ili keltskog volke. Nije to pogrdan naziv, tako barem piše ovde
Изворно Влах није био погрдан назив него је једноставно означавао Романа. У германским језицима (немачки, холандски, скандинавски, енглески) Walha , Welsche, Walloon, Welsh, Val, итд једноставно је означавао житеље Римског Царства, односно претке Француза, Италијана, Шпанаца, итд. Претпоставља се да су рани Словени преузели овај назив од Гота. Доказ је да су рани Словени под термином Влах означавали не само балканске Романе него и Италијане. И данас на пољском Италијанци су Wlosi а Италија Wlochy.

Термин Влах је постао погрдан међу Балканцима, нарочито у деветнаестом веку. Исмејавање је једна од метода присилне асимилације. Ко хоће да буде влашки чобанин кад може бити српски господин?

У речнику пише:
Док је употреба речи као именице наслеђена, њена употреба као придева је вероватно неологизам и калк од француског jeune.
Исто и за придев juvenile:
Позајмљеница из француског: juvénile.
Па кад већ знаш румунски, зашто ниси прво проверио румунски етимолошки речник пре него што си написао да је румуснки june когнат српском јун. Тамо би видео да је сродство индоевропско.

Back