Upis u prvi razred OŠ

Nadam se da ce neko moci da me posavetuje,jer sam u velikom problemu.Moj sin je rodjen u januaru 2004.Jako kasno je progovorio i jos uvek ima poteskoce u govoru.Ide kod logopeda svaki dan.Upisan je u vrticu na Novom Bgdu u celodnevnoj predskolskoj nastavi.U septembru mesecu se selimo u Zemun.Mislila sam da odlozim polazak u skolu i da on kada se preselimo ide u cetvorosatni predskolski program.Kada sam zvala predskolsku ustanovi u Zemunu,rekli su mi da dete bez obzira na probleme MORA da se upise u skolu i da ne moze dva puta da ide u predskolsko.Uputili su me na Ministarstvo prosvete,gde su mi takodje rekli da dete mora da se upise u skolu.U medjuvremenu sam cula od nekih mama da su uspele da odloze upis njihove dece za sledecu godinu.Ja sam jako zabrinuta,jer ukoliko bi on krenuo u skolu,bojim se da ce nazadovati u nastavi i sto je jos gore,dobiti komplekse od druge dece,a pri tom se jos i selimo u novi kraj.Godinu dana bi mu mnogo znacilo da savlada govor. Sta mi vi savetujete da uradim?

Nadam se da ce neko moci da me posavetuje,jer sam u velikom problemu.Moj sin je rodjen u januaru 2004.Jako kasno je progovorio i jos uvek ima poteskoce u govoru.Ide kod logopeda svaki dan.Upisan je u vrticu na Novom Bgdu u celodnevnoj predskolskoj nastavi.U septembru mesecu se selimo u Zemun.Mislila sam da odlozim polazak u skolu i da on kada se preselimo ide u cetvorosatni predskolski program.Kada sam zvala predskolsku ustanovi u Zemunu,rekli su mi da dete bez obzira na probleme MORA da se upise u skolu i da ne moze dva puta da ide u predskolsko.Uputili su me na Ministarstvo prosvete,gde su mi takodje rekli da dete mora da se upise u skolu.U medjuvremenu sam cula od nekih mama da su uspele da odloze upis njihove dece za sledecu godinu.Ja sam jako zabrinuta,jer ukoliko bi on krenuo u skolu,bojim se da ce nazadovati u nastavi i sto je jos gore,dobiti komplekse od druge dece,a pri tom se jos i selimo u novi kraj.Godinu dana bi mu mnogo znacilo da savlada govor. Sta mi vi savetujete da uradim?

Po zakonu dete zaista mora da krene u skolu. Skola , odnosno psiholog MOZE da preporuci odlaganje upisa za godinu dana. Clan 98. Zakona "Проверу спремности детета врши психолог школе применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно овлашћене стручне организације.
У поступку провере спремности на основу мишљења психолога школа може да препоручи:
1) упис детета у први разред;
2) одлагање поласка детета у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.
"
E sad, ako psiholog to ne preporuci, treba mu verovati, ipak je on/a stucno lice. Poteskoce u govoru su sirok pojam. One mogu, ali i ne moraju da uticu na napredovanje deteta. Forum nije mesto gde Vam se moze dati pravi odgovor.

:D Zavrsile smo sve danas.
Razgovor je prosao sasvim zadovoljavajuce cak i po mene.
Dobila sam jedan uvid o svom detetu koji je vrlo blizak mom .
Uvid o meni takodje sasvim na mestu.

Dete svoj deo posla odradilo daleko kulerskije nego ja.
Ja sam sebe morala da pocastim frizerom posle upisa.
Da malo smirim zivce. :rumenko:

Za vas koji brinete ....Goran je dobro. :cool:
Vec sam mislila da ce napustiti ne skolu nego i grad obzirom da zna da dolazim al necete verovati bio je tu :D
Trudila sam se svim silama da budem kul i da ga ne davim.
Hvala na drustvu u tih pola sata koliko sam bila ispred kabineta psihologa .

Mnogo je lakse kad se u skoli osecas kao da si dosao medju svoje.
Tako sam se ja osecala danas.
Nekako kao kod kuce.
Nisam imala utisak da sedim sa direktorom i nije mi bilo neprijatno.
Prijateljski su nastrojeni pema meni danas bili svi na koje sam naisla.
Od cike iz obezbedjenja , preko tetkica, uciteljica, psiholog pa i sam Goran.

I na tome beskrajno hvala olaksali ste mi upis deteta .....ne znate ni sami koliko.

Ono cega sam se bojala ...administracija , protokoli, psiholog , sve je proslo opusteno i jos jednom mi ulilo poverenje da ce mom detetu tu biti dobro.

Obecala sam da necu vise rec reci i da necu nista vise traziti ...to sam obecala sebi na putu ka frizeru , a evo sad i javno :)

Do prvog septembra ...
Al molim da mi se dosapne kad budete znali ko nam je uciteljica.
Eto cisto da mi se skrati razmisljanje dugo 4 meseca.

P.S. Jel onaj upitnik pretekao iz 80-tih???
Kaze moja mama da su i tad bila identicna pitanja :D

bravo, Mirka obavili ste značajan posao, hrabro si se držala:mrgreen: znam ja kako ti je bilo;):zag:
to nas tek čeka (pretpostavljam da pričaš o testiranju, ?), oni će ići zajedno sa zabavištem, tj psiholog će doći po njih, odn ići u zabaviše, bem li ga

i jeste, važno je da je svo osoblje bilo prijateljski nastrojeno, počevši od direktora pa do tetkica, ipak će dete tu provesti dobar deo svog života ....

upitnik je ...pif ajd sad:roll: kad već mora i to:roll:

i ja sad znam sigurno kojeće biti učiteljice, ustvari još uvek je nezvanično, ali 99% lično sam ih upoznala igrom slučaja kad su svoje đake dovele na dečje igralište....ostavile su fin utisak na mene:) pa koja da bude- dobro je

Mirka čestitam:super::zag:

evo da podelim sa vama:cool:
obavili smo testiranje
da, da TEK sad :aha:
trebalo je prošlog ponedeljka da ide sa zabavištem, ali prethodne noći je ustajao da povraća, proliv (bilo mu je odmah bolje, ali nisam smela da ga šaljem u zabavište
baš sam se uprpila bila, unervozila se:sad2: čekala ga ispred vrata:sad2:
ali sve je prošlo ok:ok:
Joca je izašao nasmejan:D, pedagogica je jedna fina mlada žena
kaže da su dobri bili (bio je sa njim i jedan dečak koji je takođe propustio grupno testiranje), spremni za redovnu školu:ok:

Pa to je opet bezveze, dok dete dodje na red smori se skroz. I ovako bi radije da se igraju nego da odgovaraju na tamo neka pitanja u tamo nekom testu ciji rezultati nicemu prakticnom ne sluze. Ja jedva izdrzim do pola testa, a kamo li oni.

Mi smo cekali do 31.05. da bi se "dragi" direktor i sekretar OS "Milan Dj. Milicevic" smilovali nama, obicnim smrtnicima i rekli da su prebukirani i da molbe koje su podnijete, nece biti uvazene! Ok, kazu da su prebukirani, i da nemaju fizickih kapaciteta da upisu jos jedno odjeljenje iako je zainteresovanih bilo taman toliko.

Ono je mene toliko iznerviralo jeste njihov stav i neprofesionalizam!!! Prakticno sam dozivjela da me taj "uvazeni" direktor skoro izbaci iz kancelarije, a da me prakticno pri tome nije ni saslusao! Da se razumemo, mi smo sina htjeli da upisemo u tu skolu najvise iz razloga sto je skoro cijela njegova grupa iz vrtica upisana tamo. I zaista smo se nadali (cak pokusali da potegnemo i vezu) da ce sve biti u redu, posebno jer je taj isti sekretar skole (zena je nevidjeni mrgud) jednom prilikom, polovinom maja, meni licno rekla kako pretpostavlja da ce sve molbe biti uvazene - ocito je taj dana bila izuzetno dobro raspolozena.

Ponavljam - nije problem u tome sto su oni prebukirani, nego u njihovom stavu i ophodjenju sa nama, roditeljima, koji dolazimo kod njih da im povjerimo svoju djecu. I kada sam konacno od njih dobila negativan odgovor, otisla sam sa sinovim dokumentima u OS "Branislav Nusic" koja nam je malo bliza i kojoj valjda teritorijalno i pripadamo. Kod koga god smo dosli, pocev od sekretara skole koja je bila jako ljubazna dok ga je upisivala i zakazivala razgovor sa prihologom, do psihologa koja me je naprosto odusevila svojim pristupom. Nekako, djelovali su mi upravo onako kako bi i trebalo da bude kad se jedno malo bice upisuje u prvi razred, kada se nalazi na jednoj zivotnoj prekretnici. Docekali su nas sa iskrenom dobrodoslicom!

Na kraju sam sa vise strana saznala da je, bar tako ljudi pricaju, cak i oni koji su svoju djecu upisali u "Milicevic", nastavni kadar bolji u "Nusicu". Da ne ispadne "kiselo grozdje" (sad odjednom hvalim ovu u koju smo se upisali a do nedavno smo htjeli u drugu), meni je, bar sto se tice ovog prvog utiska veoma drago sto znam da moj sin nece imati u skoli direktora i sekretara koji misle da su Bogom dani i koji jednostavno ne zasluzuju da imaju ikakve veze sa tudjom djecom.

I ja imam veliku dilemu, u skolu ili ne, sledeci utorak je upis. Ja zivim u Nemackoj, i ovde deca krecu sa 6 godina, znaci od punih 6 do punih 7, pola godine ranije nego u Srbiji. Moj sin puni u julu 6. i po nemackom zakonu je obavezan. Vec smo obavili pregled, pola sata od prilike, crtao je sebe, razne geometrijske figure, napisao svoje ime i jos neke sitnice i ostale rutinske stvari. Sve je bilo u redu, a na dan upisa je i pregled kod skolskog psihologa. E sad, vaspitaci iz zabavista mi ne preporucuju da ga posaljem u skolu, posto, kad bi sad prevela na prost jezik dete mi je totalna budala:mrgreen: medjutim to je po njihovom nekom "strucnom" zakljucku otprilike jedna trecina ili cak polovina sve predskolske dece u vrticu, tako je isto i po drugim vrticima:roll:. Svi dobijemo napismeno njihov stav koji treba da prilozimo pri upisu, a zadnju rec ima skola.
Ovde sve to funkcionise malo drugacije, ne sumnjam da tako mala deca nisu zrela, ali cemu onda takav zakon, ako ce ih vecinu vec u startu proglasiti za ne zrele.

Za mene je problem to sto su ovde grupe u zabavistu mesane, znaci nema cisto predskolske grupe, nego su zajedno deca od 2,5 do 6 godina, tako da bi on ostao u grupi sa jos 3 predskolska deteta i takoreci bebicama, ako bi ostao jos jednu godinu duze u zaabavistu. Pitam se da li to ima nekog smisla, i koliko dete moze zaista da se razvija napreduje, sazri i nesto nauci u tako jednoj grupi.

.

Vidim da ovde ima onih koji poznaju materiju vezanu za upis u prvi razred osnovne skole. Moze li mi neko odgovoriti ko je po zakonu duzan da testira ucenike pred polazak u skolu. Koliko je meni poznao to bi trebalo da bude u opisu radnog mesta pedagoga i psihologa u skoli u koju se dete upisuje. Ali sta ako je pedagog bolestan? Ko po zakonu moze da ga zameni u toj situaciji. Da li zaista to moze da uradi neka od uciteljica ili je ipak za to potrebno strucno lice u toj oblasti. Molim da mi neko pomogne oko ovog slucaja. Unapred hvala sirokom auditorijumu.

Vidim da ovde ima onih koji poznaju materiju vezanu za upis u prvi razred osnovne skole. Moze li mi neko odgovoriti ko je po zakonu duzan da testira ucenike pred polazak u skolu. Koliko je meni poznao to bi trebalo da bude u opisu radnog mesta pedagoga i psihologa u skoli u koju se dete upisuje. Ali sta ako je pedagog bolestan? Ko po zakonu moze da ga zameni u toj situaciji. Da li zaista to moze da uradi neka od uciteljica ili je ipak za to potrebno strucno lice u toj oblasti. Molim da mi neko pomogne oko ovog slucaja. Unapred hvala sirokom auditorijumu.

:) Decu testira psiholog, a moze i pedagog. Ako je bolestan zaposljava se strucna zamena do povratka radnika sa bolovanja. :) Uciteljica ne moze da vrsi testiranje, moze samo strucno lice. Uciteljica moze, eventualno, da bude u komisiji za procenu zrelosti dece koja krecu prevremeno u skolu.

ajmo Jovo nanovo
naredne školske godine polazi nova generacija đaka prvaka
mene čeka po drugi put da idem u prvi razred, odnosno treće put ako računate ono kad sam ja išla u prvi razred
bili smo na proveri sluha još u novembru
a sistematski pregled je zakazan već, tako da ja smatram da je trka oko upisa već počela

ajmo, ima li još roditelja budućih đaka prvaka
jel imate tremu kao i ja :mrgreen:
jao deca nam porasla, kad pre :sad2:

ajmo Jovo nanovo
naredne školske godine polazi nova generacija đaka prvaka
mene čeka po drugi put da idem u prvi razred, odnosno treće put ako računate ono kad sam ja išla u prvi razred
bili smo na proveri sluha još u novembru
a sistematski pregled je zakazan već, tako da ja smatram da je trka oko upisa već počela

ajmo, ima li još roditelja budućih đaka prvaka
jel imate tremu kao i ja :mrgreen:
jao deca nam porasla, kad pre :sad2:
Немамо.
Син је у првом, а близнакиње имају 4,5 година,броје до 10, знају да пливају, између две ватре, играју не љути се човече, домине и научио сам их да играју шах, углавном.
Јел треба још???

Немамо.
Син је у првом, а близнакиње имају 4,5 година,броје до 10, знају да пливају, између две ватре, играју не љути се човече, домине и научио сам их да играју шах, углавном.
Јел треба још???

ma ja sam tako i sa starijim
ko da polaže prijemni :roll:
ebala me trema

Back