Upis u prvi razred OŠ

а каква би то приредба и свачаност били да није било сликања

спремни за приредбу

DSCF0573.jpg

DSCF0575.jpg

Веки, слатки су ти синови! А нека је Банету лепо, мада се ја стално питам што је проблем да се у једној школи једноставно организује оно што се сваке године одржава..
Ја сам данас, као и сваке године, на своју руку дочекивала родитеље првака и прваке, смештала где ће ко да седне или стане (деца седе, родитељи стоје, ми примамо 120 првака) бодрила их... Зар је тешко да је неко задужен за то? Ех, кад се ја будем питала, биће другачије..

Веки, слатки су ти синови! А нека је Банету лепо, мада се ја стално питам што је проблем да се у једној школи једноставно организује оно што се сваке године одржава..
Ја сам данас, као и сваке године, на своју руку дочекивала родитеље првака и прваке, смештала где ће ко да седне или стане (деца седе, родитељи стоје, ми примамо 120 првака) бодрила их... Зар је тешко да је неко задужен за то? Ех, кад се ја будем питала, биће другачије..

хвала на комплименту, Внда
иначе, приредба је отаљана, ал ајд сад, шта је ту је

није још, има још недељу дана :mrgreen:
ал ово што је до сад прошло је супер
ја сам задовољна и дете ми је задовољно
оће да иде у школу, још се није бунио, није проблем буђење, иако иде преподне у школу (добро, и иначе је раноранилац)
домаћи ради некад радије, некад мање радо, али добро, уради
немају превише домаћег што ја потпуно подржавам, али имају сваки дан по нешто (да заврше цртеж или да нацртају нови или само по један ред цртица)
почели су слова , гура некако

Ни Бане, а ни старији брат му Јоца нису знали да читају пре школе
и обе учитељице су против тога да се дете учи да чита пре школе
знали су само по нека слова, ал да читају--не
мисим, друго је ако дете само научи, одн тражи да му се показује

Бане је сад научио неколико слова у школи, ал још та слова не може да повеже у реч
нпр учили су слова н, а и он зна да каже које је које слово, ал не може да прочита реч на (клупи) или Ана
питала сам учитељицу за то, она каже да ће радити технику читања....

Znači uče ih kao da ne znaju slova uopšte?
A da li znaš kakva je situacija sa decom koja znaju da čitaju i pišu?
Ovaj moj i čita i piše i ćirilicu i latinicu i bojim se da će neopevano da se dosađuje, a inače ima problem da sluša i bude miran.:sad2:
A matematika? Šta sad uče?

nas prvak

je znao latinicu sva slova.cirilicu znao je ali mu se vise svidela latinica.
znao je procita neke kratke reci i da pise znao je,malo sa nekom pomoci, vise bez.

matematiku zna da sabira oduzima,malo i da mnozi to mu se bas svidelo.

odkad je posao u skolu,naravno prvo uce razne linije da pisu,ne uce redom slova ,uce taman da sklope neku kratku rec i uce ujedno da citaju.
ali on sad sve vise zna da procita.
sa matematkom nisu poceli jos sa brojevima sad uce levo,desno,manje,vece,srednje,uze,sire otvorene zatvorene linije,presek krivih i pravih sa tackom.

nas prvak

je znao latinicu sva slova.cirilicu znao je ali mu se vise svidela latinica.
znao je procita neke kratke reci i da pise znao je,malo sa nekom pomoc malo bez.

matematiku zna da sabira oduzima,malo i da mnozi to mu se bas svidelo.

odkad je posao u skolu,naravno prvo uce razne linije da pisu,ne uce redom slova ,uce taman da sklope neku kratku rec i uce ujedno da citaju.
ali on sad sve vise zna da procita.
sa matematkom nisu poceli jos sa brojevima sad uce levo,desno,manje,vece,srednje,uze,sire otvorene zatvorene linije,presek krivih i pravih sa tackom.

Znači, voli, nije mu dosadno?

Znači, voli, nije mu dosadno?

nije uvek je pun nekih dozivljaja,te neke devojke drugari.

hoce i kuci da radi,jeste da hoce da pise sta on hoce,
majka ga tera da pise red svakog slova a on zapeo da pise imena :D.

uciteljice vec daju srculenca i plusice.

dosao je jedan dan iz skole ,i pricao kako se trudio da lepo pise ali stvarno se trudio i nije dobio srculence bas se tu prenevoljio sve ispitivao sta mu ne valja.

kad vec daju ocene sto ne kazu sta nije uredu.
dobio jednu zvezdicu i sad to vise ne pominje,neki dan pise lepse neki dan ruznije.

Ovaj moj i čita i piše i ćirilicu i latinicu i bojim se da će neopevano da se dosađuje, a inače ima problem da sluša i bude miran.:sad2:

неће се досађивати, доста се црта, имају вежбице и тако, имаће шта да ради
таман ће бити идеална прилика да увежба рукопис, да му буде лепши, читкији

из математике, одговорила је јоцикакг, бројеве ће за који дан, ја мислим

E da, to vežbanje da lepše piše će mu valjda biti zanimljivo, samo što je jako kratkih živaca i ako mu nešto ne ide kako je on zamislio, šizi i baca sve oko sebe.:sad2:

..zato i ne krecu shestogodishnjaci po defoltu u shkolu... :)
..jel se ti to premishljash oko odluke da ne krene ranije..?
..nece mu biti dosadno, ne brini..
..ja sam chitala i pisala sa tri, tvoja imenjakinja sa chetiri, niko nas nije uchio, zapitkivale dok nismo provalile fazon..
..i nije nam bilo dosadno, ne ide se u shkolu (samo) radi novih znanja i veshtina.. :lol:
..secam se da mi je bilo chudno shto drugi ne znaju neshto, ali bilo nas je dosta koji smo znali,
pa samo se smejuljili jedni drugima dok uchiteljica shesti put ponavlja.. :rumenko:

Uče ih baš tako, iz početka.

Moja deca, obojica, znali su da čitaju i pišu i latinicu i ćirilicu pre polaska u školu. Ali nisam zapamtila da su se dosađivali, ali znam iz priče mojih roditelja da se moja učiteljica žalila kako se ja dosađujem, jer sam znala da čitam i da pišem sa 4 godine, po istom sistemu kao novembar i njena ćerka. Niko me nije učio, ali sam bila radoznala, pa naučila.

Ali zato moje starije dete, sada zapravo odraslo, kaže da je njega uništio naš sistem školovanja. Da niko nije obraćao pažnju na njega, a po tvom pisanju zaključujem da je tvoj Luka takav, nego se učiteljica trudila do četvrtog razreda da nauči pojedinu decu da čitaju i da nauče tablicu množenja. On se kroz OŠ prošetao, dobar đak je bio i u SŠ, ali nema radne navike, ali nikakve. A sada je na redu fakultet, tako da se ja sada iskreno brinem šta će i kako će.

Moja deca, obojica, znali su da čitaju i pišu i latinicu i ćirilicu pre polaska u školu. Ali nisam zapamtila da su se dosađivali, ali znam iz priče mojih roditelja da se moja učiteljica žalila kako se ja dosađujem, jer sam znala da čitam i da pišem sa 4 godine, po istom sistemu kao novembar i njena ćerka. Niko me nije učio, ali sam bila radoznala, pa naučila.

Ali zato moje starije dete, sada zapravo odraslo, kaže da je njega uništio naš sistem školovanja. Da niko nije obraćao pažnju na njega, a po tvom pisanju zaključujem da je tvoj Luka takav, nego se učiteljica trudila do četvrtog razreda da nauči pojedinu decu da čitaju i da nauče tablicu množenja. On se kroz OŠ prošetao, dobar đak je bio i u SŠ, ali nema radne navike, ali nikakve. A sada je na redu fakultet, tako da se ja sada iskreno brinem šta će i kako će.

..isto kao i do sada, domacice.. :lol:
..celo shkolovanje su mi profesori drvili o radnim navikama i da ne mogu da budem kampanjac poshto josh nisam na fakultetu.. :lol:

I sada da se ja, kao, ne sekiram što on nema radne navike?

A sekiram se, jako...Međutim, nije mogao ni da stvori radne navike kada mu je uvek sve bilo odviše lako. :( Uvek mu je bilo dovoljno da sluša na časovima, a bio je veoma redovan u školi, i nije bilo nikakvih problema. Ali opet, to je škola...Fakultet je ipak nešto drugo...

..zato i ne krecu shestogodishnjaci po defoltu u shkolu... :)
..jel se ti to premishljash oko odluke da ne krene ranije..?
..nece mu biti dosadno, ne brini..
..ja sam chitala i pisala sa tri, tvoja imenjakinja sa chetiri, niko nas nije uchio, zapitkivale dok nismo provalile fazon..
..i nije nam bilo dosadno, ne ide se u shkolu (samo) radi novih znanja i veshtina.. :lol:
..secam se da mi je bilo chudno shto drugi ne znaju neshto, ali bilo nas je dosta koji smo znali,
pa samo se smejuljili jedni drugima dok uchiteljica shesti put ponavlja.. :rumenko:
Ma mnogi iz okoline su nas "savetovali" da ga damo u školu sa 6 godina jer je starmao i zna više od prosečnog sedmogodišnjaka, ali smo mm i ja razgovarali i zaključili da on ipak nije za školu osim što ne želimo da ga guramo u obaveze pre vremena.
I baš to što si napisala, da zbog te njegove osobine da se ne kontroliše, nadam se da će do sledeće godine to savladati.
Pomalo se bojim da to možda i nije reakcija na brata jer ga dosta sputavamo i grdimo zbog mlađeg brata, da mu popušta jer je ovaj mali, pa ne zna, pa moramo da ga naučimo i sad mi se već čini da ga gušimo pa da na ovaj način toliko besni.:sad2:
I to me najviše brine što je nestrpljiv, ne sluša starije, u nekom je svom svetu i kad vidim drugu decu koliko su mirnija i poslušnija jako se bojim svega toga. I te radne navike, nadam se da će steći vremenom.
Planiram da ga upišem u boravak, već smo manje-više se odlučili za školu, a tamo sve rade u boravku, knjige ne nose kući preko nedelje, samo vikendom pa mi se sviđa taj koncept da sa njim u početku radi ipak neko ko je kvalifikovan za te stvari.

Ne brinem se ja toliko što on zna te osnovne stvari, nego što ne ume da bude miran i da sluša.
Ja sam bila jako mirno i poslušno dete, dobar đak, ma milina božja dok nisam ušla u pubertet.:lol:
Ali sam uvek poštovala autoritet.

мислим да би сваком детету било досадно да 4 године слупа једно те исто :cool:
систем рада те учитељице ми је мало :think:

Veksi, ti si bukvalno shvatila ovo što si boldovala.

Nije se ona 4 godine trudila SAMO to, postoji plan i program po kom se radi, valjda, nego je poenta u tome da se mnogo više pažnje obraća na to da svi budu prosečni. Pa je onima koji su iznadprosečni dosadno, i stoje u mestu, ili zahvaljujući svojoj radoznalosti i inteligenciji znaju mnogo više od potrebnog. Ali tu onda nema mesta stvaranju radnih navika, jer ne možeš detetu da soliš pamet da u određeno vreme, na određenom mestu sedi i uči, kada ono to sve već zna, i više od toga. Nemaš argumente kojima ćeš da ga zalepiš za stolicu, kada je ono superiorno u svakom pogledu. I tako prođe 4 razreda. O tome sam pisala.

Back