Upis u prvi razred OŠ

Ja sam prvo bila u cudu za sistematski , jer sa starijim sinom nije bilo bas tako,vec su dolazili u zabavistu i to tamo sve zavrsavali.A ovo uzas.Mi smo trebali sve obaviti do 13. medjutim kod ocnog se zakazuje sto nam je ispalo 23. i usno.Ovo drugo sve smo odradili.Tu je krv i urin,zatim logoped,i jos jedan na f, ubi me ne mogu da se setim.
E sada je pitanje kod koga da ih upisemo, to kazem jer su moji blizanci i to decaci i to bas zivahni, da ne kazem nemirni,pa mi je dosta bitno da je ucitelj-ica dobra sto se discipline tice, tacnije stroga.Sto bi rekla razredna mog starijeg sina, da ih malo pritegnemo.A za ucenje nek im je Bog upomoc,jer vec mesec dana pricaju kako ne zele da idu u skolu jer to je glupost :roll:,kazu oni.
Inace gledam ih, pa jos su bebasti prosto ih ne mogu zamisliti da sede u klupi, nekako mi je stariji sin vise bio smostalan u njihovim godinama,ne znam .

Caos ljudi, preusmerili su me sa teme `sve i svasta` na ovaj topic, i hvala im ovo je ono za cim tragam! I mi krecemo u prvi rayred boze kako vreme leti...Htela sam da vas pitam sta znate o skoliama i koliko su opremljene racunarima, meni je to nekako mnogo bitno ipak se danas sve odvija na netu i mislim da je vazno da pored svega decica budu potkovana znanjem o kompjuterima i internetu. Ali za to je neophodna dobra oprema, znam da je na Vracru u svim skolama Telenor podelio racunare i u Rakovici laptopove neke, ali mi smo na Cukarici pa me zanima da li neko zna kakvo je stanje sa kompovima na nasoj opstini, ili kakve su nam sanse/uslovi da se prebacimo na npr. Vracar? Hvala :)

Od prvog aprila počinje upis budućih prvaka u škole. Pošto mi po ceo dan zvoni telefon i postavljaju se pitanja vezana za to, hajde da malo pomognem i ovde.

U prvi razred osnovne škole upisuju se deca koja do početka školske godine, do 1. septembra, imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Dete starosti od šest i po do sedam i po godina upisuje se nakon ispitivanja pred polazak u školu. U školu se mogu upisati i deca od šest do šest i po godina, ali nakon provere spremnosti za polazak u školu.
Osnovna škola dužna je da upiše dete koje ima prebivalište na području škole. Škola može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, ukoliko ima prostorne mogućnosti.
Roditelj može da izabere osnovnu školu u koju će da upiše dete, o čemu podnosi zahtev izabranoj školi najkasnije do 1. februara tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis. (Retko koja škola poštuje taj rok)

Dokumentacija potrebna za upis je lekarsko uverenje dokaz o zdravstvenom pregledu deteta (drzavni dom zdravlja), izvod iz matične knjige rodjenih i potvrda o prebivalištu. Od ove godine bice potrebna i potvrda o zavrsenom pripremnom razredu.
Proveru spremnosti deteta za upis u školu vrši psiholog škole.

]

u prvom postu ove teme, imaš deo odgovora na tvoje pitanje

Zdravo!
Prvi put sam na ovom forumu. Moj sin ima 6,5 god. Sad nam sledi upis za skolu. Po mom misljenju je nezreo. Tesko mu ide i crtanje i grafomotorika. Jako je bebast i nemiran. Ako skolski psiholog utvrdi da je emotivno nezreo, da li mozemo odlagati skolu?
Da li neko ima informacije o tome, ili iskustva?
Pozzz svima!

ja sam prvo nešto čula od jedne učiteljice da je jako teško odložiti upis
međutim, znam decu kojoj su prošle školske godine odložili upis u prvi razred za ovu školsku godinu po preporuci psihologa
e sad, ne znam da li će i naredne godine postupati isto

(ovo su sve nezvanične informacije---ne drži me za reč)

Zdravo!
Prvi put sam na ovom forumu. Moj sin ima 6,5 god. Sad nam sledi upis za skolu. Po mom misljenju je nezreo. Tesko mu ide i crtanje i grafomotorika. Jako je bebast i nemiran. Ako skolski psiholog utvrdi da je emotivno nezreo, da li mozemo odlagati skolu?
Pozzz svima!

Može, od prijatelja ćerki su odložili školu, roditelji smatrali da nije zrela, išli kod sudije za prekršaj, žalili se, i mala pošla kasnije.

Zdravo!
Pozzz svima!

Kada krene u skolu imace 7 godina... Ja na tvom mestu ne bih odlagala, jer se deca jako brzo razijaju i to sto je sada takav ne znaci da ce da bude i kroz nekoliko meseci. Pri tom je cimanje, a i dete bas do te mere mora da bude emotivno nezrelo da mu to na celu pise da bi psiholog predlozio odlaganje upisa. To sto mu ide tesko crtanje i grafomotorika, sta je tu problem? To je stvar vezbe i sto vise bude pisao i crtao bice sve vestiji. Pri ucenju pocetnog pisanja rade se grafo-motoricke vezbe upravo iz razloga vezbanja motorike.
I ovo je strucno misljenje.

Znam. Ja se samo nadam da ce se ipak sazriti. Nazalost ne voli da radi nista samostalno. Ja ga zamolim da bar jedan red ispise sam, on pocne tri znaka ,a ostalo zvrlja. Uopste ga to ne zanima. Stalno moram sedeti pored njega, makar nesto da nacrta... Zato nisam sigurna da ce pratiti rad u skoli.

Znam. Ja se samo nadam da ce se ipak sazriti. Nazalost ne voli da radi nista samostalno. Ja ga zamolim da bar jedan red ispise sam, on pocne tri znaka ,a ostalo zvrlja. Uopste ga to ne zanima. Stalno moram sedeti pored njega, makar nesto da nacrta... Zato nisam sigurna da ce pratiti rad u skoli.

a šta kaže vaspitačica, kakav je u vrtiću što se rada tiče?
kakva je njena procena?

Kaze, da se mazi. Cesto je nezainteresovan za odredjene zadatke. Ipak ako ga nesto interesuje, super odradi. Ali to je retko... Pedagog u vrticu ne smatra da je problematican. Vaspitacica potvrdjuje sto i ja znam ,da radi dok ga gledas a kad ga prestanes pratiti, odmah prekine rad.

e a ti misliš da sva deca u prvom razuredu sede mirno 45 min i pišu :)
ja ne mislim , :kafa: ustavri ne da ne mislim, nego znam :mrgreen:

msm oću da kažem da ovo što opisuješ, meni liči i na moju decu, obojicu (stariji je 2. razred, mlađi predškolsko, isto kao i tvoj i ne razlikuje se mnogo od tvog sinčića)

msm ako pedagog kaže da je ok, onda verovatno jeste :ok:
a ti možeš da tražiš mišljenje i psihologa

Govorimo o detetu od 6,5 godina. On i treba da zvrlja do besvesti i nazad jer motoricki samo to i moze! Sta i ako se mazi, takva mu je trenutna potreba. Naravno da ce da radi samo ono sto ga interesuje, u tom je uzrastu. Koncentracija im je kratka i traje da se odradi direktno uputstvo jer ni ne razumeju vise. Kada radi uz nekog lakse mu je da drzi koncentraciju i zanimljivije. U tom uzrastu deca iz egocentricne prelaze u socijalnu fazu i traze drustvo i ta faza traje do neke 8 godine kako kod kog deteta.
A i sta ima da prati rad u skoli - prvo polugodiste i ovako prodje u formiranju zajednice u odeljenju i ucenju dece sedenju u klupi. Iz tog razloga i ocene u prvom razredu su opisne. Prvi razred je privikavanje na skolu i nista drugo.
Tvoje dete se ne ponasa nista van njegovog razvojnog puta za sta bi ti trebala da se brines.

Hvala Trinitty! Malo si me utesila. Imam lose iskustvo zato se brinem. Moja cerka je krenula ranije u skolu, zato sto je rodjena u januaru. Posle mi je bilo zao sto nisam odlagala kretanje u skolu. Nije bilo problema sa sedenjem, sa strpljenjem, sa poslusnosti, ali... Preplakala ceo prvi razred. Mesec dana je trajalo privikavanje, a onda velikom brzinom ucili slova, odmah pisanje, sabiranje.... Bas smo puno ucili. Vec u prvom razredu su pisali sastave za domaci.
Zato kad gledam sina, znam sta me ceka samo u gorem obliku. On kad ne voli ni da crta, a kamoli malo da pisemo, da vezbamo grafomtoriku. Bukvalno mu se trese ruka, koliko je nervozan. A inace je levak.
Ne znam sta ce reci skolski psiholog. Sta ako je stvarno nezreo za skolu?

Moje dete je pošlo ranije u prvi razred (rođena je januara). Išli smo kod dva psihologa i obojica su bili za to da pođe u prvi razred. Nismo pogrešili što smo je upisali u školu, u protivnom bi se kući dosađivala.

meni nešto nije jasno
da li ove godine treba potvrda o prebivalištu (pored lekarskog uverenja i izvoda iz matične knjige rođenih)

Neke skole traze jer zbog kapaciteta upisuju iskljucivo decu sa svog podrucja. Inace ne treba jer vise ne vazi pravilo teritorijalne pripadnosti skoli. Ali ako hoces da upises dete u skolu koja nije na tvojoj teritoriji (odnosno ti na njenoj) mora da se najkasnije do kraja februara podnese zahtev skoli.

Back