- Poruka
- 8.923
nije to prijmeni ispit ni test znanja pa da dete treba da se sprema
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To su Cip i Dejl bre![]()
Izgleda da sam ja generacija izmedju Tik i Tak i Cik i Cak![]()
mislim ipak da su nasa deca mnogo manje u frci od nas .
To sve zavisi od same pepsi službe tj. koliko su u toj školi profesionalci.Čitam i javljaju mi se neka pitanja.
Prvo, kako se rešava taj spomenuti test za roditelje, kada je staratelj u pitanju? ( Privremeni staratelj, dok roditelji nisu u mogućnosti da brinu o detetu ). Upis i sve ostalo je ok, postoji potvrda soc. rada o privremenom starateljstvu, ali taj testDa li je to zaista samo forma, ili utiče na formiranje mišljenja pedagoga o detetovim sposobnostima? Tj. o detetu uopšte.
Ideja sa tim obaveznim pripremnim predškolskim programom i jeste u tome da dete sa sedam godina bude spremno za funkcionisanje u učionici i da mu ne smeta što mama i tata nisu tu (sem ako ima probleme u socijalizaciji)I kod samog testiranja, da li se uzima u obzir da je dete pod svojevrsnim stresom, jer mama i tata nisu tu?
Pa tu postoje tri mogućnosti:Drugo, spominje se značaj tog predškolskog. Ok, jasno je i meni koliko je to značajno, ali... šta biva kada dete i nije išlo u klasičnu predškolsku grupu?
Naime, situacija je sledeća - postoji klasična predškolska grupa u vrtiću, ali samo mali broj dece je pohadja. Ostala deca su u klasičnim grupama i to su grupe formirane na vrlo čudan način. U grupi su deca koja su tek izašla iz pelena, zajedno sa predškolcima. Rade oni sa decom, ne mogu da grešim dušu, donosi mališa svakodnevno one njegove radne svesčice sa domaćim i slično, ali pitam se kakav je tu kvalitet rada, kada vaspitačica radi sa starijom decom, a drugim okom pazi na one malecke?Toga nije bilo "u moje vreme", grupe su bile jasno podeljene po godištima.
I kod samog testiranja, da li se uzima u obzir da je dete pod svojevrsnim stresom, jer mama i tata nisu tu?
Ipak, Jukie, mislim da me niste dobro razumeli. Postavila sam pitanje u vezi sa testiranjem budućih prvaka, misleći pri tome na dete koje je pod privremenim starateljstvom. Relativno dugo nije video roditelje, niti bio u bilo kakvom kontaktu sa njima, a pitanje je i kada će. To je i za odrasle vrlo stresno, a kamoli za malo dete. Ostavlja to neke tragove, vidim to dobro. Dete je socijalizovano, ima dobru komunikaciju i sa drugom decom i sa odraslima, veseo je, razigran, dobar, ali... često se desi, naročito kada je sa nepoznatim osobama, da se jednostavno zatvori u sebe. Krije pogled, ne želi da komunicira, čak ni da odgovori na sasvim jednostavna i uobičajena pitanja. Kao da ga je strah, da mu je neprijatno, kao da zazire od toga šta taj kontakt može da mu donese.
E, toga se pribojavam na testiranju. On je jedna mala pametnica, vrlo inteligentno dete, vrlo dobro i pravdoljubivo dete, ali u takvim situacijama, jednostavno, on se zatvori u ljušturu ( ne uvek, naravno, ali desi se da mu neka osoba ne uliva poverenje, ili šta god da se desi u njegovoj malenoj glavici, i on se zatvori ).
Dakle, moje konkretno pitanje se na to odnosilo. Opet, računam da je bolje da se konsultujem prvo ovim putem, jer ovako i dete ostaje zaštićeno, pa da znam šta nas očekuje prilokom upisa i testiranja.
Eto to je jedna od oblasti oko kojih može da se vežba socijalizacija. Ćutanje je jako loš oblik odgovaranja na pitanja na koja ne znaš odgovor. Tu može da uvežbava poštapalice tipa "Nisam siguran, ali možda...", "ja mislim da...", "baka Kata kaže da...", "o tome još nisam razmišljao"joj mene baš stra da će moj sin da ćuti ili da na brojna pitanja odgovara sa "ne znam" ako nije 100% siguran u tačan odgovor
Taj posao na "ujednacavanju" odeljenja cesto otezaju roditelji koji bi da biraju uciteljicu.)))
.
Gorane , sta znaci to da ce se davati korisceni udzbenici?
I da li u toj varijanti ja kao roditelj imam prava da se ljubazno zahvalim i kupim detetu nove ?
Ili ustupim te knjige nekom kome su vise potrebne ?
I kad cemo to znati ?
I kad se bira uciteljica![]()
![]()
Ubacila sam i ja parice juce a nisam djak![]()
I u ponedeljak cu
I tako dok postoji kutija![]()
To znaci da se konstantno sunjas po skoli????hhahahahah