Umrli...

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
http://forum.krstarica.com/showthre...nske-torte?p=15199559&viewfull=1#post15199559

Ovako sam pisala u septembru prošle godine.

A ove godine, drugog dana Uskrsa, moja komšinica je mene iznenadila. Umrla je. :( Nastradala je u štali, i kako je živela sama, iskrvarila je. Pronađena je već ukočena, u lokvi krvi. To veče kada će umreti, otišla sam kod nje na čašicu razgovora, i pošto je nisam našla, vratila sam se kući. Poznavajući odlično njene navike i sistem rada, ni jednog trenutka nisam pomislila da je u štali, jer su svetla svuda bila pogašena, a u vreme u koje sam bila, trebalo je da je završila sa namirivanjem.

Kada bih mogla da vratim samo pet minuta svog života, znala bih šta da radim. I tada bih znala šta je trebalo da mi bude sumnjivo te večeri, a nije mi bilo. I zamišljam sebe kako je nalazim živu, i pošto verovatno ne bih umela da joj pružim prvu pomoć, vičem iz sveg glasa da me čuju čak u drugoj ulici. I zamišljam kako se ona oporavlja, i kako je opet tu, sa mnom, jer je bila pravi prijatelj i drug, neko ko mi je mnogo značio, i neko ko me je voleo, bila je moj prijatelj do koske.

Na Uskrs posle podne je bila kod mene, i pričala mi o nekoj pesmi u kojoj se govori kako čovek ništa ne ponese sa sobom kada umre, i to je bilo poslednje naše druženje.

Žao mi je što sam podigla ovu temu, ali morala sam...:(

Drug mi je stradao iznenada na jeziv nacin pre 5 godina...nisam zaboravila,nisam prebolela,ali nisam ni sebi oprostila,samo par sati pre tragedije srela sam ga,ali nosena losim raspolozenjem nisam zelela da zastanem i lepo se pozdravim sa njim,samo sam projurila kraj njega vicuci ''zurim!''...ne sluteci da je to poslednji put da ga vidim...naravno da se kajem sto nisam zastala,zagrlila ga,poljubila,jer mozda da sam zastala,da sam ga zadrzala minut-dva...mozda da nije stigao tamo u tom trenutku,mozda bi sad bio sa nama... :(

Uvek sam se osecala zbunjeno pred tim...kao devojcica od 13 god secam se da sam bila sokirana smrcu sincica mog brata od tetke...nisam se dugo mogla smiriti gledajuci ga onako malenog na odru i secajuci se rodbine a o roditeljima da i ne govorim koliko su suza prolili...Posle toga islo je hvala Bogu nekako po redu...babe dede tetke stric...sve do smrti mog oca pre par meseci kad sam bez obzira sto je bio vec star osetila i naravno osecam bol i prazninu...mojim drugaricama ocevi su jos zivi iako stariji od mog pa mi zao prosto sto moj ode tako brzo za par nedelja bolovanja...Bio je jak zdrav sportista...kako to? pitam se cesto...Ali neko negde pise sve to kad i kako i od cega...na to ne mozemo da uticemo...Izmedju ovih pomenutih da ne zaboravim i moju prijateljicu stecenu ovde s kojom sam na zalost kratko drugovala...otisla je vrlo brzo, bolest je pokosila i ni od toga se nisam povratila... nemam reci...Sve kad vidim ovo lepo vreme mislim kako bismo sad setale pile kafu kod nje u basti...Onda kako bi moj tata pomalo trcao na Adi a ja ga sustizala biciklom i kako bi u stvai svi oni ljudi koji su ovako li onako zavrsili zivot bili tu medju svojima...Dok pisem ovo slusam Toseta Proeskog...i on je na zalost otisao od svih nas...neka su svi medju andjelima...

pre 6 i po godina ostala sam bez oca..
od toga se nisam ni do danas oporavila..i ne verujem da cu ikada..fali mi jedna strana za stabilan oslonac..na svaku scenu koja me asocira na njega - zaplacem..
ne pomaze ni to sto svake nedelje odem na grob..

pre 6 i po godina ostala sam bez oca..
od toga se nisam ni do danas oporavila..i ne verujem da cu ikada..fali mi jedna strana za stabilan oslonac..na svaku scenu koja me asocira na njega - zaplacem..
ne pomaze ni to sto svake nedelje odem na grob..

Bar mozes da odes. Grob mog cala je 300 km od mene. Odem 2 puta godisnje, jednom leti, jednom zimi (jednostavno od posla ne mogu da stignem). Leti cupkam travu okolo i tako to, zimi sednem i placem. Crkva i paljenje sveca ne pomazu preterano... Sad se rasplakah, m... mu

Poslednja izmena:
Stavila sam ovu svoju pesmicu na vise mesta gde ima tuznih ljudi kojima je neko umro pa primetih da sam ovde zaboravila da je stavim. Mozda ce nekom od vas znaciti da je procitate i da smrt shvatite kao veoma jednostavnu stvar iz bilo kog aspekta da je posmatramo: religioznog, bioloskog, psiholoskog, socioloskog... Pesmica je u spojleru:

Najvise me dotakla smrt oca bivse devojke vise nego nekih ujaka i tetki ne znam zasto..ono sto prvo pomislim je na gresku lekara koja se svakodnevno desava..upravo jutros ortak iz kraja s kojim sam odrasto prica iskustvo iz bolnice..cale mu 10ak dana tamo i kakve probleme ima i izjave lekara da je u fazonu gotov..onda im podviknu..pa daju kesh da bi malo vise obratili paznju na njega..sestra mu je lekar pa zna bolje od njih sta mu je..dok oni nagadjaju i uce se na njemu

Zao mi je sto cu i ja podici temu, ali,imam razloga...
Prvo da kazem, najvise me zabolela smrt moga ujaka, o njemu sam pisala i price i pesmu koju sam napisala, posvetila sam njemu(na mom Blogu) za mene nenadoknadiv gubitak...Medjutim, ima nesto drugo sto me bas zaokuplja i aktuelno je, sledi....

Poslednja izmena:
On se otisnuo trbuhom za kruhom, iz jednog planinskog sela, u vreme u koje se to moglo bez problema. Izabrao Beograd...Ženu (lepotica bese kad je uzeo, "gazdinska" kci) sa dvoje male dece, ostavio u selu, dok se ne snadje...
Trajalo to, deca porasla, najsatrija devojcica 5.decak do nje 3,5, a treće u stomaku, u jednom od svojih retkih dolazaka, uspeo da napravi i treće...

Sve manje ga je bilo, slao je novac, ali je žena zelela s njim i decom i da se u Beogradu porodi s trećim, jer je on na „kontu” njih od firme dobio stan, veliki dvoiposoban...Sutra će, prekosutra, i zeni pukne, krene s njim i decom da vidi stan...Povede on njih, ali ih ostavi kod brata u gradu oko 80.km udaljenom od Bg. da nešto „pripremi”, da vidi, pa se vraca po nju i decu..Nema ga danas, nema sutra, nema prekostura, kao da je u zemlju propao, zove ona firmu, zove njegov brat, i onda neko preko zice eto, rece nešto...Ne poverovase, ali, crv sumnje se useli u nju i ona odluci sama da krene i vidi šta se desava...

Kako je uspela naći to ona zna, šta je tamo videla, kad se vratila kod devera i dece, nije mogla reci, zanemela. Bilo joj je loše ali je htela kuci, kod svojih ne vise u zajednicku kucu...Samo sto je stigla, poceli su porodjajni bolovi od shoka...Dete(decak) dosao je na sve u sedmom mesecu, da bi samo nekoliko minuta kasnije, ona preminula...Ujaci i deda od očaja okrivise dete (bili su spremni da gaje sve troje, ali od prevelikog bola za izgubljenom sestrom i kcerkom) zamalo da ga bukvalno bace ali ga strina spasi....Bio je u inkubatoru i prezivi..

Ostase troje sirocica koje jednostavno uzese k sebi brat i njegova žena (stric i strina uz saglasnost ujaka i dede) i odgaijise...Sve troje skolovali, pruzili nesebičnu ljubav koja im je uzvracena sad kad su svi troje odrasli i imaju svoju decu...

Šta se desilo tog kobnog dana u Beogradu: Zakucala je na vrata, otvorila je mladja žena, iza nje su provirivale decije glavice (nešto starije od njenih dvoje rođenih) i njen muž sedi u fotelji...Samo je ustao i rekao: Tako je kako je, ja je volim,prihvatio sam njenu decu, za svoju ću slati. Ne treba, odgovorila je, negde na ulici je pala, neki dobri ljudi su joj pomogli...

Nikad ga njegova deca nisu obilazila, on njih u deset godina jednom, unucad je vidjao samo kad su se rodila, od sina koji je rođen nekoliko minuta pre smrti majke, dete je vdeo samo kad se rodilo...

Svih troje tudjih je odgajio, njima je ostavio stan...i danas je umro!

Nijedno od troje njegove bioloske dece, ne želi na sahranu. Kcerka bi i nekako pristala, možda i drugorođeni sin, ali zbog najmladjeg ne žele ni oni...

Bio je bolestan od najteze bolesti, pretrpeo nekoliko operacija, oporavio se, i sve vreme dok je lezao u Beogradu u bolnici, nisu ga obisli, "otac' i njegova zena...

Kaze: Nikad mi nije bio otac, nije mi zao, zalicu za ovim sto me odgajio i KOME da izjavimo saucesce? Usvojenoj deci, mi, njegova bioloska deca koje se odrekao, zašto svakog svog rođendana prvo zapalim svecu majci za pokoj duse u crkvi, i nikad ga ne slavim?
„Njegovoj” udovici da izjavim saucesce, onoj koja nam je otela oca i ubila majku, ili deci koju je on odgajio i koju je zvao svojom, iako mu nisu bila rod?

I, zaista, kome da izjave sacusece? Da li bi njima neko izjavio saucsece, da li ih iko od onih koji budu dosli znaju uzivo?

Eto, zbrda-zdola, ali, pišem kako mi nadolazi, i da sam ikad gledala film u kome se ovo dogadja rekla bih, to je film, to samo u filmovima ima, to samo u romanima ima, ali postoji i u zivotu, možda je jedna jedina, jedinstvena, ne znam, za ovu znam...

tuzna prica biljo, ljudi su nekad gori od zivotinja a i ta sa kojom je ziveo nije nista bolja od njega - nasla krpa zakrpu...neki ljudi su prosto felericni i tu nema pomoci .... gledala sam na tv-u neki lik u americi imao 5 porodica i tako godinama zavlacio svih 5, kao posao mu takav pa cesto putuje

tuzna prica biljo, ljudi su nekad gori od zivotinja a i ta sa kojom je ziveo nije nista bolja od njega - nasla krpa zakrpu...neki ljudi su prosto felericni i tu nema pomoci .... gledala sam na tv-u neki lik u americi imao 5 porodica i tako godinama zavlacio svih 5, kao posao mu takav pa cesto putuje

Tuzna i istinita...
Dvoje starijih je ipak odlucilo da odu na sahranu, kao i onaj koji ih je odgajio-brat pokojnika...
Najmladji nije, jedino sto je ucinio i sto je mogao da istisne iz sebe, otisao je u crkvu i zapalio svecu za pokoj duse, i kako kaze "dao oprost"- " a majka neka prasta ako moze"...
Dobro si primetla da ta nista nije bolja, gora je, strasno, jer i sama je majka...
Hvala ti sto si procitala i ostavila komentar.

Mislim da mu ne bih ni svecu zapalila.

Isto mislim, ali zapalio je...
Ono sto je neverovatno je sledece: Prsten koji je nosio citav zivot, "otac" je na samrti ostavio najmladjem sinu...
Poslednji udarac?
Sta?
Sta od svega toga, zasto taj dodatni teret?
Ne znam, iskreno, kad ni sama ne razumem, tesko mogu da pomognem...
Pozz

Isto mislim, ali zapalio je...
Ono sto je neverovatno je sledece: Prsten koji je nosio citav zivot, "otac" je na samrti ostavio najmladjem sinu...
Poslednji udarac?
Sta?
Sta od svega toga, zasto taj dodatni teret?
Ne znam, iskreno, kad ni sama ne razumem, tesko mogu da pomognem...
Pozz

...u redu je sto je uzeo prsten, otac mu je.... kakav god da je bio takav je bio po milosti bozjoj :(

Sta da vam kazem, obema?
Koja je u pravu, ili ste obe?
Prsten stoji, masivan, lep, nosen citav zivot, a stoji zamotan, ne na prstu. Da li je pametno dati coveku koji ga je odgajio a bratu pokojnika, ako je pokojnikova izricita zelja bila da se prsten da najmladjem sinu i nikome drugom? Pokojnikova je poslednja, ali...
Licno, ne bih oprostila, ne bih uzela makar i samo da stoji...
Ovaj nemir sada, ni s cim se ne moze uporediti!
Bes?
Bol?
Mrznja?
Kajanje?
I ono osnovno sto mene recimo muci: Je li njegov otac znao da on nece doci, ni po koju cenu?
Iz svega sto se godinama desavalo, morao je znati, imao je vremena na samrtnoj postelji da razmislja (neka mi Bog oprosti, njemu kako hoce) i da li je to neko "iskupljenje", ili osveta?
Da mi je ko pricao, ne bih verovala:(

Poslednja izmena:
Sta da vam kazem, obema?
Prsten stoji, masivan, lep, nosen citav zivot, a stoji zamotan, ali ne na prstu.
Bes?
Bol?
Mrznja?
Kajanje?
I ono osnovno sto mene recimo muci: Je li njegov otac znao da on nece doci, ni po koju cenu?
Iz svega sto se godinama desavalo, morao je znati, imao je vremena na samrtnoj postelji da razmislja (neka mi Bog oprosti, njemu kako hoce) i da li je to neko "iskupljenje", ili osveta?

ni jedan roditelj ne moze svoje dete da mrzi da bi se na takav nacin svetio..
verujem da je namera bila posle sveg vremena - da se iskupi..
ne verujem da bih ga nosila, a verovatno ga ne bih ni uzela..

sada bih rekla: muskarci su *****
previse takvih prica ima ...

moje licno misljenje je da je samo njemu ostavio prsten zato sto samo na njega nikakav uticaj i utisak nije ostavljao- ne vidim nista plemenito u tom poklonu, cak sta vise ... samo ruzni poslednji trzaj

Sta da vam kazem, obema?
Prsten stoji, masivan, lep, nosen citav zivot, a stoji zamotan, ne na prstu. Da li je pametno dati coveku koji ga je odgajio a bratu pokojnika, ako je pokojnikova izricita zelja bila da se prsten da najmladjem sinu i nikome drugom? Pokojnikova je poslednja, ali...
Bes?
Bol?
Mrznja?
Kajanje?
Ceo zivot ga se nije setio, pa se setio na samrtnom danu. Poslala bi ja to u .. ni na grob mu ne bih izasla. Imam brata iz ocevog 1-og braka, kog je moja keva tretirala bolje nego on (otac). Sad ima vise postovanja za moju kevu i mogu da shvatim sto nije izasao na grob (dao je svoju 1/3 para, al prosto nije hteo da izadje) I razumem to

Back