Umrli...

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
taj chovek je bio moj otac...
iako se chesto nismo razumeli,sad,prekasno,shvatam shta mi je hteo reci i koliko mi je zaista znachio...
neka mu je laka zemlja,i dok sam ja zhiv,zhivece i on!

Vraćam se pre nekoliko dana s voza i prolazim pored otvorene kapije, ispred suze i nešto ljudi i svi onako namršteni..... idem i pitam se ko je umro. Al' ne prosto ko je umro jer ga/je verovatno ne znam, nego kome je ta osoba umrla. Na početku moje ulice, pre par meseci, umrla je četrdesetogodišnja žena, znam da je imala dvoje ili troje male dece.....
Prekjuče nađem umrlicu i pričitam "Iznenada preminula u 61-oj godini života".

I sad ne mogu da se sastavim kako je to - iznenada preminuti. Za ove koji su ostali. Kako je to kad je neko živ, normalan, deluje zdravo ili je stvarno zdrav, i odjednom ga više nema.

Volela bih da na ovoj temi napišete da li vam se desilo da vam neko relativno blizak, ili baš blizak, tako iznenada umre, pogine, nestane iz vašeg života. Naravno, ako ne želite, ne morate ništa pisati.
Iz nekog razloga imam utisak da im nikada nije posvećeno dovoljno pažnje i da je jako tužno što se na te ljude zaboravi nakon godinu-dve... Ne zaboravi, ali da..... i zaboravi. A da se ne zaboravi, ne bi se moglo živeti.

Ko su bili ti ljudi i šta su vam značili?

:heart:

Moja baka.
Bila sam jako vezana za nju, i sve sto sam danas, delom mogu njoj da zahvalim, i kada je umrla jedan deo mene je umro.
Bila mi je i prijatelj i pomocnik i ponekad vise razumevanja sam imala od nje nego od roditelja, a puno mi je omogucila i pomagala.
Bicu joj vecno zahvalna jer mi je pomogla da shvatim na koji nacin treba sebe da postujem i kako treba sa ljudima i mnogo sto sta.

Imala sam slucaj da osoba umre iznenada..
To je bila meni najdraza osoba, zivela je u nasem dvoristu, sama...
To je moja baka, tatina mama...
U nedelju predvece smo skupljale zajedno ves za zice i pozdravile se, a u ponedeljak ujutru kad sam otisla kod nje na kafu, vec je prezivela slog.. Bolnica, pa smrt...
Dakle, iznenada...
Bilo je pre cetiri god, a kao da je bilo juce....

veec sam pisala na ovoj temi....ali moram jos jednom zbog uspomene na Dzeronima....tako sam zvala moju mamu..DZERONIMO
Moja mama je poginula pre 8 godina. U subotu pekla mojoj deci i meni kestnje...i cistila i njima i meni i sa puno ljubavi me zafrkavala kako sam sad ja majka a sedim i strpljivo cekam kad na mene dodje red da dobijem oljusten kesten..........otisla je od mene kuci kao i svaki drugi dan ....ali vise nikad nisam cula njen glas..i dan danas patim za njom jako.......fali mi uzasno....n prodje dan da je se ne setim...niti prodje dan a da mi ne fali............jako sam tesko to podnela.njen odlazak iz mog zivota..i jos uvek to tesko podnosim........vise nista nije isto kao pre..............secam se da sam danima sedela nesposobna da zivim i u mislila trazila da mi se vrati moj zivot od pre njene smrti....moj osecaj sigurnosti koji je zauvek otisao sa njom...........niti je planeta stala, niti je sunce prestalo da sija kad je ona umrla...a jutra su s ponovo radjala................ali ja vise nisam bila ista...od tada sam se budila sa jednom prazninom koju niko nije mogao da popuni

Znaš, i moja majka je umrla pre 7 godina, kada sam ja imala 31 godinu. Bile smo jako bliske. 18 januara 2005. ujutro samo što sam oči otvorila šok. Muž me je zagrlio i nešto mrmljao a ja ga ništa nisam razumela. Kada sam shvatila šta mi govori možeš misliti. Bila sam pod bensedinima, pola sahrane se nesećam, sve nešto na prekide. Bensedine sam gutala kao kokice. Ajde, dane sam nekako pregurivala ali noći su mi bile katastrofa u suzama i cigarama. Danima nisam ništa jela. Imala sam oko 80 kg. a spala sam na 50 za 3-4 meseca. Ljudi su mislili da sam bolesna i nagovarali me da idem lekaru da to nešto nije u redu. Nema dana da nepomilsim na nju. Njena slika mi stoji na tv-u i njene oči me uvek prate. Kada me tuga za njom savlada i suze se pojave u očima pomilsim samo da ona ne bih bila sretna da me vidi ovakvu, da me vidi da toliko patim, da sam tužna i ne sretna...malo se tada smirim. Ona je bila veselog duha i volela je šalu. Zato uvek kada je spominjem, spominjem je u nekim komičnim situacijama. Ali da mi nedostaje, jako. To što ti kažeš taj osećaj sigurnosti nikada više neću imati. Ona dok je bila živa mislila sam da sve na ovom svetu mogu, nisam se bojala ničega a sada se bojim svoje senke. Volim samo što sam po naravi na nju i što me ljudi sa kojima se družim doživljavaju kao što su i nju njeni prijatelji voleli. Večno će živeti u meni i dok sam živa spominjaću je i pričati mojoj deci o njoj.

Umro mi je tatica pre 11dana. :( u 56-oj godini, iznenada. 2min pre toga se nasalio sa malim decakom iz komsiluka, i samo pao, pomodreo i umro. Srce. Imao je dugo visok pritisak, pio redovno lekove, ali nije hteo ici kardiologu. Za 26.jun sad mu je zakazano kod interniste jos od pre 2 i vise meseca, ali nije docekao. Nikada se nije nesto zalio, bio je pozitivan jako, voleo zivot, salio se sa svima, nervozu je iskazivao samo prema meni, mami i babi(njegovoj majci), svi ostali ga pamte samo po salama, i duhovitosti njegovoj. Imao je talenta za dosta stvari. Fali mi jako, ne mogu opisati, namerno sam trazila ovakve tekstove, ne bih li sebi olaksala, jer vidim da ima i gorih muka, verovatno je to sebicno a nesto narocito i ne pomaze jer je mnogo sveza bol. Kad je umro, ostalo mu jedno oko otvoreno, kazu ostao je zeljan da me vidi, jer tada nisam bila kod kuce, pre toga se nismo videli ni culi cele 2 nedelje. Zbog toga mi je jos teze. Mnogo sam ga volela. I plasi me pomisao da nije to znao. Na poseban nacin je iskazivao tu svoju ljubav ka meni, ali verujem da me je voleo, jedino sam mu dete. Kad sam bila mala bio mi je sve, prvi on, pa 5mesta prazno, pa mama pa svi ostali. Kako sam odrasla malo, postala sam bliskija sa mamom, a s njim sam se malo vise svadjala, ali sve sam ja to zaboravila vec, ostaju mi samo lepe uspomene, a jako ih je mnogo. Nadam se da je i on meni oprostio sto nisam bila bas najbolja cerka, i nadam se da je znao koliko ga samo volim, isuvise. I uvek cu. Dok sam ziva ja, zivece i on. Zao mi je sto nije docekao da postane deka, posto je to zeleo, pricao je o tome, ali zivot je tako surov. Oba roditelja su ga sahranila, od 80godina. Brata blizanca je ostavio...2 sinovice koje su ga prosto obozavale, svi su zabezeknuti, ceo komsiluk, sve kolege, apsolutno svi koji su ga znali pa makar i iz vidjenja. Ne znam, veliki je shok, ali necu vise da preterujem, jer od svakog zla ima vece...Tajo moj, mnogo mi nedostajes, uvek cu te voleti...pocivaj u miru! :(

Ima nešto u nama što nam ne dozvoljava da priznamo svoja osećanja, što iz ponosa, što iz straha da ne budemo povređeni. Sigurna sam da je tata znao koliko ga voliš, roditelj to oseća, kao i dete uostalom. Jako mi je žao što je otišao tako mlad, mada je roditelj uvek mlad svojoj deci. Verujem da ti je lakše kad si to podelila sa nama, jer bol treba da se deli, inače, srce teško izdržii.
Neka tvoj tata počiva u miru. :zag:

Umro mi je otac pre 6 godina,iznenada.Imao sam sa njim jako lepo detinjstvo,bio je maksimalno fer i napredan covek,pun razumevanja za mlade.Imao je takvu harizmu,da su se i moji drugovi njemu obracali za savete,ili da ponekad popiju po neku sa njim.Zahebant,mudar,cenjen i postovan covek,i dan danas se pominje u mnogim okupljanjima mojih drugova,ali ne pominjem ga ja vec oni.Cesto se sete neke njegove odvale,i smeju se kao budale.Sa njim sam mogao pricati o svemu.Nekako sam uvek mislio da ima vremena da sa njim popijem pivo,ispricam se,non stop sam nesto radio i slabo ga vidjao.
Kad je umro,neko vreme posle toga sam pio lekove za smirenje,bromazepan,bio sam u takvom soku da sam zaboravio na sve ostalo.
Onda sam poceo da prihvatam cinjenicu da je zauvek otisao,spustio nos i poceo manijacki da radim.Moji prvi uspesi posle njegove smrti su uvek bili nepotpuni,jer me nije mogao videti.Cesto puta sam pomisljao:da li postoji nesto posle smrti,da li oni nas mogu videti,ali vremenom i te misli su me napustile...
Jedino sto mogu je da redovno obilazim njegov grob,upalim svecu,i kad nikog nema u blizini na glas ispricam o necemu bitnom sto mi se desilo.
Zatim posetim i dedin grob,ali pored tog starog smekera mogu misliti jedino o zenama i svaleraciji,jer je to jedino zanimalo legendarnog lava :lol:

Pokusajte da uzivate u trenutcima sa svojim najblizima,dok su zivi,ne terajte sa njima mak na konac,jer zivot zna da iznenadi a posle je verujte mi sve kasno.

Vraćam se pre nekoliko dana s voza i prolazim pored otvorene kapije, ispred suze i nešto ljudi i svi onako namršteni..... idem i pitam se ko je umro. Al' ne prosto ko je umro jer ga/je verovatno ne znam, nego kome je ta osoba umrla. Na početku moje ulice, pre par meseci, umrla je četrdesetogodišnja žena, znam da je imala dvoje ili troje male dece.....

I sad ne mogu da se sastavim kako je to - iznenada preminuti. Za ove koji su ostali. Kako je to kad je neko živ, normalan, deluje zdravo ili je stvarno zdrav, i odjednom ga više nema.

Volela bih da na ovoj temi napišete da li vam se desilo da vam neko relativno blizak, ili baš blizak, tako iznenada umre, pogine, nestane iz vašeg života. Naravno, ako ne želite, ne morate ništa pisati.
Iz nekog razloga imam utisak da im nikada nije posvećeno dovoljno pažnje i da je jako tužno što se na te ljude zaboravi nakon godinu-dve... Ne zaboravi, ali da..... i zaboravi. A da se ne zaboravi, ne bi se moglo živeti.

Ima jedna izreka koju mi je neka baba rekla tada, relativno kretenski zvuči dok ne osjetiš šta znači :"Ne vrijedi, nebo je visoko a zemlja je tvrda".
Evo sam se rasplakala.

Mislim da dosta zavisi kako će neko reagovati i od toga da li je prije bio suočavan sa takvim situacijama, koliko i kakvo iskustvo ima sa srmću uopšte.

Kada je smrt u pitanju to je nesto sa cime nikada ne mozes da se pomiris,a posebno kada je upitanju neko tvoj najblizi.Ja se ni danas ne mirim sa cinjenicom da moje sestre nema vise,otisla je,napustila me proslog Marta.To je ne opisiv bol,bol koji razara,unistava,mislis umires i ti,nestajes,a zivis i prezivis.Uvek sam se pitala kako,kako majka moze da prezivi gubitak deteta,kako sestra,kako srce ne pukne od bola?Ali,eto,na zalost doziveh to da izgubim sestru,koja je imala samo 36 godina,a moja mama svoje dete.Sad znam odgovor kako,nikako,jer ti zivis,a nemate,tu si,a nisi,samo ljustura,sve ostalo praznina,kroz tebe duva promaja,oluja.Svaki dan agonija,hiljadu pitanja,nigde odgovora,sve pusto i prazno.Gledas majku koja vene za cedom svojim usnulim,a venes i ti,nemas snage za dalje,a moras da je nadjes jer ti si sada stub,oslonac,uteha.Gutas knedle i svoj bol,pokusavas da ga potisnes,ali ne ide,ne mozes,jer on je tu,svakim danom sve veci.Kazu ljudi:"Vreme leci sve",lazu,o kako samo lazu,vremenom ti samo naucis da zivis sa tim bolom,ali on je uvek tu i uvek prisutan i tako intezivan.Sve na nju seca,jer sve je njeno tu,kako ga je i ostavila,nista dirano,nista pomereno.Ne mozes ni da diras,jer to boli i mislis da ces time unistiti sve,da ces prekinuti nit,to ti predstavlja neku relikviju,nesto sto vezuje za nju,jednom recju uspomenu.Kako je samo tesko ziveti od uspomena i secanja,a moj zivot dalje je to.Svako ko nije tako nesto doziveo,sebe slobodno moze smatrati srecnim covekom.

Pre 5 dana. Umrla moja baka. Velika zena u malom bicu. Nikad bolovala, vitalna, trckarala po basti, pravila kolace, docekivala nas i ispracala....
U mesec dana se odigralo sve. Kad se setim da smo pre 20 dana pricale na telefon (jer sam ja u Kanadi, a ona u Kragujevcu), bila je u bolnici na pretragama, smejala se sa mnom, nista je nije bolelo, nista nije osecala, sem umora i gubitka apetita.
Tumor jetre.
Zadnjih nedelju dana su bili teski. Mesec dana nije jela. Jako se patila i to me jako boli, to saznanje da je ona patila, ona koja je sahranila troje svoje dece, ona koja je bila dobra svima.... Tetka (njena cerka) kaze da su pored svega samo jedva cekali da sklopi oci. Iako joj jos nije bilo vreme, iako nije bila stara pa umrla od starosti, ali Bozja volja.... Ostali smo zateceni i sokirani. Jos ne mogu da verujem... Verovatno cemo se naviknuti, zivot ide dalje, ali zaboraviti nikada....
Pisem a kao da pisem o nekom poznaniku, nekom dalekom, jos sam u soku, jos sam pod utiskom, uglavnom nisam svesna, pa onda odjednom pocnem da placem.... i tako ukrug....

Izgubila sam svoga decka..Volela sam ga najvishe na svetu i kad bi mi reko sada bilo ko da menjam moj zivot za njegov saglasila bih se bez razmisljati ni malo...Pre tri godine pretrpeo je nesrecu koju je sam predizvikao i hvala Bogu ostao je tada ziv...Imao je teske izgorenice zato sto je pokusao zapaliti se i umrjeti bez da mi kaze nijednu rjec a ne znam zasto...Cjele 2 godine nisam znala nista o njemu, plakala sam i ceznula za nas povtorni susret..Pre pola godine saopstili su mi da je preminuo...Nisam znala kako prihvatiti to..Nisam jela ni pila nista, jednostavno nisam zeljela zivjeti pa sam se pokusala ubiti ali mi nije uspjelo...
Najgore je to sto ga nisam vidjela za poslednji put...Cjele tri godine bio je u Germaniji gdje su mu presadjivali kozu i pravile sve sto mogu za njega ali on nije mogao izdrzati....Ne mogu da poverujem da bash mene mi se to desilo..Ne mogu da verujem da sam ga izgubila i nisam ga vidjela za poslednji put...Sanjam ga vrlo cesto i to volim jer sada samo tako ga mogu vidjeti i sigurna sam da niko nikada nece da zauzme to mjesto ta praznina koju je ostavio on....... G ..........

Ja sam izgubila brata, nastradao je pre dve godine sa samo 20 godina zivota. Sta ti je zivot. Laze onaj ko kaze da vreme leci sve, ne leci, boli isto kao i tog dana, boli, uzasno boli, nepodnosljivo.

To nije normalan bol, već nešto što me razdire i kida iznutra. Majka mi je umrla pre dva meseca, a otac noćas u 3h u Urgentnom centru! Mama je umrla od infarkta, imala je 64 godine, a tata izliv krvi u mozak i 63 godine. Strašno mi je da prihvatim činjenicu da mi se uopšte ovako nešto dešava...
I nakon moje udaje ostala sam da živim sa njima. Užasno sam bila vezana za njih, a za majku posebno.
I oba puta isto - ja sa suprugom i decom odlazim u inostranstvo "zauvek", posle dve nedelje mi umre majka, vraćam se u Srbiju i sa decom ostajem dva meseca, da sa tatom i sestrom lakše prebrodim maminu smrt, a i da tati bude lakše, jer je navikao na decu i da ne bude sam; odlučujemo se suprug i ja da moramo da nastavimo naše živote dalje zajedno, pa makar i daleko od Srbije, pre dve nedelje sa decom dolazim ovde i evo posle dve nedelje mi umre i tata... Mislim da ga je tuga za mamom pobedila, a mene će ubiti osećaj krivice što sam ih ostavila... Nikada neću oprostiti sebi što sam ih ostavila i što sada nisam povela i tatu da živi sa nama...
Za ove dve nedelje nije bilo dana da se nisam rasplakala za mojom majkom, užasno mi nedostaje sve - i lik i reč i dodir i sama činjenica da je nema i dalje izaziva nevericu. A kako ću preživeti ovo? Kako da uđem u stan u kome nema više ko da me dočeka, da me zagrli, da se poigra sa mojom dečicom?
Pokušavam da se saberem, da nas spakujem, jer ujutru letimo za Srbiju i proklela sam dan kada sam iz nje izašla, jer sam ubeđena da bih spasila majku infarkta da sam bila tada pored nje, a tako i tatu bih spasila od tuge i od smrti... Ovakve stvari ne bi smele da se dešavaju nikome, previše je to za krhku ljudsku dušu.
Ne znam u kakvom sam delirijumu, kad uopšte sedim za računarom i pišem vam sve ovo...
Samo sam pokušavala da nađem neko stručno mišljenje kako da se izborim sa ovoliko smrti. Strašna je činjenica da sada više nisam ničije dete...nemam kome da kažem MAMA i TATA!

Danas bi bio 35. rođendan Milanu, mom bratu od tetke, da nije preminuo u svojoj 21. godini. Njegova rođena sestra udala se za Mirka, koji bi takođe danas, da nije zimus preminuo, napunio 32 godine. Previše tuge za jadno njeno srce, i ja je delim sa njom.
Bog definitivno uzima najbolje.
Milane i Mirko, mislim na vas. :heart:

Danas bi bio 35. rođendan Milanu, mom bratu od tetke, da nije preminuo u svojoj 21. godini. Njegova rođena sestra udala se za Mirka, koji bi takođe danas, da nije zimus preminuo, napunio 32 godine. Previše tuge za jadno njeno srce, i ja je delim sa njom.
Bog definitivno uzima najbolje.
Milane i Mirko, mislim na vas. :heart:
Boze slucajnosti,da su na isti dan rodjeni i da su obojica umrli tako mladi. :(

Ja sam imala pre 7 meseci slucaj takav da je covek u 2.sekunde nestao MOJ TATA 61 godina zalio se na kicmu imao je problema sa kicmom mislio je da je promaja.......dok nije doslo vece bila sam sa muzem i detetom u gornjoj kuci kad je moja majka uletela sa telefonom pozvala mog muza da sidje dole znala sam da nesto nije u redu.......situacija dete mi se probudi ja nisam mogla da sidjem da pomognem mom tati vidim hitna pomoc stize meni se lede ruke i vidim ga zadnji put kako ga iznose moj tata.....razmisljam nije mu nista vratice se dosla je komsika pricam sa njom u smislu kad se vrati odrzacu mu bukvicu za lekare posto nije hteo da ih posecuje dolazi moja majka moz muz niko nista ne prica kazu tata je u bolnisi i cujem samo moju majku koja javlja nekome i kaze MOG BATE VISE NEMA veruj te mi ljudi da sam ja htela da nemam dete u toj istoj sekundi da umrem........ja sam vristala to je vristanje strasnooo....ali nisam znala kako drugacije da ispoljim to.....pisem ovako jer nemogu da shvatim kakko ga nema kao da ce odneku da se pojavi a nema ga.....bio mi je veliki prijatelj.drug.veliki covek.najbolji deda.....inace moj tata nikad nije bolovao od srca a u jednom trenutku samo jednom trenutku mu se otkacio tromb......kaze doktor da to prezivi 1 od 1000000 moj tata nazalost nije imao tu srecu.....i moj zivot vise nikad nece biti isti....jer se pitam zasto Bog uzima samo dobre ljude......

u trenutku zanemis i zelis da se to ne desava, da ces se probuditi i sutra ce sve biti kao pre, ali nije tako...
nama je drug umro u 17. godini, tako iznenada
prosle godine taman kad sam dosla iz porodilista, najbolji prijatelj mm, divan covek, obozavala sam ga, umro od srcanog udara, ni dan danas ne mogu da shvatim da ga nema, sve mislis pojavice se na vratima, cuces glas, smeh, ali ne...
za dedu koji se obesio mi ni dan danas nije jasno, i ceo zivot cu se pitati zasto je moralo tako...
teska tema...
jedino za dedom nisam mogla da placem, nisam, bila sam ljuta, besna, povredjena, osecala sam se izdanom, placem tek sada, i opet placem ne zato so ga nema, placem zato sto je bio blesav da tako ensto napravi sebi, pa i nama...
a sto napisa, da se zaborave, ne zaborave se.... samo zivot se nastavi, zivot zive zivi, ali njih ne zaboravljas, setis ih se nekad cesce, nekad redje, ali dodju uspomene pa i suze....

Na poslu tiho slusam muziku,s vremena na vreme prekida se zbog redovnih vesti cujem neko ubijen,ne obracam paznju,brat mi salje poruku strasno losa vest,u momentu me preseca,drhtavom rukom iscitav poruku do kraja,prvo pomisljam mama se nesto desilo,bratu?iscitavam poruku do kraja,sinoc ubijen moj najbolji drug,musterije dolaze kupuju ja naplacujem a suze liju li liju nikako da se zaustave,kao kroz maglu predajem smenu koleginici dolazim kuci,ceo dan sam preplakala,jedna drugarica je bila dosla sa klincima poslala sam je kuci,to se sve desilo pre tri godine,i sad se jos uvek setim njegovog lika,njegovog glasa,i ponekad kad telefon pozvoni pomislim to je mozda on,ali ne to je nemoguce,nema ga vise,ostaje da zivi u mom srcu kao i druge drage osobe koje vise nisu u mom zivotu,a ima ih premnogo,nekad neznam kako se nosim sa svim tim bolom koji naidje iznenada,i isto tako prodje.Ono sto me odrzava i ne da mi da padnem je to sto sam ja jos uvek ziva a oni su mrtvi,a secanje na njih zivi.I zivece dok god ih secam,i to su uvek lepa secanja...

Nije umro iznenada, bolovao je od osteosarkoma protekle 3 godine, ali ja sam se nadala da će se desiti čudo. Želela sam da verujem u čuda, a razum je odavno znao da je samo pitanje dana kada će otići.
Bio je lep, pametan, vredan, društven...Bio je borac, jer neko drugi na njegovom mestu odavno bi se predao. Nije postojalo išta na svetu da je čuo da će mu pomoći, a da nije probao. Otišao je tiho, i ako je za utehu bezbolno... Noćima nije mogao da spava od gušenja zbog metastaza na plućima. Zaspao je juče ujutro oko 4h, i nije se probudio.
U decembru bi napunio 25 godina.
Anđele, počivaj u miru...:heart:

Kako se drugacije gleda kad neko tvoj umre i kad umre neko tudji.
Puno puta sam bio kad neko umre, umirali ljudi i ja gledao kako umiru, vidis druge ljude, placu, ponekad i u soku ali ipak nema tu kod mene nikakve emocije, potpuna ravnodusnost. Mozda sto mi to posao. A secam se kad je moj deda umro, kako sam se tada osecao...ni da se setim ne volim.

Back