Uloga istorije u netrpeljivosti među narodima na ovim područjima?

Dok ne dosegnemo bolji ekonomski standard baviti ćemo se politikom. Švicarci ne znaju nabrojati 5 svojih političara. Da itko zna od nas nekog švicarskog političara? Na Balkanu političari su glavne zvijezde. Zanimljivo je da na Balkanu imamo preko 10 mil. izborinika koji znaju bolje nego aktualni izbornici, preko 20 mil. političara...ne slušamo struku. Kunemo se u Isusa i Muhameda sve tri najraširenije vjere na Balkanu propagiraju mir, ljudsko dostojanstvo, oprost ali kod nas to ne prolazi. Očito da nema pravih vjernika. Sve je nakaradno kod nas. Nemamo dijalog. Što je osnova za bilo kakve odnose.

I što je najbitnije svi se viktimiziramo. Kao da tražimo izgovore za naše ne uspjehe. Nekako nam je lakše ako znamo da smo žrtve. Onda se u to viktimiziranje uplete vjera i ludi političar....and Welcome to Balkan.
Pa,,kako je bilo,sad je super.Ja više ,bar kod onih normalnih ljudi ne vidim neku mržnju!Bar u Hrvatskoj!
A budala je uvjek bilo i bit će!
Zato i danas ,međusobno se tuku BB Bojsi i Torcida,Grobari i Delije itd.
Ljetos sam se super družio sa nekim Srbima iz Srbije,samo im rekoh,radi drugih."Nemoj da izgovaraš BRE netko će te prasnuti po nosu!"
Oni se kao čude.A ja im rekoh da je isto ako u Splitu kažeš KAJ!
Ili recimo da kajkaš po Beogradu!
Jedan od njih reče:Ja sam iz Novog Sada i nedaj bože da netko kaže na ulici ČA ili KAJ!
Eto,isti smo,ne većina ali manjina uvjek radi sr.....

A u Srbiji je sve drugčije!
Blago vama!
tako je. ni ovde nema moralnih i čestitih političara. gori smenjuje gorega. zemlja u autu. neradnici, lopovi i manipulatori na svakom ćošku.

ali ne tako kao tamo. u hrvatskoj je najgore. i po duhovnom stanju stanovništva. i po stanju ekonomije i zaduženosti.nsrbija, bosna i rs jesu manje isprosjačile. ali su i manje lude.

Mrznje ima svugdje. Problem je trenutno mrznju drzavne institutcije podrzavaju jer je politika nacionalna. Problem je u vodjama. Za vrijeme SFRJ to nije bio slucaj.

U Srbiji ni jedna vlada nikad nije vodlia nacion alnu politiku.Ako neko hoce da vidi kako izgleda nacionalna politika, nek pogeda, kako stvari stoje u hrvatskoj. Kako im se zove televizija. Kako im se zove vojska. Kako se ponasa celo hrvatsko drustvo,kad Srbija uhapsi hrvata, dokaanog ratnog zlocinca. A kako se Srbija i celokupno drustvo u Srbiji ponasa, kad uhapse u hrvatskoj nekog Srbina. Bilo kog.

U Srbiji ni jedna vlada nikad nije vodlia nacion alnu politiku.Ako neko hoce da vidi kako izgleda nacionalna politika, nek pogeda, kako stvari stoje u hrvatskoj. Kako im se zove televizija. Kako im se zove vojska. Kako se ponasa celo hrvatsko drustvo,kad Srbija uhapsi hrvata, dokaanog ratnog zlocinca. A kako se Srbija i celokupno drustvo u Srbiji ponasa, kad uhapse u hrvatskoj nekog Srbina. Bilo kog.

Zar Sloba nije pokusao da vodi politiku za KOJU SE TI OVDE ZALAZES?

I kako se taj pokusaj zavrsio?

Treba li to OPET ponoviti?

Sta je politika?

POLITIKA JE VESTNA MOGUCEG.

Kako smo danas nakon onih ratova 90/ih pametni pa imamo ovakve teme koje bi mogle da se prevedu u fazonu "Pa ko nas bre to zavadi". Ovde se pominje prastanje, pozivaju se veliki ljudski i hriscanski ideali, za sve se krivi sacica politicara. Ipak, kada se malo samo vratimo u istoriju, videcemo da je ovde itekako bilo prastanja. Iz tog prastanja nije dolazilo bolje, lepse doba, dolazila su nova klanja i ubijanja.

Recimo Prvi svetski rat, zverstva u okupiranoj Srbiji najvise su pravili austrougarski vojnici hrvati. Ali, eto oprosteno nakon rata, oni nece vise, prevarili ih mangupi. Nakon par decenija u zajednickoj drzavi dosao Drugi svetski rat. Na to prastanje i prebacivanje od porazenih u tabor pobednika, uzvratili su Jasenovcem, Gradiskom i drugim mestima "prijateljstva i razumevanja". Pa nakon tog rata ponovo je bilo "ko nas bre zavadi", to je zli Pavelic i ekipa, nismo mi.

Onda su dosle 90/te. Na dva oprosta odluceno je da se uzvrati novim etnickim ciscenjem i proterivanjem Srba. Cak i danas kada je ono malo Srba ostalo u promilima, hrvati jedne druge plase nekakvim cetnicima i slicnim stvaima.

Ali eto ponovo ide prica "ko nas zavadi, otkud takva mrznja". Neki ovde kao da su prespavali vise decenija ili su pali sa neke planete pa se sada cude nekim stvarima. Naravno da je bolesno mrzeti, ali ne mozes da utices na to da li ce neko tebe mrzeti. I ovaj pokusaj stavljanja u isti kos svih strana je patetican. Da bi se oprala savest jedne nacije, traze se neke slicnosti u drugoj.

Zar Sloba nije pokusao da vodi politiku za KOJU SE TI OVDE ZALAZES?

I kako se taj pokusaj zavrsio?

Treba li to OPET ponoviti?

Sta je politika?

POLITIKA JE VESTNA MOGUCEG.

Tај Слоба никад није водио националу политику. Поготово не српску. Једина разлика измеу њега и његових предходника је та, што он није паклено мрзео Србију. Био је равнодушан према српству. То је човек који НИКАД није отишао да обие ни једног рањеника у болници. Он никад није ушао у Цркву. Пре и после њега, Србијом су од 45 до дана данашњег владли они који су паклено мрзели Србију. Да је ико Србију волео, он би се Србијом бавио. Да не говорим да би Србија имала бар један свој медиј.

Tај Слоба никад није водио националу политику. Поготово не српску. Једина разлика измеу њега и његових предходника је та, што он није паклено мрзео Србију. Био је равнодушан према српству. То је човек који НИКАД није отишао да обие ни једног рањеника у болници. Он никад није ушао у Цркву. Пре и после њега, Србијом су од 45 до дана данашњег владли они који су паклено мрзели Србију. Да је ико Србију волео, он би се Србијом бавио. Да не говорим да би Србија имала бар један свој медиј.

A sto Srbin mora da ide u crkvu?

Ko je taj uslov postavio da bi se bio Srbin?

Zar Sloba nije bio u Hilendaru?

Sta znaci SRPSKI MEDIJ?

Da pise gomilu lazi isljucivo u srpsku korist, u stilu: "Niko nema sto Srbin imade...!"

A sto Srbin mora da ide u crkvu?

Ko je taj uslov postavio da bi se bio Srbin?

Zar Sloba nije bio u Hilendaru?

Sta znaci SRPSKI MEDIJ?

Da pise gomilu lazi isljucivo u srpsku korist, u stilu: "Niko nema sto Srbin imade...!"

Ко не зна шта је српски медиј, нек погледа у зеље која нас окружују, да виде како изгледа мађарски медиј, хрватски медиј, ти дако даље. И како се зову. Не мора сваки Дрбин да иде у Цркву. Ја лично очекујем да председник Србије, оде бар једном као човек. Кад је био у Хиландару, кадили су монаси куда је ппрошао недељу дана. Не мора спрски медиј да пише никакве хлапоспеве, али не сме да вређа, што се на свим медијима у Србији, ( који , наравно, нису српски , непрекидно чини.

Koliko je povjest olitiga istorija za to kriva?Najčešće je,pogotovo ona iskrivljena povjest!
I zašto bi nas rane iz historije i danas činile bolesnicima?
Jer čovjek koji mrzi,bolesnik je!Sa stanovišta psihologije ali i duhovnosti!
Nismo li mi ,Hrvati i Srbi pretežito Kršćani a nije li nas Krist olitiga Hrist učio praštanju?
Mi se lovimo za istinu,pa i ja u nekim dosadašnjim raspravama,(sad se nadam da ću sa tim prestati) a istina "naša" je ono što nam je servirano a mi povjerovali,prema tome nije naša nego nečija!A tko zna što je prava istina!I nek je istina to da je jedan narod učinio drugome više zla,nije li riješenje oprostiti i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti koja baš i nije blistava sudeći po ekonomskom stanju na područjima bivše Jugoslavije!
Narod najčešće i nije kriv,krivi su oni koji su ga "pumpali" , jedne protiv drugih!Npr. nakon zadnjeg rata,veće mržnja vlada između navijača Dinama i Hajduka nego između Srba i Hrvata ikad!Reci "Kaj" u Splitu kad su "Torcidaši" blizu pobrat ćeš veće batine nego da si rekao"Bre":),i obratno,u Zagrebu "Ča" blizu "B B Boysa!"Čini mi se da ni u Srbiji nije bolje,čitam navijači Grobari ili Delije ubiše nedavno onog iz suprotnog tabora,a tučnjava ko u priči!
Zašto smo mi ljudi toliko bolesni?Kome to treba?
Npr.vidim ovdje neki "viču" :"Vi Hrvati niste nikad imali državu!",,kad bi to i bilo točno,pa nisu je imali do prije parsto g. ni Amerikanci pa su najveća svjetska sila danas!
Ili :"Vi ste pokatoličeni Srbi".I to kad bi bilo točno,što onada?Sad smo Hrvati,i to ćemo ostati.Amerikanci svi postaše Ameri a ima ih ,ma nema nacije koje nema!
Ili:"Vi ste bili uz Hitlera,fašisti!"-mnogi da,ne svi a najveći Fašisti su bili Njemci pa su danas najjača ekonomska sila u Evropi!I nije smetalo ni Hrvatima ni Srbima to što su ovi bili Nacisti da idu masovno raditi u Njemačku(skoro bi se ,da sam bezobrazan usudio reći,"biti fašističke sluge":D).
Tragedija nas Evropljana je ovo,svi smo kršćani,bilo Katolici bilo Pravoslavci bilo Protestanti,odgajani u Kršćanskom duhu a dva najveća svjetska rata su baš u Evropi začeta i tu odnijela najviše žrtava!I na obje strane je bilo Katolika,Pravoslavaca i Protestanata,u oba rata!
Jesmo jadni,
I još nešto,kad je Islam zaprijetio Evropi,kad su Turci nadirali,na zapadu Evrope je bilo preče boriti se međusobno,Katolici i protestanti a ne zajednički zaštititi najprije Grčku pa Srbiju pa Hrvatsku!I gdje su bili Rusi tada?Bar njihova međuvjerska solidarnost je trebala izić na vidjelo ako već nije ova,zapadna varijanta kršćanstva iskazala svoju!Ili zašto Vatikan nije poslao svoje čete u Hrvatsku ako već nije mario za Pravoslavlje!
O vremena o ljudi!Do 1054 su svi kršćani bili jedna crkva,onda dolazi do istočnog raskoa,a 1517 među katolicima dolazi do raskola,nastaje protestantizam!Đavo je znao taktiku,zavadi pa vladaj!

Kao vjernik,kršćanin,smatram svakog iskrenog kršćanina bratom u vjeri bio on Katolik,Pravoslavac ili Protestant!U mom povratku ka vjeri(bijah neko vrijeme ateista) pomogli su mi dosta neki pravoslavci,naime čitao sam tad Tolstoja(posebno knjiga Vaskrsenje) i Dostojevskog.Pa jedan Katolički svjećenik kojeg sam čitao,Hans Kung:"Postoji li Bog"se zvala knjiga i jedan Protestantski,Bili Graham"Mir sa Bogom" knjiga!
Uglavnom idem u Baptističku crkvu,ponekad i u Katoličku a na Ekumenskim susretima svih Kršćana i u Pravoslavnu!

Na kraju,boli me briga za zločince,njima će suditi Bog,boli me briga za ustaše,partizane i četnike,zla su radili svi a kako narod reče"Vidi Bog!"
To što sam vjernik pomoglo mi je da oprostim onima koji mi ubiše mamu i sestru 91-e jer znam da će Bogu odgovarati!
Pozdrav i želim dobro svima vama,ma tko bili i koje nacije i vjere,pred Bogom smo svi jednaki!

Ako misliš o Srbima i Hrvatima, a tako izgleda po tvom pisanju, to nije verska i nacionalna mržnja...to je odnos dva govna koja su ispala iz iste guzice, pa sad tripuju da su posebna...versko i nacionalnu je tu samo sredstvo...I kad dodaš još par govana sa strane iz drugih guzhica, eto ti veselja...

a odakle su političari no iz naroda? većina je nažalost takva kao što su političari. i sada se to stanje nacionalnog ludila sistematski održava.
Ne, političari sejanjem razdora štite svoje lične interese a ne interese naroda.
Običnim ljudima (tu i sebe ubrajam!) razdor nije u interesu!

Žao mi je zbog toga što si doživjela!U jednom omanjem gradu dovoljno je 10 budala pa da naprave od života pakao Srbima ako ih je i 50%.
Upravo tu vlast dolazi do izražaja!
Ako neko kažnjava te budale, uvući će se u svoju ljušturu i ćutaće. Ako ih ne kažnjava, nije potrebno ni deset, dovoljna je jedna da zagorčava život svima!

Evo da ja kazem nesto inteligentno na ovu temu. Mrznja ce prestati onoga trenutka kada nestanu uzroci koji su do nje doveli. Sada da postavim mudro pitanje, sta je dovelo do nastanka mrznje i kako neutralisati njene uzroke?

Поклат, побит и протјерат све Влахе...

До Дрине.... а за даље ћемо виђет!

Тад ће нестати мржње. Прилично просто, што Срби никако да виде, тј. схвате.
Да би се схватио проблем треба га добро проучит!. А овај проблем иде уназад бар 150-200 година.

Занима ме да ли се још иједној националној групи на нашем дијелу Балкана десило да у задњи сто година спане са 30% популације на једном простору на чак 2%? Да је број Срба у Лици на почетку 20. вијека и данас чак 100 ПУТА МАЊИ.
Проста математика....
Да је број Срба у западној Босанској Крајини сличан Лици, иако су Срби тамо били готово 100% популације.

Poslednja izmena:
Evo da ja kazem nesto inteligentno na ovu temu. Mrznja ce prestati onoga trenutka kada nestanu uzroci koji su do nje doveli. Sada da postavim mudro pitanje, sta je dovelo do nastanka mrznje i kako neutralisati njene uzroke?

Mrznja je nastala zato sto vere ZELE DA SE SIRE i osvajaju nove prostore...

Pravoslavlje na zapad (preko Drine) a katolicizam na Istok...

Tako su se zamrzili.

Kada te tendencije prestanu - nece vise biti mrznje.

Na tome bas sada rade Papa i rusku patrijarh.

Дакле то није оно просто Мачеково "Ми смо вама, ви сте нама - и сад смо квит".

Занима ме ђе су то друге националне групе на овом дијелу Балкана доживиле оно што су доживили Срби? Њихови бројеви су свуда ојачали ако погледамо задњи сто година. А српски скроз пропали до нуле и чак и до минуса.

Дакле, ако погледамо чисто математички, нема ту мјеста неком посебном прђењу о том КАКО И ЗАШТО. Нити КО НАС БРЕ ЗАВАДИ.

Srbija nikada nije znala da izabere drzavu,sa kojom ce imati peisne prijateljske odnose.Umesto da imamo za prijatelje,ekonomski i kulturoloski napredne zemlje,mi uvek biramo najlosije.Mi smo zemlja,
koja se nalazi u Evropi,i te zemlje,treba da nam budu prijatelji.Drugo,trba da se ostavimo dosadasnjeg natezanja,sa Hrvatskom.Jednom oni nategnu nas,drugi put,mi njih...i tako u beskraj.To nas koci.\To koci nas napredak.Druga stvar,koja nam odvlaci snagu,to je natezanje Pravoslavne i Katolicke crekve.To nema kraja,ta mrznja medjusobna,loja je iracionalna.I trece,mi treba gospodi iz Kremlja,da kazemo
otvoreno.....mi smo u Evropi,i mi pripadamo evropskoj zajednici.Ako se to vama u Kremlju,ne svidja,to je vas problem.Ukoliko Srbija,ne krene napred,odlucnim koracima,crno nam se u buducnosti pise.

Господа у Кремљу су били најмањи проблем и кроз историју и данас кад су у питању проблеми нашег дијела Балкана. Тако да, све то што си рекао пада у дубоку воду. Милион пута више муке и мизерије су направили ти којима се тобоже треба окретати.

Србија јест имала добре савезнике, али је српска политика довела до тога да од вјешања српске заставе на Бијелу кућу поред америчке (што је јединствен случај до тада), доведе себе у положај да је Америка бомбардује..... Сто година је трен у историји, а шта је довело до таког преокрета је савршено јасно ономе ко је писмен.

Srbija nikada nije znala da izabere drzavu,sa kojom ce imati peisne prijateljske odnose.Umesto da imamo za prijatelje,ekonomski i kulturoloski napredne zemlje,mi uvek biramo najlosije.Mi smo zemlja,
koja se nalazi u Evropi,i te zemlje,treba da nam budu prijatelji.Drugo,trba da se ostavimo dosadasnjeg natezanja,sa Hrvatskom.Jednom oni nategnu nas,drugi put,mi njih...i tako u beskraj.To nas koci.\To koci nas napredak.Druga stvar,koja nam odvlaci snagu,to je natezanje Pravoslavne i Katolicke crekve.To nema kraja,ta mrznja medjusobna,loja je iracionalna.I trece,mi treba gospodi iz Kremlja,da kazemo
otvoreno.....mi smo u Evropi,i mi pripadamo evropskoj zajednici.Ako se to vama u Kremlju,ne svidja,to je vas problem.Ukoliko Srbija,ne krene napred,odlucnim koracima,crno nam se u buducnosti pise.
Crkva,jedna i druga su mogle i morale puno više učiniti na planu zbližavanja naroda!Nama je , popitanju vjere 90% vjerskih istina jednakih,i to bitnih,nebitnih 10% nije važno!pr,više mi se sviđa vaš pozdrav "Hristos se rodi" nego naš"Sretan Božić".

- - - - - - - - - -

Mrznja je nastala zato sto vere ZELE DA SE SIRE i osvajaju nove prostore...

Pravoslavlje na zapad (preko Drine) a katolicizam na Istok...

Tako su se zamrzili.

Kada te tendencije prestanu - nece vise biti mrznje.

Na tome bas sada rade Papa i rusku patrijarh.
Uzroci sukoba leže negdje drugdje a ne u vjeri!kako rekoh o oba rata velika,bilo je na obje strane i ovih i onih!
Politika i svjetski moćnici su začeli sve a crkve nisu učinile dovoljno da se odupru tome!

Поклат, побит и протјерат све Влахе...

До Дрине.... а за даље ћемо виђет!

Тад ће нестати мржње. Прилично просто, што Срби никако да виде, тј. схвате.
Да би се схватио проблем треба га добро проучит!. А овај проблем иде уназад бар 150-200 година.

Занима ме да ли се још иједној националној групи на нашем дијелу Балкана десило да у задњи сто година спане са 30% популације на једном простору на чак 2%? Да је број Срба у Лици на почетку 20. вијека и данас чак 100 ПУТА МАЊИ.
Проста математика....
Да је број Срба у западној Босанској Крајини сличан Лици, иако су Срби тамо били готово 100% популације.

Od 1991.do 1995., u velikosrpskoj agresiji počinjen je veći broj zločina nad Hrvatima, a najveći "uspjeh" bilo je etničko čišćenje nesrpskog, mahom hrvatskog, stanovništva i sustavna pljačka teritorija. O tome je načelnik štaba 2. operativne zone u informaciji o nekim problemima Teritorijalne obrane u Lici napisao: "Poznato je da je u toku operacija u Lici u vremenu septembar-decembar 1991. godine zapljenjeno na desetine putničkih automobila, teretnih vozila, traktora i raznih drugih mašina, zatim velike količine aparata za domaćinstvo (šporeta, frižidera, zamrzivača, televizora, kasetofona i dr.), zapljenjeno je nekoliko sitne i krupne stoke, do temelja je opljačkan nacionalni park Plitvice (desetine hotela), čitava sela od koranskog mosta do Slunja i sam Slunj, kao i sela Poljanak, Sertić Poljana, Kuselj i Saborsko, zatim sela oko Gospića, Ličkog Osika, Perušića, Ramljana, Otočca itd. i da sad niko ne zna gdje su ta sredstva. Nema ni jednog sabirališta ratnog plijena, nema evidencije o zaplijenjenim sredstvima, osim što je evidentirano nešto stoke, a službene vlasti, kako civilne tako i vojne, o tome ništa ne znaju i svi su sada pošteni".[3]
https://hr.wikipedia.org/wiki/Lika
Srbi su južnoslavenski narod koji čini najveću nacionalnu i etničku manjinu u Republici Hrvatskoj. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, ima ih 186.633 i čine 4,4 % stanovništva Hrvatske. Na popisu iz 2001. godine, bilo ih je 201.631 i činili su 4,5 % stanovništva Hrvatske. Njihov broj je bio mnogo veći 1991. godine, prije Domovinskog rata, kada ih je bilo 581.663 i kada su činili preko 12,2 % stanovništva.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Srbi_u_Hrvatskoj
U proljeće 1991. izbio je otvoreni rat i agresija. S područja RSK prognano je gotovo sve nesrpsko stanovništvo - između 170 i 250.000 ljudi.

Vidiš,ja sam Hrvat iz Like,spaljena mi je kuća,ubijeni mama i sestra(okolina Plitvica) i sam znaš da su sva ta sela u okolini spaljena 91-e.
Dakle,nema tu"Vi ste nama a mi vama nismo"!
Nakon rata idući preko Korenice i Otočca u Rijeku gdje živim odavno,nisam vidio da su spaljena tako Srpska sela!A tužno mi je bilo vidjeti mjesta gdje nakon Oluje u selu godinama noću nije nijedno svjetlo svjetlilo iz kuća!Žao mi je tog naroda.Da nije bilo rata,ostali bi tu većina.Mada se Lika raseljavala godinama , zbog ekonomskih razloga ,odlazili i Hrvati i Srbi!
Zato i ila ona poslovica"Lika sebe raselila,svjet naselila!"
Usput,ti kao Srbin iz Lie vjerovatno nisi toliko stradao kao je.Ni obnovu za kuću nisam dobio jer sam prijavljen u Rijeci,nisam povratnik!

- - - - - - - - - -

tako je. ni ovde nema moralnih i čestitih političara. gori smenjuje gorega. zemlja u autu. neradnici, lopovi i manipulatori na svakom ćošku.

ali ne tako kao tamo. u hrvatskoj je najgore. i po duhovnom stanju stanovništva. i po stanju ekonomije i zaduženosti.nsrbija, bosna i rs jesu manje isprosjačile. ali su i manje lude.

Kako znaš?
Živiš li u Hrvatskoj?
Daleko od toga da naši političari nisu uglavnom pokvarenjaci,upropastili su ovu lijepu zemlju,a narod ispašta!
E sad,gdje je bolje neznam,ne živim ni u Srbiji ni RS

Da bi se na ovim prostorima prevazišla međunacionalna i vjerska mržnja potrebno je nadići i srušiti usađene stereotipove o zlim "Drugima" koji žele uništiti određenu grupu/narod/naciju, gdje se pod zlonamjernim "drugima" shvaća svatko tko nije iste vjere kao mi, istih političkih i drugih stavova i nije pripadnik naše zajednice. Također, potrebno je obraćunati se s ostacima plemensko-patrijarhalne kulture s bogom osvete kao vrhovnim božanskim autoritetom i donositeljem "pravde" i stvoriti preduvjete za dvosmjernu komunikaciju i uvažavanje mišljenja onog "drugog", umjesto dosadašnjeg držanja monologa u kojem ističemo vlastitu superiornost, ispravnost, nepogrešivost, vrline pravde i humanizma te "humano" nastojimo lišiti postojanja one kojima smo atributirali karakteristike "drugog" (zlo, sotonizam, grijeh, nepravda, neljudskost). Tek kada se ostvari tih nekoliko preduvjeta narodi Balkana će tek početi stvarati uvjete za uspostavljanja stabilnijeg okruženja i atmosfere povjerenja i suradnje, a dok se pojedinci grupe i čitave zajednice zatvaraju u sebe, sotoniziraju arhetipskog "Drugog", pozivaju na "grijeh otaca" i vrte krvavi krug osvete, mira nikada neće biti na ovim prostorima.

Moja sestra i zet su kao mladi otišli raditi u Njemačku,tamo im se rodila djeca,pitam starijeg sina kad je već imao 18 g.:"Dali mladi Njemci vaših godina veličaju Hitlera i Nacizam!"
"Ma nikako,mrze ga,on je njih kao narod upropastio,ali svagdje ima bolesnika pa se nađe neki zanemariv postotak koji ga veličaju!"
Moj stav je isti prema Paveliću i NDH,mrlja su u našoj povjesti!Da su bar poput Talijana 43-će okrenuli se saveznicima,mnogo manje bi bilo mrtvih po ovoj zakrvavljenoj zemlji i Hrvata i Srba!

Ovo je neka djetinjarija. Narodi bivše Jugoslavije razdvojeni su i više uglavnom i ne haju jedni za druge, imaju svoje zasebne brige i živote. Jedino u BH, gdje
ih veliki svijet na silu drži u toru, postoji stanovito natezanje, no i to će vremenom nestati, kad se tamo situcija rasčisti.

Nema tu, uz izostanak provokacija iz medija, ni velike mržnje ni ljubavi. Da je postojala sposobnost EU i drugih činitelja, vladala bi blažena ravnodušnost, a to
će i doći. Slično kao odnos Slovenaca i Makedonaca, kojeg realno i nema.

Back