Uloga istorije u netrpeljivosti među narodima na ovim područjima?

Znaci svi ateisti vode zivot bez smisla, a to ni ne znaju? :think:
otprilike. život koji nema perspektivu u večnosti je muleći.
život ateiste je nalik poslednjoj cigari robijaša osudjenog na smrt.
dok vernik živi za istinske vrednosti i ciljeve,za svoju dušu, koji traju i posle njegovog silaska sa ovozemaljske pozornice.

nije ovo religija pa da dalje tupimo. samo da znaš. paljbu treba osutii na crkve a ne na veru.

crkve su zloupotrebile veru i narod. kako je naš narod volio reći:"đava se krije iza križa".
ako nemaš petlju primeniti za papu a ti uzmi za primer zloupotrebu vere kod ISIL-a.
pa uoči. Isil nije muhamedanstvo. tako ni papa nije vera u Boga.

crkve su zloupotrebile veru i narod. kako je naš narod volio reći:"đava se krije iza križa".
ako nemaš petlju primeniti za papu a ti uzmi za primer zloupotrebu vere kod ISIL-a.
Кад избегаваш да критикујеш православну цркву, слаб ти је кредибилитет.

Verska i nacionalna mrznja ce postojati dokle god budu postojale vere i nacije.

Dakle,po tebi zanavjeke!

Ma nebih se složio,postojat će dok mi budemo htjeli
mrziti!
Mržnja nema uporišta u ljudima dobra srca!Ona nema logike,ta zašto bi Hrvat trebao mrziti Srbina ili obratno?Iste smo vjere(sa malim,nebitnim razlikama) iste boje kože(a da i nismo,što zato),
skoro indentičnog jezika,slični smo narod u svemu,istih Slavenskih korjena,(imamo zajedničke pretke),među nama ima dobrih i zlih ljudi,dakle,logičnih razloga nema!

dok vernik živi za istinske vrednosti i ciljeve,za svoju dušu, koji traju i posle njegovog silaska sa ovozemaljske pozornice.

"Blazeni oni koji su duhom slabi jer njihovo je carstvo nebesko!"

mržnja će postojati sve dok je čovek kvaran.

naciija je samo jedno izdanje te kvarnosti.

a vera nije. dok crkve jesu.
bez vere ljudski život nema smisla.
Dobro rečeno,dok je čovjek kvaran,a dok je čovjeka,bit će kvarnosti,dakle ,,nikad neće prestati!
Nacija je bezvezna stvar jer pred Bogom smo svi isti!
Crkve ,,e one su ,neke dobre neke loše!Mislim pritom na sve!Ima Katoličkih crkava dobrih,ima loših!Ima pravoslavnih dobrih a ima loših,ima protestantskih dobrih ali i loših!
Niti je generalno Katolička loša,niti Pravoslavna niti Protestantska!
Bez vjere se isto može dobro živjeti,ima sretnih ljudi koji nisu vjernici ali što ako nije sve gotovo,,,kad umremo?
Da ne vjerujem u život poslije smrti,vjerovatno nebih ni vjernik bio!

- - - - - - - - - -

Znaci svi ateisti vode zivot bez smisla, a to ni ne znaju? :think:
Pa nije bez smisla,ako je nekom smisao svega biti sretan tu,sada,ima ih sretnih i zadovoljnih!Ja bih volio biti sretan sada a i poslije smrti,naime vjerujem u vječni život!
Još nešto,ateisti znaju biti dobri ljudi,bolji od mnogih vjernika,meni to govori da ti vjernici i nisu pravi vjernici!Pravi vjernik bi morao biti i pravi čovjek(hoću reći dobar čovjek).

- - - - - - - - - -

nije ovo religija pa da dalje tupimo. samo da znaš. paljbu treba osutii na crkve a ne na veru.

Bilo je Papa u povjesti koji su bili,MORALNE NAKAZE!Sa njima Bog nije imao nikakve veze!
Ovo narod dobro reče"krije se iza križa" ta i u Novom Zavjetu tako piše:"Sam Đavo se pretvara u Anđela nebi li prevario"!
PS odosmo mi u RELIGIJU a niš zato,vezano je uz temu!

- - - - - - - - - -

Treba kritizirati ono što ne valja U NEKOJ crkvi,narodu,politici,čovjeku kao pojedincu,,,nije to zlo!Nijedna crkva nije savršena!

Da li je vernik bez fanatizma dobar vernik? :think:
nije fanatizam verovati u boga. ili besmrtnost.
čista logika.
"Blazeni oni koji su duhom slabi jer njihovo je carstvo nebesko!"
:eek:prosti duhom. tupane. jednostavni. iskreni.
3. Благо сиромашнима духом, јер је њихово царство небеско;
4. Благо онима који плачу, јер ће се утјешити;
5. Благо кроткима, јер ће наслиједити земљу;
6. Благо гладнима и жеднима правде, јер ће се наситити;
7. Благо милостивима, јер ће бити помиловани;
8. Благо онима који су чистога срца, јер ће Бога видјети;
9. Благо онима који мир граде, јер ће се синови Божији назвати;
10. Благо прогнанима правде ради, јер је њихово царство небеско.
11. Благо вама ако вас узасрамоте и успрогоне и реку на вас свакојаке рђаве ријечи лажући, мене ради.
12. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима, јер су тако прогонили пророке прије вас.
13. Ви сте со земљи; ако со обљутави, чим ће се осолити? Она већ неће бити ни за што, осим да се проспе напоље и да је људи погазе.
e pa nije mi stalo do kredibiliteta u tvojim očima. a šta bi joj trebao zameriti u učenju?

Poslednja izmena:
опет ћорак незналицо.
ономе који зна не треба потврда незналица да зна. па таман то била нобелова награда.
нити се недоговорно користи кредибилитетом да би овце ишле за њим.

Druga faza fanatizma. :D

ономе који зна не треба потврда незналица да зна.
Druga faza fanatizma. :D
онај ко зна да су 2 и 2 четири зашто би тражио потврду незналице да су 2 и 2 толико? зналцу не треба туђа подршка већ властита истинита представа о нечему. исто тако му не треба "кредибилитет" и водство. већ се радује да и други имају ваљану представу. да се просвете.

верска мржња на овим просторима ће сплахнути истинским просвећењем. никакви други кредибилитети или имитације запада или истока неће помоћи.

а да би се просветио мораш се покајати. а то значи схватити да си лоше поступио па потом одрећи се таквог поступања.

Poslednja izmena:
Oproštaj može uslediti samo ukoliko se izvrši potpuna reparacija, kako materijalna, tako moralna.
E, toga neće nikada biti i onda nema pomirenja.

Ja pak mislim da oproštenje dolazi nakon što je netko rekao"Oprosti mi"!Jer reparacije nisu uvjek ni moguće!Moju kuću su spalili Srbi 91-e.Ubili mamu i sestru!
Kakva reparacija je moguća?
Opraštam tim Srbima,koji su to učinili,nemam što oprostiti tebi i ostalima koji u tome nisu sudjelovali!
A molim oproštenje , za ono što je moj narod učinio tvom!
Ja osobno nisam nikakvo zlo učinio Srbima!

- - - - - - - - - -

Da li je vernik bez fanatizma dobar vernik? :think:

Vjernik fanatik je loš vjernik!Bolje rečeno,,nikakav!

Oproštaj može uslediti samo ukoliko se izvrši potpuna reparacija, kako materijalna, tako moralna.
E, toga neće nikada biti i onda nema pomirenja.
reparacije bi moglo biti ako bi se pametno tužile hrvatska, srbija, bosna, cg i ostali učesnici pa neki medunarodni sud ih primorao da plate oštećenima (gradjanima a ne jedna drugoj). i za štetu i za eskivažu od 20 godina. za ove kojima je RSK napravila štetu najbolje bi bilo prizanti je i stisnuti da nadknadi. :mrgreen:

sumnjam da bi i to dovelo do pomirenja.

pomirenja neće biti dok se ne izide izmet. ljudi koji su tako slepo podržavali sve ovo bolju sudbu nisu zaslužili. dalja urušavanje zajednica u kojima živimo teško da ima drugu alternativu: ili pokajanje ili propast.

Možda će zaista i zamreti.

Kako prljava globalizacija i neo-liberalni kapitalizam sve više uzimaju maha, verske i nacionalne granice se sve više guraju u zapećak. Državne vlade pritešnjene i ucenjene sa više strana, teško da će išta pokrenuti. A i nove generacije Srba, Hrvata, Tunguza...više će ličiti na neku vrstu Amera (drugim rečima - neće ličiti ni na šta) nego na Srbe i Hrvate od pre samo nekoliko decenija. Ako se ovako nastavi.

E sad, taj tok ima svoje dobre strane - a ima i jako, jako loše strane. Danas se misli da su hrvatski ili srpski ekstremisti najgori ljudi i da je nacionalna mržnja najveće zlo na svetu, ali ljudi koji veruju samo u profit mogu biti gori i od najcrnjih ustaša ili recimo četnika.

Ima i nekih pozitivnih koraka i pokušaja da se taj proces ograniči i obuzda, ali malo.

<Код Срба тога нема. У Србији сербез, Богу хвала живи у миру 28 различитих народа са Србима. Биће сасвим сгурно, како ствари стоје, јер нам је објашњено да тако треба и да мора да буде. Оно што је у Србији есктремно, у хрватској је умерени центар. Оно што је у хрватској екстремно, у Србији никад није постојало.

Možda će zaista i zamreti.

Kako prljava globalizacija i neo-liberalni kapitalizam sve više uzimaju maha, verske i nacionalne granice se sve više guraju u zapećak. Državne vlade pritešnjene i ucenjene sa više strana, teško da će išta pokrenuti. A i nove generacije Srba, Hrvata, Tunguza...više će ličiti na neku vrstu Amera (drugim rečima - neće ličiti ni na šta) nego na Srbe i Hrvate od pre samo nekoliko decenija. Ako se ovako nastavi.

E sad, taj tok ima svoje dobre strane - a ima i jako, jako loše strane. Danas se misli da su hrvatski ili srpski ekstremisti najgori ljudi i da je nacionalna mržnja najveće zlo na svetu, ali ljudi koji veruju samo u profit mogu biti gori i od najcrnjih ustaša ili recimo četnika.

Ima i nekih pozitivnih koraka i pokušaja da se taj proces ograniči i obuzda, ali malo.

Palac gore!
I u ovome ima istine!

Back