Uloga istorije u netrpeljivosti među narodima na ovim područjima?

Tu vise nije stvar mitomanije vec teskog emocionalnog diskursa, Ljudima je tesko prihvatiti stvari koje sadrze veliku kolicinu emocija ma kako im ti to matematicki objasnio. Slicno tome muslimanima u BiH je tesko da prihvate sta se recimo desilo u Srebrenici iako veci broj njih zna da je dosta toga razlicito od verzije koja se podrzava iz Haga. Tesko im je i da prihvate da je nekoliko teskih zlocina za koje su bili optuzeni Srbi izazvano od strane njihovih ljudi sa vrlo konkretnim ciljevima. I dok se mi budemo drzali emocija a ne realnosti, nama pomaka napred. Odavno je poznato da su emocije veliki neprijatelj razuma.

Kroasanije je covek iz antifasisticke porodice kome su ustase pobile bliske rodjake. Bilo je i clanova moje porodice koji su stradali u Jasenovcu ali to po automatizmu ne znaci da moram govorim da je tamo ubijeno na milione ljudi.

ne vidim da moj ton i moje rijeci proturjece ovom sto si napisao...samo zelim saznati istinu..

Tu vise nije stvar mitomanije vec teskog emocionalnog diskursa, Ljudima je tesko prihvatiti stvari koje sadrze veliku kolicinu emocija ma kako im ti to matematicki objasnio. Slicno tome muslimanima u BiH je tesko da prihvate sta se recimo desilo u Srebrenici iako veci broj njih zna da je dosta toga razlicito od verzije koja se podrzava iz Haga. Tesko im je i da prihvate da je nekoliko teskih zlocina za koje su bili optuzeni Srbi izazvano od strane njihovih ljudi sa vrlo konkretnim ciljevima. I dok se mi budemo drzali emocija a ne realnosti, nama pomaka napred. Odavno je poznato da su emocije veliki neprijatelj razuma.

Kroasanije je covek iz antifasisticke porodice kome su ustase pobile bliske rodjake. Bilo je i clanova moje porodice koji su stradali u Jasenovcu ali to po automatizmu ne znaci da moram govorim da je tamo ubijeno na milione ljudi.

Da,moram priznati da za Srebrenicu slabo znam i razumijem sto se tamo tocno dogodilo,tj nije me interesiralo previse.

Glede Jasenovca,puno bi oportunije bilo govoriti o ukupnom broju Srba pobijenih od ustaske ruke,a tu vec mozemo govoriti o stotinama tisuca(sto u borbi sto civila),odnosno od broja Srba koji su ukupno stradali u ww2 u Yu(oko 480 000 po onim podacima za koje mislim da su najrealniji),vise od pola je stradalo na podrucju ondasnje NDH ako se ne varam,od cega sigurno vecina od ustaske ruke,a ne od njemacke(jos manje talijanske).

Drugo,ti ustase smjestas dobro,odnosno ne pretjerujes sa opsegom ustasa u Hrvata,tj radis distinkciju izmedu Domobrana,prisilno unovacenih i ustasa,uglavnom dobrovoljaca.Ja o cetnicima slabo znam,osim generalnog zakljucka da se radilo o heterogenom pokretu koji je slabo koordinirao svoje akcije i varirao od otvorene kolaboracije(cak i sa ustasama)pa do akcija protiv okupatora.Bilo je tu i dosta zlocina prema drugim etnickim skupinama,ali sistem nije takav da ih se moze izjednaciti sa ustasama,niti je opci karakter tog pokreta zamisljen kao takav da bi se mogao izjednaciti.On(JVuO)je degenerirao i ogrezao s vremenom,sto je cesta pojava u svim ratovima(uzmimo samo ovaj rat u Siriji i frakcije tamo).

Kako je rat isao dalje tako su i Cetnici i Domobrani prelazili u NOB,tako da je NOB narasla do 800 000 ljudi pri kraju rata.Uz naravno i opcu mobilizaciju na oslobodenim podrucjima.

Poslednja izmena:

In 1989, prior to the breakup of Yugoslavia, Serbian anthropologist Srboljub Živanović published what he claimed were the full results of the 1964 studies, which in his words has been "suppressed by Tito's government in the name of brotherhood and unity, in order to put less emphasis on the crimes of the Croatian Ustaše".[117][118]
In November 1989, Živanović claimed on television that their research resulted in victim counts of more than 500,000, with estimates of 700,000–800,000 being realistic, stating that in every mass grave there were 800 skeletons.[116] Vida Brodar then commented on that statement and said the research never resulted in any victim counts, and that these numbers were Živanović's manipulations, providing a copy of the research log as corroboration.

Ako nema popisa,bombastične brojčane izjave ne znače ništa.Koliki je najjači popis imena za Jasenovac i ko je autor knjige?Nije Juga država od 500 miliona ljudi pa da ju teško pročačkat

Popis je 83 145 ljudi

The Jasenovac Memorial Area maintains a list of the names of 83,145 Jasenovac victims, including 47,627 Serbs, 16,173 Romanies (gypsies), 13,116 Jews, 4,255 Croats, 1,128 Bosnian Muslims, 266 Slovenes, etc. Of the 83,145 named victims, 20,101 are children under the age of 14, and 23,474 are women.[119] The memorial estimates total deaths at 80,000 to 100,000.[99] The list is subject to update – in 2007, it had 69,842 entries.[120]
Antun Miletić, a researcher at the Military Archives in Belgrade, has collected data on Jasenovac since 1979.[121] His list contains the names of 77,200 victims, of which 41,936 are Serbs.[121]

Ove ekstrapolacije od 700 000 ljudi se temelje na otkopanoj jednoj grobnici 1961 gdje je nađeno 17 ljudskih lubanja;
which uncovered three mass graves and identified 17 human skulls in one of them. Based on this, and the fact they enumerated 120 other untouched graves, they extrapolated the number of victims to 350,800.17x120=350 800?

sedam masovnih grobnica sa 285 ljudi,gdje su zakljucili:hen between 22 and 27 June 1964, exhumations of bodies and the use of sampling methods was conducted at Jasenovac by Vida Brodar and Anton Pogačnik from Ljubljana University and Srboljub Živanović from Novi Sad University. They examined a total of seven mass graves which held a total of 284 victim remains, and concluded that the entire Jasenovac complex could have around 200 similar sites.[116]

Opet i da je u svakoj grobnici 284 covjeka i da ih ima 200 kao sto oni procjenjuju,to ukupno daje 56 800 ljudi.A oni spominju 7 grobnica i ukupno 284 tijela.

Poslednja izmena:
Popis je 83 145 ljudi

The Jasenovac Memorial Area maintains a list of the names of 83,145 Jasenovac victims, including 47,627 Serbs, 16,173 Romanies (gypsies), 13,116 Jews, 4,255 Croats, 1,128 Bosnian Muslims, 266 Slovenes, etc. Of the 83,145 named victims, 20,101 are children under the age of 14, and 23,474 are women.[119] The memorial estimates total deaths at 80,000 to 100,000.[99] The list is subject to update – in 2007, it had 69,842 entries.[120]
Antun Miletić, a researcher at the Military Archives in Belgrade, has collected data on Jasenovac since 1979.[121] His list contains the names of 77,200 victims, of which 41,936 are Serbs.[121]

Ove ekstrapolacije od 700 000 ljudi se temelje na otkopanoj jednoj grobnici 1961 gdje je nađeno 17 ljudskih lubanja;
which uncovered three mass graves and identified 17 human skulls in one of them. Based on this, and the fact they enumerated 120 other untouched graves, they extrapolated the number of victims to 350,800.17x120=350 800?

sedam masovnih grobnica sa 285 ljudi,gdje su zakljucili:hen between 22 and 27 June 1964, exhumations of bodies and the use of sampling methods was conducted at Jasenovac by Vida Brodar and Anton Pogačnik from Ljubljana University and Srboljub Živanović from Novi Sad University. They examined a total of seven mass graves which held a total of 284 victim remains, and concluded that the entire Jasenovac complex could have around 200 similar sites.[116]

Opet i da je u svakoj grobnici 284 covjeka i da ih ima 200 kao sto oni procjenjuju,to ukupno daje 56 800 ljudi.A oni spominju 7 grobnica i ukupno 284 tijela.

ja tebe stvarno ne razumijem u potpunosti..prvo covjek je akademik, ali manje - vise, Srbin je, pa ajde da mu ne vjerujemo..ali, on govori o kilometarskim razmjerama stratista, sto se ne moze slagati - provjerljivo je, moze se utvrditi..i ti tvrdis da je na takvom prostoru pokopano par desetina hiljada zrtava..nemam nista protiv tebe, dapace, tvoji stavovi su iznenadjujuce korektni, ali ovo vec vrijedja elementarnu ljudsku inteligenciju...

ja tebe stvarno ne razumijem u potpunosti..prvo covjek je akademik, ali manje - vise, Srbin je, pa ajde da mu ne vjerujemo..ali, on govori o kilometarskim razmjerama stratista, sto se ne moze slagati - provjerljivo je, moze se utvrditi..i ti tvrdis da je na takvom prostoru pokopano par desetina hiljada zrtava..nemam nista protiv tebe, dapace, tvoji stavovi su iznenadjujuce korektni, ali ovo vec vrijedja elementarnu ljudsku inteligenciju...

Nisam citao Srboljubov clanak do kraja stao sam kad je rekao da se slozio sa Vidom i Pogacnikom a ocigledno je da nije tako,ja sam ti otpr rekao na cemu se zasniva brojka od 83 000 odnosno do 100 000,to je brojka koja ima uporiste u stvarnosti,i ona je monstruozna sama po sebi.Rijec je o debelo najgorem zlocinu koji je ikad pocinjen na ovim prostorima,i to ako promatramo Jasenovac izdvojeno a da ne govorimo u ukupnom kontekstu NDH.

Za brojku od 700 000 niti postoje imena niti postoje posmrtni ostaci,niti se popisi stanovnistva slazu(stovise eklatantno govore drugacije),niti se Srboljubova kolegica Vida slaze s njim u procjeni a da ne govorimo kako ukupan broj zrtava u Yu nikako ne ide u prilog tezi od 700 000 mrtvih u Jasenovcu štoviše,on je potpuno nelogican.

Osim toga,ja niti sam ekspert niti svjedok,samo ti prenosim sto sam i sam procitao,a to sam i okacio na ovoj i prethodnoj stranici,nista vise nista manje.Pa sad ti vidi jel te to zadovoljava ili ne.

Posto ti navodis "Novosti" mogu i ja "Vijesnik"
Prvo je dr. Alojz Šercelj napravio probna bušenja terena, a onda je stiglo troje istraživača da bi kopali na onim točkama gdje su masovne grobnice bile najizglednije. Dakle, iskapanja nisu vršena »na slijepo«. Gledajući iz tog ugla, rezultati su neugodno iznenadili sve one koji su vjerovali da će naći stotine tisuća ljudskih kostura.
Istraživanje je, naime, obavljano od 22. do 27. lipnja 1964., u isto vrijeme kad se obavljao i već spomenuti popis ratnih žrtava, a službeni su izvještaj, o čemu svjedoče faksimili, potpisali Vida Brodar, tada stručni suradnik Instituta za biologiju Sveučilišta u Ljubljani, Anton Pogačnik, asistent Antropološkog odsjeka Biotehničkog fakulteta u Ljubljani i dr. Srboljub Živanović, asistent na Zavodu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Prekopano je i pozorno ispitano sedam grobnica: u prvoj je nađeno ukupno 197 kostura, u drugoj 48, u trećoj dva, u četvrtoj osam, za petu nije ništa navedeno, u šestoj 26 i u sedmoj tri kostura. Dakle, ukupno su pronađeni ostaci 284 žrtve. Zaključak je dovoljno govorio: »Mi smo ovog puta otvarali sonde samo tamo gdje su bušotine pokazale da ima skeletnog materijala… Mi ni u jednom slučaju nismo našli grobnice u kojima su sahranjivani leševi koji su dovoženi, ili pak grobove sa sagorjelim leševima«. U izvještaju se ne navodi nikakva procjena ukupnog broja žrtava nego se samo navodi da bi na širem jasenovačkom području moglo biti oko 200 grobnica međusobno udaljenih i više kilometara.
U već spomenutom »izvodu iz zapisnika« navedeno je da je na temelju iskapanja Brodarove, Pogačnika i Živanovića »procijenjeno da je u Gradini ubijeno oko 366.000 logoraša«. Jasno, nema nikakvog objašnjenja kako su akademici došli do baš te brojke.

Poslednja izmena:
Dalje;
No, u studenome 1989. u TV emisiju »Porota«, o jasenovačkim žrtvama, nenajavljeno se telefonom uključio Živanović, predstavivši se kao »profesor iz Londona«. Prema videosnimci, doslovno je izjavio: »Otvaranjem tzv. sondi ustvrdili smo da je svaka raka imala otprilike 800 ili nešto malo više žrtava. Znači, u tolikom broju su oni bili dovođeni tu i ubijani… Na osnovi tih naših istraživanja, na osnovi broja raka, na osnovi broja osoba, vršena su izračunavanja i tom prilikom utvrđeno je da je na tom istraženom dijelu najvjerojatnije ubijeno nešto preko 700.000 osoba. Mi smo zaokružili tu brojku jer poslije nitko nije bio u stanju da prebroji sve…«
Živanović je znao da je član istraživačke ekipe Pogačnik umro još 1974. godine, no zanemario je dr. Vidu Brodar, koja je ubrzo dala izjavu o tome da se prilikom spomenutog istraživanja nije spominjala nikakva brojka, čak ni neslužbeno, odnosno da je riječ isključivo o Živanovićevim manipulacijama. Ona je i dala na uvid jednu od kopija službenog zapisnika na kojima se jasno vide potpisi sva tri člana istraživačke ekipe. Živanović je tada zašutio, no prošloga je tjedna u Banjoj Luci opet dočekao svoju šansu.

Poslednja izmena:
PRIZORI IZ HRVATSKE ŠOKIRALI EVROPU: Slike sa proslave "Oluje" u dokumentarcu (VIDEO)

Dokumentarni film “"Desno, dva, tri – kuda će otplutati Evropa?", prikazan na nemačko-francuskoj televiziji "Arte", stavio je u fokus desni ekstremizam u današnjoj Evropi, a "najživopisniji" bili su prizori iz Hrvatske.

U završnom delu filma, koji je emitovan na televiziji Arte, prikazuju se scene sa prošlogodišnje proslave operacije "Oluja" u Čavoglavama.

Back