Koliko je povjest olitiga istorija za to kriva?Najčešće je,pogotovo ona iskrivljena povjest!
I zašto bi nas rane iz historije i danas činile bolesnicima?
Jer čovjek koji mrzi,bolesnik je!Sa stanovišta psihologije ali i duhovnosti!
Nismo li mi ,Hrvati i Srbi pretežito Kršćani a nije li nas Krist olitiga Hrist učio praštanju?
Mi se lovimo za istinu,pa i ja u nekim dosadašnjim raspravama,(sad se nadam da ću sa tim prestati) a istina "naša" je ono što nam je servirano a mi povjerovali,prema tome nije 
naša nego nečija!A tko zna što je prava istina!I nek je istina to da je jedan narod učinio drugome više zla,nije li riješenje oprostiti i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti koja baš i nije blistava sudeći po ekonomskom stanju na područjima bivše Jugoslavije!
Narod najčešće i nije kriv,krivi su oni koji su ga "pumpali" , jedne protiv drugih!Npr. nakon zadnjeg rata,veće mržnja vlada između navijača Dinama i Hajduka nego između Srba i Hrvata ikad!Reci "Kaj" u Splitu kad su "Torcidaši" blizu pobrat ćeš veće batine nego da si rekao"Bre"

,i obratno,u Zagrebu "Ča" blizu "B B Boysa!"Čini mi se da ni u Srbiji nije bolje,čitam navijači Grobari ili Delije ubiše nedavno onog iz suprotnog tabora,a tučnjava ko u priči!
Zašto smo mi ljudi toliko bolesni?Kome to treba?
Npr.vidim ovdje neki "viču" :"Vi Hrvati niste nikad imali državu!",,kad bi to i bilo točno,pa nisu je imali do prije parsto g. ni Amerikanci pa su najveća svjetska sila danas!
Ili :"Vi ste pokatoličeni Srbi".I to kad bi bilo točno,što onada?Sad smo Hrvati,i to ćemo ostati.Amerikanci svi postaše Ameri a ima ih ,ma nema nacije koje nema!
Ili:"Vi ste bili uz Hitlera,fašisti!"-mnogi da,ne svi a najveći Fašisti su bili Njemci pa su danas najjača ekonomska sila u Evropi!I nije smetalo ni Hrvatima ni Srbima to što su ovi bili Nacisti da idu masovno raditi u Njemačku(skoro bi se ,da sam bezobrazan usudio reći,"biti fašističke sluge"

).
Tragedija nas Evropljana je ovo,svi smo kršćani,bilo Katolici bilo Pravoslavci bilo Protestanti,odgajani u Kršćanskom duhu a dva najveća svjetska rata su baš u Evropi začeta i tu odnijela najviše žrtava!I na obje strane je bilo Katolika,Pravoslavaca i Protestanata,u oba rata!
Jesmo jadni,
I još nešto,kad je Islam zaprijetio Evropi,kad su Turci nadirali,na zapadu Evrope je bilo preče boriti se međusobno,Katolici i protestanti a ne zajednički zaštititi najprije Grčku pa Srbiju pa Hrvatsku!I gdje su bili Rusi tada?Bar njihova međuvjerska solidarnost je trebala izić na vidjelo ako već nije ova,zapadna varijanta kršćanstva iskazala svoju!Ili zašto Vatikan nije poslao svoje čete u Hrvatsku ako već nije mario za Pravoslavlje!
O vremena o ljudi!Do 1054 su svi kršćani bili jedna crkva,onda dolazi do istočnog raskoa,a 1517 među katolicima dolazi do raskola,nastaje protestantizam!Đavo je znao taktiku,zavadi pa vladaj!
Kao vjernik,kršćanin,smatram svakog iskrenog kršćanina bratom u vjeri bio on Katolik,Pravoslavac ili Protestant!U mom povratku ka vjeri(bijah neko vrijeme ateista) pomogli su mi dosta neki pravoslavci,naime čitao sam tad Tolstoja(posebno knjiga Vaskrsenje) i Dostojevskog.Pa jedan Katolički svjećenik kojeg sam čitao,Hans Kung:"Postoji li Bog"se zvala knjiga i jedan Protestantski,Bili Graham"Mir sa Bogom" knjiga!
Uglavnom idem u Baptističku crkvu,ponekad i u Katoličku a na Ekumenskim susretima svih Kršćana i u Pravoslavnu!
Na kraju,boli me briga za zločince,njima će suditi Bog,boli me briga za ustaše,partizane i četnike,zla su radili svi a kako narod reče"Vidi Bog!"
To što sam vjernik pomoglo mi je da oprostim onima koji mi ubiše mamu i sestru 91-e jer znam da će Bogu odgovarati!
Pozdrav i želim dobro svima vama,ma tko bili i koje nacije i vjere,pred Bogom smo svi jednaki!