Uloga istorije u netrpeljivosti među narodima na ovim područjima?

Kako ne Lekizan, ima jos jedan drugi naziv za to; strozije receno - nacionalisticko propagandisticko smece. z:p

E, upravo je u tome problem. Ljudi citaju udzbenike, bivaju obrazovani tim udzbenicima, i onda se ocekuje od njih da razmisljaju izvan okvira u kojim su na prvom mjestu obrazovani; a to mogu da ucine, osim ako nisu nevjerovatno zaludjeni amaterski za istoriju, samo ako upisu Filozofski fakultet u Beogradu.
Onda ne bi trebalo ni da bude cudno to sto se smatra da su udzbenici u Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Madjarskoj, Bugarskoj i Bosni, nacionalisticki i puni gluposti, a oni u Srbiji, toboze, 'normalni'. z:p

Pa znas kako nijedan udzbenik koji je pisan za osnovne i srednje skole ne ulazi u detalje i navodi sve izvore iz kojih su uzimane informacije,jer je prosto receno namenjen samo za pocetno i informativno obrazovanje.A ko hoce da se bavi time onda moze da nadje odgovarajucu literaturu,knjige i izvore pa da sam sagleda kako stvari stoje.

E sad ti sagledaj sta pisu recimo Hrvati i Srbi o istom dogadjaju ili licnosti u svojim udzbenicima,pa prema informacijama koje ti imas i iz literature koju si ti procitao vidi ko je blizi istini.

Ne kazem da su nasi udzbenici bez gresaka i savrseni,ali ono sto pisu Hrvati je blago receno sramota.z:p

Pa znas kako nijedan udzbenik koji je pisan za osnovne i srednje skole ne ulazi u detalje i navodi sve izvore iz kojih su uzimane informacije,jer je prosto receno namenjen samo za pocetno i informativno obrazovanje.A ko hoce da se bavi time onda moze da nadje odgovarajucu literaturu,knjige i izvore pa da sam sagleda kako stvari stoje.

E sad ti sagledaj sta pisu recimo Hrvati i Srbi o istom dogadjaju ili licnosti u svojim udzbenicima,pa prema informacijama koje ti imas i iz literature koju si ti procitao vidi ko je blizi istini.

Ne kazem da su nasi udzbenici bez gresaka i savrseni,ali ono sto pisu Hrvati je blago receno sramota.z:p

Ali drugačije je ako se maltene praktične laži lansiraju, kao što je slučaj sa dijelovima koje sam ti citirao?
Nemam sada vremena nažalost za neku opširniju analizu, ali zar nije i ovo što sam citirao sramota Srbije, blago rečeno?

Mogu da ti citiram još gomilu primjera; u udžbeniku piše da su se dogovorili da će oko 'Makedonije' arbitrar biti Rusija (u Balkanskim ratovima 1912-3) - čitalac bi iz 'Makedonije' svašta mogao zaključiti (kao recimo da je u pitanju cijela današnja Republika Makedonija); je li u pitanju dijete nije baš bitno.

Ili možemo govoriti o prenapuhanim ciframa. Najobjektivnije analize kažu da je od 1897. godine oko 120.000 Srba napustilo teritoriju Osmanskog carstva. Udžbenik tu rečenicu stavlja podebljano, i brojku prenapuhava na 400.000!

I da, mislim da je prava sramota što je pisanje udžbenika povjereno između ostalih i jednom od istaknutih članova Srpske radikalne stranke (danas inače poslaniku SRS u Narodnoj skupštini Republike Srbije), čovjeku na osnovu čijih pisanija Srpski radikali (uključujući i Vojislava Šešelja) tvrde svašta; čovjeku koji bukvalno istoriju prilagođava Šešeljovom viđenju (zato je i napisao to što sam citirao, vezano za Bosnu i Hercegovinu i Dalmaciju).

Poslednja izmena:
Jesi li siguran? Hajde da analiziramo:

* Николић К., Жутић, Н., Павловић, М., Шпадијер, З., Историја за III разред гимназије природно-математичког смера и IV разред гимназије општег и друштвено-језичког смера, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 2009, 35-36.

* Ibid, 38.

Možemo i dalje da ga rasklapamo; po onome što piše u dijelu za Drugi svjetski rat, ispada da su četnici bili jedini borci za pravdu i slobodu, a partizani isti kao ustaše, samo su za razliku od njih pobjednici, pa pišu istoriju.

Pa nisu pobedili partizani sami kao jedinka ( mislim nebi nikada pobedili da partizane nije prihvatila Amerika i Britanija kao saveznike.Ali i to ih je kostalo dobrih 28 godina dok je onaj zagorac vladao )

Славен све време покушава изједначити хрватске и србске уџбенике, некако их довести у исту раван, рећи да су исти, те на такав начин посредно изједначити србску и хрватску историју, односно рећи да су исти и Срби и Хрвати. Међутим, то ће ићи мало теже јер Срби нпр. нису имали Јасеновац, па не могу ни бити исти.
Чак покушава и заменом теза, па на једном месту се пита "...zar nije i ovo što sam citirao sramota Srbije, blago rečeno?".А шта је цитирао? Погледајте и сами две три поруке уназад, нема у наводима правдања злочина, нема територијалних претензија, нема минимализације жртава итд. а свега тога имамо у хрватским уџбеницима, па опет не рече да је то срамота Хрватске, него да им уџбеници постају све бољи.
Хрватски уџбеници, васпитавају млађе нараштаје тако да их науче да је свака агресија, претензија, па и злочин геноцидних размера, према Србима и србским територијама оправдан и легитиман. А тога нема у србским уџбеницима, па не могу ни бити исти као хрватски. За хрватске уџбенике се може раћи да су геноцидно-хушкачки, док за србске се то не може рећи.
Србски уџбеници имају једну другу ману, а то је што се не супроставе свему овоме, него или прећутно прелазе преко многих ствари, или чак се понегде и слажу. И тако имамо ситуацију да на једној страни одгајају и васпитавају "вукове" а на другој страни "овце". До чега ово доводи показала је историја већ неколико пута...
Само још да додам да ово Славену не служи на част...

Има једна друга ствар коју бих хтео да кажем, а тиче се уџбеника уопште... Бојим се да тему не "уведем" у расправу о политици, не бих то хтео, али мора се имати у виду да су уџбеници такви какви јесу, добри или лоши, са ове или са оне стране, због тога што политика тако хоће. Садржај уџбеника прописује министарство, а то значи влада, а то у нашем случају значи Европа, Запад, мрачне силе, центри моћи... или већ како хоћете. Они који траже да се "прилагодимо" како би могли бити "примљени", обавезно траже и реформу школства. При томе одреде оквирни садржај уџбеника из кога аутор не сме да изађе. У противном уџбеник неће бити одобрен...
Е сад, врхунац свега тога је то, да исти ти центри прописују уџбенике и за једну и за другу страну, потпуно свесни "карактера" и једних и других уџбеника. Не само да су свесни, него се то ради намерно, да би се добила већ поменута ситуација, на једној страни вукови а на другој овце, а то опет да би се могао лако изазвати сукоб, кад буде требало по проценама или жељама оних који кроје судбину ових простора.

Poslednja izmena:
Славен све време покушава изједначити хрватске и србске уџбенике, некако их довести у исту раван, рећи да су исти, те на такав начин посредно изједначити србску и хрватску историју, односно рећи да су исти и Срби и Хрвати. Међутим, то ће ићи мало теже јер Срби нпр. нису имали Јасеновац, па не могу ни бити исти.
Чак покушава и заменом теза, па на једном месту се пита "...zar nije i ovo što sam citirao sramota Srbije, blago rečeno?".А шта је цитирао? Погледајте и сами две три поруке уназад, нема у наводима правдања злочина, нема територијалних претензија, нема минимализације жртава итд. а свега тога имамо у хрватским уџбеницима, па опет не рече да је то срамота Хрватске, него да им уџбеници постају све бољи.
Хрватски уџбеници, васпитавају млађе нараштаје тако да их науче да је свака агресија, претензија, па и злочин геноцидних размера, према Србима и србским територијама оправдан и легитиман. А тога нема у србским уџбеницима, па не могу ни бити исти као хрватски. За хрватске уџбенике се може раћи да су геноцидно-хушкачки, док за србске се то не може рећи.
Србски уџбеници имају једну другу ману, а то је што се не супроставе свему овоме, него или прећутно прелазе преко многих ствари, или чак се понегде и слажу. И тако имамо ситуацију да на једној страни одгајају и васпитавају "вукове" а на другој страни "овце". До чега ово доводи показала је историја већ неколико пута...
Само још да додам да ово Славену не служи на част...

Има једна друга ствар коју бих хтео да кажем, а тиче се уџбеника уопште... Бојим се да тему не "уведем" у расправу о политици, не бих то хтео, али мора се имати у виду да су уџбеници такви какви јесу, добри или лоши, са ове или са оне стране, због тога што политика тако хоће. Садржај уџбеника прописује министарство, а то значи влада, а то у нашем случају значи Европа, Запад, мрачне силе, центри моћи... или већ како хоћете. Они који траже да се "прилагодимо" како би могли бити "примљени", обавезно траже и реформу школства. При томе одреде оквирни садржај уџбеника из кога аутор не сме да изађе. У противном уџбеник неће бити одобрен...
Е сад, врхунац свега тога је то, да исти ти центри прописују уџбенике и за једну и за другу страну, потпуно свесни "карактера" и једних и других уџбеника. Не само да су свесни, него се то ради намерно, да би се добила већ поменута ситуација, на једној страни вукови а на другој овце, а то опет да би се могао лако изазвати сукоб, кад буде требало по проценама или жељама оних који кроје судбину ових простора.

Obrene, ja uopšte ne želim 'izjednačiti' ni serbske niti krobadske učbenike; za pitanje izjednačavanje je potrebna jedna komplikovana studija koja bi izvršila komparativnu analizu svih udžbenika istorije za svih 8 razreda koji se koriste u školskim sistemima u Hrvatskoj i Srbiji. Međutim, koliko je meni poznato, takve studije nema (iako je nešto oko toga prof. dr Dubravka Stojanović pokušavala), tako da o tome ne može biti riječi. Međutim, možemo zaključiti da su i srpski udžbenici nacionalističko smeće koje truje omladinu Srbije.

Ti kažeš da se nigdje ne spominje pravdanje zločina? A sada mi reci, da li se igdje uopšte spominju zločini? Ne, oni ne postoje. Srbi nikada kroz svoju istoriji nisu činili zločine, naučilo bi dijete koje izađe iz škole, pa kada bi onda čulo o silnim masakrima, pokoljima kroz koje su prolazili drugi narodi, odma' ne bi imalo neutralnu sliku i živjelo bi u iluziji da su se Srbi u potpuno časnoj borbi oslobodili od Turaka, da je u Balkanskim ratovima (koji su inače ostavili užasno i strahovito krvavi trag) bilo jedno divno oslobađanje, koje je bilo 'čisto kao suza' kako Hrvati lupetaju za Operaciju Oluju, da nije bilo nikakvih sukoba poslije Prvog svjetskog rata, pa i da su četnici jedni divni borci za slobodu bez mrlje u Drugom svjetskom ratu. Pa hajde, koga autori zajebavaju? :whistling:

Obrene, ja uopšte ne želim 'izjednačiti' ni serbske niti krobadske učbenike; za pitanje izjednačavanje je potrebna jedna komplikovana studija koja bi izvršila komparativnu analizu svih udžbenika istorije za svih 8 razreda koji se koriste u školskim sistemima u Hrvatskoj i Srbiji. Međutim, koliko je meni poznato, takve studije nema (iako je nešto oko toga prof. dr Dubravka Stojanović pokušavala), tako da o tome ne može biti riječi. Međutim, možemo zaključiti da su i srpski udžbenici nacionalističko smeće koje truje omladinu Srbije.

Ti kažeš da se nigdje ne spominje pravdanje zločina? A sada mi reci, da li se igdje uopšte spominju zločini? Ne, oni ne postoje. Srbi nikada kroz svoju istoriji nisu činili zločine, naučilo bi dijete koje izađe iz škole, pa kada bi onda čulo o silnim masakrima, pokoljima kroz koje su prolazili drugi narodi, odma' ne bi imalo neutralnu sliku i živjelo bi u iluziji da su se Srbi u potpuno časnoj borbi oslobodili od Turaka, da je u Balkanskim ratovima (koji su inače ostavili užasno i strahovito krvavi trag) bilo jedno divno oslobađanje, koje je bilo 'čisto kao suza' kako Hrvati lupetaju za Operaciju Oluju, da nije bilo nikakvih sukoba poslije Prvog svjetskog rata, pa i da su četnici jedni divni borci za slobodu bez mrlje u Drugom svjetskom ratu. Pa hajde, koga autori zajebavaju? :whistling:

NAvedi primjere .
Nemogu da vjerujem kakva bezobrazna zamijena teza , govoriti o Srpskim zločinima kada smo oslobodili Srbiju od Turaka . Srbija je postojala došli su okupatori i mi smo se oslobodili , terorisali su nas vijekovima ,a ti želiš da govoiš o teroru kada smo se od njih oslobodili .
Čovječe ,kao neko koga interesuje Istorija moraš da razlikuješ uzrok od posljedice , ako su Srbi i činili zločine nije bilo drugog načina da se oslobodi od Turaka ,ak osu ih protjerali to je posljedica toga što su nasilno useljeni , šta smo trebali da ih zamolimo da nam vrate našu zemlju i da idu sa nje .

NAvedi primjere .

Imaš primjere na prethodnoj stranici.

Nemogu da vjerujem kakva bezobrazna zamijena teza , govoriti o Srpskim zločinima kada smo oslobodili Srbiju od Turaka . Srbija je postojala došli su okupatori i mi smo se oslobodili , terorisali su nas vijekovima ,a ti želiš da govoiš o teroru kada smo se od njih oslobodili .

A ha, znači da rezimiramo; navođenje počinjenih zločina je bezobraznost?
Bogami, Hrvatska je prepuna ljudi kao ti. Oni smatraju da je bezobrazno pričati o tome kako je Operacija Oluja zločinački poduhvat, te bi vjerovatno smijenili ovaj sadašnji udžbenik u kojem stoji da su tokom Oluje počinjeni zločini nad krajiškim Srbima, onim koji je važio do prije nekoliko godina, u kojem stoji da je Oluja 'čista kao suza' operacija, kako se demagoški često mantra?

Čovječe ,kao neko koga interesuje Istorija moraš da razlikuješ uzrok od posljedice , ako su Srbi i činili zločine nije bilo drugog načina da se oslobodi od Turaka ,ak osu ih protjerali to je posljedica toga što su nasilno useljeni , šta smo trebali da ih zamolimo da nam vrate našu zemlju i da idu sa nje .

Naravno da razlikujem. Isto razlikujem izgovor od konstatacije razumijevanja istorijskih procesa.
Prilično je licemjerno sa tvoje strane što optužuješ hrvatske udžbenike za pravdanje ili minimaliziranje zločina, a to upravo ti sada činiš. :dash: Ti opravdavaš lažno predstavljanje srpske istorije kroz udžbenike, kojim se djeca uče da Srbi nisu nikakve zločine činili, sem jedino kao partizani, i to tada su činili zločine ne nad Albancima, već prema drugim narodima. :whistling:

Jesi li siguran? Hajde da analiziramo:

* Николић К., Жутић, Н., Павловић, М., Шпадијер, З., Историја за III разред гимназије природно-математичког смера и IV разред гимназије општег и друштвено-језичког смера, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд 2009, 35-36.

* Ibid, 38.

Možemo i dalje da ga rasklapamo; po onome što piše u dijelu za Drugi svjetski rat, ispada da su četnici bili jedini borci za pravdu i slobodu, a partizani isti kao ustaše, samo su za razliku od njih pobjednici, pa pišu istoriju.

MIsliš na ovo ??? da su ovo neistine , pa evo ti ove podatke koji potvrdjuju ,ove navode :
Čitavo pučanstvo u Bosni broji po službenom izvjestju što sam ga tamo dobio, ukupno 1,077,865 stanovnikah. Naime: Turakah 384,000. Starovjercah ili Rištjanah 561,000, Katolikah ili Kerstjanah 122,865. Ciganah 8000. Židovah 2000. U Hercegovini ima svega skupa stanovnikah 289,000. Naime: Turakah 68,000, Rištjanah 180,000. Katolikah 41,000. Dakle u čitavoj Bosni i Herce¬govini svega skupa stanovnikah 1,366,86). Harača plaćaju svega 3,630,000 grošah.
Ivan Kukuljević Sakcinski, „Putovanje po Bosni“ 1858. godine, str. 111-116

СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ О СРБИМА У АУСТРИЈИ У XIX СТОЛЕЋУ
1)Павле Јосиф Шафарик је 1840. године написао у Словенском народопису да је у Аустрији 2.590.000 православних Срба. То су биле области: Далмација, Лика, Кордун, Банија, Славонија, Барања, Срем, Мађарска и Војводина. У исто време, Хрвата је у Аустрији било само 1.153.000, иако је Шафарик у ову бројку унео и Србе католике. Тада, Срби католици нису знали да ће се њихови потомци, заиста, убрајати у хрватску нацију, па ће Срби, од двадесетог столећа, бити једини народ на свету који неће имати ни једног католика.
2)Руски професор Пипин и пољски Спасевич разврстали су Србе православне вере у Аустрији (како их је набројао Шафарик) на следећи начин:
А) Војводина и Банат 532.000
Б) Славонија и Славонска војна граница 738.000
В) Хрватска и Хрватска војна граница 629.000
Г) Јужна Крањска (данас Словенија) 40.000
Д) Истра и Мађарско приморје 254.000
Ђ) Далмација 391.000
Укупно православних Срба у Аустрији 2.584.000

3)Брахели, бечки професор статистике упоређује Србе и Хрвате у Аустрији:
Х р в а т и
А) У цивилној и војној Хрватској 625.000
Б) У Хрватској војној граници 480.000
В) У Крањској 17.583
Д) У Истри и Кварнеру 88.343
Ђ) У Мађарској 71.962
Е) У Војводини 2.860
Ж) У Аустрији 6.460
З) У Моравској 720
И) У војсци 36.000
Укупно Хрвата у Аустрији 1.329.000

С р б а
А) У Далмацији 378.676
Б) У Војводини 384.046
В) У Славонији 222.062
Г) У Војној граници 310.000
Д) У Мађарској (ван Војводини) 62.880
Ђ) У Истри 44.160
И) У Војсци 25.000
Укупно Срба у Аустрији 1.427.788
Види се да је средином деветнаестог столећа било више Срба него Хрвата у Аустрији – за скоро 100.000 становника, па је јасно колико је Срба побијено у двадесетом столећу од стране хрватске државе, да би данас Хрвата било више него Срба. (Ове чињенице је Трибунал у Хагу обавезан да узме у обзир). 20)

JOš su blagi ,još su pod uticajem Komunističke i Austrijske istorijske škole .

Vise manje vasi istoricari su jako slicni. I sam si naveo one budalastine na prethodnoj stranici... kao da ih je pisao taj Đeretic. Isto tako vjerujem da su u udzbenicima jos one mitske brojke o 700 000 i slicne stvari.

To je subjektivna procjena koja nema vese sa realnoscu. Koliko si srpskih istoricara citao da si dosao do tog zakljucka?

Citiraću ti šta piše o brojki ustaških žrtava:

Срби су највише страдали у логору Јасеновац, који је основан септембра 1941. године. Јасеновац је био огромна фабрика смрти, у којој су примењиване најсуровије методе ликвидације људи. Поред исцрпљујућег рада, логораши су били излагани тешким мучењима. Жертве су закопаване у заједничке гробнице, бацане у Саву или спаљиване у крематоријумима. Не постоје прецизни подаци о броју страдалих у Јасеновцу. Распон је веома широк. Они који су минимизирали злочин геноцида, наводили су цифру од око 50.000 жртава. Према једном немачком извору (извештај СС генерала Финка упућен марта 1944. Хајнриху Химлеру) у целој НДХ, а највише у Јасеновцу, страдало је између 600.000 и 700.000 људи, у највећем броју Срба, Јервреја и Рома.

Da, cifra se nalazi - ali stavlja se u kontekst visoke cifre u rasponu u kojem se navodi i najmanja i naglašava nesigurnost oko same brojke. Takođe, navodi se izvor, da se ne shvati kao da je brojka činjenično stanovište autora.

Kakve veze sada odjednom jedan šarlatan, Deretić, ima sa brojkom ubijenih ljudi u NDH ili sa školskim udžbenicima?!? :dontunderstand:

P. S. Nemoj vise molim te sa tim vi, vasi i slicno.

Pa nemojte ljudi tako
Hrvati imaju tisućljetnu historiju
To su dokazali i uvek iznova dokazuju.

Rode moj,na osnovu cega su dokazali???
Da nije mozda ona jedna recenica "hrvatos" ili kako vec ono ide,ni sam vise ne znam,te su to-boze nasli negde u iranu ili gd vec,pa se uhvatili toga ko' pijan plota vidi vidi koliko su hrvati stari pljah,pih dobro im je rekao tj.napisao Marks izmisljena nacija i sacinjena od otpada naroda, cinjenica NE ! dokazi su njihova prezimena.Na zalost u tim pomenutim prezimenima ima i nasih SRBA koji su igrom slucaja,e sada pod kojim i kakvim uvetima promenuli veru, ali im je "PREZIME OSTALO SRPSKO" Te jos gore od toga,da se ovi nasi prekrsteni pokazuju i dokazuju da su veci hrvati od onih pravi (pardon ako ih i ima pravih)

A mi sve negiramo ( NE JA ! ) nego ovi moji SRBI a vecina vas je ovde.Ime SRBIN,SERBOS,SERBAL,SERVIAN,SERBATOS itd.itd.itd u nedogled,pa jos na sve to ma jok more nije to nase jeste da je slicno,ali nismo to MI ! ma pazi kurrca u slamnatom sesiru,nismo MI ! naravno da JESMO !!! MI SRBI.
Nego tako nam i treba kada imamo takvu drzavu,a jos gore ko je vodi i gde vodi.Za koju godinicu uzece nam hrvati i srpstvo i veru,istoriju vec polako uzimaju i prisvajaju naravno uz par ispravki dopuna i prepravki,jos ce nam i Milosa uzeti i krekrstiti u Miju ako vec nisu i uradili,kao sto su onog zlikovca fra-brne stepinca napravili svetca.
Skoro zaboravih da kazem i ovo: E pa moja braco i setre SRBI hrvati su nam uzeli i rakiju i prisvojili kao svoju,to se desilo par godina unazad tako da se danas nasa rakija prodaje pod nazivom hrvatska domaca rakija,cak ima i svoju licencu,patent,a vi samo vicite:ma zna se cije je rakija,aha zna se ali koliko jos? par godinica i caos,osta gedzo bez svoje sljive.
Toliko za sada :D

Poslednja izmena:
Koliko je povjest olitiga istorija za to kriva?Najčešće je,pogotovo ona iskrivljena povjest!
I zašto bi nas rane iz historije i danas činile bolesnicima?
Jer čovjek koji mrzi,bolesnik je!Sa stanovišta psihologije ali i duhovnosti!
Nismo li mi ,Hrvati i Srbi pretežito Kršćani a nije li nas Krist olitiga Hrist učio praštanju?
Mi se lovimo za istinu,pa i ja u nekim dosadašnjim raspravama,(sad se nadam da ću sa tim prestati) a istina "naša" je ono što nam je servirano a mi povjerovali,prema tome nije naša nego nečija!A tko zna što je prava istina!I nek je istina to da je jedan narod učinio drugome više zla,nije li riješenje oprostiti i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti koja baš i nije blistava sudeći po ekonomskom stanju na područjima bivše Jugoslavije!
Narod najčešće i nije kriv,krivi su oni koji su ga "pumpali" , jedne protiv drugih!Npr. nakon zadnjeg rata,veće mržnja vlada između navijača Dinama i Hajduka nego između Srba i Hrvata ikad!Reci "Kaj" u Splitu kad su "Torcidaši" blizu pobrat ćeš veće batine nego da si rekao"Bre":),i obratno,u Zagrebu "Ča" blizu "B B Boysa!"Čini mi se da ni u Srbiji nije bolje,čitam navijači Grobari ili Delije ubiše nedavno onog iz suprotnog tabora,a tučnjava ko u priči!
Zašto smo mi ljudi toliko bolesni?Kome to treba?
Npr.vidim ovdje neki "viču" :"Vi Hrvati niste nikad imali državu!",,kad bi to i bilo točno,pa nisu je imali do prije parsto g. ni Amerikanci pa su najveća svjetska sila danas!
Ili :"Vi ste pokatoličeni Srbi".I to kad bi bilo točno,što onada?Sad smo Hrvati,i to ćemo ostati.Amerikanci svi postaše Ameri a ima ih ,ma nema nacije koje nema!
Ili:"Vi ste bili uz Hitlera,fašisti!"-mnogi da,ne svi a najveći Fašisti su bili Njemci pa su danas najjača ekonomska sila u Evropi!I nije smetalo ni Hrvatima ni Srbima to što su ovi bili Nacisti da idu masovno raditi u Njemačku(skoro bi se ,da sam bezobrazan usudio reći,"biti fašističke sluge":D).
Tragedija nas Evropljana je ovo,svi smo kršćani,bilo Katolici bilo Pravoslavci bilo Protestanti,odgajani u Kršćanskom duhu a dva najveća svjetska rata su baš u Evropi začeta i tu odnijela najviše žrtava!I na obje strane je bilo Katolika,Pravoslavaca i Protestanata,u oba rata!
Jesmo jadni,
I još nešto,kad je Islam zaprijetio Evropi,kad su Turci nadirali,na zapadu Evrope je bilo preče boriti se međusobno,Katolici i protestanti a ne zajednički zaštititi najprije Grčku pa Srbiju pa Hrvatsku!I gdje su bili Rusi tada?Bar njihova međuvjerska solidarnost je trebala izić na vidjelo ako već nije ova,zapadna varijanta kršćanstva iskazala svoju!Ili zašto Vatikan nije poslao svoje čete u Hrvatsku ako već nije mario za Pravoslavlje!
O vremena o ljudi!Do 1054 su svi kršćani bili jedna crkva,onda dolazi do istočnog raskoa,a 1517 među katolicima dolazi do raskola,nastaje protestantizam!Đavo je znao taktiku,zavadi pa vladaj!

Kao vjernik,kršćanin,smatram svakog iskrenog kršćanina bratom u vjeri bio on Katolik,Pravoslavac ili Protestant!U mom povratku ka vjeri(bijah neko vrijeme ateista) pomogli su mi dosta neki pravoslavci,naime čitao sam tad Tolstoja(posebno knjiga Vaskrsenje) i Dostojevskog.Pa jedan Katolički svjećenik kojeg sam čitao,Hans Kung:"Postoji li Bog"se zvala knjiga i jedan Protestantski,Bili Graham"Mir sa Bogom" knjiga!
Uglavnom idem u Baptističku crkvu,ponekad i u Katoličku a na Ekumenskim susretima svih Kršćana i u Pravoslavnu!

Na kraju,boli me briga za zločince,njima će suditi Bog,boli me briga za ustaše,partizane i četnike,zla su radili svi a kako narod reče"Vidi Bog!"
To što sam vjernik pomoglo mi je da oprostim onima koji mi ubiše mamu i sestru 91-e jer znam da će Bogu odgovarati!
Pozdrav i želim dobro svima vama,ma tko bili i koje nacije i vjere,pred Bogom smo svi jednaki!

Moja sestra i zet su kao mladi otišli raditi u Njemačku,tamo im se rodila djeca,pitam starijeg sina kad je već imao 18 g.:"Dali mladi Njemci vaših godina veličaju Hitlera i Nacizam!"
"Ma nikako,mrze ga,on je njih kao narod upropastio,ali svagdje ima bolesnika pa se nađe neki zanemariv postotak koji ga veličaju!"
Moj stav je isti prema Paveliću i NDH,mrlja su u našoj povjesti!Da su bar poput Talijana 43-će okrenuli se saveznicima,mnogo manje bi bilo mrtvih po ovoj zakrvavljenoj zemlji i Hrvata i Srba!

Kad raspravljamo o prošlosti,mi Hrvati i vi Srbi,pa i ostali ,,npr Muslimani,uvjek to izgleda ovako:"Vi ste namo ova učinili" onda onaj drugi:"Ali vi nama ovo" i tako unadogled.
Kamo to vodi?Hrani mržnju koja je zlo nad zlom!Nema zlih i dobrih naroda nego zlih i dobrih pojedinaca!Pravda nije uvjek samo na našoj strani.Neka ljaga ostane na onima prije,mi današnja generacija,pogotovo buduće,postarajmo se da ne idemo istim putem!Nemoramo!
Zgodan grafit je bio u Vukovaru,,ustvari užasan a onda posta zgodan.Neka budala napisala"Ubi Srbina" a onda Hrvat koga osobno znam ispred U napisao LJ pa je ispali LJUBI Srbina!
Palac gore!Na mojoj kući gdje sam rođen ostao je grafit"Ubij Ustašu" i to latinicom i ćirilicom!Kuću sam srušio,ne radi grafita nego jer su ostali holi zidovi,zapaljena je bila!

Mržnja na Slovenskom Jugu finansira se izvana izdašno otkada je Zapad pustio da propadne Dušanovo Carstvo koje je pretilo da ujedini Slovenski Jug i spreči mržnju.

Suštinski, postoje tri načina da mržnja prestane, ali je samo jedan iole izgledan - da se (mi Srbi) svešću ujedinimo. Kažem Srbi jer jesmo Srbi, jer su Srbi još uvek najmnogobrojniji i zato što treba nastaviti gde su nas Osmanlije prekinule. Ostali načini odnose se na fizički nestanak inspiratora, odnosno subjekata mržnje.

Back