Uloga istorije u netrpeljivosti među narodima na ovim područjima?

da ,zalosno je da vere koje propagiraju ljubav izazivaju toliko zlodela

nacije takodje ali manja je nacionalna mrznja nego verska, verska je izazvala i nacionalnu, starija je
Ajd mi ,bolan nebio,koji od dva najveća svjetska rata na ovim prostorima(mislim na Evropu ali i svijet dakako) ima za urok,,,vjersku podlogu?
Kad su u oba rata,na obje strane bili i ovi i oni!
Ja u prvom i drugom svjetskom ratu ne vidim nimalo vjerskih uzročnika!

Треба створит нову Југу, нема нам друге. Ал неда Ватикан и масони и Америка да живимо у вечној љубави и слози! Завадише нас бре!

Ma nek se oni hebu.Tko može mene i tebe sprečiti da budemo prijatelji ako to želimo?Igram neku večer Sony PS ,,Cool of Diuty na trojci i vidim ,od hrpe igrača pojavi se neki Pejkić,pomislih,naš čovjek,od svih silnih igrača i pošeljem mu frend rikvest i poruku"Hi from Croatia" a on meni odgovori(iznenađen) "ali ja sam Srb(valjda vani živi,nezna napisati po Srpski da ga ceo svet razumi,Srbin,,ha ha) ja mu odgovorih:"Pa to meni ne smeta,ajmo razvaliti ove strendžere" i igramo kao kompa!Danima!
Briga me za povjest,ja nisam nijedno Srbinu učinio nikakvo zlo u ratu,iako sam mogao,već sam bio u godinama ,,taman,,najbolji za ratovati!
Dapače,skoro sam potegao pištolj na Hrvata koji je provocirao Srbina,dobrog čovjeka,a taj Hrvat beše nacionalistička gnjida!Kad je vidio da je vrag odnio šalu,pobježe!
A Srbin mi donese dva piva poslije,"Ožujska".A ja nekad pio"Jagodinsko",jednako dobro,bio u JNA u Niš,,na Bugarskoj granici,,pravi bratko!

...nema vise 'tuge i opomene'
od neumrlosti ove Teme
...Nacija...Vjera...
pa zar to nije licna 'stvar'
...sinoc prisustvujem jednom skupu
i opet nekakvi Cetnici...kod nas u Islamu...kod nas u hriscanstvu...
...i tako,-pdsjete me da sam na Balkanu
gdje neprestano pozledjuju
staru ranu...
Ranu_prokletnicu...

Napravimo odmak od istih,a nisu samo oni sva zla svijeta!
Žena zadavila dete pa skočila sa nekog sprata,,uvas!
Tip zaveo curicu od 13 g. doveo ju u Hotel i silovao celu noć,,unas,,usred Zagreba!
Luđak ušao u školu i pucao po učenicima,ubio toliko i toliko(pogađaš gde,,Amerika).
Raznio sebe i 20 osoba(Izrael,Afganistan,Bagdad,,svejedno).
Pobili stotinu ljudi teroristi(Pariz).
Silovali po Njemačkoj(izbjeglice iz Sirije i ostali).

Ejjjj,,,gdje to živimo?

Мржња и међусобно неповјерење, то је константа у односима Срба и Хрвата.

Од старог непријатеља никад новог пријатеља.
Ima još jedna,"Važniji je prvi susjed nego rođeni brat koji je daleko!"
Evo dobre priče,nije ju ispričao bilo tko!

A on šćadijaše da se opravda, pa reče Isusu: a ko je bližnji moj?
Luka 10,30 A Isus odgovarajući reče: jedan čovjek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva.
Luka 10,31 A iznenada silažaše onijem putem nekakav sveštenik, i vidjevši ga prođe.
Luka 10,32 A tako i Levit kad je bio na onome mjestu, pristupi, i vidjevši ga prođe.
Luka 10,33 A Samarjanin nekakav prolazeći dođe nad njega, i vidjevši ga sažali mu se;
Luka 10,34 I pristupivši zavi mu rane i zali uljem i vinom; i posadivši ga na svoje kljuse dovede u gostionicu, i ustade oko njega.
Luka 10,35 I sjutradan polazeći izvadi dva groša te dade krčmaru, i reče mu: gledaj ga, i što više potrošiš ja ću ti platiti kad se vratim.
Luka 10,36 Šta misliš dakle, koji je od one trojice bio bližnji onome što su ga bili uhvatili hajduci?
Luka 10,37 A on reče: onaj koji se smilovao na njega. A Isus mu reče: idi, i ti čini tako.

Dobar vernik mora da brani svoju veru od svega i svacega.

Na sve moguce nacine.

I zivotom ako treba!

Ako poklekne, nametnuce mu drugu veru i bice izdajnik...

(da li je fanatizam umreti za svoju veru?)
Isus reče:"Tko se mene odrekne pred ljudima,ja ću se njega odreći pred Ocem svojim nebeskim"!
Ali i ovo reče:"
Na pitanje: "Koja je zapovijed najveca u Zakonu?" (Mt 22,36), Isus odgovara: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dusom svojom i svim umom svojim. To je najveca i prva zapovijed; druga je ovoj slicna: Ljubi svoga bliznjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci"

A on šćadijaše da se opravda, pa reče Isusu: a ko je bližnji moj?
Luka 10,30 A Isus odgovarajući reče: jedan čovjek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva.
Luka 10,31 A iznenada silažaše onijem putem nekakav sveštenik, i vidjevši ga prođe.
Luka 10,32 A tako i Levit kad je bio na onome mjestu, pristupi, i vidjevši ga prođe.
Luka 10,33 A Samarjanin nekakav prolazeći dođe nad njega, i vidjevši ga sažali mu se;
Luka 10,34 I pristupivši zavi mu rane i zali uljem i vinom; i posadivši ga na svoje kljuse dovede u gostionicu, i ustade oko njega.
Luka 10,35 I sjutradan polazeći izvadi dva groša te dade krčmaru, i reče mu: gledaj ga, i što više potrošiš ja ću ti platiti kad se vratim.
Luka 10,36 Šta misliš dakle, koji je od one trojice bio bližnji onome što su ga bili uhvatili hajduci?
Luka 10,37 A on reče: onaj koji se smilovao na njega. A Isus mu reče: idi, i ti čini tako.

Po ovome,brate Srbine,moj bližnji si ti,a tebi Albanac,a Albancu ti,a Palestincu Židov,Francuzu Nijemac itd!
Težak poziv,al ja na njega pristajem!

Moj bližnji nije Ante Pavelić i njemu slični,,samo zato jer su Hrvati,bliži si mi ti,ako nisi neki zločest čovo!

Na sve moguce nacine.

I zivotom ako treba!

Braniti vjeru ne znači ubijati u ime Pravoslavlja,Katoličanstva ili Protestantizma ili bilo kojeg oblika Kršćanstva!
A toga je bilo ohoho!
Braniti vjeru,,tj osobno uvjerenje da Bog postoji,da je Isus Mesija,znači to,,,ako te netko natjera da se odrekneš Boga Oca ili Isusa Spasitelja,bio on Ateist,Musliman,Hindus ili Sotonist,ne odriči se,po cjenu života!Jer,imat ćeš vječni život na nebu!
Strašna zla smo činili braneći Katolicizam,Pravoslavlje ili Protestantizam ,,boreći se jedni protiv drugih,a JEDNO smo,,BRAĆA u vjeri jer smo svi Kršćani ,malo različiti u nebitnom,u bitnom isti!
A Isus je molio:"Oče,molim te da svi JEDNO budu!"

Dok ne dosegnemo bolji ekonomski standard baviti ćemo se politikom. Švicarci ne znaju nabrojati 5 svojih političara. Da itko zna od nas nekog švicarskog političara? Na Balkanu političari su glavne zvijezde. Zanimljivo je da na Balkanu imamo preko 10 mil. izborinika koji znaju bolje nego aktualni izbornici, preko 20 mil. političara...ne slušamo struku. Kunemo se u Isusa i Muhameda sve tri najraširenije vjere na Balkanu propagiraju mir, ljudsko dostojanstvo, oprost ali kod nas to ne prolazi. Očito da nema pravih vjernika. Sve je nakaradno kod nas. Nemamo dijalog. Što je osnova za bilo kakve odnose.

I što je najbitnije svi se viktimiziramo. Kao da tražimo izgovore za naše ne uspjehe. Nekako nam je lakše ako znamo da smo žrtve. Onda se u to viktimiziranje uplete vjera i ludi političar....and Welcome to Balkan.

Poslednja izmena:
Zao mi je zbog gubitka majke i sestre.I velik ste covek ako nikog ne mrzite.I ja ne mrzim nikoga.Ja sam Srpkinja,rodjena u Hrvatskoj.Ja jedino sto osecam kad pomislim na RH je strah.Moguce iracionalan,patoloski.Ali bila sam dete od 15 godina te 1991. i mislim da je RH sistematski zastrasivala i do ludila doterivala Srbe .Nas su zivkali telefonom,pretili,u po dana ,u po noci,nekada je dolazilo do toga da molimo majku da nas pobije jer je krv u vazduhu mirisala od tog straha.Upadali u stan,trazili oruzje,optuzivali d akrsimo policijski cas i zamracenje,a kao da smo bili u situaciji da to radimo u tom okruzenju...Provokacije u skoli,vredjanje,okretanje glave kao da imamo kugu.Nismo zeleli da odemo,ali morali smo.I nikada vise niko od nas nije krocio tamo.Ja mislim da bih dozivela nervni slom da nogu stavim preko grane,eto toliko je to u meni strasno.I volela bih da se tog straha oslobodim.Oni koji su otisli pre kraja 1991.,kada pricam sa njima,imaju totalno drugaciju predstavu.Ja sam se nagledala svega te godine i jednostavno ne mogu da se prebacim u to da to nisam dozivela i da razmisljam kao oni koji su otisli pre svega toga.A slazem se,mi smo hriscani,susedi,pa zar nije prirodno da se lepo slazemo,postujemo,pomazemo.A mrznja je nenormalna,posebno kod mladjih,koji se ni rodili nisu bili.Ne planiram svoju decu da trujem mrznjom jer je i nemam,ali strah imam i bojim se da cu ga preneti na njih.

Mrznja ce trajati dok se svi ne ujedinimo(Srbi pravoslavci ,katolici,muslimani i ostali)Ali od toga nema nista,jer muslimani i katolici su uvjek nastojali da uniste pravoslavce da bi zaboravili od koga su potekli.Procitaje makar 20 stranica knjige "Rimokatolicki zlocinacki projekat vestacke hrvatske nacije",dosta stvari ce vam biti jasnine.

Neki Crnogorci tvrde da Srbi potječu od njih. Znači li to da smo svi Crnogorci?

Neki Crnogorci tvrde da Srbi potječu od njih. Znači li to da smo svi Crnogorci?

Ja inace zivim u CG,i ovdje ima svakakvih budalastina.Ljudi iz CG su Crnogorci po geografskoj odredednici,a Srbi po nacionalnoj.E sada ovi sto se ne smatraju Srbima,veci Ilirima,Dukljanima itd trebali bi prvo da odrade IQ test,pa ako imaju preko 90 mozda bi mogli nesto da procitaju pa da uvide istinu.Ali dzaba njima istina kada kad dodju izbori 100 eura je 100 eura.
Crnogorsku drzavu su stvorili Romi i muslimani.Jer su bili odlucujuci tas na vagi (Izmisljena crnogorska nacija je "san" za muslimane i upravo su oni najveci Crnogorci).

Tako da smo svi mi Srbi

Na sve moguce nacine.
I zivotom ako treba!
nema potrebe da čovek umire za veru. niti da je brani silom. vera je stanje svesti.

recimo, svestan si da živiš u svetu u kome je važno da voliš druge i sebe. da se uzdigneš i izbrusiš dušu svoju. znaš da ima Boga i da ti je on dao život večni. a da put tvoj posle ovozemljskog života zavisi od toga kako si živeo.

ovo je bila moja vera. kako se ona silom može braniti?

Bez huškanja političara mržnje ne bi ni bilo. Narodu mržnja nije u interesu - samo političarima i popovima.
a odakle su političari no iz naroda? većina je nažalost takva kao što su političari. i sada se to stanje nacionalnog ludila sistematski održava.

imao sam priliku biti u blizini pri sastanku lokalne ćelije hdz. držala se u mesnoj zajednici pa se sve čulo...da ti je samo čuti kako sami sebe lože. ličili mi na nešto izmedju titinih pionira i ustaša. ...te dižu spomenike, idu osvežavati natpise na zastarelim...pohvaljuju vrle aktiviste...organizuju proslave paljenja krajine...

...kako na tim sastancima tako i na hrt-u samo perfidnije...u suštini ista priča: -nacionalna onanija na svim nivoima.

i onda ti zamisli da se u hrvatskoj pojavi neki novi stipe šuvar. kako bi mu ti isti dali glasove? -pa linčovali bi ga. ili proterali ko srbe.

ne vidim kako će ljudi u hrvatskoj izaći iz ove svoje ludačke košulje.

blago proteranima.

a odakle su političari no iz naroda? većina je nažalost takva kao što su političari. i sada se to stanje nacionalnog ludila sistematski održava.

imao sam priliku biti u blizini pri sastanku lokalne ćelije hdz. držala se u mesnoj zajednici pa se sve čulo...da ti je samo čuti kako sami sebe lože. ličili mi na nešto izmedju titinih pionira i ustaša. ...te dižu spomenike, idu osvežavati natpise na zastarelim...pohvaljuju vrle aktiviste...organizuju proslave paljenja krajine...

...kako na tim sastancima tako i na hrt-u samo perfidnije...u suštini ista priča: -nacionalna onanija na svim nivoima.

i onda ti zamisli da se u hrvatskoj pojavi neki novi stipe šuvar. kako bi mu ti isti dali glasove? -pa linčovali bi ga. ili proterali ko srbe.

ne vidim kako će ljudi u hrvatskoj izaći iz ove svoje ludačke košulje.

blago proteranima.

A u Srbiji je sve drugčije!
Blago vama!

Zao mi je zbog gubitka majke i sestre.I velik ste covek ako nikog ne mrzite.I ja ne mrzim nikoga.Ja sam Srpkinja,rodjena u Hrvatskoj.Ja jedino sto osecam kad pomislim na RH je strah.Moguce iracionalan,patoloski.Ali bila sam dete od 15 godina te 1991. i mislim da je RH sistematski zastrasivala i do ludila doterivala Srbe .Nas su zivkali telefonom,pretili,u po dana ,u po noci,nekada je dolazilo do toga da molimo majku da nas pobije jer je krv u vazduhu mirisala od tog straha.Upadali u stan,trazili oruzje,optuzivali d akrsimo policijski cas i zamracenje,a kao da smo bili u situaciji da to radimo u tom okruzenju...Provokacije u skoli,vredjanje,okretanje glave kao da imamo kugu.Nismo zeleli da odemo,ali morali smo.I nikada vise niko od nas nije krocio tamo.Ja mislim da bih dozivela nervni slom da nogu stavim preko grane,eto toliko je to u meni strasno.I volela bih da se tog straha oslobodim.Oni koji su otisli pre kraja 1991.,kada pricam sa njima,imaju totalno drugaciju predstavu.Ja sam se nagledala svega te godine i jednostavno ne mogu da se prebacim u to da to nisam dozivela i da razmisljam kao oni koji su otisli pre svega toga.A slazem se,mi smo hriscani,susedi,pa zar nije prirodno da se lepo slazemo,postujemo,pomazemo.A mrznja je nenormalna,posebno kod mladjih,koji se ni rodili nisu bili.Ne planiram svoju decu da trujem mrznjom jer je i nemam,ali strah imam i bojim se da cu ga preneti na njih.

Žao mi je zbog toga što si doživjela!U jednom omanjem gradu dovoljno je 10 budala pa da naprave od života pakao Srbima ako ih je i 50%.
No moraš isto tako vidjeti drugu stranu medalje,Hrvatima u krajevima koje su Srbi iz Hrvatske zauzeli,bilo je još gore!
Nemaš potrebe za strahom,srećom,ratna klima se smirila,nitko više ne čini takve stvari!
Moj sin je imao nekoliko godina kad su mu ubili baku,i tetku,godinama sam se mučio da ga osvjestim od toga da nisu svi Srbi krivi za to,da nema smisla mrziti,srećom,sad nije takav!

Back