Dobar vernik mora da brani svoju veru od svega i svacega.
Na sve moguce nacine.
I zivotom ako treba!
Ako poklekne, nametnuce mu drugu veru i bice izdajnik...
(da li je fanatizam umreti za svoju veru?)
Isus reče:"Tko se mene odrekne pred ljudima,ja ću se njega odreći pred Ocem svojim nebeskim"!
Ali i ovo reče:"
Na pitanje: "Koja je zapovijed najveca u Zakonu?" (Mt 22,36), Isus odgovara: "Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim i svom dusom svojom i svim umom svojim. To je najveca i prva zapovijed; druga je ovoj slicna: Ljubi svoga bliznjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci"
A on šćadijaše da se opravda, pa reče Isusu: a ko je bližnji moj?
Luka 10,30 A Isus odgovarajući reče: jedan čovjek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva.
Luka 10,31 A iznenada silažaše onijem putem nekakav sveštenik, i vidjevši ga prođe.
Luka 10,32 A tako i Levit kad je bio na onome mjestu, pristupi, i vidjevši ga prođe.
Luka 10,33 A Samarjanin nekakav prolazeći dođe nad njega, i vidjevši ga sažali mu se;
Luka 10,34 I pristupivši zavi mu rane i zali uljem i vinom; i posadivši ga na svoje kljuse dovede u gostionicu, i ustade oko njega.
Luka 10,35 I sjutradan polazeći izvadi dva groša te dade krčmaru, i reče mu: gledaj ga, i što više potrošiš ja ću ti platiti kad se vratim.
Luka 10,36 Šta misliš dakle, koji je od one trojice bio bližnji onome što su ga bili uhvatili hajduci?
Luka 10,37 A on reče: onaj koji se smilovao na njega. A Isus mu reče: idi, i ti čini tako.
Po ovome,brate Srbine,moj bližnji si ti,a tebi Albanac,a Albancu ti,a Palestincu Židov,Francuzu Nijemac itd!
Težak poziv,al ja na njega pristajem!
Moj bližnji nije Ante Pavelić i njemu slični,,samo zato jer su Hrvati,bliži si mi ti,ako nisi neki zločest čovo!