TORTE: recepti, saveti, ideje...

Poslije Uninih torti znam da moje izgledaju onako da kazem osrednje :rotf: ali sta je tu je...
Ovaj vikend i nije bilo tako puno posla, ali i prijalo je

Prvo cu da stavim ovu kosarkasku, donesena je na ukrasavanje i PRAVO me je namucila, uh... Kad ja hocu prvo da crtam flomasterima pa se onda sjetim da parket treba biti i lakiran, malo glicerina, alkohola i zute boje i krene mazanje a time i razmazivanje flomastera :dash: :dash:
attachment.php

Evo i moj prvi pokusaj Andjeline balerine sa njenom suknjicom, hvala fondantorte puno puno :zag: :cmok2: Pravila sam KIDY tortu jer je trebala torta sa coko korama, vanila filom i sumskim vocem, do sad sam vec nekoliko puta pravila tu tortu, cak sam i kombinovala svjeze banane umjesto malina, a coko-bananice umjesto kidy-ja. Sad sam na slag stavila jagode, maline i kupine, nista ih nisam odmrzavala, nadam se da ce biti OK
attachment.php

I jedna PARTIZAN torta, cim kazu COKOLADNA ja pravim ZOJU, najbolja je definitivno
attachment.php

Daco, evo čitam ove tvoje redove i kao da sma ih ja pisala, sve od riječi do riječi moje misli i 100% se slažem sa tobom! I ja kao ZD stalno strepim hoće li mušterija biti zadovoljna zbog ukusa, kora, fila a tek zbog dekoracije, ne volim kad mi pošalju sliku torte i kažu da hoće 1:1 takvu baš, prvo ne može moja kreativnost doći do izražaja, drugo nikako ne volim da kopiram, a treće hoću li uspjeti iskopirati baš tako kako je mušterija to zapamtila. A onda nekad je još gore kad kaže da ja smislim kako da dekorišem, ma tu uvijek mogu da nađu zamjerku, eto to sam samo htjela da dodam pored tvojih riječi :bye:
pre mesec dana se dogovorim sa devojkom za svadbenu tortu sve do detalja,slicna jednoj koju sam radila samo razlika u bojama,jos mi da web restorana da vidim kako ce izgledati sala da bih uskladila boje torte sa tom kajsijom tamo,uz put alergicna na lesnike,orahe bas smo se dogovarale,meni sve jasno do sinoc kad mi se digla kosa na glavi zbog kombinacije boja na cvecu.U stvarnosti to sto je ona htela ne da ne ide nego da sedis i places...Pozovem je veceras i kazem sta mislim a ona pita dal smo se mi tako dogovorile,nema pojma i ne seca se uopste sta je trazila...sreca pa je ok i rekla da radim kako ja mislim da ce biti najbolje...sad mi je lakse jer sam se lomila da li da je zovem ili ne vece pred vencanje...Ponekad ono sto musterija zamisli u svojoj glavi nije ono sto mi projektujemo u svojoj,ponekad je nesto prevelik zalogaj za svakog od nas,mnogo puta tortu ne prihvatim,ako je neko previse zahtevan i znam da ce mi to odneti vreme koje ne moze da se plati,onda cu radije odbiti nego udarati glavom o zid...ali u radu sa ljudima mora da bude i prijatnih i neprijatnih situacija to prosto ne moze da se izbegne.Naravno da svi tezimo nekom svom savrsenstvu i maksimumu.

народе, имам једно питање, пошто сам нова у целој причи, па чисто да проверим да ли неко (ко прави торте) покушава да мене направи будалом:
од фондана могу да се праве и фигурице и да се прекрива торта? он изгледа отприлике као неки мекан пластелин, може да се обликује (што би моја ћера рекла - "да се меси")?
да ли постоји посебно фондан којим се прекривају торте и посебно фондан маса за прављење фигурица?!?
хвала вам унапред...

Može i jedno i drugo. Neke žene mešaju fondan sa gum pastom (masom za izradu cvetova koja je mnogo elastičnija od fondana, a brzo se steže), a neke prave samo od fondana. Ne znam da li praviš sama fondan, ali ako je onaj po Minjinom receptu, od njega komotno mogu da se prave figurice, i brže se steže nego barvalova gum pasta +, od koje takođe mogu da se prave figurice, ali se sporo suše.

Ne pravi te niko budalom. ;)

е, супер, хвала ти... за сад не правим сама (немам времена, иако планирам да почнем), сад ми муж јавио да је нашао баш тај који може и за фигурице и за прекривање торти...
сад опет питањце (не замерите, немам времена целу тему да ишчитавам) - треба да обојим фондан, имам боје у праху. како се растварају? неко ми рекао да се растварају у алкохолу, али који је однос?
унапред хвала :)

надам се да ће ово бити последње питање данас (ако не буде, немојте ми замерити):
ако правим, рецимо, неку траку од фондана и треба да је поставим преко фондана (да их "залепим") како то радим, да ли само ставим траку преко фондана, или треба употребити неки "лепак"?

Sa malo vode premazi tu traku od fondana i onda ce se zalijepiti na taj donji fondan. Prah secer u fondanu se od vode odmah topi i stvori taj ljepljivi sloj. Inace, mozes u malu teglicu da stavis malo fondana i vode, promuckas ili cetkicom razbijes taj fodnan ili jos porstije ostavis do sutra i sam ce se rastopiti i eto ti pravi pravcati ljepak za fondan koji EXTRA lijepi sve dijelove

suzo posto nemas iskustva u radu sa fondanom bolje ti je da traku naneses tako sto ces cetkicom da mazes frondan na torti tamo gde zelis da ti ide traka jer ako namazes traku zbog njene duzine moze da ti se desi da mokar deo dotakne suv na traci pa da ti se ulepi dok je drzis u ruci a i logicno je da ce ti se kad je uzmes lepiti za prste,ovako ako namazes tortu u rukama drzis suvu traku i slobodno je obmotavas oko torte.

Ovo nikad nisu početničke Gastronomicharka!Baš su uredne i ljepe!
Najviše mi se sviđa cvijeće!!
Paki i Goga torte su vam preljepe!!!Djela majstora!!
Unči moram pohvaliti krivu tortu i onu mladenačku pogotovo,odlične su.A tek figurice,preslatko!
A ostale torte tako prekrasne!!Svaka čast na količini!
DacaSu torte su preljepe!

Slične teme

Back