Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto sam vec tu da odgovorim na ovu "hitnu" poruku i ako ne vidim cemu tolika hitnost (i kakve veze ima citat koji si stavila). Hrani je najbolje sto mozes i neka spava gde je i do sada spavala, nema razloga da je sad traumiras promenom mesta. Sto se tice vakcionisanja i tabletica to ce ti ovde neki uceniji ljudi reci, ja jos uvek nisam kompetentna. Sve u svemu nema razloga za paniku.

Poslednja izmena:
Hajde, kad sam vec tu, da odgovorim i ja. Saptacice, kao prvo, procitaj sta su ljudi pre tebe napisali pre nego sto postavis novo pitanje. Drugo, pogledaj malo pravilnik foruma, samo tri smislene poruke mora da ti odobri moderator pre nego sto pocnes normalno da pises, nema potrebe da vise puta postavljas isto pitanje, jeste da nas ima 4 ali ne visimo na ofingerima; strpi se malo, pojavice se neka i odobriti poruku ako smatra da je poruka za odobravanje.

S obzirom da je izgleda vec blizu termin kocenja, mogla bi da pocnes da je hranis hranom za macice i da sa tim nastavis sve dok ih bude dojila. Trebalo bi da joj pripremis neko mesto gde ce da se omaci, mirno i zaklonjeno od promaje, kise i pogleda. Nabavi broj nekog proverenog veterinara (mada pretpostavljam da ga vec imas, s obzirom da imas i psa) kog mozes da zoves ako kocenje ne bude islo kako treba. I pogledaj jos malo po forumu, na ovom o macama i na Pomoc, savet, nega.

Ovaj moj fini gospodin - izgleda da je postao gej...
Nedavno smo primetili da je počeo da se druži sa jednim crno-belim komšijom. Mi smo bili srećni jer je Medi mama poginula pa je sada usamljen. Par puta smo ih zatekli kako se lepo igraju u našem dvorištu (super, tu su zaštićeni i od pasa i od kola), ali komšija skače Medi na leđa. I to onako zapravo: najpre ga uhvati zubima za vrat pa onda pokuša da se popne. Da li se on to i gra ili ne - đavo bi ga znao. Meda se ne buni, sterilisan je pa ga takve stvari ne interesuju. Uglavnom, dok ovaj naš spava komšija ga čeka ispred kuće, a večeras se popeo na terasu i mjaukao da ga pustimo unutra :think:, a mene je skoro šlog opalio. Jedva smo se otarasili Majinog dečka koji je ulazio i zapišavao kuću, a evo ga novi...
I još uvek ne znamo da li je to Medin drugar ili dečko? :whistling:
Lepo moj muž kaže - kakve smo sreće, dogodine ćemo ga voditi na gej paradu.

Kajo Meda je skroz blesav i mnogo je lep!

A što se tiče "gej sklonosti", imali smo i mi sličnu situaciju sa Milicom i Bubicom... Bubičak, kao i svako drugo mače, voli da se igra i juri sa svojom starijom drugaricom.... Međutim, kada je Milica bila u teranju, za nju su Bubine vragolije imale, izgleda, sasvim drugo značenje! Pa su nam se dešavale situacije da se, kada je Bubica napadne da se igraju, Mica samo mirno namesti u polozaj za parenje, a ova mala budala to vidi kao jedinstvenu priliku za "maltretiranje" pa je zaskoci da je ujeda za vrat!!! Evo nekoliko slika ...

02022011130.jpg

02022011129.jpg

02022011131.jpg

Mirkovo novo omiljeno mesto je na spoljnim stepenicama. Ugreju se na suncu, odatle ima odličan pogled a Mrvica i Žabica se ne penju gore. Moraću malo da škljocam, da vam to dočaram. :) Inače, na insisitranje mimi's dad sam mu činije sa hranom i vodom izbacila u mali magacin a to su ovo dvoje snimili, juče sam se ceo dan jurila sa Mrvicom koja tako stručno krade činije i nosi ih u zubima, a što ostavlja trag kao Ivica i Marica, nema veze. :whistling: Ma, kad negde maknemo ovog lajavog krelca, sigurna sam da će se Mirko i Mrvica sprijateljiti, oboje su pametni, on je još i vrhunski oportunista a ona bi gu.zu dala da ljudima udovolji.

ja ne znam sta da radim sa mojim Markicem,toliko se plasi kad mi neko dodje u goste.strasno,zenice mu se zacrne,a srce lupa,hoce da sikoci i odmah smugne iza kreveta i ne izlazi dok ponovo ne bude `cist teren`...
jos ga nisam vodila na vakcinaciju,a i ne znam kako cu to izvesti posto se nenormalno otima/plasi kad pokusam da ga uzmem kad je neko drugi u kuci.
strah me da ne dozivi srcku od straha...a kako li cu ga voditi na sterilizaciju...jadan moj markic plasljivko :(

ja ne znam sta da radim sa mojim Markicem,toliko se plasi kad mi neko dodje u goste.strasno,zenice mu se zacrne,a srce lupa,hoce da sikoci i odmah smugne iza kreveta i ne izlazi dok ponovo ne bude `cist teren`...
jos ga nisam vodila na vakcinaciju,a i ne znam kako cu to izvesti posto se nenormalno otima/plasi kad pokusam da ga uzmem kad je neko drugi u kuci.
strah me da ne dozivi srcku od straha...a kako li cu ga voditi na sterilizaciju...jadan moj markic plasljivko :(

Када имаш таквог мацана, постоје три могућности. Прва је да га излажеш сталном стресу када неко дође, друга је да нико не долази. Ја сам се хладно определио за ову другу. Трећа је да га одведеш у неку другу просторију, у коју нипошто неће да наврати неко од непознатих, а пожељно је и да се гласови непознатих тамо не чују. Наравно, ако ти је простор скучен (мој случај), то отпада.

Зашто би неко други био у кући када га узимаш да би га водила на вакцинацију (или стерилизацију)? Срчку неће да доживи, не бој се, они су у свему другачији од нас, па и у томе. Ипак, стално излагање стресу је свакако штетно и често директно ствара погодно тло за развој болести, што се иначе без стреса не би догодило.

Зашто би неко други био у кући када га узимаш да би га водила на вакцинацију (или стерилизацију)? .
ne u kuci,ali uz put svi ti zvukovi koje ce da cuje,pa tek tamo...ne smem ni da pomislim kako ce mu biti :(
probala sam u narucju da ga izvedem u hodnik zgrade....izgrebao me :-/

Ja sam mog izvodila napolje od treceg meseca ali mozda jednom ili dva puta nedeljno jer je bilo hladno. Sad kad ima 6 meseci jasno mi stavi do znanja da nece napolje, cim vidi povodac zbrise, ako ga iznesem u rukama popne mi se na rame i skoci nazad u kucu tako da ga vise ne izvodim. Ili ga ja nisam dovoljno navikavala ili ne voli.

Ja sam mog izvodila napolje od treceg meseca ali mozda jednom ili dva puta nedeljno jer je bilo hladno. Sad kad ima 6 meseci jasno mi stavi do znanja da nece napolje, cim vidi povodac zbrise, ako ga iznesem u rukama popne mi se na rame i skoci nazad u kucu tako da ga vise ne izvodim. Ili ga ja nisam dovoljno navikavala ili ne voli.

Ово само доказује да заговорници "слободе" за мачке, т.ј. слободе да лутају где им је и колико им је воља, нису у праву. Лутање мачкама није потреба, већ навика. Ако од малих ногу навикну на кућни живот, не само да не пате због недостатка слободе, већ се плаше те слободе, односно спољног света који се обично под слободом подразумева. Сетићемо се да је од стране појединих форумаша било врло жучних коментара о одузимању слободе мачкама, при чему њима помисао на смрт, која вреба на сваком кораку такве слободе, очито ништа не значи.

moja maca je slicna, mada, ne plasi se bas toliko, ali ne voli nepoznate osobe i neki gosti joj se bas ne svidjaju (deca i muskarci uglavnom). uvek prvo zbrise negde, pa kad vidi da joj gost nece nista, izadje (jedino kad dodje dosta ljudi odjednom, tesko da ce izaci) i onda, ako joj je ta osoba ok - samo je zacikava, a ako nije - ne priblizava se. kod veta je jako mirna jer joj je sve nepoznato.
ja to gledam s pozitivne strane: ako nista drugo, zbog njenog straha bar nemam problema sa setanjem po simsu, ili bezanjem po hodniku, a i ne volim kad se moje ljubimce sa svakim mazi :lol:

Mozda da mu gost da neku poslasticu?

Иста фора и код мог мачка.
Има лека, полако.. ;) Мој исто лупање срца има кад га узмем у руке и закорачим на степениште, као да га водим у конц-логор, онда га пустим и ко тане се залети у стан.
Било ко да је долазио, одмах по кревет и био је мањи од маковог зрна. Једино на мог друга није реаговао, није ми ни сада јасно због чега. Мислим да је носио неку шушкаву кесу и да се то њему допало, али је тако диваљ дошао и пришао му да га разгледа... Успут, тај мој друг није љубитељ мачака. И тако је све трајало исто понашање према деци, одраслима, мајсторима, комшијама, рођацима, док једном моја кева није дошла са поклонима међу којима је била и свежа јунетина. И онда су је клинци наговорили да проба да му понуди испод кревета, да држи у руци.
Није реаговао али се појавио после 15 минута поред посуде и она га је хранила. После 2 доласка су се спријатељили...
Ко год дође 100г свеже јунетине... :lol:

Мој вет каже да то и није тако лоша особина за оне мачке који су напољу и која обазривост често зна да спасе.
Добра ствар је и што знам да неће да оде преко терасе јер је 2 пута падао и опрезан је, иако је радознао.
Након кастрације, та неповерљивост у односу на трећи свет, у толикој мери требала би да буде мања, мада све зависи..
За транспортер и "убацивање" - прекриј му главу неким дуксом, пешкиром,нежно, док не уђе...ништа лакше ;)

Poslednja izmena:
Moja maca je odrasla u kuci, nikad nije izasla napolje, sad ima 7 meseci i ne mogu da je sklonim sa prozora i sa terase... Po ceo dan visi tamo, medjutim jos uvek nije pokusala da pobegne, sto ne znaci da nece. Bas sam juce u Pet Centru videla zastitnu mrezu, ali je 3000 dinara, sto je previse.
Od gostiju se ne plasi, ali ko god nov dodje, mora da ga omirise i to je to, posle nastavlja da se ponasa kao i uvek. :)

Moja maca je odrasla u kuci, nikad nije izasla napolje, sad ima 7 meseci i ne mogu da je sklonim sa prozora i sa terase... Po ceo dan visi tamo, medjutim jos uvek nije pokusala da pobegne, sto ne znaci da nece. Bas sam juce u Pet Centru videla zastitnu mrezu, ali je 3000 dinara, sto je previse.
Od gostiju se ne plasi, ali ko god nov dodje, mora da ga omirise i to je to, posle nastavlja da se ponasa kao i uvek. :)

jesi li videla možda dimenzije mreže?
ja bih da ovog proleća to promenimo, pa me zanima kakve su cene

У продавницама које држе материјал за водовод, канализацију, ситне грађевинске радове и слично, може да се нађе поцинкована жичана мрежа са квадратним окцима од 1x1cm. Дебљина жице од које је мрежа направљена износи 0,7mm, жице су пунктоване међусобно. Мрежа је у ролнама ширине 1m, па купите колико вам треба. Цена је пар стотина за метар (тамо где је ја купујем, кошта 215 динара). Јасно је да није добра против комараца, али је одлична за спречавање бега, а релативно велика окца омогућавају готово несметан поглед кроз њу. Није проблем саставити два комада и добити ширину од 2m.

hvala
meni ni treba za komarce i ide na tersu, tako da mi je jako bitno da okca budu dovoljno velika... moja trenutna su 2x2cm (ododkativno) i to je odlično jer ne smeta gledanje kroz terasu najnormalnije, ali svakako moram da je zamenim, tj hoću da od takve mreže napravim okvir, imam ideju ali ne znam kog majstora da tražim da mi to napravi

Ja sam kupila rolnu zice u Uradi sam ali sa velikim otvorima 5x10sm. Visina 1m a duzina rolne 5-6m, presvucena je necim zelenim.
Mislim da kosta oko 3.000. Moj macak ne moze da provuce glavu kroz nju. Stavicu je i na prozore koje otvaram da ne brinem.

Mreže, te sitne, iz DIY radnji, su dobra stvar, za Gizma mi je u stanu na drugom spratu poslužila i plastična ali sad vidim da je za Zloćka trebalo da nabavim onu metalnu o kojoj piše Deda Žika. Mislim, manijakalnim mačorima svašta pada na pamet, njega su jednog dana kad nismo bil tu komšije gledale kako se vere uz mrežu i na vrhu, gde nije bila baš najbolje zaheftana, je izvlači drmusajući je da bi se provukao! Stvarno je zasluživao ime. :lol:

Pozdravljam Vas sve i nadam se da su Vasi malisani dobro, moj pas i mackice su uglavnom ok. Ne stizem da se pojavim na forumu zbog mnogo obaveza oko fakulteta....
Moram samo da jos jednom pohvalim iskustvo i znanje Deda Zike koji mi je puuuuno pomogao i i dalje mi pomaze i ne znam sta bih bez njega i puno hvala mimi's mom koja me je povezala sa Deda Zikom i naravno svim forumasima koji su uvjek bili tu da daju neki savjet....A Deda Zika je posebna prica, ne samo da mi je pomogao da lijenja crijeva posle dvije operacije kod moje mezimice prorade(imala je velike probleme, posle torzije zeluca i jos nekih komplikacija, zapala je u stanje teskog zatvora koji nikako nisam mogla da rijesim), nego mi se desila jos jedna situacija da je moja malena bez ikakvog izlaganja stresu naprosto pocela da sizi i da skace u vis nakostresena kao u filmovima, bjezala je od mojih ruku, nogu, vristala kao blesava. Deda Zika je malo istrazivao i zakljucio da se takva stanja 'ludila' desavaju kod hipokalcemije, tako da uz davanje tableta kalcijuma i bevipleksa, stanje se normalizovalo za par dana...Zlo ne culo, sad za sad su dobro. Veliki pozdrav i sve najbolje Vama i Vasim malisanima...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back