... i samo zahvaljujuci njemu meni je macak dan danas ziv. tako da sigurno verujem njemu.
... ali ako je meni po njegovim savetima macak ziv, ja cu da ga slusam...
... ali ja za svog mislim da je odlican. i tacka...
... ali jednostavno ja svom veterinaru verujem i to je to.
Мартина
Веруј, ово није напад на тебе. Мислим да је твоје виђење ствари помало наивно, можда си довољно млада па ниси стигла да се разувериш. Лепо је што верујеш свом ветеринару, ни једног тренутка нисам хтео да кажем да не треба да му верујеш. Оно што говорим је то да је слепо поверење погубно. Слепо поверење би могло да те кошта пар година живота твог мачка. Ако је теби то свеједно, ја ту не могу ништа. Неке ствари које си написала у последњих месец и по дана буде сумњу.
27. и 28. јануара 2011. си у теми "Питајте у вези здравља" писала како имаш дванаестогодишњег мачка, који је пре пет година боловао од бешике и који пије пуно воде. Рекли су како вероватно има дијабетес, али да није сигурно. То не може да се прогута, утврђивање да ли је дијабетес или није је једноставно - измери се
фруктозамин и готова ствар. То твој ветеринар, у кога имаш безгранично поверење, није урадио, задовољио се
нагађањем. Веруј, имам огромно искуство са ветеринарима који нагађају. Ваљда њима идемо због знања, не због нагађања. Написао сам ти у поруци шта да урадиш, али ти то ниси. Вероватно те не занима превише, иако се зна да нетретирани дијабетес доводи до катастрофалних последица.
5. фебруара 2011. си, у теми "Месечно издржавање маце", о истом мацану написала како је "имао велике
проблеме са бубрезима и бешиком, па
сме да једе само живо месо"!!! Вету и даље безгранично верујеш, мада сви прави ветови овог света знају чему служе бубрези, шта раде и како раде, који продукти настају метаболизмом протеина, из чега произилази да код оболелих бубрега треба што више смањити употребу беланчевина (меса) у исхрани, ма како се то косило са природом мачака као најчистијих карнивора. Уосталом, погледај сатав хране RC Feline Renal или Hill's k/d. Не кажем да су бубрези сигурно почели да попуштају, али нема никаквих доказа ни да нису. Посебно се намеће питање како се уопште родила сумња на дијабетес, код мачка који се храни искључиво протеинима? Зна се да се дијабетес најчешће код мачака јавља као последица исхране гранулираном храном која садржи висок проценат (30% и више) скроба, који се варењем претвара у шећер са којим мачији панкреас, будући да у њиховој природној исхрани готово да и нема скроба, није и стању да се избори. И како, имајући пред собом историју болести уринарног система, можемо пре да помислимо на дијабетес него на оштећење бубрега? Нижу се питања на која нема сувислог одговора, али ти и даље безгранично верујеш. Сазнавши да је било проблема и са бубрезима (тако бар стоји у твојој поруци), рекао сам ти, путем и-меила, да провериш такође креатинин, уреу и концентрацију урина (спец. тежина). Обећала си да јавиш и на томе се завршило. Члан сам неколико америчких мачкарских форума, а био сам члан и једног канадског форума за љубимце. Тамо се сматра да је основни ред, ако неко већ тражи савет осталих чланова, да приложи резултат лаб. анализа, са све референтним вредностима, наравно ако их има, а ти си 13. 3. 2011. написала: "bio je bre na svim analizama i sve je ok... sve analize su mu napravili i rekli su da je za jednog macka od 12 godina odlican". Када било ко од нас иде на анализе, увек му дају извештај о налазу. Претпостављам да су код твог вета анализе пословна тајна. То што мачак сада опет нормално пишки не треба да те завара, у почетку увек има осцилација, ако су бубрези у питању, а ја мачку желим да нису.
13. фебруара 2011. си писала како ти је понућена инјекција за одлагање терања, за 800 динара. Прави ветеринар, који зна струку и који ради за добробит животиња, никада ти не би побудио ту инјекцију, знајући које погубне ефекте може да има. О томе сам писао 5. 12. 2010. у теми "
Све о мацама". Ти то ниси читала, а и зашто би. Ти свом вету верујеш, без обзира што је половину ствари урадио наопако. Само те молим да ми не причаш о спасавању твог мачка од стране тог вета. Ја сам имао вета који је спасао мог мачка када је имао потпуну блокаду уретре и до јутра би сигурно умро. Врло самоуверено и рутинерски је пунктирао бешику и то кроз трбушни зид. Али, тај ветеринар је увек долазио код мене са већ напуњеним шприцем, иако је пацијента тек требало да види. Којом чаролијом ја знао дијагнозу чак и без детаљног описа симптома? Када бих питао који лек даје, одговорио би питањем: "Зашто Вас то интересује?". Спасао је мачка и увек ћу да будем захвалан због тога, али не могу због захвалности да будем слеп (осим ако нисам глуп).
Посетио сам сајт на адреси коју си ми дала. Видим, човек је специјалиста за радиологију и ултразвук. То је дивно и у неким ситуацијама врло корисно. Сит сам ветеринара који имају ртг и ултразвучне апарате које не знају, или једва да знају, да користе, али увек ће да вам увале снимање јер на тој опреми треба да зараде, зато је и купљена. Међутим, управо специјализација у радиологији показује да је он то што јесте, радиолог, а истовремено да није интерниста, а ми све време причамо о
интерној медицини, треба ли то још једном да нагласим,
мачака.