Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hvala na odgvorima, mače je dobro, igra se, živahno je tako da se iskreno nadam da je sve na sreću prošlo kako treba
prvo što mi je palo na pamet je bilo da mu daju mleka malo više, i vidim sada da je mm to davala gizmu i da je pomoglo,ne znam da li je to pomoglo u ovom slučajuili ispiranje, ali najvžanije je da je mače dobro..
u svakom slučaju mnogo sam besna, uz ampulu nisu dobili nikakvo uputsvo, samo im je dala ampulu i rekla da ga dobro naprskaju! to je apoteka u smederevu,veterinarka je odatle i kada budem išla tamo svratiću do nje...skot jedan, ko zna koliko je životinja tako ubila!

problem je što je mače i dalje puno buva, ali ne znam da li posle ovoga tj koliko posle ovoga da sačekaju pa da pokušaju nekim drugim preparatom i kojim?
ja isto koristim arpalt oenu, ali nje često nema u prodaji, a u smederevu je nikada nije ni bilo, ja sam koristila bubi prašak ranije, ali ne znam da li sada postoji nešto bolje?

joj, pozitivno, pa jel bas sumnjas na felv? :S ja sam mislila da je to kad su poviseni leukociti...

Nije, kad god je neki virus u pitanju onda su nizi leukociti, tako da osim leukemije moze da bude svasta nesto, a moze da bude i da prosto maca ima prirodno niske leukocite i nije bolesna, ima i takvih slucajeva. Maca je inace super zdrava, da kucnem u drvo, svi ostali rezultati dobri do odlicni, tako da mi to testiranje nisu ni preporucili. Jos kad bih i ja mogla da prestanem da mislim na najgore, gde bi nam bio kraj...

Pozitivno, da li macama dajes da jedu zive pilece batake ili kako? Ovaj moj ne zna da krcka granule nego ih guta. Sto se supe tice, pretpostavljam da im dajes ne soljenu supu. Oni ne treba da jedu zacinjeno, zar ne?

Ovo mi promaklo :) Dajem im zivu piletinu, samo je prvo operem pod cesmom pa stavim u kljucalu vodu na minut-dva, ali to je samo da se pobiju bakterije sa povrsine, ako je meso palo na pod u klanici, prodavnici, i tome slicno... sto se desava iza kulisa a mi ne vidimo. U principu to je dobro raditi sa svakim mesom koje dajes sirovo, i zato je (izmedju ostalog) bolje ne davati sirovo kupovno mleveno meso, nego oprati meso, blansirati ga u kljucaloj vodi i onda samleti, ako macka moze da jede samo mleveno. A uvek je bolje da sama zvace vece komade, samo ako moze. Ne treba da jedu nista zacinjeno, tacno, ta supica je zapravo samo voda u kojoj je kuvana piletina, tako im ja dajem, ali moze da se razbije recimo jaje ili doda griz, ako se to maci svidja i radije tako jede. Ali to je samo za situacije kada postoji zdravstveni problem, kada je macka dehidrirala recimo zbog proliva i slicno, pomesas im kuvanu piletinu sa tom supicom pa ih tako prevaris da uz meso unesu i tecnost. E tu je bitno da piletina bude sitno iseckana, inace je love sapicom po tanjiru kao ribu u jezeru :lol:

Ma sve je to slicno, Bubi, Arpalit, Neostomosan... u svima je aktivni sastojak piretroid, u prva dva permetrin a u trecem tetrametrin. Mogu da pretpostavim da postoji razlika u koncentraciji, pa je u tom smislu Bubi mozda najbezopasniji (samo pretpostavljam) ali trenutno je trend da se na mackama ne koristi nista sa ovim sastojcima bez obzira na koncentraciju, zbog smrtnih slucajeva koji su zabelezeni. Jeste da su relativno retki, i verovatno se radi o konstelaciji faktora koji u kombinaciji sa koriscenjem ovih supstanci rezultiraju smrcu, ali sve dok ima macaka koje tako reaguju, ti proizvodi se ne preporucuju za macke.

i ja sam bubi doživljalaval kao najnektosičnije sredstvo, doduše možda je nekada i bio, sada više nisam pametna

kad god nadjem arpalit, ja je kupim, posebno posle sbvega što sam saznala o ostalim preparatima

8000 :hahaha:

Ali snimali su je i rentgenom jer smo sumnjali na rak mlecne zlezde (srecom nije ga bilo) i radili su joj analize krvi, zbog godina. Ima niske leukocite pa je vodimo da primi antibiotik svaka dva dana, a upravo se presabiram kako da je testiram na FIV i FeLV, iz kog crnog fonda jos i te pare da izvucem. Ako su joj leukociti niski zbog FeLV-a, znaci da ga je imala pre nego sto se omacila, sto znaci da ga imaju svi moji macici :sad2:

Auh... :( Aj' molim te, napiši to sve na Sterilizaciji, ako još ima onih koji misle da je to nehuman čin.

tek sada videh mm ono za intox ili scatox : )
a da li je pametno da ga već sutra tretiraju tim sredstvima?

Pa bolje ne, malo je suviše, za dva-tri dana tek možda.

i ja sam bubi doživljalaval kao najnektosičnije sredstvo, doduše možda je nekada i bio, sada više nisam pametna

kad god nadjem arpalit, ja je kupim, posebno posle sbvega što sam saznala o ostalim preparatima

A šta mi da radimo? Nema ga u Kraljevu, kažeš, nema ni u Smederevu, a ni u BG ga često nema, koliko shvatam.

hvala mm, tako sam im i rekla, da sačekaju tri dana, jer je šoku svakom smislu za macu prevelik

a što se arpalita tiče- ne znam zbog čega ga nema, kada mi ga je cali prepourčio bilo ga je u skoro svim vet apotekama a onda zatišje

pozitivno druženje, nisam razumela koje preparate na kraju preporučuju za mačke?

hvala mm, tako sam im i rekla, da sačekaju tri dana, jer je šoku svakom smislu za macu prevelik

a što se arpalita tiče- ne znam zbog čega ga nema, kada mi ga je cali prepourčio bilo ga je u skoro svim vet apotekama a onda zatišje

pozitivno druženje, nisam razumela koje preparate na kraju preporučuju za mačke?

Na kraju, najbezbedniji je Arpalit. (Hvala na predlogu, ali kod nas krpelji nisu zaraženi a i ovaj nekako nema buve, nije mi jasno kako...) Ako ga nema, kao je OK, uz određeni rizik, Bubi, Intox ili Scatox uz obavezno iščetkavanje posle toga. A verujete li da još ima bisera koji me pitaju smeju li mačku/štene da napraše Etiolom! :dash: Mislim, zar nije ceo grad sa širom okolinom čuo za onu babu što je potrovala unučiće?! :besna:

... i samo zahvaljujuci njemu meni je macak dan danas ziv. tako da sigurno verujem njemu.

... ali ako je meni po njegovim savetima macak ziv, ja cu da ga slusam...

... ali ja za svog mislim da je odlican. i tacka...

... ali jednostavno ja svom veterinaru verujem i to je to.

Мартина

Веруј, ово није напад на тебе. Мислим да је твоје виђење ствари помало наивно, можда си довољно млада па ниси стигла да се разувериш. Лепо је што верујеш свом ветеринару, ни једног тренутка нисам хтео да кажем да не треба да му верујеш. Оно што говорим је то да је слепо поверење погубно. Слепо поверење би могло да те кошта пар година живота твог мачка. Ако је теби то свеједно, ја ту не могу ништа. Неке ствари које си написала у последњих месец и по дана буде сумњу.

27. и 28. јануара 2011. си у теми "Питајте у вези здравља" писала како имаш дванаестогодишњег мачка, који је пре пет година боловао од бешике и који пије пуно воде. Рекли су како вероватно има дијабетес, али да није сигурно. То не може да се прогута, утврђивање да ли је дијабетес или није је једноставно - измери се фруктозамин и готова ствар. То твој ветеринар, у кога имаш безгранично поверење, није урадио, задовољио се нагађањем. Веруј, имам огромно искуство са ветеринарима који нагађају. Ваљда њима идемо због знања, не због нагађања. Написао сам ти у поруци шта да урадиш, али ти то ниси. Вероватно те не занима превише, иако се зна да нетретирани дијабетес доводи до катастрофалних последица.

5. фебруара 2011. си, у теми "Месечно издржавање маце", о истом мацану написала како је "имао велике проблеме са бубрезима и бешиком, па сме да једе само живо месо"!!! Вету и даље безгранично верујеш, мада сви прави ветови овог света знају чему служе бубрези, шта раде и како раде, који продукти настају метаболизмом протеина, из чега произилази да код оболелих бубрега треба што више смањити употребу беланчевина (меса) у исхрани, ма како се то косило са природом мачака као најчистијих карнивора. Уосталом, погледај сатав хране RC Feline Renal или Hill's k/d. Не кажем да су бубрези сигурно почели да попуштају, али нема никаквих доказа ни да нису. Посебно се намеће питање како се уопште родила сумња на дијабетес, код мачка који се храни искључиво протеинима? Зна се да се дијабетес најчешће код мачака јавља као последица исхране гранулираном храном која садржи висок проценат (30% и више) скроба, који се варењем претвара у шећер са којим мачији панкреас, будући да у њиховој природној исхрани готово да и нема скроба, није и стању да се избори. И како, имајући пред собом историју болести уринарног система, можемо пре да помислимо на дијабетес него на оштећење бубрега? Нижу се питања на која нема сувислог одговора, али ти и даље безгранично верујеш. Сазнавши да је било проблема и са бубрезима (тако бар стоји у твојој поруци), рекао сам ти, путем и-меила, да провериш такође креатинин, уреу и концентрацију урина (спец. тежина). Обећала си да јавиш и на томе се завршило. Члан сам неколико америчких мачкарских форума, а био сам члан и једног канадског форума за љубимце. Тамо се сматра да је основни ред, ако неко већ тражи савет осталих чланова, да приложи резултат лаб. анализа, са све референтним вредностима, наравно ако их има, а ти си 13. 3. 2011. написала: "bio je bre na svim analizama i sve je ok... sve analize su mu napravili i rekli su da je za jednog macka od 12 godina odlican". Када било ко од нас иде на анализе, увек му дају извештај о налазу. Претпостављам да су код твог вета анализе пословна тајна. То што мачак сада опет нормално пишки не треба да те завара, у почетку увек има осцилација, ако су бубрези у питању, а ја мачку желим да нису.

13. фебруара 2011. си писала како ти је понућена инјекција за одлагање терања, за 800 динара. Прави ветеринар, који зна струку и који ради за добробит животиња, никада ти не би побудио ту инјекцију, знајући које погубне ефекте може да има. О томе сам писао 5. 12. 2010. у теми "Све о мацама". Ти то ниси читала, а и зашто би. Ти свом вету верујеш, без обзира што је половину ствари урадио наопако. Само те молим да ми не причаш о спасавању твог мачка од стране тог вета. Ја сам имао вета који је спасао мог мачка када је имао потпуну блокаду уретре и до јутра би сигурно умро. Врло самоуверено и рутинерски је пунктирао бешику и то кроз трбушни зид. Али, тај ветеринар је увек долазио код мене са већ напуњеним шприцем, иако је пацијента тек требало да види. Којом чаролијом ја знао дијагнозу чак и без детаљног описа симптома? Када бих питао који лек даје, одговорио би питањем: "Зашто Вас то интересује?". Спасао је мачка и увек ћу да будем захвалан због тога, али не могу због захвалности да будем слеп (осим ако нисам глуп).

Посетио сам сајт на адреси коју си ми дала. Видим, човек је специјалиста за радиологију и ултразвук. То је дивно и у неким ситуацијама врло корисно. Сит сам ветеринара који имају ртг и ултразвучне апарате које не знају, или једва да знају, да користе, али увек ће да вам увале снимање јер на тој опреми треба да зараде, зато је и купљена. Међутим, управо специјализација у радиологији показује да је он то што јесте, радиолог, а истовремено да није интерниста, а ми све време причамо о интерној медицини, треба ли то још једном да нагласим, мачака.

Poslednja izmena:
joj, ovo za živo meso i bolesne bubrege je potpuno tačno... kada je moj mačak imao probleme sa bubrezima (uremiju) vet mi je zabranio, podvlačim zabranio da mu dajem meso,jer je poželjan smanjen unos proteina i insistirao na medicinskoj ishrani hills ili rc

kreatinin, urea i još neke vrednosti su mu proveravane, ako se dobro sećam, na dve nedelje, sve dok nisu bile u okviru dozvoljenih vrednosti za mačke, i svaki nalaz mi je vet davao i za sebe zadržavao primerak, tako da sam i sama mogla da pratim njegovo stanje

deda žiko, sa tim u vezi sam htela da pitam da li mačak treba do kraja života (pod uslovom da se ne pojave drugi problemi) da bude pod tom medicinskom ishranom?

Auh... :( Aj' molim te, napiši to sve na Sterilizaciji, ako još ima onih koji misle da je to nehuman čin.

Bas sam i mislila da pisem o tome kako mi je bilo dok sam sumnjala na rak, jer mi stvarno, ali stvarno nije jasno kako neki ljudi sa lakocom odbacuju nacin da rizik od tog tumora smanje do nule... ali verujes li mi da sam se plasila da cu da izbaksuziram macu, ne znam ni sama kakav mi je trip bio u glavi, tek nikome nisam pominjala da mozda ima tumor. A bila je pupcana kila u pitanju, kako mi je samo laknulo. Mada naravno, ko zna sta nas ceka u buducnosti, s obzirom da je sterilisana tako kasno. Ali nikad mi nije bilo draze sto su macici sterilisani pre prvog teranja.

Sve na bazi piretrina i piretroida, ovi prvi se dobijaju iz biljaka a ovi drugi su sinteticki, ali su slicnih hemijskih osobina. Piretroidi su permetrin (u Bubi prasku i Arpalitu) i tetrametrin (u Neostomosanu). Imas ovde njihov spisak. Psima ne skode, ali nekoliko smrtnih slucajeva medju mackama je povezano sa upotrebom permetrina, a i ostali insekticidi iz te grupe imaju slicno dejstvo.

Nije, kad god je neki virus u pitanju onda su nizi leukociti, tako da osim leukemije moze da bude svasta nesto, a moze da bude i da prosto maca ima prirodno niske leukocite i nije bolesna, ima i takvih slucajeva. Maca je inace super zdrava, da kucnem u drvo, svi ostali rezultati dobri do odlicni, tako da mi to testiranje nisu ni preporucili. Jos kad bih i ja mogla da prestanem da mislim na najgore, gde bi nam bio kraj...

drzim fige da je s macom sve ok x)

sto se sterilizacije tice, ljudi bas ne kapiraju koliko je potrebno, bas me mnogi pitaju sto sam je sterilisala. cak i komsinica koja ceo zivot gaji macke (tj. pre je imala samo macore, ali vec duze vreme ima i 2 zenke), daje im hormonske injekcije, nece da ih sterilise, jer ona to dozivljava samo kao resavanje problema neprijatnosti za vreme teranja :S

inace, suta, ili prekosutra vodim kiti na skidanje konaca, pa me zanima kako to rade? tj.sta ako krene da se koprca mnogo?

deda žiko, sa tim u vezi sam htela da pitam da li mačak treba do kraja života (pod uslovom da se ne pojave drugi problemi) da bude pod tom medicinskom ishranom?

То све зависи пре свега од нивоа фосфора у крви. Дакле, ако би фосфор остао у границама нормале (томе и служе упијачи фосфора, који нажалост српском министру за здравље нису потребни па их нема на тржишту - али ово је већ за политички форум), чак и ако би креатинин био изнад горње границе могло би да се пређе на неку другу врсту хране, али свакако са бар делимично смањеним садржајем фосфора - на пример RC Indoor/Outdoor Mature. Често, обично у каснијем стадијуму, ни примена саме ренал хране није довољна, већ морају да се уведу и упијачи фосфора. Подразумева се и ограничавање садржаја протеина у храни, можда не на само 23%, колико има у реналу, али свакако мора да буде значајно у односу на нормалну исхрану здравих. На потребу да се ограничи учешће протеина у исхрани указује уреа. Висок ниво урее значи да има пуно метаболичког отпада који настаје катаболизмом протеина и да треба ограничити унос протеина. Дакле, одговор на твоје питање није тако једноставан и директан.

Ljudi moji, meni tek sad nije jasno sta davati mackama a sta ne. Konkretan slucaj: mace od 5-6 meseci hranim RC granulama i cistom krtinom. Osim toga nece nista.
Deda Ziko, procitala sam Ponesto o mackama (deo o hrani i vise puta), ali su me ovi komentari zbunili. Pitanje je: da li ga hranim ispravno?

Ljudi moji, meni tek sad nije jasno sta davati mackama a sta ne. Konkretan slucaj: mace od 5-6 meseci hranim RC granulama i cistom krtinom. Osim toga nece nista.
Deda Ziko, procitala sam Ponesto o mackama (deo o hrani i vise puta), ali su me ovi komentari zbunili. Pitanje je: da li ga hranim ispravno?

Храниш га делимично исправно. Када купујеш месо, тражи комад који има бар мало масноће на себи. Знам да углавном износе чист мишић, али може понекад да се нађе и мало масније. Видиш да се и те грануле не састоје од чистих протеина, већ и од пристојног процента масти. Ти причаш о мачету од 5-6 месеци које је вероватно здраво и нормално, у претходној поруци реч је била о мачку који је већ на реналу, дакле са оштећеним бубрезима (бар сам тако разумео Тарино питање). Месождера храниш месом - шта ћеш исправније од тога? Наравно, ако месо чини већи део исхране, или бар подједнак као и грануле, онда треба размислити о суплементирању калцијума, на пример (фосфора у месу већ има), јер мацану тек треба да се развију кости, а не заборави ни друге елементе и витамине. Значи, треба набавити неки витаминско-минерални суплемент предвиђен за мачке. Ако је месо више као посластица, а грануле доминирају, онда је ОК.

Bas sam i mislila da pisem o tome kako mi je bilo dok sam sumnjala na rak, jer mi stvarno, ali stvarno nije jasno kako neki ljudi sa lakocom odbacuju nacin da rizik od tog tumora smanje do nule... ali verujes li mi da sam se plasila da cu da izbaksuziram macu, ne znam ni sama kakav mi je trip bio u glavi, tek nikome nisam pominjala da mozda ima tumor. A bila je pupcana kila u pitanju, kako mi je samo laknulo. Mada naravno, ko zna sta nas ceka u buducnosti, s obzirom da je sterilisana tako kasno. Ali nikad mi nije bilo draze sto su macici sterilisani pre prvog teranja.

Veruješ da ja taj trip sa baksuziranjem imam oko snimanja/slikanja! Marinka sam slikala kako viri kroz (prilično visoko) staklo na vratima, da bismo ga sutradan našli zgaženog, Blondi sam snimila kako lovi pahulje par dana pre nego što je udomljena-danas saznajem da se negde sama odselila i kod tih ljudi koji su je uzeli dolazi samo povremeno u goste. Sad ne smem da slikam Mirka. ALi to je više za Valerijin forum. :lol: A znam to kad ima zdravstvenih problema pa ti sve najgore pada na pamet, imala sam to sa psom.

Sve na bazi piretrina i piretroida, ovi prvi se dobijaju iz biljaka a ovi drugi su sinteticki, ali su slicnih hemijskih osobina. Piretroidi su permetrin (u Bubi prasku i Arpalitu) i tetrametrin (u Neostomosanu). Imas ovde njihov spisak. Psima ne skode, ali nekoliko smrtnih slucajeva medju mackama je povezano sa upotrebom permetrina, a i ostali insekticidi iz te grupe imaju slicno dejstvo.

Znam da u uputstvu za Duowin izričito piše da je letalan za mačke.

inace, suta, ili prekosutra vodim kiti na skidanje konaca, pa me zanima kako to rade? tj.sta ako krene da se koprca mnogo?

Jao, jedna moja princeza se koprcala kao da je koljemo, ali ona je i inace malo na svoju ruku, mnogo osetljiva macka. Nije bilo sanse da je drzimo da se ne pomera, a mora da bude mirna jer seku konce makazama, pa da je ne ubodu. Jedno je drzi za zadnje noge, drugo za kozu na vratu, a trece skida konce. Dali su joj malu dozu ketamina (to im daju i pre operacije), nedovoljno da je uspava ali dovoljno da se vise ne koprca, i lako su joj skinuli konce. Doza je bila jako mala pa nije ni povracala, mada je jela normalno tog dana, pitali su me da joj posle daju injekciju da je probude ali ja nisam htela, pa je dosla sebi za par sati.

pošto ne korostimo neostomosan ne znam da li je ok da ga koriste mace starosti 2,5 meseca?
drug je juče uzeo macu i bio danas u vet. apoteci da kupi nešto protiv buva, oni su mu dali neostomosan ampulu,koja se rastvori u vodu pa se prksalicom prska mače, i kao sasvim je ok da se tako malo mače tretira time

meni je to amlo sumnjov, mače je malo, ja koiko znam ide samo bubi prašak, nikave ampule, prskalice i to, pa sam se malo zabrinula
ima li neko iskustva?
a da, maca je počela i da se liže odmah naravno, pa sad ne znam koliko dugo ne bi smela da se liže?

Neostomosan ampula je za prskanje podova i rastvara se u 1 L vode.....to bi trebalo povući iz prodaje jer je koncetrovan i bez uputstva za upotrebu...
Majka mog prijatelja je "potrovala" mačiće sa time, drhtali su i tresli se.....žena se malo zeznula umesto u 1 litar vode rastvorila ampulu u 1dl....i tako napravila 10 puta jaču koncetracju.....
Proizvod je otrovni koncetrat bez uputstva....mogućnost greške je velika......

Neostomosan ampula je za prskanje podova i rastvara se u 1 L vode.....to bi trebalo povući iz prodaje jer je koncetrovan i bez uputstva za upotrebu...
Majka mog prijatelja je "potrovala" mačiće sa time, drhtali su i tresli se.....žena se malo zeznula umesto u 1 litar vode rastvorila ampulu u 1dl....i tako napravila 10 puta jaču koncetracju.....
Proizvod je otrovni koncetrat bez uputstva....mogućnost greške je velika......

Не само да га треба повући из продаје, већ треба кривично гонити увозника и продавце. По закону, сваки такав препарат, лек и слично, мора да има приложено упутство на српском језику. Међутим, зашто би се српска власт замарала поштовањем сопствених закона? Она ради само оно што тражи Европа, а ово није тражила, брига је за наше маце и нас саме.

deda žiko, hvala na odgvoru, nešto slično je rekao i naš veterinar...

što se neostomosana tiče samo sreća je izvukla mače... kasnije sam guglala i videla da ga većina ljudi koristi za prskanje nameštaja i da se i tada preporučuje da životinja a ni ljudi ne budu u blizini neko vreme, što dovoljno govori o toksičnosti tog preparata,ali ga veterinarka uredno preporuči za mače od 2,5 meseca... tuga.. u uredjenim državama snosili bi sankcije i ona i apoteka, ali ovako mrka kapa : I

deda žiko, hvala na odgvoru, nešto slično je rekao i naš veterinar...

što se neostomosana tiče samo sreća je izvukla mače... kasnije sam guglala i videla da ga većina ljudi koristi za prskanje nameštaja i da se i tada preporučuje da životinja a ni ljudi ne budu u blizini neko vreme, što dovoljno govori o toksičnosti tog preparata,ali ga veterinarka uredno preporuči za mače od 2,5 meseca... tuga.. u uredjenim državama snosili bi sankcije i ona i apoteka, ali ovako mrka kapa : I

Treba za pocetak napraviti listu nestrucnih/neodgovornih veterinara po gradovima.

Drago mi je da se mace izvuklo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back