Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jao, jedna moja princeza se koprcala kao da je koljemo, ali ona je i inace malo na svoju ruku, mnogo osetljiva macka. Nije bilo sanse da je drzimo da se ne pomera, a mora da bude mirna jer seku konce makazama, pa da je ne ubodu. Jedno je drzi za zadnje noge, drugo za kozu na vratu, a trece skida konce. Dali su joj malu dozu ketamina (to im daju i pre operacije), nedovoljno da je uspava ali dovoljno da se vise ne koprca, i lako su joj skinuli konce. Doza je bila jako mala pa nije ni povracala, mada je jela normalno tog dana, pitali su me da joj posle daju injekciju da je probude ali ja nisam htela, pa je dosla sebi za par sati.

vidim ja da ce biti koncici veci problem od operacije :lol:
ova mala mrzi kad joj neko cacka stomacic, da mi da je ljubnem tu jednom i to je sve xD

Trebalo bi da radi veterinar. Verovatno Mimi's Mom zna.

Mimi's Mom je преоптерећена, па се на форуму појави када уграби време. Док чекаш њен одговор, рећи ћу ти оно што ја знам о томе. Само ветеринар може да поднесе пријаву и потом региструје ветеринарску апотеку. Постоји ту један посебан проблем. На факултету су раније имали, до пре једно 7-8 година, смер за ветеринаре-инспекторе ветерине. Остале колеге су их поспрдно звале кобасичари. Нажалост, када такви "ветеринари" изиђу у свет, наводници нестају и они важе за равноправне ветеринаре. Они, нажалост, могу не само да отварају апотеке, већ и да се баве лечењем, то више нико не контролише.

Treba za pocetak napraviti listu nestrucnih/neodgovornih veterinara po gradovima.

Са овим се апсолутно слажем, идеја је одлична. Хајде да наводимо имена ветеринара који су нас разочарали, који су правили глупости, убијали због нестручности... Јасно је да оптужбе треба износити одговорно, никако без јаког разлога и доказа, иначе је клевета. Ако њих није срамота да раде такве ствари, да грабе наш новац док нас завијају у црно, зашто бисмо се ми устручавали да објавимо њихова имена? Тако ћемо да знамо кога да избегавамо. Објављивањем имена опасних ветеринара спречићемо (бар донекле) страдање недужних животиња, а своју сабраћу ћемо поштедети бриге и жалости.

Pozdrav za sve! Kako ste, dragi drugari, nadam se da uživate u proleću i da su vam mace dobro !
Moje mace su jedva docekale lepo vreme da se sunčaju i protežu na suncu i moram vam priznati da mnoooogo uživaju...
Kod nas je sve ok, sve po starom, Mica i Buba rastu, zdrave su živahne. Imam, međutim, jedno pitanje tj.mojoj koleginici je potreban savet. Naime, ona ima mačku koja ima godinu dana, potpuno kućna mačka, ne izlazi napolje, sterilisana. Danas mi se žalila da ne zna šta da radi, jer svakog dana kad dodje kući s posla - pronađe haos. Maca grize kablove, "jede" selotejp, uvlači joj se u ormar i kida jastuk i šta god pronađe. Inače nije bila takva, kaže koleginica, i maca se tako ponaša tek poslednjih dana.... Ja sam joj rekla da je to možda zbog proleća, i da je normalno da mace prave kojekakve štete, ali ona je baš besna. :eek: Ne znam kako da je posavetujem i šta da joj kažem... I moje prave kojekakve nestašluke ali meni to ne smeta. Dajte neki pametan savet! :roll:

pa da, mislim da je negde na ljubimcima i bila tema o tome
ja ne znam da li, po zakonu, u veterinskoj apoteci mora da radi veterinar? mislim da je tako

Da, u veterinarskoj apoteci mora da radi veterinar, a sad, kakvi su to veterinari, pa ima ih raznih, od mog kuma koji je, odgovorno tvrdim, najbolji hirurg od svih kraljevačkih veterinara pa sve do naše saradnice od koje nabavljamo piliće i ćuriće za prodaju...

Mimi's Mom je преоптерећена, па се на форуму појави када уграби време. Док чекаш њен одговор, рећи ћу ти оно што ја знам о томе. Само ветеринар може да поднесе пријаву и потом региструје ветеринарску апотеку. Постоји ту један посебан проблем. На факултету су раније имали, до пре једно 7-8 година, смер за ветеринаре-инспекторе ветерине. Остале колеге су их поспрдно звале кобасичари. Нажалост, када такви "ветеринари" изиђу у свет, наводници нестају и они важе за равноправне ветеринаре. Они, нажалост, могу не само да отварају апотеке, већ и да се баве лечењем, то више нико не контролише.

Taj smer je ukinut i malo pre, poslednja generacija ga je upisala '99.

Nego, kad pomenuh piliće, stigli su nam juče jednodnevni, skoro 300 (da ne kažem komada) naslaganih u kartonske kutije, onako mali, slatki i bučno. Jaoj, Mirkove face kad ih je video! :zcepanje::zcepanje::zcepanje: Izbuljio oči, brkovi na gotovs, i ne mjauče nego krči! :rotf: Morala sam da ga izbacim, inače bi bilo tu srčki, i mačećih i pilećih!

... Danas mi se žalila da ne zna šta da radi, jer svakog dana kad dodje kući s posla - pronađe haos. Maca grize kablove, "jede" selotejp, uvlači joj se u ormar i kida jastuk i šta god pronađe. Inače nije bila takva, kaže koleginica, i maca se tako ponaša tek poslednjih dana.... Ja sam joj rekla da je to možda zbog proleća, i da je normalno da mace prave kojekakve štete, ali ona je baš besna. :eek: Ne znam kako da je posavetujem i šta da joj kažem... I moje prave kojekakve nestašluke ali meni to ne smeta. Dajte neki pametan savet! :roll:

Препоручи јој књижицу, зна се коју, много је добра (познајем аутора). Тамо ће да прочита како је најбоље маци довести другара за игру, са којим ће да разбије досаду а уједно и да утроши енергију, па ће после слатко да спавају. Неће имати времена за прављење хаоса.

Препоручи јој књижицу, зна се коју, много је добра (познајем аутора). Тамо ће да прочита како је најбоље маци довести другара за игру, са којим ће да разбије досаду а уједно и да утроши енергију, па ће после слатко да спавају. Неће имати времена за прављење хаоса.

Knjigu sam joj prosledila čim sam je dobila od tebe! :)
I ja sam joj, takođe, predlagala da uzme još jedno mače, i nudila jedno iz mog legla međutim nije želela, kaže nema novca (što i nije neko opravdanje, ali dobro)...

Са овим се апсолутно слажем, идеја је одлична. Хајде да наводимо имена ветеринара који су нас разочарали, који су правили глупости, убијали због нестручности... Јасно је да оптужбе треба износити одговорно, никако без јаког разлога и доказа, иначе је клевета. Ако њих није срамота да раде такве ствари, да грабе наш новац док нас завијају у црно, зашто бисмо се ми устручавали да објавимо њихова имена? Тако ћемо да знамо кога да избегавамо. Објављивањем имена опасних ветеринара спречићемо (бар донекле) страдање недужних животиња, а своју сабраћу ћемо поштедети бриге и жалости.
Slazem se u potpunosti, samo sto kod nas ne sme da se prica ni o cemu. Navedes necije ime a oni te odmah brisu. Na stranim forumima, ljudi pisu otvoreno i navode puna imena i niko ne brise takve postove. Nakon toga idu komentari koji potvrdjuju ili osporavaju navedeno. Secam se bas da su na hrvatskom forumu komentarisali neku odgajivacnicu sa njenim punim imenom i adresom, cak je covek postavio i nekoliko slika iz te odgajivacnice. Radilo se o nehumanom drzanju macaka, o nehigijeni i kavezima pola metra sa metar u kojima zive. Zasto ne bi smo pricali o takvim stvarima? Ovde su ljudi koji cuvaju macke iz ljubavi, ne znam da li ima nekog ko ima odgajivacnicu, ne razmisljamo o tome da se prave farme macaka koje zive u uzasnim uslovima. Hocu da kazem, dokle vise precutkivanja, o losim veterinarima, o zlostavljanjima ....

... Navedes necije ime a oni te odmah brisu. Na stranim forumima, ljudi pisu otvoreno i navode puna imena i niko ne brise takve postove...

Па, нека ме бришу. Већ сам им дао један жути картон, због опомене коју је требало да уруче другоме, а они је уручили мени. Баш да видим ко би тиме више изгубио, "Крстарица" и њени чланови, или ја. А ко жели савет у вези са болестима, због чега ја и седим овде, увек може да ми се обрати меилом, адреса се налази у књижици о мачкама.

I ja sam joj, takođe, predlagala da uzme još jedno mače, i nudila jedno iz mog legla međutim nije želela, kaže nema novca (što i nije neko opravdanje, ali dobro)...

Ja razumem da ljudi nemaju novca, i prva sam za to da se macka ne uzima ako porodica jedva sastavlja kraj s krajem, to je skup ljubimac za izdrzavanje, bolje neka uzmu hrcka, neku pticu... Ali drzati jednu macku samu, to je po meni maltretiranje te zivotinje, i ako je neko u tako losoj finansijskoj situaciji da bi bankrotirao ako izdvoji jos 1500-2000 mesecno za jos jednu macku, taj nije trebalo da uzima ni tu jednu. Macke su tako drustvena stvorenja, ja jos nisam naisla na macku koja vise voli da je sama nego u drustvu (bilo ljudskom, bilo macjem). Ako je neko penzioner i ceo dan kod kuce, pa i da razumem, ali ako znas da ces macku ostavljati samu veci deo dana (sama je i preko noci, kada spavamo), onda je stvarno nehumano drzati samo jednu macku.

pa dobro ne bih se baš složila da ljudi koji nemaju fin. mogućnosti da drže dve mačke ne treba da uzimaju ni jednu... posebno ako joj pružaju ljubav, negu i pažnju (što svakako ne podrazumeva 24h dnevno druženje sa mačkom )

pa dobro ne bih se baš složila da ljudi koji nemaju fin. mogućnosti da drže dve mačke ne treba da uzimaju ni jednu... posebno ako joj pružaju ljubav, negu i pažnju (što svakako ne podrazumeva 24h dnevno druženje sa mačkom )

Ali ne podrazumeva ni cetvorocasovno... Posao osam sati, spremanje i putovanje na posao jos dva, spavanje 8 sati, izlazak u prodavnicu, kod prijatelja, kuvanje, pranje, tusiranje, friziranje bar jos dva sata... i ostaje 4 sata tokom kojih macka sigurno nece biti centar nase paznje sve vreme, jer imamo jos obaveza i interesovanja.

pa izvini al ne idu svi svaki dan kod prijatelja, na friziranje od 2 sata i slično
mislim da si malo preterala u računici
ako ćemo detaljno - dok kuvaš i sredjueš stan, pereš, prostireš veš možeš da se igraš sa mačkom (bar se ja sa mojima igram ), dok se tuširam obavezno su ispred kade igraju se sa zavesom i vodom koja kaplje itd, dok spavam -spavaju sa mnom...
izlazak u prodavnicu je 15 minuta dnevno tako da je poptuno irelevatno za ovu priču..
naravno da ljudi koji rade po ceo dan ili nisu nikada kod kuće ne terba da uzimaju životinju ali ne žive svi takvim životom tako da i dalje ne slažem sa onim da ljudi koji nemaju fin. mogućnosti da drže dve mačke ne treba da uzimaju ni jednu

Knjigu sam joj prosledila čim sam je dobila od tebe! :)

Sigurno je bolje kada ih je dve, niko od nas ljudi ne može da im zameni mačije društvo, ali što se novca tiče... Evo, ja bih baš volela da mogu da usvojim još jednu macu, ali kad uzmem u obzir naša primanja, to da Laza mesečno pojede skoro 2kg granula (royal canin, koje nisu jeftine + meso, koje mu često dajem), pa frontline, pesak, ne daj bože neka veterinarska intervencija, vakcine... Sve to x2 i nije baš mala cifra (a nije rešenje da uzmem dve mace, pa da ih hranim parizerom ili ostacima i da ne znam šta ću ako im zatreba veterinarska pomoć), možda žena stvarno ne može da priušti. Za početak neka pokuša da joj posveti malo više pažnje, možda je previše sama tokom dana...

Slažem se. Bolje i jednoj pružiti život kako valja, nego uzeti dve, tri, a da im se život ne razlikuje mnogo od onog na ulici.

Onda se slazemo da se ne slazemo. Izbaci sve poslove kod kuce koje sam navela, znaci 6 sati dnevno macka moze da racuna na tvoju paznju. Od toga ni ona nece biti budna sve vreme jer im je bioritam takav, ne prespavaju celu noc kao mi da bi bili budni ceo dan. A macka je zivotinja kojoj je stimulacija potrebna non-stop, i macke zatvorene u stan vremenom pocnu da lude od dosade kada su prepustene same sebi tri cetvrtine dana. Onda krene mjaukanje po 15 minuta kada ujutro odes na posao, pa letargija dok se ne vratis, pa euforija kada se vratis i ona dobije tih nekoliko sati stimulacije. I onda ponovo dosada, tri cetvrtine dana. Umesto cetiri cetvrtine stimulacije, koliko joj je potrebno. Ne pricam ovo napamet, 7 godina sam u stanu drzala jednog macka, znam tacno kroz koje faze prolaze.

Ali osim toga, poenta je da ako neko stvarno nema 1800 dinara mesecno za jos jednu macku, nema u smislu ako za nesto potrosi 1800 dinara nece imati tog meseca za hleb, ta osoba je u jako teskoj finansijskoj situaciji i svakako joj je bilo bolje da nije uzela ni tu jednu macku. A ako pricamo o nemogucnosti da se daje 1800 dinara mesecno da bismo imali za izlaske, letovanja, jos jedan par cipela koji nam ne treba, e to znaci da pare za jos jednu macku imaju ali nece da ih daju.

tako je ,apsolutno se ne slažemo, jer po tvojoj logici bolje je da mače bude 24h samo na ulici, gladno i promrzlo, uplašeno,često šikanirano, pregaženo i isprepadano nego da joj neko pruži 6 sati dnevno ljubavi i konstantu negu, pažnju, hranu i sve ostalo. ja ne smtram da je tako.
pri tom se ne slažem sa tvojom računicom od 6 sati (mislim, ako ćemo da banlizujemo i dok spava sa mnom u krevetu to je vreme koje ne provede sama )

meni je macak bio 12 godina sam, tek smo pre godinu i po doveli drugu macu i to sasvim slucajno. i nikad on nije histerisao i pravio stetu. oduvek je bio miran.
to verovatno ide od macke do macke. neke mace su prirodno besnije od drugih.

Ja nisam banalizovala, pa nemoj ni ti. Ja pricam o stimulaciji, a kada ti spavas ili gledas tv ili sedis za kompjuterom, macka ne dobija stimulaciju. (Osim ako vidi nesto interesantno na ekranu pa pocne to da juri).

Zbog argumenta "bolje mu je nego u Ovci" ja sam se posvadjala i sa najboljom drugaricom (u vezi sa drzanjem njenog psa kog je udomila iz Ovce), tako da bi se moglo reci da mislim da to nije nikakvo opravdanje. Ako je zivotinji negde bilo lose, to ne znaci da imas "carte blanche" da je tretiras samo malo bolje. Off topic, ali to me inace izludjuje kod ljudi koji imaju rasnu zivotinju i onda udome nekog mesanca, pa rasna zivotinja dobija najbolju hranu a mesanac moze i onu iz supermarketa. Bez obzira odakle si uzeo zivotinju imas moralnu obavezu da joj pruzis najbolje uslove u skladu sa mogucnostima. A to sto ljudi mogucnosti tumace siroko, tako da smatraju da ne mogu da priuste jos jednu macku ali mogu da priuste razne gluposti koje im apsolutno nisu neophodne, druga je stvar.

pa ne znam, ja ne mislim da je tako strasno za macku ako je jedina, ali mislim da je idealno uzeti dve macke odjednom.
a imala sam psa i mislim da je njima mnogo potrebnije drustvo njihove vrste, nego mackama i napravice cesce i vecu glupost od macke ako ostane sam, ili iz ljubomore.
kiti nervira jedino kad je njoj do igranja, a nije mi u centru paznje, inace nadje sebi zanimaciju ako je skroz sama.

naravno da nije tako strašno, po toj logici pola ovog pdf-a bi trebalo da se odrekne svojih ljubimaca : I
svakako da je bolje imati dve ili više mačaka, i sama imam dve mačke, ali podvlačim po treći put da je konstatcija da oni koji nemaju finasijske mogućnosti da imaju bar dve mačke ne treba da imaju ni jednu poptuna glupost.

naravno da nije tako strašno, po toj logici pola ovog pdf-a bi trebalo da se odrekne svojih ljubimaca : I
svakako da je bolje imati dve ili više mačaka, i sama imam dve mačke, ali podvlačim po treći put da je konstatcija da oni koji nemaju finasijske mogućnosti da imaju bar dve mačke ne treba da imaju ni jednu poptuna glupost.

Mislim da ne bi trebalo da mislis da je glupost ako si pazljivo procitala sta sam napisala. Ljudi koji nemaju finansijske mogucnosti da imaju dve macke su ljudi koji nemaju za hleba ako im se mesecni troskovi povecaju za 18 evra. Ljudi koje 18 evra mesecno deli od gladi su ljudi kojima definitivno ne treba finansijska obaveza u vidu prilicno skupog kucnog ljubimca kao sto je macka. Hrcak, par tigrica - mozda. Macka - ne.

A ljudi koji "nemaju finansijske mogucnosti" zato sto moraju tih 1800 dinara mesecno da potrose na krpice koje ce jednom obuci, obogacivanje kolekcije sminke za jos 5 nijansi pored postojecih 55 koje vec imaju, ispijanje kafe po fensi kaficima itd, mogu da uzmu jos jednu macku ali nece.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back