Posto vidim da ima raznih situacija ovdje, napisala bih koju recenicu o situacijama koje su se desavale mojim zivotinjicama.
Imam psa,11god i 13 macaka uzrasta od 8mjeseci-3,5 god.(11stalno u kuci, 2 dolaze povremeno)
POVRACANJE KOD PASA
Osim trovanja i raznih drugih situacija koje mogu izazvati trovanje, desava se da i STRANO TIJELO prouzrokuje ovaj problem. Moj pas je balio i povracao danima i zivio na infuzijama, medjutim kako u mom gradu i okolini nema ni opremljenih veterinara niti voljnih da se toliko mentalno 'trose', cekali smo sta ce da bude, nije bio nadut i mogao je da jede(znaci nije torzija zeluca), temperatura normalna, kakio je i piskio normalno(nije ni trovanje), posle 3 dana 'gladovanja' izbacio je kost velicine pesnice, i problemi sa povracanjem su nestali, ostao je problem balanja i nadrazaja jos cak 2-3mjeseca, i problem sa alavoscu koja se javila zbog konkurencje za hranom(macke), ipak su psi jako emotivna bica i razne stvari na njih uticu. Od tada jede sitniju hranu i kasastu, prelivi, mljeveno meso-jaje itd. Pije jogurt i vodu i to je to, svako jutro mu dam drazejicu beviplex-a, a s vremena na vrijeme mu dajem i ranitidin, jer mu se nakuplja vazduh u zelucu i crijevima. Dobar je i puno ga volimo, tako da cemo da guramo koliko god budemo mogli
Sta je dobro-sto mu nismo davali da jede! To mi se iz nekoliko puta pokazalo kao dobra odluka. Za par dana je dovoljno hranjenje pod kozu.
Sta je glavni propust kod odlaska kod veterinara-dijagnoza, dijagnoza 80% resavanja problema-ja kazem

Obavezno treba zivotinju snimiti na rentgenu i tako se moze vidjeti mnogo toga da bi se dalje krenulo u uspostavljanje dijagnoze, analiza krvi pokriva i drugi dobar dio i veterinar kome rade 'klikeri' i to je to.
Ja razumijem da ljudi nemaju novca danas ni da se prehrane, ali kad vec odlucite da drzite zivotinje imajte u vidu da ih ne mozete tek tako ostaviti da umru, samim tim ste odgovorni za njihov zivot.
Onda povracanje kod maca i tragovi krvi u stolici-jedan vet mi rekao, to kad vidis krv baci ih tu nema pomoci!!!! E IMA! Problem moze da bude zbog parazita, ja sam uradila ovako, po kilazi tabletu protiv parazita i 3 dana kaodiar i antibiotik da se sprijeci sekundarna infekcija i posle par dana kao novi. S tim sto sam morala da tragam za najboljim lijekom protiv parazita, jer neki nisu ni djelovali npr vitaminthe pasta koja je bila najskuplja i zato sam je i uzela, moje iskustvo sa njom je jako lose, ali je CESTAL mojima pomogao.
Krv u stolici, ako maca zivi u kuci i nekim normalnim uslovima, da nije doslo do povrede, da je napadne pas ili je udare kola je uglavnom zbog parazita.
Onda moj komsija koji ima bul mastifa, imao problem izrasla malenom kila na zadnjoj nozi u predjelu butine, kila ogromna i samo raste. Poveo ga kod nekog veta, ovaj mu rekao to ti ga je neko stapom udario, procice??? Drugi rekao, to je zlijezda, nema veze to tako nek stoji, procice vremenom....?????
Pas lose tetura, osamucen, on mene zove, zna da sam luda zivotinjama pa da vidi imam li neku ideju. Ja kazem je l' mu mjerena temperatura-kaze ne, pipnuo mu je njusku, vlazna je, nema temperaturu!
Ja insistirala da se izmjeri, kad ono preko 41! i ja mu kazem daj mu antibiotik muskularno 3 dana ako bude bolje znaci pomaze, i stvarno pas bude bolje, ali je ipak bio potreban vet koji je uz nastavljenu terapiju antibioticima istisnuo kilu koja je bila puna gnoja i sanirao ranicu.Tako da je i to pomoglo.
Dalje, maca stara 9 mjeseci, rahiticna, zakrzljala, sva cudna, kostur nepravilan, iskrivljen poput talasa. Najvjerovatnije zbog samom kostura i organi su se prilagodili tome doslo je do sledecih problema...
Kad jede uvjek joj dodje muka, nekad bi povratila, a nekad samo lezala u uglu i 'mucila' se i posle par minuta to prodje.
Prije 15tak dana rano ujutru pocela je tuzno da mjauce i imala nagon za povracanjem, isprva je bljucnula malo pjene, a posle nista. Testa radi ponudila sam joj malo mesa i vode, nije htjela, znaci nije dobro. Sacekala sam jedno sat da vidim sta ce biti, ona je pocela da se nadima i bila je sve sporija.
U medjuvremenu je cak kakila i piskila! Upalili smo kola i krenuli u Bar, koji nam nije nimalo blizu, tamo smo je snimili na rentgenu i utvrdjeno je da ima torziju zeluca. Vec je bila jako lose, vet ju je brzo operisala i iako ima probleme s disanjem i jos stosta, malena je prezivjela. Srecni se vracamo kuci, ali nevolja ne dolazi sama, tako da je ona u toku puta, pod anestezijom,a zbog njene specificne gradje kandzicama uspjela da pokida i spoljasnje i unutrasnje konce.
Vracamo je za Bar, jos jedna operacija, 2 u 3 dana. Srecom smo je doveli inace bi peritoneum zarastao i prikljestio crijeva i najgore bi se jako brzo desilo, jer peritoneum brzo zarasta. Resavamo i taj problem, ali eto ga i treci...Posle druge operacije, hvala Bogu sve ok. jede, pije, piski-ali ne kaki! I to sam joj davala recovery royal canin konzerve, koje su jako lako svarljive, ali opet problem...Malena se mucila 2 dana, pokusavala da kaki, nista ne ispada. Ja joj uspricam obicno ulje u guzu malo da pokrenem, nista, opet se nadula ko balon i cmaric joj je natekao toliko da nisam mogla da vjerujem. Izvlacila sam toplomjerom kake, koliko sam mogla i opet kod veta...Tamo je opet snime, sve ok. sa zelucem, vari, radi, medjutim od toliko anestezije desilo joj se da se ionako lijena crijeva dodatno ulijene...Ostavim je kod veta i ona joj davala terapiju(namjerno ne pisem imena ljekova, da panicari ne bi davali svojim ljubimcima u situacijama kada to nije neophodno-ne zamjerite), i tako bila na posmatranju nedelju dana i taj lijek HVALA BOGU I SILI I PAMETI I LIJEKU proradio, da je pocela pomalo da kaki, uzela sam je, sada je na terapiji i svaki dan 'strepim' hoce li izbaciti kaku i u panici sam i sve, ali nadam se da ce sada konacno biti ok. Dosta se i ona namuci mrakica mala. Samo da bude ok. sve cu uraditi, a nadam se da hoce, posle svega.
THINK POSITIVE, BUT STILL THINK!!!
Nadam se da ce nesto od ovoga sto sam napisala nekome pomoci.
Puno hvala svim forumasima koji su se trudili da mi pomognu, i pomazu svima nama svakodnevno, a to su najcesce mimi's mom, Deda Zika, new folder i Srdjan NS, izvinjavam se ako sam nekog izostavila...
PS:Ne mogu da vjerujem da neki vet, cak ni ne izmjere temperaturu zivotinji, sto je nesto osnovno u uspostavljanju dijagnoze...