Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hej da vas pitam nesto
usvojila sam jednog psa .kujica mala
ali ona je ostala skotna ,,i rodila 5 kucica-ko bi rekao,jedva sam ih udomila
pozvala sam veterinara jednog koji ,,,kada ga ppozovem ,,malo mi se vise smeska
,,i rekla mu da nabavi nesto da ne ostane ponovo skotna,,
on je isao i trazio nesto
i rekao mi je da platim samo taj lek koliko je on platio ...
dao joj je inekciju
..posle 15 dana pocela je da se sa kucicima ,,,
on je rekao da nema to veze
i da ne omoze da zatrudni,,i da taj lek mogu i mackama da dam slobodno...
,,kuja je izgleda ponovo trudna,,,
sta ja sada da radim
i da li stvarno mogu i mackama da dam to?
da li postoji lek za kontracepciju i kod pasa i macaka?

Zapravo, medijalini rez, niz lineu albu se koristi i dalje dosta jer zbog njene slabije prokrvljenosti manje krvari i bolja je preglednost tokom operacije, mana mu je upravo što onda oporavak traje koji dan duže nego kad se radi bočno. A to bočno, tačno, koriste veterinari u provinciji, moj muž na levom boku raseca krmače kad radi ovarijektomiju. Ali kod polnoo zrelih mačaka, koje su se već parile, sam ipak pre za ovariohisterektomiju nego samo za ovarijektomiju jer usled odsustva hormona iz jajnika izostaje i teranje tokom kog je cerviks otvoren, pa onda izostaje i mogućnost odlivanja eventualnih zapaljenjskih sekreta a to već vodi u piometru. Ako se već vadi nešto, ja sam za to da se vad sve, nebitno da li lateralno ili medijalno.

A što se tiče katedre za porodiljstvo, profesor Tića u veterinarskim krugovima i dan-danas važi za autoritet, za razliku od profesora Vukovića i donekle profesora Voje, sad, ovi ovdašnji veterinari se ne sećaju Magaša, barem ovi sa kojima sam u kontaktu, mlađi je od njih koju godinu, tako da ostaje da verujem-sebi. Izuzetno ga cenim i kao stručnjaka i kao osobu voljnu da izađe u susret starateljima uličnih životinja, po pitanju cenovnika usluga.

У једној каснијој поруци рекао сам да се проблематична материца одстрањује. Ветеринари сматрају да младој мачки, која се није ниједном парила, није потребно одстранити и материцу. А ако се ипак одстрањује, може и у том случају да се користи латерални рез, јер знатно брже зараста (колико је linea alba добра због слабог крварења, будући да је везивно ткиво, толико је лоша због отежаног зарастања).
Петрујкић је ветеринар из средњег века, мачке су за њега само нужно зло. Крава и крмача су ликови из његовог филма. О Вуковићу сам давно чуо да је политичка фигура и да је као такав дошао на факултет, не због стручности. За Магаша су сви они аматери, Магаш је ветеринар за овај век.

... da li stvarno mogu i mackama da dam to?

Можеш, ако их мрзиш. Ево шта људи кажу о томе: прогестеронски лекови као што је мегестрол-ацетат, медроксипрогестерон ацетат и пролигестон доносе повећани ризик од хиперплазије ендометријума (отицање унутрашњег ткива материце), инфекција материце и тумора млечних жлезда. Код животиња које су примале ове лекове такође се јављао дијабетес, дисфункција надбубрежних жлезда и губитак длаке. Ако се већ даје, лек мора да се да у строго одређено време током циклуса "терања", а не било када. Постоје и лекови другог типа (на бази тестостерона), али и њихова употреба је била скопчана са озбиљним нежељеним ефектима као што су поремећаји у раду тироидне жлезде и фатална обољења јетре. Тужно је што ветеринар који ти је "пријатељски" набавио лек није знао све ово, а осим тога лек је очигледно дао у погрешно време, зато није ни било жељеног ефекта (али је зато доста вероватно да ће бити нежељених ефеката).

Стерилизација је очигледно најбезбедније средство против "терања" и зачећа.

Poslednja izmena:
moj macan voli da lezi na radijatoru i to me sekira,mislim da to nije ok,a nema sanse da ga oteram.
juce je skliznuo sa njega,i sapica mu se nekako zaglavila izmedju,jezivo je krestao...sreca da sam bila blizu i izvukla ga...inace bi je verovatno slomio...
mislim da je tada nekako i zagrizao radijator,i donji ocnjak mu se rasklimatao toliko,da mu sad nekako viri napolju kad spoji usta.

:confused:

moj macan voli da lezi na radijatoru i to me sekira,mislim da to nije ok,a nema sanse da ga oteram.
juce je skliznuo sa njega,i sapica mu se nekako zaglavila izmedju,jezivo je krestao...sreca da sam bila blizu i izvukla ga...inace bi je verovatno slomio...
mislim da je tada nekako i zagrizao radijator,i donji ocnjak mu se rasklimatao toliko,da mu sad nekako viri napolju kad spoji usta.

За мачке није ништа природније него да леже на топлом. Невоља је једино што се ниси постарала да му направиш безбедну и удобну лежаљку на радијатору. Срећа да се завршило без већих компликација, осим сломљеног зуба. Послаћу ти једном приликом фотографије, да видиш како можеш једноставно да направиш удобну и безбедну лежаљку на радијатору.
Са очњаком је прича завршена. Он више нема никакву везу са вилицом, држе га само десни. Извади му га потпуно, да му не смета. Ако се бојиш да то урадиш сама, иди до ветеринара.

hej da vas pitam nesto
usvojila sam jednog psa .kujica mala
ali ona je ostala skotna ,,i rodila 5 kucica-ko bi rekao,jedva sam ih udomila
pozvala sam veterinara jednog koji ,,,kada ga ppozovem ,,malo mi se vise smeska
,,i rekla mu da nabavi nesto da ne ostane ponovo skotna,,
on je isao i trazio nesto
i rekao mi je da platim samo taj lek koliko je on platio ...
dao joj je inekciju
..posle 15 dana pocela je da se sa kucicima ,,,
on je rekao da nema to veze
i da ne omoze da zatrudni,,i da taj lek mogu i mackama da dam slobodno...
,,kuja je izgleda ponovo trudna,,,
sta ja sada da radim
i da li stvarno mogu i mackama da dam to?

Kujicu steriliši KOLIKO ODMAH a sve ostalo ti je deda Žika objasnio sa stručnog aspekta. Ti hormonski preparati su toliko prevaziđeni i ne primenjuju se upravo zato što su mesožderi skloni razvoju maligniteta.

У једној каснијој поруци рекао сам да се проблематична материца одстрањује. Ветеринари сматрају да младој мачки, која се није ниједном парила, није потребно одстранити и материцу. А ако се ипак одстрањује, може и у том случају да се користи латерални рез, јер знатно брже зараста (колико је linea alba добра због слабог крварења, будући да је везивно ткиво, толико је лоша због отежаног зарастања).
Петрујкић је ветеринар из средњег века, мачке су за њега само нужно зло. Крава и крмача су ликови из његовог филма. О Вуковићу сам давно чуо да је политичка фигура и да је као такав дошао на факултет, не због стручности. За Магаша су сви они аматери, Магаш је ветеринар за овај век.

Slažemo se.
Inače, ne mogu više da se setim o kome se radi, ima tome 10 godina, pričala mi je deovjka koja je završila srednju u PKB, da je neko od profesora sa Katedre za porodiljstvo visoko gravidnoj kravi prilikom rektalnog pregleda enukleirao CLG i da je pobacila. Nisam sigurna jesu li uspeli da spasu tele ali takav propust je svakako neprimeren univerzitetskom profesoru, pa još sa katedre specijalizovane upravo za tu oblast.

Ne bi bilo loše da mu to pogleda vet, to mi zvuči kao ozbiljna povreda. Pre nego što se oslobodi straha od radijatora, napravi mu nešto dovoljno stabilno i široko za ležanje.

Ja imam Britansku belu macu.Zove se Leo :).....ako nekome treba neki savet vezan za macke (bilo sta) neka mi posalje poruku i pomoci cu mu....ja znam sve o macama

Lepo od tebe što se nudiš ali zar ne misliš da je to malo pretenciozno s tvoje strane? Niko za sebe ne može da kaže da zna sve čak ni o jednoj oblasti, čak je i Ajnštajn u dubokoj starosti izjavio da bi voleo da je bolje znao matematiku.

Naš radnik, originalni vlasnik Debele, je danas klao svinju i Debela i Marinko
(dve od "moje" 4 službene mačke, kako ih je okarakterisala Vragana) se nisu pojavljivali. Mirko i Blondi su bili na dežurstvu u magacinu, oni su suviše stidljivi za tu gužvu kakva se napravi, već u sklopu folklora, imali su žurku sa koje onaj nesrećni golub nije izašao (mada nisam našla ni perje :confused:) a u međuvremenu sam ih zaticala sklupčane jedno preko drugog u raznim pozama (grejali su se, Mirko je još mali a i Blondi mu je starija sestra). Kasnije, kad se razišla ta cela gužva, Debela je došla da isprosi malo hrane i kod mene, prasica jedna. (Inače, mali update, Debela je mama, možda sam i neku njenu sliku postavljala ranije, Blondi je starija ćerka, divljakuša koja se samo meni mazi oko nogu, ostale samo sapliće u trku, a Mirko i Marinko su sinovi iz poslednjeg legla. Imaju i sestru ali ona je udomljena, ne znam samo na koju je foru kupac namolio Milicu da mu je uhvati i da, kad joj je ona bila omiljena. Bilo je nešto kasnije i pokušaja udomljavanja Mirka i Marinka ali su se vraćali pre nego što i odu, samo mi u kraju radimo trihinoskopiju i imamo uzorke sirove svinjetine na mačijem meniju. :mrgreen: I da, Debela očekuje prinove u skorije vreme, do kraja meseca valjda. :dash:)

Grebo, je li tvoj macak uzrasta 4-7 meseci? Ja sam juce nasla jedan zub nekog maceta na mojoj cizmi, koju izgleda grizu u slobodno vreme. :eek: Ali oni sada menjaju zube pa ne brinem.
A sto se radijatora tice, ja bih volela da kod nas ima da se kupi ovako nesto:
3665191_f260.jpg

Eventualno moze da se napravi ram od kovanog gvozdja, pa onda da se sasije ostatak, sta mislite?

Grebo, je li tvoj macak uzrasta 4-7 meseci? Ja sam juce nasla jedan zub nekog maceta na mojoj cizmi, koju izgleda grizu u slobodno vreme. :eek: Ali oni sada menjaju zube pa ne brinem.
3665191_f260.jpg
Eventualno moze da se napravi ram od kovanog gvozdja, pa onda da se sasije ostatak, sta mislite?

Pa to bar nije problem a super je ideja.

Grebo, je li tvoj macak uzrasta 4-7 meseci? Ja sam juce nasla jedan zub nekog maceta na mojoj cizmi, koju izgleda grizu u slobodno vreme. :eek: Ali oni sada menjaju zube pa ne brinem
mislim da ima oko 3,5 meseca.inace od `incidenta` sa radijatorom,nije se zaplasio,opet se penje na njega.a sto se tice zubica...mozda i nije `zagrizao` radijator,ja sam pomislila da jeste jer je bilo uzasno lomatanje kad se zaglavio.a ponekad ga vidim,dok lezi da `glodje` po malo neki deo (ventil ili rebro)

3665191_f260.jpg

ovo je za mačke dobtina kombinacija, em mekano em je na visi em kod radijaotra : )
moje mačke se ne mrdaju od radijatora čim krene gerejanje, nabiju se guz o guz jedno o drugo i kuliraju po ceo dan

tamo su bili; kod macije klope, a moras potraziti po gomili
ili pitaj gdje su ih stavili...samo, u pravu je Tara - skupi su...
tako i mi; svaki put se prebrajamo...pa ostavimo za naredni put...
mada, kontam da cu na to spiciti onu kretensku karticu s kuponima, prije nego istekne... : )))

....ako nekome treba neki savet vezan za macke (bilo sta) neka mi posalje poruku i pomoci cu mu....ja znam sve o macama

Баш такав ми треба! Предложи ми хемотерапију за мачка коме је оперисан карцином дебелог црева, који је метастазирао. И било би корисно да ми даш идеју које обољење би могло да буде у питању код мачке код које су ALT и AP у границама нормале, а укупни протеини 92 (61-74) g/l.

tamo su bili; kod macije klope, a moras potraziti po gomili
ili pitaj gdje su ih stavili...samo, u pravu je Tara - skupi su...
tako i mi; svaki put se prebrajamo...pa ostavimo za naredni put...
mada, kontam da cu na to spiciti onu kretensku karticu s kuponima, prije nego istekne... : )))

Tako ja kad vidim neku lepu penjalicu, odmah u radnji isucem mobilni i racunam koliko je sa 15% popusta, pa onda tu cenu pamtim za ubuduce :lol:

ljudovi, mene moje mace zafrkava! x)))
nece da pije vodu ako joj je cinijica na podu, tj. hoce ako bas extra ozedni, a ako joj je cinija na stolu, ili bilo gde podignuta, pije je svaki cas -.-
mislila sam prvo da je do cinije - nije, do mesta u stanu - nije, jednostavno nece da pije ako je na podu... ne kapiram u cemu je trip...
i tako mi sad bleji njena cantra na sred stola i samo gledam kad cu da je zakacim i sipolivam sve xD

Sigurno bi koristili, samo jos nije dosla na red da je kupim, posto ova koju hocu kosta 100 evra, a neku nizu da kupim mislim da bi bilo bacanje para s obzirom da su gospoda zakljucila da im je i sank nizak pa sad ciljaju gornje kuhinjske elemente :P

Ахах, мој мачак се попне обавезно чим је неко за судопером, па надгледа шерпу на шпорету и све мотри да му не промакне.
Кад му досади, онда дрема, па му виси шапа са највише полице.
Добра фора је и рупа за пиће у радном елемемту, таман толика да он може да уђе. Како се окрене, то само мачке умеју и онда вири.. :lol:

Sigurno bi koristili, samo jos nije dosla na red da je kupim, posto ova koju hocu kosta 100 evra, a neku nizu da kupim mislim da bi bilo bacanje para s obzirom da su gospoda zakljucila da im je i sank nizak pa sad ciljaju gornje kuhinjske elemente :P

zato te i pitam; posto se vecina macaka nasih drugara penjalicama, koje imaju, opce ne sluzi...
a i sto bi kad imaju prozore, zavjese, tus kabine, stolove...tako da kontam da je to bacanje para, ipak : (

Pa sta znam, ja kontam da bi im bilo interesantno sto mogu da zariju kandze u nju i penju se kao na drvo, jer ovako je to ipak samo skakanje (bar kod mene u stanu, nema zavesa i slicnih stvari koje bi mogli koristiti na taj nacin*). To mi je palo na pamet kad sam videla mace kako pokusava da se tako popne uz dovratak, naravno neuspesno.

*osim mojih nogu :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back