Stručnjak za NDH: U Jasenovcu nije stradalo 700.000

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa i nije baš tema; pričamo o jednom Englezu nemačkog porekla i o broju žrtava u Jasenovcu, što je i u naslovu teme. O pitanju samog genocida jedva da je na evo više od 80 stranica iko uopšte išta i spomenuo.

Merodavnu za šta? Za prikaz stanja u srpskoj javnosti? Naravno da se pozivam na nju; zašto ne bih? Koliko god da je plastičnih operacija izvela, to ne može promeniti njen položaj kao prikazatelja medijskog stanja.

Ajde... a taj je bio potaknut brojem žrtava erupcije vulkana ili genocida ?

Svako ko je pročitao išta ozbiljnije od slikovnice Mačak u čizmama nema šta da nadje pametno u pitanjima te gospodje, pre svega zato što ona i nije autor tih pitanja, već interpretator- prisvaja tudji rad i znanje kao svoje

Pokaži mi bilo koji zvanični akt; izveštaj neke komisije ili bilo šta slične prirode u kojem piše da je to utvđrena okvirna brojka stradalih u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine. Evo ja ne znam da navedem doslovno nijedan. Kolokvijalna zastupljenost u novinama i pojedinačnim izjavama raznih ljudi, pa i zvaničnih funkcionera, i to kao jedna od mnogih brojjki koje se navode, nešto je sasvim drugo. Ali zvanično, kako se, eto, mnogo na ovoj temi i insistira?
Kako da ti pokazem nesta sta ne postoji? Nisi me svatio, mislio sam zvanicna brojka u svesti vecine ljudi, dakle brojka koja se svuda koristila, zato sam i spomenio novine. Zvanicnog podatka koji ce biti uredno dokumentovan jednostavno nema i mogu ovi spominjati i ove i one, razne komisije i izjave ovih i onih, to nije zvanican podatak, jasno je to meni

Hajdemo redom:

1. Koji nemac to tvrdi?
2. Koji ustaša to tvrdi?
3. Koji Italijan to tvrdi?
4. Koja državna komisija to tvrdi?

Da vidimo, prvo, ko to, navodno, uopšte tvrdi...
Немој да глумиш лудило, наравно да не знам напамет али дефинитвно сам чуо и прочитао о извештајима које су писали немачко италијански официри са конкретним именима (која сад не могу да набројим јер се не сећам) уз навођење њихог чина и позиције у моменту креирања извјешћа.

Hajdemo redom:

1. Koji nemac to tvrdi?
2. Koji ustaša to tvrdi?
3. Koji Italijan to tvrdi?
4. Koja državna komisija to tvrdi?

Da vidimo, prvo, ko to, navodno, uopšte tvrdi...

:rtfm:

1. onaj nemac koji je sastavljao zvanične izveštaje za nemačku vrhovnu komandu

2. onaj koji je pravio zvanične izveštaje za vrhovni stožer ndh

3. onaj italijan koji je radio zvanične izveštaje za Musolinija
4 . naša , komisija

i naravno 700.000 , to je zvaničan podatak

Ne, pranje je upravo smanjivanje broja žrtava, odnosno relativizacija cele priče tim putem. Jer, kada se barata zvaničnom cifrom od nekoliko desetina hiljada, to ne zvuči tako strašno, takvih stratišta je bilo na hiljade širom Evrope, pa i sveta. Međutim, nekoliko stotina hiljada je već druga priča, pa kad se tome još pridodaju i argumenti u vidu ilustracija, onda dobijamo bukvalno najstašnije mesto na zemaljskoj kugli...

Pa dobro onda mi pojasni kako Hrvatska to radi? Valda si dovoljno pametan da pojedince ne smatras Hrvatskom. Zapravo danas se i Hrv i Srp istoricari slazu da je NAJMANJI broj oko 130 000 i ama bas niko od njih ne tvrdi da nije bilo genocidnog karaktera. Ja jednostavno ne vidim kako oni, kao drzava, ZVANICNO, to rade, pa evo rasvetli mi to malo

Kako da ti pokazem nesta sta ne postoji? Nisi me svatio, mislio sam zvanicna brojka u svesti vecine ljudi, dakle brojka koja se svuda koristila, zato sam i spomenio novine. Zvanicnog podatka koji ce biti uredno dokumentovan jednostavno nema i mogu ovi spominjati i ove i one, razne komisije i izjave ovih i onih, to nije zvanican podatak, jasno je to meni

:sad2:

1. onaj nemac koji je sastavljao zvanične izveštaje za nemačku vrhovnu komandu

2. onaj koji je pravio zvanične izveštaje za vrhovni stožer ndh

3. onaj italijan koji je radio zvanične izveštaje za Musolinija
4 . naša , komisija

i naravno 700.000 , to je zvaničan podatak

:hahaha::hahaha:

Onaj Nemac, onaj Italijan :dash:

Jesu dali popis ljudi, jesu li kopali? :think:

Немој да глумиш лудило, наравно да не знам напамет али дефинитвно сам чуо и прочитао о извештајима које су писали немачко италијански официри са конкретним именима (која сад не могу да набројим јер се не сећам) уз навођење њихог чина и позиције у моменту креирања извјешћа.

Kada je Hitlerov specijalni opunomoćenik za Balkan, dr Herman Nojbaher, 1943. godine počeo intenzivnije da se bavi srpskim pitanjem, najpre je pokušao da stane na kraj hrvatskim zločinima. U svojim memoarima, za hrvatski pokolj Srba Nojbaher kaže:
"Pokolj Srba od strane Hrvata spada u najsvirepije akcije masovnog ubistva cele svetske istorije. Doživeo sam da mi se ustaške vodje hvale kako su zaklali milion Srba, uključujući tu i odojčad, decu, žene i starce."
Prema izveštajima kojima je raspolagao, Nojbaher je broj zaklanih bez odbrane procenjivao na 750.000.

Pa dobro onda mi pojasni kako Hrvatska to radi? Valda si dovoljno pametan da pojedince ne smatras Hrvatskom. Zapravo danas se i Hrv i Srp istoricari slazu da je NAJMANJI broj oko 130 000 i ama bas niko od njih ne tvrdi da nije bilo genocidnog karaktera. Ja jednostavno ne vidim kako oni, kao drzava, ZVANICNO, to rade, pa evo rasvetli mi to malo

A to radite u tandemu?

Unapredili ste se?

Lepo lepo, uči se veština manipulacije.

Prvo, reagovala je hrvatska država i njen vrh na onu izložbu u UN i podatke iznete tamo. Tada je i intenzivirana ova priča o broju žrtava, a prostor u javnosti dobijaju ličnosti koje negiraju i broj žrtava i karakter logora. Sad, zamisli da na nekoj nemačkoj televiziji gostuje neonacistički "istoričar" koji negira broj žrtava Holokausta. To bi bilo nemoguće jer Nemačka kao država to ne bi dozvolila. U hrvatskom slučaju, država aminuje takve priče, odnosno pušta kerove da laju umesto nje, a ona im samo daje prostor pod maskom slobode govora...

Koji se to srpski istoričar složio za 130.000? I kojih 130.000?

Ne širi laži

Zapravo

ZAŠTO LAŽEŠ?

cuj, Slavene, ti bar znas da je inerpretacija sustina demagogije, propagande i svake vrste podmetanja...evo ti primjer....ako uzmemo za tacno da je broj ukupno poginulih oko 1 100 000, mada je meni mnogo smislenija brojka od 1 200 000, postavlja se logicno pitanje ko je izginuo u tolikom broju da se dosegne cifra od 1 200 000 zrtava...elem, posto Makedonaca i Slovenaca, ZAJEDNO, nije poginulo vise od 50 000, dolazimo do cifre od 1 100 000-1 150 000 zrtava, koje moramo traziti medju muslimanima, Srbima i Hrvatima...evo, ti kao neko ko ima kompetencije, ocijeni da li je realan broj zrtava muslimana i Hrvata zajedno 250 000 - da napumpamo maksimalno....prostom matematikom dolazimo do oko 900 000 srpskih zrtava...i to bez pretjerivanja, moze biti cak i veci....dakle, sta mijenja na stvari da li je od tih 900 000, 700 000 pobijeno u Jsenovcu, ili je ipak bilo samo 500 000...vidis li sada kako tvoja relativizacija izgleda u stvari smijesna....

Ja ne znam kako si došao do te računice iz razloga što je broj do sada identifikovanih stradalih Slovenaca i Makedonaca 48.071. Dakle, ne može biti skoro nikakve sumnje da je poginulo više od 50 hiljada i to verovatno i podosta više. To ti je isto kao da si uzeo brojku do sada identifikovanih srpskih žrtava, odnosno 392.775 i na osnovu toga rekao da Srba nije poginulo više od 400 hiljada.

Po mom mišljenju, procena od negde blizu 700 hiljada (sa gornje strane) je sveukupna brojka svih stradalih Srba na području bivše Jugoslavije za vreme ratnog stanja.

Inače ovde bih sve podsetio da nisu samo Srbi stradali u Jasenovcu...brojka od 700.000 žrtava jeste brojka koja se pominje za čitav logor; dakle žrtava svih nacionalnih pripadnosti.

A što se tiče šta menja da li je 700 i 500 hiljada broj žrtava. Oprosti mi, ali Nesh, kako možeš da napišeš to i u praktično istoj rečenici upotrebiš reč relativizacija?! Pa majko božja, upravo je to relativizacija; dvesta hiljada gore-dole, šta je bitno. Zamisli nekog Jevrejina da kaže, tipa, ah, milion gore-dole u Aušvicu, šta je bitno? Pa upravo se o tome i radi...ne smemo relativizovati, jer je to doslovno pljuvanje po onima koji su izgubili svoje živote, mnogi od njih i vrlo mladi. Treba im pronaći imena, vratiti identitet, pronaći ostatke, podići spomenik i tu staviti kosti (ili šta god se pronađe); treba podići spomen-ploče kako to postoji u nemačkim gradovima sa imenima stradalih; treba žrtvama pružiti pravo na pravdu na koju čekaju decenijama.

Poslednja izmena:
Prvo, reagovala je hrvatska država i njen vrh na onu izložbu u UN i podatke iznete tamo. Tada je i intenzivirana ova priča o broju žrtava, a prostor u javnosti dobijaju ličnosti koje negiraju i broj žrtava i karakter logora. Sad, zamisli da na nekoj nemačkoj televiziji gostuje neonacistički "istoričar" koji negira broj žrtava Holokausta. To bi bilo nemoguće jer Nemačka kao država to ne bi dozvolila. U hrvatskom slučaju, država aminuje takve priče, odnosno pušta kerove da laju umesto nje, a ona im samo daje prostor pod maskom slobode govora...

Pa hebote da li se ti pravis lud ili sta? Normalno da ce reagovati na tako nesto, reagovala bi i Srbija za Srebrenicu recimo. Nije to bas nesto cime se covek ponosi, sta si mislio, da ce pokunjeno gledati? Pa to je politika.

Ovo oko pojedinaca necu ni komentarisati, dakle reci da Hrv drzava nesto pere i to zbog par pojedinaca koji u demokratiji mogu da kake sta im volje, je stvarno smesno.

Ama bas niko ne negira zlocinacki karakter osim pojedinaca i moralnih gnjida kojih imas u svakom narodu.

- - - - - - - - - -

taj nemac je plakao zbog vaših zločina a ti se smeješ .

Nek si mi rekao.

Bome ovo si argumentovao samo tako.

Ja ne znam kako si došao do te računice iz razloga što je broj do sada identifikovanih stradalih Slovenaca i Makedonaca 48.071. Dakle imenom i prezimenom. Dakle, ne može biti skoro nikakve sumnje da je poginulo više od 50 hiljada i to verovatno i podosta veći.

Ne mora da znači, jer Slovenci i Čokalije nisu bili podvrgnuti sistematskom istrebljivanju, plus što su ratna dejstva na tim područjima nisu bila preterano žestoka. Ako se na to doda da su oba naroda relativno mala, teško je da se u takvim sredinama neko zagubi i nestane sa kasnijeg spiska žrtava...

Pa hebote da li se ti pravis lud ili sta? Normalno da ce reagovati na tako nesto, reagovala bi i Srbija za Srebrenicu recimo. Nije to bas nesto cime se covek ponosi, sta si mislio, da ce pokunjeno gledati? Pa to je politika.

Ovo oko pojedinaca necu ni komentarisati, dakle reci da Hrv drzava nesto pere i to zbog par pojedinaca koji u demokratiji mogu da kake sta im volje, je stvarno smesno.

Ama bas niko ne negira zlocinacki karakter osim pojedinaca i moralnih gnjida kojih imas u svakom narodu.

- - - - - - - - - -

Nek si mi rekao.

Bome ovo si argumentovao samo tako.

U Hrvatskoj se negiraju na državnom nivou... emisija na HRT-u je dokaz.

Blajburg je dokaz i teza o žrtvama ideologije

Hrvatska je jedina koja negira genocid , nemoj opet da lažeš

Kada je Hitlerov specijalni opunomoćenik za Balkan, dr Herman Nojbaher, 1943. godine počeo intenzivnije da se bavi srpskim pitanjem, najpre je pokušao da stane na kraj hrvatskim zločinima. U svojim memoarima, za hrvatski pokolj Srba Nojbaher kaže:
"Pokolj Srba od strane Hrvata spada u najsvirepije akcije masovnog ubistva cele svetske istorije. Doživeo sam da mi se ustaške vodje hvale kako su zaklali milion Srba, uključujući tu i odojčad, decu, žene i starce."
Prema izveštajima kojima je raspolagao, Nojbaher je broj zaklanih bez odbrane procenjivao na 750.000.

i ovde imamo par klošara koji nas pokušavaju ubediti da je dr Herman smeo da laže Hitlera 1943. A kao fol ustaše se hvalile , a ovaj imao izveštaje

- - - - - - - - - -

Tražio si da ti opišem kako hrvatska država pokušava da se opere, ja sam ti rekao. Verujem da im smeta, i meni bi na njihovom mestu smetala spoznaja da živim među tolikim monstrumima, ali znaš kako, zvanični podaci kažu jedno, hrvatska država smatra drugo, dakle zaključak je kako hrvatska država pokušava da opovrgne zvanične podatke. Iz kojih motiva, to je tek posebna priča...

- - - - - - - - - -

Da, zato je HRT ogradio od Vukica.

Bas si inteligentna :ok:

HRT je dao prostor takvom čoveku da slobodno iznese svoje stavove. Baš me zanima kakve bi, na primer, bile reakcije kada bi se na RTS pojavio neko ko bi tvrdio da je u Srebrenici stradalo svega par stotina muslimana...

Tražio si da ti opišem kako hrvatska država pokušava da se opere, ja sam ti rekao. Verujem da im smeta, i meni bi na njihovom mestu smetala spoznaja da živim među tolikim monstrumima, ali znaš kako, zvanični podaci kažu jedno, hrvatska država smatra drugo, dakle zaključak je kako hrvatska država pokušava da opovrgne zvanične podatke. Iz kojih motiva, to je tek posebna priča...

Pa to je tvoje misljenje samo, nema tu dokaza da Hrvatska ZVANICNO pokusava da se opere. Vukic nije Hrvatska.

A nije samo da Hrvatska drzava smatra drugo vec i mnogobrojni istoricari pa i oni iz Srbije, pa i na ovoj samo temi imas masu forumasa koji se ne slazu sa brojem i zapravo nije problem u tome sto neko smatra da nije broj toliki, problem bi bio da se pokusa negirati zlocinacki karakter a to ZVANICNA HRVATSKA ni ne radi.

I to sto kazes da su zvanicni podaci, pa zvanicni su isto koliko su zvanicni i za Srebrenicu, pa eto ne znam zasto ne prihvatis taj broj koji je zvanican.

Zbog istorije se uvek treba truditi doci do sta tacnijih podataka. Kako tebi smeta lazan broj za Srebrenicu, ne vidim u cemu je problem i da nekome drugome smeta isto to, sve dok se ne negira zlocinacki karakter.

Laku noc

Ne mora da znači, jer Slovenci i Čokalije nisu bili podvrgnuti sistematskom istrebljivanju, plus što su ratna dejstva na tim područjima nisu bila preterano žestoka. Ako se na to doda da su oba naroda relativno mala, teško je da se u takvim sredinama neko zagubi i nestane sa kasnijeg spiska žrtava...

Kada sam napisao podosta veći, govorio sam u kontekstu proporcije, a ne sad neko višestruko uvećanje brojke; dakle, negde bliže 100 hiljada, recimo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back