Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Što se tiče dela koji sam citirao iz teksta koji si postavio, moram pitati sledeće :

1. Ako je prava smrt to što se duša odvaja od Boga, to ispada da je fizička smrt manje bitna, te da je "prava smrt" metafora, pošto nije reč o prekidu postojanja, obzirom da po tome, duša i dalje živi, samo odvojeno od Boga?

2. Ako je odvojenost besmrtne duše od Boga prava smrt čovekova, kako onda Vaskrsenje rešava taj problem?

3. Zašto se vaskrsenje poistovećuje isključivo sa vaskrsenjem fizičkog tela, kada Sveto Pismo uvek naglašava vaskrsenje ČOVEKA?

Dalje, kako tumačiš ono što kaže ap. Pavle ovde:

“Знамо, наиме, да ако се земаљски шатор у коме живимо и разруши, имамо стан од Бога, вечни дом на небесима који није саграђен људском руком. Јер, у овом шатору уздишемо и чезнемо да преко њега обучемо на себе наше небеско обитавалиште. Заиста, када га обучемо на себе, нећемо бити неодевени. Ми, наиме, који живимо у шатору тела, стењемо под његовим теретом, али не желимо да га се решимо, него да преко њега обучемо ново тело, тако да живот прогута оно што је смртно. А Бог нас је за то приправио давши нам свога Духа у залог.”
‭‭2. Коринћанима‬ ‭5:1-5‬ ‭NSP‬‬
https://bible.com/bible/1970/2co.5.1-5.NSP

I na kraju, da li si čitao Fragment o Vaskrsenju i Dijalog sa Trifonom od svetog mučenika Justina Filosofa?

1. Da. O tome i Sv.Palama govori u tekstu.
2. Vaskrsenje nije spajanje sa Bogom onima koji to ne zele. Zivot vaskrslog coveka koji je udaljen od Boga i privezan za greh, Pismo naziva ``drugom smrcu`` i o tome govori Palama u tekstu.
3. Zato sto je dusa besmrtna po prirodi. Ona ne vaskrsava. Ziva je. Telo nije zivo i ono ce vaskrsnuti i tim vaskrsenjem tela i spajanjem sa dusom, vaskrsava covek.

Ovaj deo iz poslanice Korincanima je Sv.Justin Popovic odlicno rastumacio. Niti imam ili mogu, bilo sta da dodam ili oduzmem: https://svetosavlje.org/tumacenje-druge-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/6/

Postavi taj fragment Sv. Justina i Trifona. Ne znam na sta tacno mislis.

1. Da. O tome i Sv.Palama govori u tekstu.
2. Vaskrsenje nije spajanje sa Bogom onima koji to ne zele. Zivot vaskrslog coveka koji je udaljen od Boga i privezan za greh, Pismo naziva ``drugom smrcu`` i o tome govori Palama u tekstu.
3. Zato sto je dusa besmrtna po prirodi. Ona ne vaskrsava. Ziva je. Telo nije zivo i ono ce vaskrsnuti i tim vaskrsenjem tela i spajanjem sa dusom, vaskrsava covek.
Za 1 i 2: Moje pitanje jeste, аko je u vezi sa dušom sve to tako, zašto nam Hristos nudi isključivo Vaskrsenje kao lek naše smrtnosti?
Koji problem leči Vaskrsenje, ako je duša besmrtna već sama po sebi/prirodi?

3. Mislim da kružno zaključuješ. Pismo govori o vaskrsenju ČOVEKA, a ne o besmrtnoj duši i vaskrsenju koje se odnosi na smrtno telo. U tom smislu, odgovor na moje pitanje ne može biti "zato što je duša besmrtna po prirodi". Jer time, aksiom ("duša je besmrtna po prirodi") objašnjavaš ponavljanjem tog aksioma ("zato što je besmrtna po prirodi")
Ovaj deo iz poslanice Korincanima je Sv.Justin Popovic odlicno rastumacio. Niti imam ili mogu, bilo sta da dodam ili oduzmem: https://svetosavlje.org/tumacenje-druge-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/6/
sv. Apostol Pavle govori o prelasku iz čoveka zemaljskog postojanja u nebesko, preobražaju zemaljskog tela u nebesko.

Mogu li ja ovo da izdvojim?

И Господ Христос је дошао да спасе целог човека, и душу и тело његово, зато је и узео на себе не само душу човечју него и тело: да обојима да бесмртност и живот вечни. Као Спаситељ целог човека, Он спасава и душу и тело од смрти и греха, зато је и васкрсао телом, и узнео се са телом; и тако осигурао спасење и бесмртност и телу и души људској. Отуда је наш хришћански циљ: да и тело и душу обучемо у Христову бесмртност: да тело наше обучемо у тело Христово, и душу нашу у душу Христову. То све бива када постанемо чланови тела Христовог, Цркве. Онда се облачимо у Христа крштењем, светим причешћем, и осталим светим тајнама и свегмм врлинама: облачимо тело на тело и душу на душу, смртно у бесмртно.

Тешко је тело души, нарочито тешко када је испуњено оловом греха и тучем смрти.
Оvo je malo odbljesak monaškog pogleda... A lako se možemo podsetiti da su najteži gresi ipak oni koji nisu telesni: gordost, mržnja, sujeta...
https://svetosavlje.org/tumacenje-druge-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/6/

Postavi taj fragment Sv. Justina i Trifona. Ne znam na sta tacno mislis.
Evo, citirao ga je i Florovski.

Nepoznati autor raprave O Vaskrsenju (koja se obično pripisuje Sv. Justinu) na veoma precizan način uspeva da izrazi ovaj problem: "Jer šta je drugo čovek do razumna životinja sastavljena od duše i tela? Da li je duša uzeta sama za sebe čovek? Ne, jer nju zovemo čovekovom dušom. Da li bismo samo telo mogli da nazovemo čovekom? Ne, jer ga zovemo čovekovim telom. Ako nijedno od ovo dvoje (duša i telo) nije po sebi čovek, nego čovekom zovemo ono što je stvoreno iz obojega zajedno, i pošto je Bog čoveka prizvao u život i za vaskrsenje znači da je prizvao, dakle, ne samo jedan deo nego celinu koja predstavlja i dušu i telo"(De resurr.,8).

Atinagora Atinski razvija sličan dokaz u svojoj izuzetno vrednoj raspravi O Vaskrsenju mrtvih. Čoveka je Bog stvorio sa konačnim ciljem, tj. za neprekidno postojanje. "Bog nije dao nezavisno biće i život ni prirodi ljudske duše odvojenoj od tela, niti prirodi tela zasebno, nego ljudima koji su sačinjeni od tela i duše, tako da bi oni sa istim ovim delovima od kojih su sačinjeni pri rođenju i dok traje njihov život mogli da dostignu zajednički cilj; duša i telo sačinjavaju u čoveku jedan živi entitet". Ne bi više bilo čoveka ako bi celovitost ove strukture bila razbijena, jer bi onda identitet te ličnosti bio takođe razoren.

Postojanost tela, i njegovo trajanje u okvirima svoje istinske prirode mora da korespondira sa besmrtnošću duše. "Entitet koji je primalac i nosilac uma i razuma je čitav čovek, a ne samo ljudska duša. Shodno tome čovek mora zauvek da ostane sastavljen od duše i tela." U protivnom to više ne bi bio čovek već samo delovi čoveka. "Ovo je nemoguće bez vaskrsenja. Ako nema vaskrsenja, priroda čoveka kao čoveka ne bi mogla da se sačuva i nastavi (da postoji)" ( De resurr.,15). Osnovna pretpostavka čitave teze je da telo kao deo pripada punoći čovečijeg načina postojanja. Stoga bi čovek, kao čovek, prestao da postoji, ako bi duša zauvek ostala "raztelovljena". To je upravo suprotno stavovima platoničara. Jelini su radije maštali o konačnoj i potpunoj dezinkarnaciji. Otelovljenje se smatralo nekom vrstom utamničenja duše.

Za hrišćane, sa druge strane, smrt nije normalan kraj ljudskog načina postojanja. Čovekova smrt je nešto abnormalno i jeste neuspeh. Smrt čoveka je "plata za greh" (Rimlj. 6:23). Ona je gubitak i izopačenje. Od trenutka pada u greh tajinstvo života zamenjeno je tajinstvom smrti. Koliko god da je tajinstven "savez" duše i tela, neposredna svest čoveka o ovom savezu svedoči o organskoj celosti njegove psiho-fizičke strukture. Anima autem et spiritus pars hominis esse possunt, homo autem nequaquam, rekao je Sv. Irinej (Adv. Haereses V, 6.1). Telo bez duše je leš, a duša bez tela je utvara. Čovek nije utvara bez tela, kao što ni leš nije sastavni deo onoga što čovek jeste. Čovek nije prosto "bestelesni demon," zaključan u plotsku tamnicu. Zbog toga odvajanje duše od tela predstavlja smrt samog čoveka, prekid njegovog postojanja i to njegovog postojanja kao čoveka. Sledstveno tome smrt i propadanje tela su neka vrsta postepenog nestajanja "obraza Božijeg" u čoveku.

Poslednja izmena:
Душа није бесмртна по природи. По природи је смртна јер је створена.
Само је Бог по природи бесмртан.
Душа је бесмртна по благодати коју је добила од Бога.

Душа није бесмртна по природи. По природи је смртна јер је створена.
Само је Бог по природи бесмртан.
Душа је бесмртна по благодати коју је добила од Бога.
Nije ali jeste?
Nije sija nego vrat?
Besmrtna je po ne pririodi?

Samo Big ima besnrtnost.
Bog daje besmrtnost.
To se zove dobijena besmrtnost.
Tako moze da te razume ko cita pa i ti sam.

A to o blagidati te ne razune niko ni ti sam.

A duaa koja zgresi, poginuce.
Dok ne zgresi zivece milijarde godina pa opet iz pocetka

Бог је души, будући смртној по природи, дао бесмртност.
Дакле, Божја воља је да душа буде бесмртна, јер све што је створено има смртну природу.
Зато је Бог одлучио да души да бесмртност, па је она по Божјем допуштењу бесмртна, а не сама по себи, јер сама по себи нема бесмртност.

Za 1 i 2: Moje pitanje jeste, аko je u vezi sa dušom sve to tako, zašto nam Hristos nudi isključivo Vaskrsenje kao lek naše smrtnosti?
Koji problem leči Vaskrsenje, ako je duša besmrtna već sama po sebi/prirodi?

3. Mislim da kružno zaključuješ. Pismo govori o vaskrsenju ČOVEKA, a ne o besmrtnoj duši i vaskrsenju koje se odnosi na smrtno telo. U tom smislu, odgovor na moje pitanje ne može biti "zato što je duša besmrtna po prirodi". Jer time, aksiom ("duša je besmrtna po prirodi") objašnjavaš ponavljanjem tog aksioma ("zato što je besmrtna po prirodi")

sv. Apostol Pavle govori o prelasku iz čoveka zemaljskog postojanja u nebesko, preobražaju zemaljskog tela u nebesko.

Mogu li ja ovo da izdvojim?

И Господ Христос је дошао да спасе целог човека, и душу и тело његово, зато је и узео на себе не само душу човечју него и тело: да обојима да бесмртност и живот вечни. Као Спаситељ целог човека, Он спасава и душу и тело од смрти и греха, зато је и васкрсао телом, и узнео се са телом; и тако осигурао спасење и бесмртност и телу и души људској. Отуда је наш хришћански циљ: да и тело и душу обучемо у Христову бесмртност: да тело наше обучемо у тело Христово, и душу нашу у душу Христову. То све бива када постанемо чланови тела Христовог, Цркве. Онда се облачимо у Христа крштењем, светим причешћем, и осталим светим тајнама и свегмм врлинама: облачимо тело на тело и душу на душу, смртно у бесмртно.

Оvo je malo odbljesak monaškog pogleda... A lako se možemo podsetiti da su najteži gresi ipak oni koji nisu telesni: gordost, mržnja, sujeta...
https://svetosavlje.org/tumacenje-druge-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/6/

Evo, citirao ga je i Florovski.

Nepoznati autor raprave O Vaskrsenju (koja se obično pripisuje Sv. Justinu) na veoma precizan način uspeva da izrazi ovaj problem: "Jer šta je drugo čovek do razumna životinja sastavljena od duše i tela? Da li je duša uzeta sama za sebe čovek? Ne, jer nju zovemo čovekovom dušom. Da li bismo samo telo mogli da nazovemo čovekom? Ne, jer ga zovemo čovekovim telom. Ako nijedno od ovo dvoje (duša i telo) nije po sebi čovek, nego čovekom zovemo ono što je stvoreno iz obojega zajedno, i pošto je Bog čoveka prizvao u život i za vaskrsenje znači da je prizvao, dakle, ne samo jedan deo nego celinu koja predstavlja i dušu i telo"(De resurr.,8).

Atinagora Atinski razvija sličan dokaz u svojoj izuzetno vrednoj raspravi O Vaskrsenju mrtvih. Čoveka je Bog stvorio sa konačnim ciljem, tj. za neprekidno postojanje. "Bog nije dao nezavisno biće i život ni prirodi ljudske duše odvojenoj od tela, niti prirodi tela zasebno, nego ljudima koji su sačinjeni od tela i duše, tako da bi oni sa istim ovim delovima od kojih su sačinjeni pri rođenju i dok traje njihov život mogli da dostignu zajednički cilj; duša i telo sačinjavaju u čoveku jedan živi entitet". Ne bi više bilo čoveka ako bi celovitost ove strukture bila razbijena, jer bi onda identitet te ličnosti bio takođe razoren.

Postojanost tela, i njegovo trajanje u okvirima svoje istinske prirode mora da korespondira sa besmrtnošću duše. "Entitet koji je primalac i nosilac uma i razuma je čitav čovek, a ne samo ljudska duša. Shodno tome čovek mora zauvek da ostane sastavljen od duše i tela." U protivnom to više ne bi bio čovek već samo delovi čoveka. "Ovo je nemoguće bez vaskrsenja. Ako nema vaskrsenja, priroda čoveka kao čoveka ne bi mogla da se sačuva i nastavi (da postoji)" ( De resurr.,15). Osnovna pretpostavka čitave teze je da telo kao deo pripada punoći čovečijeg načina postojanja. Stoga bi čovek, kao čovek, prestao da postoji, ako bi duša zauvek ostala "raztelovljena". To je upravo suprotno stavovima platoničara. Jelini su radije maštali o konačnoj i potpunoj dezinkarnaciji. Otelovljenje se smatralo nekom vrstom utamničenja duše.

Za hrišćane, sa druge strane, smrt nije normalan kraj ljudskog načina postojanja. Čovekova smrt je nešto abnormalno i jeste neuspeh. Smrt čoveka je "plata za greh" (Rimlj. 6:23). Ona je gubitak i izopačenje. Od trenutka pada u greh tajinstvo života zamenjeno je tajinstvom smrti. Koliko god da je tajinstven "savez" duše i tela, neposredna svest čoveka o ovom savezu svedoči o organskoj celosti njegove psiho-fizičke strukture. Anima autem et spiritus pars hominis esse possunt, homo autem nequaquam, rekao je Sv. Irinej (Adv. Haereses V, 6.1). Telo bez duše je leš, a duša bez tela je utvara. Čovek nije utvara bez tela, kao što ni leš nije sastavni deo onoga što čovek jeste. Čovek nije prosto "bestelesni demon," zaključan u plotsku tamnicu. Zbog toga odvajanje duše od tela predstavlja smrt samog čoveka, prekid njegovog postojanja i to njegovog postojanja kao čoveka. Sledstveno tome smrt i propadanje tela su neka vrsta postepenog nestajanja "obraza Božijeg" u čoveku.
Stvarno ne znam sta da ti kazem. Da opet postavljam stvari iz svetootacke literature ili Pisma ... vrteli bi se u krug jer sam vec postavljao.

Samo jos ovo. Mozda nisi zapazio ovaj moj post: https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-43047802

Episkop Jovan kaze:
Православни је став да последње догађаје треба гледати искључиво у Откривењу Сина Божјега – Исуса Христа. Последње догађаје (=Други долазак Христов, свеопште васкрсење мртвих, свеошти Суд, Царство небеско) Православна Црква поистовећује са Царством Божјим и Царством небеским.

Dakle Episkop kaze da je Pravoslavna vera da ce biti sveopsteg Vaskrsenja mrtvih. U vezi sa tim sam i mnoge oce citirao a i @RIA77 ti je o tome govorio. Sad se postavlja zanimljivo pitanje: Ako kazemo da je dogma o Vaskrsenju veoma vazna, sta je sa onim ko je drugacije ispoveda?
Uzmimo recimo vladiku Jovana. Ako se ja ne slazem da ce biti sveopsteg vaskrsenja mrtvih posle Drugog Hristovog dolaska, kao sto on kaze da je to Pravoslavni stav, ko je u prelesti? Ja ili vladika? Ako je on, kako to da Crkva trpi jednog vladiku koji pogresno ispoveda dogmu vaskrsenja? Kako to da je proglasila vl. Nikolaja ili oca Justina svetiteljima kada govore o sveopstem vaskrsenju? https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-36876581

Opet kazem, vrtimo se u krug.... :)

Da opet postavljam stvari iz svetootacke literature ili Pisma
Pa, postavi iz Pisma, za promenu.
I svetootačku literaturu koja ovu temu objašnjava na osnovu Pisma

MOj odgovor na to
https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-36877440

Dakle Episkop kaze da je Pravoslavna vera da ce biti sveopsteg Vaskrsenja mrtvih.
Ko to spori?
U vezi sa tim sam i mnoge oce citirao a i @RIA77 ti je o tome govorio.
Citirao sam ti ja i Oce i Pismo, no ne osvrćeš se baš nešto...
Sad se postavlja zanimljivo pitanje: Ako kazemo da je dogma o Vaskrsenju veoma vazna, sta je sa onim ko je drugacije ispoveda?
Da, zaista, šta ćemo sa takvima?

Kako to da je proglasila vl. Nikolaja ili oca Justina svetiteljima kada govore o sveopstem vaskrsenju?

Nisu oni zbog toga proglašeni svetima. Uostalom, imaš svetih koji nisu uvek sve ispovedali pravoslavno, pa su opet sveti.
Raspitaj se malo u vezi sv. Sisoja Velikog i sv. Isaka Sirina ili blaženog Teodorita (njegovo jedno delo je osuđeno na 5. Vaseljenskom Saboru)

Poslednja izmena:
Dakle Episkop kaze da je Pravoslavna vera da ce biti sveopsteg Vaskrsenja mrtvih. U vezi sa tim sam i mnoge oce citirao a i @RIA77 ti je o tome govorio. Sad se postavlja zanimljivo pitanje: Ako kazemo da je dogma o Vaskrsenju veoma vazna, sta je sa onim ko je drugacije ispoveda?
Uzmimo recimo vladiku Jovana. Ako

Opet kazem, vrtimo se u krug.... :)
Sra je to sveopste vaskrsenje i cemu...

За Бога је "сада" тренутак стварање света, и Христова смрт, и Христово васкрсење, и есхатон. Све постоји сада и овде за њега.
Еп. Игнатије је објашњавао да не постоји просторна одредница есхатона, да то није небо у оквиру простора, са чиме се слажу сви, укључујући и о. Саву Јањића.
Дакле говоримо о томе где је сада и за нас есхатон, а за Бога је вечита садашњост.
Sa ovim se slažem.
I stvar je u tome da se iz ovakve postavke izvuku i logički zaključci koji su usaglašeni sa Pismom.

Dakle, ako je za Boga i "Eshaton" nešto što je već SADA, onda ne postoji osnova zašto bi od te stvarnosti razdvajali one koji su već sada u blizini Božijoj.
Na primer, pokajanom razbojniku, Hristos čvrsto obećava da će već tog dana razbojnik s Njim biti u raju.
Takvo obećanje, koje je podebljano i podvučeno Hristovim "zaista, zaista ti kažem" (što znači "ovo je što ti govorim je nesumnjiva istina") teško da se može posmatrati u kontekstu nekog međustanja u kojem će nekakva razbojnikova duša privremeno blagovati sa Hristom. Zašto? Zato što Hristos:
1) Ne obećava ništa duši razbojnika, već razbojniku kao čoveku.
2) Ne obećava mu nikakvo privremeno boravište, već samo i isključivo Carstvo Božije

U Božijoj stvarnosti, kao što reče Ria, sve je sada, i Hristova smrt i stradanje i eshaton.
U tom smislu, ne vidim drugo objašnjenje, a da bude dosledno Pismu, osim onog da je taj razbojnik već tog dana ušao u Carstvo Božije, da u njemu biva sa Vaskrslim Hristom, po samom Hristovom obećanju.

1628853397249.png

Ako je već Bog iznad prostorno-vremenskog kontinuuma, kako onda možemo život posle smrti promišljati u kategoriji vremenske linearne progresije? Ne znam kako bi se mogla umetnuti pretpostavka da, sa "one strane", sveti koji borave sa Hristom su podčinjeni zakonu ovozemaljskog vremena. Tj. da li je realno reći da i oni gledaju na neki tamošnji časovnik ili prate kalendar, usklađen sa ovozemaljskim?
Teško.
Svako ko umire, izlazi iz ovog gore linearnog puta i tako, bez obzira na trenutak u istoriji u kojem se njegova smrt dogodila, svi stižu na isto mesto u istom trenutku. Iz bilo kog našeg zemaljskog trenutka, svi u isto vreme stižemo u Božije "SADA". U tom smislu, Hristov povratak uopšte nije odložen 2-3 hiljade godina od njegovog prvog dolaska, već je u isto vreme i događaj budućnosti (gledano iz perspektive zemaljskog vremena), ali i događaj ovog trenutka (gledano iz Božije stvarnost).

Valja se setiti i Hristovih reči iz Mateja 24:
36А који је то дан и час, то нико не зна, ни анђели на небу, па ни сам Син, већ само Отац. 37Јер, као што је било у време Нојево, тако ће бити и са доласком Сина Човечијег. 38Наиме, као што су у оне дане, пре потопа, људи јели и пили, женили се и удавали, до дана када је Ноје ушао у пловило, 39и нису увидели све док није дошао потоп и све их однео, тако ће бити и са доласком Сина Човечијег. 40Тада ће двојица бити на њиви; један ће бити узет, а други остављен. 41И две ће млети жито на жрвњу; једна ће бити узета, а друга остављена.
42Бдите, стога, јер не знате у који дан ваш Господ долази.

Poslednja izmena:
E kada bi sam razumio ovo sto si gore rekao, bilo bi dobro.Jer vidim da iz recenog nista nisi rekao.
Upisaću the "biblijski tečaj" :lol:

Samo kada bi naucio kako se to sto kazes podrzava i argumentuje pismom, to bi bilo nesto.
Ima dovoljno referenci iz Pisma.
Pretraži malo temu ;)

Ima dovoljno referenci iz Pisma.
Pretraži malo temu ;)
A nemate neki kurs ili tecaj pa me saljes na reference?
Kao neko hoce malo da nauci neki zanat a ti ga posaljes na neke referece?
Pa zar bne iosecas msalo stid posle 2000 da wnema?
Iskreno receno, na osnovu cega bi ste mogli?

Matej 23,13Teško vama književnici i fariseji, licemjeri, što zatvarate carstvo nebesko od ljudi; jer vi ne ulazite niti date da ulaze koji bi htjeli.

Za 2000 godina imamo 2000 godina istorije i kontinuiteta od Apostola.
S druge strane, vi, adventisti, imate manje od 200 godina, ali zato preko 2000 anonimlnih sajtova :lol:
Nemate vi 2000.
Imate 1500 godina progonstvo i ubijanje drugih hriscana.
I na kraju hedan obican kurs bemate.
Pa kako bi ste imali bibö8jski kurs kada ste zbog toga goniöi cel8 creme koji su to hteli.
Jel vam to qpostoli dali kontiutet ubijanja, protetivanja, mucenja i otimanja imanja drugih hriscana?

E kada bi sam razumio ovo sto si gore rekao, bilo bi dobro
Ukratko:
- HRistos nije obećao niti spavanje duše, niti bestelesno postojanje besmrtne duše u nekom periodu od 2000+ godina.
- Hristos daje život kao Vaskrsenje, kao obnovljeni život u izobilju Carstva Božijeg.

U tom smislu, svaka pojedinačna smrt, znači izlazak iz ovog vremena u nadvremensku Božiju stvarnost u kojoj je sve SADA (i ovaj tren u kojem pričamo i trenutak nastupanja Eshatona).
Zato, sve pojedinačne smrti konvergiraju (idu, spajaju se) u opšte vaskrsenje.

Back