south railroad
Domaćin
- Poruka
- 4.418
Što se tiče dela koji sam citirao iz teksta koji si postavio, moram pitati sledeće :
1. Ako je prava smrt to što se duša odvaja od Boga, to ispada da je fizička smrt manje bitna, te da je "prava smrt" metafora, pošto nije reč o prekidu postojanja, obzirom da po tome, duša i dalje živi, samo odvojeno od Boga?
2. Ako je odvojenost besmrtne duše od Boga prava smrt čovekova, kako onda Vaskrsenje rešava taj problem?
3. Zašto se vaskrsenje poistovećuje isključivo sa vaskrsenjem fizičkog tela, kada Sveto Pismo uvek naglašava vaskrsenje ČOVEKA?
Dalje, kako tumačiš ono što kaže ap. Pavle ovde:
“Знамо, наиме, да ако се земаљски шатор у коме живимо и разруши, имамо стан од Бога, вечни дом на небесима који није саграђен људском руком. Јер, у овом шатору уздишемо и чезнемо да преко њега обучемо на себе наше небеско обитавалиште. Заиста, када га обучемо на себе, нећемо бити неодевени. Ми, наиме, који живимо у шатору тела, стењемо под његовим теретом, али не желимо да га се решимо, него да преко њега обучемо ново тело, тако да живот прогута оно што је смртно. А Бог нас је за то приправио давши нам свога Духа у залог.”
2. Коринћанима 5:1-5 NSP
https://bible.com/bible/1970/2co.5.1-5.NSP
I na kraju, da li si čitao Fragment o Vaskrsenju i Dijalog sa Trifonom od svetog mučenika Justina Filosofa?
1. Da. O tome i Sv.Palama govori u tekstu.
2. Vaskrsenje nije spajanje sa Bogom onima koji to ne zele. Zivot vaskrslog coveka koji je udaljen od Boga i privezan za greh, Pismo naziva ``drugom smrcu`` i o tome govori Palama u tekstu.
3. Zato sto je dusa besmrtna po prirodi. Ona ne vaskrsava. Ziva je. Telo nije zivo i ono ce vaskrsnuti i tim vaskrsenjem tela i spajanjem sa dusom, vaskrsava covek.
Ovaj deo iz poslanice Korincanima je Sv.Justin Popovic odlicno rastumacio. Niti imam ili mogu, bilo sta da dodam ili oduzmem: https://svetosavlje.org/tumacenje-druge-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/6/
Postavi taj fragment Sv. Justina i Trifona. Ne znam na sta tacno mislis.