Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rođena kao Grkinja – Melina Merkuri, Plavi jahač 320 str. 10/10
Kakva knjiga, a tek kakva žena! :worth:

Ili kako Grci kažu, poslednja grčka boginja.
Срећа што је грчка, да је римска не бисмо знали како се чита:

ПОГОДИ КАКО СЕ ЧИТА

- није „Цезар“ него „Кајсар“,
- није „Цицерон“ него „Кикерон“,

Poslednja izmena:
Ali u principu svi koriste slovo "c" u izgovoru i pisanju, tako da je faktički to postalo pravilo, verovatno je automatski usvojeno
u govoru budući da se piše sa "c", pa retko ko, tj.gotovo niko ne koristi "k" u izgovoru...

Razlika je u klasičnom i tradicionalnom izgovoru slova c u latinskom jeziku. u klasičnom, slovo "c" se čita kao "k" bez iznimki (otuda kikeron itd), a u tradicionalnom (srednjovekovnom, manastirskom) čita se kako je uobičajeno (ciceron, cezar itd).

Razlika je u klasičnom i tradicionalnom izgovoru slova c u latinskom jeziku. u klasičnom, slovo "c" se čita kao "k" bez iznimki (otuda kikeron itd), a u tradicionalnom (srednjovekovnom, manastirskom) čita se kako je uobičajeno (ciceron, cezar itd).

Upravo, stoga je gornja Nautilusova primedba suvišna. Postoje 2 ravnopravna izgovora. Miron Flašar ih čak koristi oba, u "Pregledu rimske književnosti" koristi klasičnu a u predgovoru "Eneidi" tradicionalnu varijantu.

- - - - - - - - - -

I da, da ne bude baš komplet oftopik, @tema - Žerminal i postao mi je jasan WildChild-in post u kom reče da se "mučila" sa tom knjigom.

Selimović, srpski Dostojevski.

Čitah Andrića..

a_Most_na_Zepi-1.jpg

imagesqtbnANd9GcTvjapDrOLx5TO5yWrnue0EIZ-1.jpg

Travnička hronika je vrh Andrićevog pripovedačkog umeća. Za mene bolja od "Drine".

img

Ovo djelo ostavlja veoma snažan dojam čitaču prema odnosima unutar obitelji u doba ilirskog preporoda. Čitajući ovo djelo u svakom čovjeku bi se uzburkali osjećaji prema svim članovima obitelji Stipančić, pogotovo prema onima koji su bili žrtve. Valpurga je bila mirotvorac u obitelji. Bila je omiljena s obje strane. Lucija je patila u svijetu u kojem je rođena jer je bila žena. Nije imala mnoge stvari koje je Juraj imao. Ante je, kako je to tada bio običaj, sve prenosio na sina. S njim je djelio sva iskustva. Juraj mu je bio zvijezda koja je tako jako sjala u njegovom srcu da se ostale ne bi niti vidjele (ili ih nije želio vidjeti). Ulagao je sve u tog dječaka, ne bi li postao ono što je on sam htio biti. Bio mu je “jedina nada” jer drugu nije vidio. Lucija je morala čamiti u kući sama dok je Juraj uživao, umjesto da se primio knjige kada mu je bila pružena prilika da bude netko, a ne da završi kao konobar. Valpurga je bila jedini konac koji je barem nakratko mogao zadržati obitelj zajedno. Ona je bio anđeo čuvar te obitelji. Brinula se za sve njih, čak i ako oni nisu marili za nju. Lucija i Valpurga su uvijek bile uz Antu, iako ih nije primjećivao. On je vidio Jurja koji ga je sramotio i trošio novac kojeg bi mu otac davao koliko želi. Sve bi učinio da bi udovoljio Jurju i uvijek bi Juraj bio nevin i njegove potrebe za novac bi bile opravdane. Ante je bio čovjek prepun ljubavi, samo što je nije znao pravilno usmjeriti. S druge strane, Valpurga je u sebi imala beskonačan zdenac iz kojeg bi se prelijevala ljubav i znala ju je usmjeriti samo što je ipak zdenac presušio kada više nije bio potreban. Iako se činilo da će od silnog davanja, a da nema nikoga da joj uzvrati Valpurga prva napustiti obitelj, ona je ostala dok više nije imala nikoga da joj uzburka mirni ocean osjećaja koji je imala u svojoj duši. Lucija, iako tlačena kao i njena majka, imala je osobu koja ju je voljela samo što je imala jače osjećaje prema nekomu tko joj ih nije uzvraćao nego je otišao i nije se vratio. Prihvatila je tu dušu koja je vapila za njom tek kada joj niti ljubav više nije mogla pomoći jer joj je bolest zahvatila tijelo koje ne ovisi o duši pa više osjećaji ne pomažu. Pošto Valpurga nije imala ograničenja kada bi došle u pitanje želja njene djece, dala je sav novac koji je uspjela dobiti prodavši sve što je mogla Jurju, nakon čeka je on brzo pobjegao sa svim novcem i svojim prijateljem u kojeg se Lucija zaljubila.Kada je Ante umro, sve je krenulo nizbrdo pa je i Lucija zaplovila u ocean vječnog mira, a Juraj otišao i promijenio ime. Posljednji Stipančić je bila Valpurga koja je od jada i sama se pridružila mužu i kćeri u vječnoj radosti.

Pročitao Grof Monte Kristo, trebalo mi preko 50 sati čitanja i nešto više od mesec dana da je završim. Fascinantan roman, izuzetno zanimljiv, ulazi u razna polja, od ekonomije do religije, ali... sumnjam da će neko čitati bez potrebe roman od 1800 stranica.

U međuvremenu pročitah Tišine i Ostvo.

Sledeća je Aleksandar, Stiven Presfild. Nikad mi ne bi ni palo na pamet da čitam takvo šta, al dobio knjigu za poklon, red mi je da pročitam, mada ne očekujem mnogo.

Što je previše, previše je.

Meni je najfascinantnija stvar bila upravo ta obimnost romana.
Ja ponekad pišem, doduše retko, ali svaku rečenicu premerim po 5-6 puta, i trudim se da sadrži što više u sebi, tako da mi deluje nemoguće napisati roman od skoro 2 hiljade stranica, a da ostane povezan. :lol:

Međutim, veruje se da ta dela uopšte nije pisao Dima, već da je imao neku svoju školu pisanja, gde su pisali drugi, a on na te romane stavljao svoje potpise. Ja zaista verujem da je tako, jer je nemoguće napisati ovoliki broj ovilikih romana za kratak vremenski period, s tim što je pored romana pisao još štošta.

Jel se vi zezate? Ja sam čitala Grof Monte Kristo, bez potrebe, osim što sam uživala. I opet bih.

I ja sam pročitao bez potrebe, zapravo, bez obaveze, samo kažem da mislim da nema takvih, barem ne mnogo. Nisam imao nikakvih obaveza pa sam si mogao priuštiti.
Nego, zaista interesantno, na Goodreads-u ima preko 300 hiljada ocena, što bi značilo da je trista hiljada ljudi odatle pročitalo tu knjigu. E ne znam, čudi me da ih je toliko.

I ja sam pročitao bez potrebe, zapravo, bez obaveze, samo kažem da mislim da nema takvih, barem ne mnogo. Nisam imao nikakvih obaveza pa sam si mogao priuštiti.
Nego, zaista interesantno, na Goodreads-u ima preko 300 hiljada ocena, što bi značilo da je trista hiljada ljudi odatle pročitalo tu knjigu. E ne znam, čudi me da ih je toliko.

290.000 ih je vjerovatno gledalo film.
Od tog Goodreadsa sam odustao kad sam vidio da tamo ima dosta ljudi koji "čitaju" po 50 knjiga mjesečno i više.

290.000 ih je vjerovatno gledalo film.
Od tog Goodreadsa sam odustao kad sam vidio da tamo ima dosta ljudi koji "čitaju" po 50 knjiga mjesečno i više.

To mi je bila prva pomisao. :lol:
Ne shvatam, odustao si zato što ljudi čitaju po 50 knjiga mesečno? A kakve to veze ima sa tobom? :)
Samo mi nemoj reći da to doživljavaš kao neku vrstu nadmetanja. Ja uopšte i ne gledam koliko ko čita, niti me briga. Ponekad nešto zapišem, uglavnom nekoliko rečenica, reda radi, ocenim, uglavnom peticom, i to je to. Sviđa mi se što kompjuter "pamti" datume, tako da je to neka mala evidencija. Ništa posebno, ali nisam ni očekivao da se radi o sajtu gde pišu samo vrhunski čitaoci, ili oni sa sličnim ukusom kao ja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back