Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
преузимање (11).jpg

Preporucila mi koleginica, kaze da je izuzetno zanimljiva iako na momente mracna, nestvarna- ali topla, puna ljubavi, ludila, strasti i bezumlja. Uostalom slika i prilika samog slikara i tiha ali duboka ljubav devojke sa margina drustva, koja ga verno i srcano prati kroz dve poslednje, najstrasnije godine njegovog zivota...

"Vise volim da slikam ljudske oci nego katedrale, jer u ocima postoji nesto cega nema u katedralama...Ljudska dusa, bilo da pripada sirotom prosjaku ili prostitutki, meni je zanimljivija" - (Vinsent van Gog).

Danas uzeo iz biblioteke V.Vulf - Ka svetioniku i Dž.Barns - Istorija sveta u 10 i po poglavlja. Volio bih čuti komentare ljudi koji su ove knjige već čitali.

Čitao obe, ali se Ka svetioniku ne sjećam više. Vjerovatno me nije impresionirala. Istorija sveta u 10 1/2 poglavlja je odlična knjiga. Prva Barnsova koju sam čitao. Meni mnogo bolja od Floberovog papagaja, a i od ove posljednje za koju je dobio nagradu Buker. Jesu priče u pitanju, ali na nekom nivou povezane. I prevod je dobar, Srđan Vujica i Ivana Đurić (koja tada još nije bila gospođa Paunović), mada mislim da bi za tebe bilo normalno i poželjno da to čitaš u originalu.

Hvala vam na komentarima!

Pročitaću obe, pa šta bude!

Krstareći netom prije par mjeseci, čuo sam da je Ka svetioniku komplikovana knjiga, pa je čak neki svrstavaju u najteže knjige za razumjevanje. Da li je to istina?

Ima dosta teško provaljive simbolike. Jel u toj knjizi ona majka koja plete čarapu, a koja predstavlja ne znam više šta? Vulfova je sva od tananih emocija, ali preintelektualistična i često preveliki snob.

Traven - Mrtvački brod
4/5
Fina knjiga, malo mi je bila dosadna u drugom delu, više zbog stila....a i nisam sklona mornarskim pričama.
O mornaru iz New Orleansa koji zakasni na polazak svog broda u luci u Antwerpenu, ni kriv ni dužan i ostaje i bez broda, i bez dokumenata i novca.
Prvi deo romana se potuca okolo naokolo, niko ga neće, niko ga ne priznaje, bez dokumenata bukvalno ne postoji, niko neće da ima posla s njim pa ga samo proteruju iz zemlje u zemlju i svako malo trpaju u zatvor. U isto vreme i komično i tužno...odlična kritika birokratskog sistema, papirologije i generalno sistema.
UI drugom delu postaje mnogo prljavije i ako je ikako moguće depresivnije..primaju ga na jedan brod ( očigledno je kakav brod mora biti kad ga ne pitaju ni za ime a kamoli papire) i tu spoznaje uslove u kojima kako kaže, verovatno ni robovi na galijama nisu živeli i radili. Vrlo jak drugi deo, bukvalno egzistencijalna praznina...nikakva nada, nikakva pobuna, nikakvo spasenje sem smrti.

Gledam kako ljudi spominju knjige i pisce za koje nikada nisam cuo ( sram te bilo sto mi nabijas komplekse wild child! ) i razmisljam kako je frustrirajuce sto ima toliko dobrih stvari koje nisam procitao niti cu...

Ma za Travena ne bih ni ja čula da nemam Mrtvački brod u kućnoj biblioteci...pa je onda Quentin čini mi se jednom spomenuo da je Traven zanimljiv lik..pošto se inače ni dan danass ne zna njegov tačan identitet.
Ih bre, nemoj se stidiš...iskoristi Goodreads...ja tamo redom idem po ' preporukama' , zapalim u biblioteku i samo tražim po policama:)
Kad postanemo komšije ićićemo zajedno u biblioteku:D

Ma za Travena ne bih ni ja čula da nemam Mrtvački brod u kućnoj biblioteci...pa je onda Quentin čini mi se jednom spomenuo da je Traven zanimljiv lik..pošto se inače ni dan danass ne zna njegov tačan identitet.
Ih bre, nemoj se stidiš...iskoristi Goodreads...ja tamo redom idem po ' preporukama' , zapalim u biblioteku i samo tražim po policama:)
Kad postanemo komšije ićićemo zajedno u biblioteku:D

Jeste Traven bio zanimljiv lik. Još jedan koji se utopio u mistični Meksiko šezdesetih. Može i dokumentarac na Youtube da se nađe. Film Blago Siera Madre snimljen je po njegovom romanu. Ja imam roman, ali nikako da ga pročitam.

преузимање (12).jpg

Indija, 1947.

Autorka bestselera El Njumark, daruje nam jos jedan cudesni, neodoljivi roman koji ozivljava dve ljubavne price, medju kojima je vremenski jaz od devet decenija, s radnjom smestenoj i ratom satrvenoj Indiji...Prica koju slucajno otkriva zabelezenu na vec vremenom istrosenom papiru, preti da uvuce u sebe i nju samu...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back