quentin
Iskusan
- Poruka
- 6.070
ok,ok nemas problema,samo sam postavio pitanje![]()
Nadam se da će ti neko napisati nešto o 1984. Ja sam ti samo savjetovao kako da pronađeš više sadržaja koji te interesuju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ok,ok nemas problema,samo sam postavio pitanje![]()
Nije dobro kad nam poslije čitanja knjige ostane ovakvo pitanje.
Meni se čini da Steinbek ipak nije baš savršen romanopisac, nije baš najbolje izgradio taj pad iz ruralne idile i porodične bliskosti u neizvjesnost i raspad koji su indukovani ekonomskom neizvjesnošću.
Ako ništa drugo bar ostaje Tom Džoad, kao jedan od važnijih likova američke književnosti.
Ово дело ме је сад заинтересовало... побудило радозналост, али одбија што је тако обимно. Ја имам, и наравно прочитао, Историју Пугачова од Пушкина. Баш ми се свиђало, уосталом као и све од Пушкина.Ja citam roman u tri toma (oko 2000 stranica) "Jemejeljan Pugacov". Roman govori o ustanku ruskih seljaka, kozaka, Tatara i ostalih malih naroda u Rusiji protiv carice Katarine Velike u drugoj polovini XVIII vijeka. Ustanak je predvodio kozak Jemjeljan Pugacov koji se narodu predstavio kao pokojni car (Katarinin muz) Petar III. Govorio je narodu kako nije tacna zvanicna verzija da je ubijen, nego je bio kao zatvoren pa je uspio pobjeci i sada se vratio da uz pomoc naroda svrgne uzurpatora ("onu Svabicu") sa prijestola. Neki su povjerovali, neki nisu, ali uglavnom je sav narod posao za njim jer je Jemjeljan obecao ukidanje feudalnog sistema i oslobodjenje seljaka koji su bili bukvalno roblje svog lokalnog plemstva.
Ово дело ме је сад заинтересовало... побудило радозналост, али одбија што је тако обимно. Ја имам, и наравно прочитао, Историју Пугачова од Пушкина. Баш ми се свиђало, уосталом као и све од Пушкина.
Маврин је слушао самозванца. Пугачов му се код прве речи открио. „Богу је било угодно“, рекао је, „да казни Русију кроз моје проклетство.“
Посебно ми је било занимљиво што је Пугачов био православне вере, староверац, што се редовно причешћивао и имао свога духовног оца код кога се исповедао.
И у Капетановој Кћи Пушкин, добрим делом пише о Пугачову. За мене је и то врхунско штиво.Ово дело ме је сад заинтересовало... побудило радозналост, али одбија што је тако обимно. Ја имам, и наравно прочитао, Историју Пугачова од Пушкина. Баш ми се свиђало, уосталом као и све од Пушкина.
Маврин је слушао самозванца. Пугачов му се код прве речи открио. „Богу је било угодно“, рекао је, „да казни Русију кроз моје проклетство.“
Посебно ми је било занимљиво што је Пугачов био православне вере, староверац, што се редовно причешћивао и имао свога духовног оца код кога се исповедао.
И у Капетановој Кћи Пушкин, добрим делом пише о Пугачову. За мене је и то врхунско штиво.
Svetlost severa - Dženifer Doneli, Laguna 320 str. 10/10
Godina 1906. Mesto daleka periferija Njujorka negde na šumovitim jezerima.
Smrt jedne devojke utiče tako da iz korena menja život druge.
Verujem da ova knjiga još bolje zvuči u originalu kada je ovako dobra u prevodu.
Nekako neverovatno prijemčiv jezik kojim piše. Baš, baš sam se nauživala.
Čitala sam ovo poodavno... Odlična knjiga, ali - bila sam totalno šokirana završetkom knjige. Očekivala sam bilo šta drugo, ali je gospodin Stajnbek završio knjigu tako iznenada i neočekivano, da i dan danas imam u glavi završnu scenu...Jutros se probudio i u krevetu dovršio poslednjih 30 strana romana Plodovi gneva američkog nobelovca Džona Stajnbeka. Roman govori o migraciji jedne, a i mnogih drugih porodica, koji, usled ekonomske krize u Americi tokom 20-ih godina prošlog vijeka, ostaju bez svojih ognjišta i moraju da se sele u Kaliforniju, koja im je predstavljena kao obećana zemlja, zemlja dobre klime sa mnoštvom slobodnih radnih mjesta i pomorandži koje možete slobodno brati i jesti na svakom koraku. Ovo je tužna knjiga o katastrofalnom položaju radnika i o neprestanoj borbi za goli opstanak. Pripovjedanje je jednostavno, ali vrlo ubjedljivo, likovi su stvarni...Maltene možete da osjetite svaku emociju likova. Naročito mi se dopao lik majke, koja se u tim teškim vremenima svim snagama trudi da održi porodicu na okupu, koja čini sve da pokrene i one članove koji ponekad klonu tijelom i duhom, koja vodi porodicu i kad muškarci zataje...
Sve u svemu, ovo je dobra knjiga. Ovih 600 strana će se brzo pročitati i dugo vam ostati u pamćenju. Ocjena 4/5.