Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Boris Vijan: Vadisrce

Psihoanalitičar Žakmor dolazi u neko čudno primorsko selo sa željom da analizira mještane, ali uskoro se pokazuje da čitavo mjesto sa svojim bizarnim običajima i ponašanjem seljaka podražava frojdovske obrasce i da bi mu trebala neka vrsta kolektivne psihoanalitičke seanse. Središte tog uvećanog poremećenog uma je kuća na hridi u kojoj se, kod Klemantine, bolesno posesivne majke tri tek rođena sina, Žakmor nastanjuje. Kako knjiga odmiče, fantazmagorični motivi sve više natkriljuju bilo kakve obrise suvisle priče i Vadisrce se promeće u nešto što je mogao napisati neki Kafka sa smislom za humor, ali veoma čudnim smislom za humor.
Knjiga je nalik prepričanom snu koji vrvi frojdovskim simbolima, puna je bizarnosti i nasilja i nije mi pružila mnogo čitalačkog zadovoljstva, iako me učvrstila u uvjerenju da je Vijan bio apartna pojava u francuskoj književnosti svog vremena.

Rani jadi – Danilo Kis, BIGZ 120 str. 10/10

Nisam je do sada citala tako da me je odusevila evo tek sad pod stare dane :lol:
Stvarno mi se jako dopala, toliko je lepa, nevina, decija, topla… podestila me na Miku Antica.
A inace jako volim da gledam svet decijim ocima. Mislim da mnogo toga bolje sagledam tek iz tog ugla.
Ili mozda jos nisam odrasla. (A u tom slucaju bogme nikada i necu-prosto necu stici :lol:).
Ova knjiga me sada nagoni da nastavim da citam od Kisa sve ono sto jos nisam citala.

Od Selenica sam svojevremeno procitala sve. Nesto i 2X sto inace jako retko cinim
Ni pod pretnjom ne bih znala da kazem koja mi je najbolja. Sve su ostavila bas jak utisak na mene.
Jedino sto mislim da mu je Ubistvo s predumisljajem prakticno nastala tako sto je iskombinovao knjigu od svoje dve prethodne (Pismo glava i Ocevi i oci).
Ali i kao takva meni je bila odlicna. A i taj film mi spada u omiljene.

- - - - - - - - - -

Primecujem da vec jako dugo nema Honduras.
A knjige koje ona cita su cesto knjige koje i ja volim da citam.

Inače tog Andersona se stvarno teško nahvata...ja sam obijala biblioteke redom , zainteresovala me knjige nakon tvoje preporuke i nigde da je nađem :(

Taj Anderson je jednom davno objavljen na srpskom, pod simpatičnim naslovom Varošica Vajnsburg u državi Ohajo. Mislim da to izdanje nigdje nisam vidio, nema ga čak ni u COBISS bazi podataka.
Ipak, nedavno su Hrvati preveli i objavili tu knjigu: http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjige-opsirnije.php?ppar=8697
Ne znam da li može da se nađe na našem tržištu. Vjerovatno će uskoro moći.
Sve je stvar ukusa, ali meni je to jedna od najvažnijih knjiga koje sam u životu pročitao.
Има је у нишкој градској библиотеци.

Da, sto se nje tice bas steta. Jer je retko razumna osoba.
A sto se tice vremenske podudarnosti u vezi tvog i mog zanimanja za Honduras, stvarno zanimljivo :D

- - - - - - - - - -

Eto, vec nas je troje. Mislim da je to savrseno dobar razlog da se ponovo poajavi :D

Poslaću joj pp.
(...)

Poslao, mada joj je posljednja aktivnost na forumu bila još 1. februara. :(

Poslednja izmena:
Od Selenica sam svojevremeno procitala sve. Nesto i 2X sto inace jako retko cinim
Ni pod pretnjom ne bih znala da kazem koja mi je najbolja. Sve su ostavila bas jak utisak na mene.
Jedino sto mislim da mu je Ubistvo s predumisljajem prakticno nastala tako sto je iskombinovao knjigu od svoje dve prethodne (Pismo glava i Ocevi i oci).

- - - - - - - - - -

Film nisam gledala (ali nema veze) a ta knjiga mi je bila mnogo blesava, kao da je nije on pisao. Kad kazem blesava otju reci da sam bila odusevljena
jer me je njegov smisao za humor i zezanje raspametio,, a nisam to u drugim njegovim knjigama ikada registrovala.
Elem, ima tu jedna recenica u kojoj sam se prepoznala i neke situacije iz svog mladalackog zivota, nekada sam to stavljala i u potpis, nego
ovde su pristojni ljudi, svi jako visoko moralnih nacela, pa necu, ali numem da odolim a da je ne citiram:D

On me je voleo kao drugaricu, a tih koji me vole kao drugaricu, meni je pun k.rac. Cete, more bataljoni su me voleli kao
drugaricu, a maznjavali su ribe, koje su valjda mrzeli kao zlotvore"

I da, Honduras fali:heart:

Poslednja izmena:
Pročitao "Usta puna zemlje"
Nije me preterano oduševilo kao što sam očekivao, previše hvaljena od strane dvojice drugova koji su mi je preporučili. A i možda je problem što sam u delovima čitao, ovo ipak treba odjednom, mala je knjižica i radnja tako vozi da se ide u jednom cugu.

Kaputt je pri kraju. Poslednji deo je malo slabiji, kako vidim za sad, iako mi ostade još 60 stranica.

- - - - - - - - - -

"Rani jadi" nisu dečja knjiga bez obzira na jednostavan stil pisanja i na tematiku. To delo sam doživela kao spektar emotivnosti i prikaz prvih dubokih saznanja o svetu.
Ipak, "Grobnica za Borisa Davidoviča" i "Enciklopedija mrtvih" su mi najjača Kišova dela.
Od Selenića sam čitala samo delo "Očevi i oci" i dopalo mi se.

Nije me preterano oduševilo kao što sam očekivao, previše hvaljena od strane dvojice drugova koji su mi je preporučili. A i možda je problem što sam u delovima čitao, ovo ipak treba odjednom, mala je knjižica i radnja tako vozi da se ide u jednom cugu.
Препоручујем ти да прочиташ и Смрт господина Голуже а онда и Кишов Час анатомије (ако је ниси већ прочитао): може да ти користи и за пријемни.

Poslednja izmena:

Kaputt je pri kraju. Poslednji deo je malo slabiji, kako vidim za sad, iako mi ostade još 60 stranica.

Brana je ljiga, ali mu je ta knjiga dobra. Iznenadilo me što ti se nije dopala. Ako dozvoliš da nagađam razlog, rekla bih da si malo mlad za nju.
Pridružujem se preporuci Goluže (ista meta, satiričnije i manje crno odstojanje).
A Kiš i on su bili ne u ratu, nego u skandalu. Brana je jedan od onih koji su ga naterali da vrati NIN-a (ne koristim dobre termine, ali je suština to). Anatomiju nemoj da zaobiđeš, ako se budeš laćao "slučaja".
Ergo, ljigavac po suštini je Brana, ali knjiga valja. I, umreće a neće Kišu ni otirač postati (samo je dogurao do predgovora za Vesnu Radusinović or something).

Da i ja prijavim ponešto...zaista slabo čitam u poslednja dva meseca, koncentracija mi je na nuli ali pročitala sam
Majka je samo jedna, Mikloša Vamoša ( 4/5 )
Jaka knjiga, stilski zaista podseća na Luov način pisanja ali isključivo po tempu i formi, sadržajno je na jednom drugom, ozbiljnijem nivou.
Moram priznati da nisam bila baš sigurna da će mi se svideti, nije mi se dopao preivew u vidu odlomaka na netu..ali verovala sam lamar na reč i ipak je uzela. I drago mi je da jesam:)
Ukratko, radnja se paralelno vrti oko Pirike, majke dvoje odrasle dece , sada već teško obolele od raka i njene dece, načina na koji se oni bore sa celokupnom situacijom, posebno njen sin Laslo koji se pored toga , u privatnom životu suočava sa promašajima na emotivnom planu.
U biti, kad ovako to sročim u jednoj rečenici, možda zvuči malo sentimentalno jeftino ili melodramatično, ali knjiga je zaista dobra...ni blizu tog prvog utiska..

Definitivno ću uzeti još ponešto od Vamoša. Vidim da imaju u biblioteci i Knjigu očeva koju su mi isto nahvalili.

Posle sam uzela da čitam Peljevina, Generation P, pa mi nešto ne ide...podseća me tematski na Begbedeov 399 dinara samo simpatičnija verzija. Gotivim Peljevina inače al trenutno me smara pomalo.

Završila "Sto godina samoće". Ovaj roman definitivno treba pročitati bar još 1-2 puta, da bi
sve došlo na svoje i da bi se kockice složile. Ali je fenomenalan! Krenula sa čitanjem "Čovek je veliki fazan
na ovom svetu", Herta Miler. Čini mi se da je lamar čitala ovaj roman, u principu delim mišljenje
sa njom, tek kada sam odmakla od početka nekih par desetina stranica, onda sam se uvukla u
čitanje, a u prvih desetak stranica rečenice su isuviše kratke, ali na neki svoj način specifične.

Polja cemerike – Veselin Gatalo, Samizdat 120 str.

Skoro sam do kraja izdrzala. Ali skoro. Sto ce reci ostalo mi 3-4 price koje nisam procitala niti cu. Dakle covek pise da ga je milina citati. Ali brateeeee. Na koricama bi kao naslov komotno moglo da stoji WC. Da, da. Jer ovo je zbirka pripovetki iskljucivo o tome. Dakle tematska zbirka :mrgreen:

Kapiram ja da svakakvo sra.nje moze da ti promeni zivot, ali u ovoj knjizi ga je malo i previse. U svakoj prici je kljucni momenata odlazak u WC.
Tako da je za moj fffini nosic ipak toga bilo i previse :lol:

Vitold Gombrovič: Pripovetke

Za moj prvi susret sa Gombrovičem izabrao sam ovaj izbor sačinjen uglavnom od priča iz zbirke Bakakaj. Tematski, pripovjetkama dominiraju ljudska izopačenost, značaj trauma iz djetinjstva za razvoj psihe, iskvarenost društva, naročito njegovih viših slojeva (kojima je i Gombrovičeva porodica pripadala) i kritika poljskog nacionalizma. Teme su oslikane odgovarajućim mračnim ili krvavo crvenim tonovima, a pisac se čitaocu ne udvara ni jezikom i strukturom, pa čitanje ovog nevelikog izbora nije bilo ni lako ni brzo.
Ipak, Gombrovičevo pisanje ima efekat sličan nekom lijeku sa farmaceutskom oznakom retard, čije pravo dejstvo počinje tek neko vrijeme nakon uzimanja, kada organizam sasvim apsorbuje sve teško topljive hemijske supstance. Ili je možda bolje reći da je Gombrovičevo pisanje poput narkotika od koga se neiskusni uživalac prvi put ispovraća, ali kasnije ipak traži još. Dakle – da, Gombrovič je odvratan, i da, sasvim sigurno ću nastaviti da ga čitam.

Gombrovič je beše pisao Ferdidurke? To sam jednom uzela da čitam, još davno, pa sam zbog frke s vremenom morala da je vratim u biblioteku a nisam ni do pola stigla...i non stop planiram da je uzmem ponovo i dovršim pošto se sećam da mi je bila čudna..ne mogu reći ni dobra ni loša, prosto čudna.
A sad ću i Pripovetke da stavim na listu izgleda

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back