Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gombrovič je beše pisao Ferdidurke? To sam jednom uzela da čitam, još davno, pa sam zbog frke s vremenom morala da je vratim u biblioteku a nisam ni do pola stigla...i non stop planiram da je uzmem ponovo i dovršim pošto se sećam da mi je bila čudna..ne mogu reći ni dobra ni loša, prosto čudna.
A sad ću i Pripovetke da stavim na listu izgleda

Da, čudna, ide prilično dobro uz Gombroviča, čini mi se. Ako hoćeš da čitaš njegove pripovetke, možda je bolje da potražiš zbirku Bakakaj. Ovo što sam ja čitao (Pripovetke, Belletra, 1989. g.) je izbor nekih priređivača koji ne ulivaju posebno povjerenje. Ne znam koliko je prevod pouzdan, ali zapazio sam neke banalne pravopisne greške, što svakako kvari utisak.

Putovanje-na-kraj-noci-1-2-133x0-00000314417.jpg

"...Covek je go, lisen svega, cak i vere u sebe...Svi se medjusobno mrze...Kad bi znali da se vole!..."

Judžin O'Nil – Dugo putovanje u noć

Dobra drama američkog nobelovca za koju je dobio i Pulicerovu nagradu za dramu. Opisuje jedan dan u porodici istrošenog provincijskog glumca. Šokantno saznanje da je mlađi sin obolio od tuberkuloze ruši sve lažno uspostavljene odnose među članovima porodice u kojoj je otac alkoholičar i škrtica, majka narkomanka, stariji sin alkoholičar i bludnik, a mlađi sin alkoholičar, boem i smrtno bolestan. Ocjena 7/10.

Judžin O'Nil – Dugo putovanje u noć

Dobra drama američkog nobelovca za koju je dobio i Pulicerovu nagradu za dramu. Opisuje jedan dan u porodici istrošenog provincijskog glumca. Šokantno saznanje da je mlađi sin obolio od tuberkuloze ruši sve lažno uspostavljene odnose među članovima porodice u kojoj je otac alkoholičar i škrtica, majka narkomanka, stariji sin alkoholičar i bludnik, a mlađi sin alkoholičar, boem i smrtno bolestan. Ocjena 7/10.

To je fantastična drama. Nikad je nisam gledao u pozorištu, ali mislim da to nije ni potrebno da bi se sasvim doživjela.
Šta su vama na fakultetu davali od njega da čitate? Nama je u lektiri bila The Emperor Jones. Mislim da je Putovanje mnogo bolje.

Započeo "Bioshock: Rapture". Drugar mi reče da postoji i knjiga, pa iako smatram da je više fan-made, ipak je originalni kreator univerzuma Rapturea jedan od co-autora, valjda.
Za sada je fino, ništa preterano( odličan Frank Fountaine preokret), ali videćemo kako će napredovati priča kad se dođe do samog grada.
Inače je rađena po video-igri Bioshock; ko god ima iole prosečnu mašinu, preporučujem da je pokrene ako može, jer ta igra je jedna od retkih za koje mogu reći da su čista umetnost! Savršena priča: originalna i zanimljiva, sa veoma živim likovima i neverovatnim zapletom i kulminacijom, odlična atmosfera: podvodni grad koji služi kao beg od parazitskog uticaja društva na površini, utopija koja se pretvara u distopiju(uzori su Atlas Shrugged i Fountainhead od Ayn Rand, ali iako su to prosečne knjige, objektivizam odatle izvučen je savršeno primenjen u ovoj priči).

http://www.goodreads.com/book/show/9373152-bioshock

Nema prevedeno, ali može se naći na engleskom u vidu ebooka, i lako se čita...

Francuski roman - Frederik Begbede, Booka 140 str. 9/10

Autobiografsko delo pisca, a na tu vrstu pisanja ga je navelo hapsenje i vreme provedeno u pritvoru zbog konzumiranja kokaina na javnom mestu.
Stil pisanja mi je sasvim odgovarao, a dopao mi se i nacin na koji je opisao osecaj teskobe u zatvoru.

S pocetka smo se malo natezali ova knjiga i ja, a onda smo se fino slozili jer ja sam slaba na porodicne price i podsecanja na (za mene) lepe i sigurne 70-te i 80-te godine. Pisac i ja smo inace vrsnjaci, do duse iz sasvim razlicitih zemalja i sasvim razlicitih slojeva drustva, ali neke stvari su ipak univerzalne. Negde pred kraj i sam kaze: “Cinjenica, moj zivot nije nista zanimljiviji od vaseg, ali nije ni manje.To je samo jedan zivot, jedini koji imam.”

Provejava i to sto vazi za njega, da je razmazen, nadmen… ali samo provejava. Tako da ne smeta. Sve u svemu knjiga mi se dopala.

Jel čitao neko "Autostoperski vodič kroz galaksiju" ?

Ja jesam još davno. Meni nije bio naročito zabavan, nisam kapirala opštu pomamu i oduševljenost koji su ga pratili. Mislim da ga nisam ni pročitala do kraja.

čitao pre pola godine, prva polovina knjige je dobra, ostalo bezvredno. Ne vredi potrošenog vremena, s obzirom da je baš obimna knjiga(oko 600-700 str)

E, sestro i brate, baš volim što sam ovo videla jer sam ja bila jedini izrod kome je Autostoperski vodič - glupost. Počela i odustala posle 30-40 strana. Stvarno nemam vremena za tako nešto.
Ali, kreptomane, zavisi koliko imaš godina i šta voliš! Ne možeš da prihvataš preporuke od svakoga, nego samo od onih koji te poznaju i znaju šta voliš.

i kad sam se već javila, da podsetim da čitam Kunderu: Usporavanje, Identitet, Neznanje. Pri kraju sam druge i mnoooogo su bolji utisci nego pre 10-15 godina kad sam ih čitala. Jedna zrela i kompleksna knjiga.

Poslednja izmena:
Meni su se kod tog "Autostoperskog vodiča" dopale prve strane gde se vodi onaj lucidni dijalog kad treba da mu ruše kuću ili nešto tome slično. Ostalih dvadesetak pročitanih strana su mi bile čisto mlaćenje prazne slame i zato sam knjigu vratila u biblioteku.
Pročitala sam pre par dana Markesovu "Hroniku najavljene smrti". Baš mi se dopalo kako vodi radnju. Dopalo mi se i kako se zadržava na detaljima pri opisu garderobe junaka, jaki su i opisi smrti, kasapljenje tela i neočekivane izjave glavnih junaka koje su me par puta nasmejale.
Trenutno čitam onu lujku Eriku Jong - "Tuga svake žene" i pitam se dokle će ići u opisivanju svojih seksualnih bahanalija.

images (65).jpg

Ovu sam kupila iako sam je citala, jednostavno nisam mogla odoleti da je nemam u licnoj biblioteci...

Ne uspevam da pronadjem insert iz filma inspirisan romanom, znam da ga je snimao reziser "Engleskog pacijenta", mozda nekome uspe..

Psiholoska drama, u sustini prica o tome da tisinu necijeg uma moze da cuje samo onaj koji ume da cuje, inace doktor komunicira sa decakom u komi, u koju je zapao posle pada s litice, je li sam pao, je li ga ko gurnuo i ko ga je gurnuo, sta se desavalo, rekoh KO moze da cuje, nevidjena drama, mracne i dramaticne tajne detinjeg zivota i na kraju....dalje ne bih mozda se neko odvazi da je procita.
Normalno, ja sam procitala na srpskom: Deveti zivot Luja Draksa....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back