@Квентин
Мислим да онај ко није читао роман не може овим приказом да има јасну представу какав је то роман, о чему се ради. Овај осврт је, чини ми се, само за оне који су роман прочитали.
Али, хтео сам нешто друго, да ти поставим два питања.
Прво, зашто је писац онако изненада прекинуо старчеву причу, тако што главни јунак гине када се томе читалац ни најмање не нада и када очекује развитак радње. Да ли писац није знао шта ће даље, како да заврши причу или је по среди нешто друго? Овим се читалац осећа некако ускраћен.
Друго што ме интересује јесте зашто је за причу узео баш Америку у грађанском рату (између централне власти и независних слободних држава).
За оне који нису читали: Старац који је озлојеђен Вијетнамским ратом (тј америчком агресијом на Вијетнам) измишља ноћима приче јер не може да заспи. Причу коју имамо заснива на неке слутње још Ђордана Бруна, сличног мишљења Шопенхауеровог а које је одраз Веда и најновијих открића савремених физичара да поред нашег света постоји безброј паралелних (или већ како) светова као последица ваљда безброј димензија (то би могла математичарка Рада можда да објасни). Дакле у бесконачном броју светова постојимо и ми у мноштву светова, само се прилике у сваком свету у нечему разликују. Дакле по овој теорији могућ је и постоји сваки свет који можемо да замислимо. Старац, иначе писац, озлојеђен на рат у Вијетнаму (из личног разлога) измишља алтернативну стварност у којој се није догодио тај рат – радња је смештена у 2006-ој години, чини ми се – али у Америци бесни, као што мо рекли, грађански рат. Рат је изузетно суров, већ је однео тринаест милиона жртава и не види му се крај, тј. види се а то је потпуно уништење Америке.
Е сад, моје питање је, зашто је писац, толико огорчен на рат, изабрао баш такву стварност, алтернативну стварност у којој је Америка у грађанском рату, који је много страшнији од оног који је био у Вијетнаму. Зар није природније да старац, од безброј могућности, изабере стварност у којој Америка није у никаквом рату, ни агресор према другима ни у грађанском рату.
Оваквим садржајем ће просечан Американац, Американац опраног мозга, да помисли како је ипак боље што је било тог рата, далеко од Америке, ипак је то мање зло него грађански рат у Америци који би се неминовно догодио: негде рат мора да буде. Американац ће можда после читања овог романа да оправдава сваки рат који води Америка, или барем да гледа кроз прсте.
Шта ти имаш да кажеш о томе?
Иначе, јако ми се свиђало у роману када старац и његова унука тумаче нека места из филмова које су гледали. То му је, по мом мишљењу изванредно, боље од свега осталог.