Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da nije veštački, Beograd je u to vreme - šezdesete, sedamdesete, osamdesete - baš mogao da se pohvali neverovatnim pijancima i boemima. To znam jer jer u članovi moje porodice takođe učestvovali u stvaraju te istorije : )

Boemi su postojali svuda , pa tako i u Nisu ( cak i Zajecaru), Novom Sadu ili Somboru.

Zar nisu svi nasi pesnici bili boemi, ali to nisu sezdesete, sedamdesete nego 60-70 godina ranije.

Alkosa je uvek bilo, uvek ce ih biti, pijanstvo nema veze sa Beogradom ili Milanom, Atinom, Pestom.

Beograd jeste ruzan grad, ali to nije, jel razlog da ga ne volim.
Danas boema nigde nema, nema nigde ni drvenih astala sa kariranim stolnjacima gde se nekada
porucivalo kilo belog i sifon.

Boemi su postojali svuda , pa tako i u Nisu ( cak i Zajecaru), Novom Sadu ili Somboru.

Zar nisu svi nasi pesnici bili boemi, ali to nisu sezdesete, sedamdesete nego 60-70 godina ranije.

Alkosa je uvek bilo, uvek ce ih biti, pijanstvo nema veze sa Beogradom ili Milanom, Atinom, Pestom.

Danas boema nigde nema, nema nigde ni drvenih astala sa kariranim stolnjacima gde se nekada

"Alkos" i boem nisu isto.
I jednih i drugih i danas ima gde god hoćeš, sa kariranim stoljnjacima ili bez njih.
Samo na Vračaru ima najmanje 10 mesta za koje ja znam (a ja nisam ciljna grupa) gde se u ovom mometu poručuje "kilo belog i sifon"; ali se to tamo kaže malo drugačije.
I, kad sumiram sve tvoje izjave na koje sam odgovorila, shvatim da ti je i je tvrdnja "Beograd je ružan grad" sasvim irelevantna.

Po svim (normalnim) kriterijumima Beograd je najlepša prestonica jugoistočne Evrope. Temišvar, Bukurešt, Sofija, Skoplje,.. bi mnogo pre bili "ružni gradovi" nego Beograd.

Pričam o Beogradu jer se većina dogodovština u knjizi događa tamo i u to vreme. I zato što me je Cica prozvala, naravno.

Ja glasam za Prelevića i ljubav prema Beogradu. Beograd je lep, najlepši grad, ko ume i želi tako da ga gleda. Neki delovi nisu sredjeni, ali su i oni lepi na svoj način. Žalosno je što mnogi ljudi koji su došli da žive u Beograd, tu našli posao, osnovali porodice, skućili se, ne vole Beograd. Znači, Beograd je njima pružio mnogo, a oni njemu ništa. E to nije lepo. Vole neki svoj zavičaj, što svakako treba, a po Beogradu pljuju. Sindrom Radovana III.
Davno sam čitala Kako je umro Baš Čelik, možda je vreme da se podsetim. A čitala sam od istog pisca i Poslednji krug u Monci.
Nije on baš samo pio i džabalebario, niti je proćerdao život više nego bilo ko od nas, koji imamo konvencionalne poslove i sve radimo po "PS-u". Ponekad mi se čini da ćemo ih pre mi proćerdati, nego takvi kao on.

Preminuo Dušan Prelević
28. jul 2007

Legenda Beograda Dušan Prelević Prele (1948-2007) otišao je u legendu. Na ulaznim vratima Ateljea 212, gde je “zlatnim slovima” upisano da je igrao, a naročito pevao, u legendarnoj predstavi “Kosa” u subotu je osvanula umrlica. Poznati muzičar i pisac biće sahranjen u sredu, 1. avgusta, na Novom groblju. Nekadašnji fudbaler Bulbuldera i Crvene zvezde, hokejaški golman Partizana, muzikom je počeo da se bavi 1965. godine. Bio je član “Korni grupe”, a potom solista. Snimio je nekoliko ploča, pisao je tekstove za rok i džez kompozicije, pevao je svuda po svetu. Objavljivao je priče i eseje u “Ninu”, “Dugi”, “Književnim novinama” i drugim listovima, a napisao je i nekoliko knjiga pripovedaka. Autor je scenarija za film “Poslednji krug u Monci”, a napisao je i nastavak. O Preletovom životu, koji je bio filmski, snimljen je dokumentarac “Voz za jednu bitangu”, u režiji Vlade Petrovića. Mnoge kafanske anegdote, u kojima je bio jedan od aktera, ušle su u literaturu. Kada je davno u tuči ostao bez oka, pragmatično je zaključio da neće nišaniti i da mu je za sagledavanje okoline dovoljno jedno oko. Svoje političke stavove ovaj gusar, mekog srca hrabro je izrazio ulaskom u DEPOS početkom devedesetih godina proteklog veka. Bio je uhapšen u demonstracijama 9. marta 1991. godine. Što manje filozofirati, bila je njegova životna filozofija.

Poslednja izmena:
Davno sam čitala Kako je umro Baš Čelik, možda je vreme da se podsetim. A čitala sam od istog pisca i Poslednji krug u Monci.
Nije on baš samo pio i džabalebario, niti je proćerdao život više nego bilo ko od nas, koji imamo konvencionalne poslove i sve radimo po "PS-u". Ponekad mi se čini da ćemo ih pre mi proćerdati, nego takvi kao on.

Preminuo Dušan Prelević
28. jul 2007

Legenda Beograda Dušan Prelević Prele (1948-2007) otišao je u legendu. Na ulaznim vratima Ateljea 212, gde je “zlatnim slovima” upisano da je igrao, a naročito pevao, u legendarnoj predstavi “Kosa” u subotu je osvanula umrlica. Poznati muzičar i pisac biće sahranjen u sredu, 1. avgusta, na Novom groblju. Nekadašnji fudbaler Bulbuldera i Crvene zvezde, hokejaški golman Partizana, muzikom je počeo da se bavi 1965. godine. Bio je član “Korni grupe”, a potom solista. Snimio je nekoliko ploča, pisao je tekstove za rok i džez kompozicije, pevao je svuda po svetu. Objavljivao je priče i eseje u “Ninu”, “Dugi”, “Književnim novinama” i drugim listovima, a napisao je i nekoliko knjiga pripovedaka. Autor je scenarija za film “Poslednji krug u Monci”, a napisao je i nastavak. O Preletovom životu, koji je bio filmski, snimljen je dokumentarac “Voz za jednu bitangu”, u režiji Vlade Petrovića. Mnoge kafanske anegdote, u kojima je bio jedan od aktera, ušle su u literaturu. Kada je davno u tuči ostao bez oka, pragmatično je zaključio da neće nišaniti i da mu je za sagledavanje okoline dovoljno jedno oko. Svoje političke stavove ovaj gusar, mekog srca hrabro je izrazio ulaskom u DEPOS početkom devedesetih godina proteklog veka. Bio je uhapšen u demonstracijama 9. marta 1991. godine. Što manje filozofirati, bila je njegova životna filozofija.

Tako je! :)

Čini mi se da su prije dvadesetak godine neki Prelevićevi fragmenti izlazili u NIN-u. Tada mi se nije dopadala, ne znam kako bih sada reagovao.

Inače, kakav god da je bio pisac, Prelević zaista nije bio neka kvalitetna osoba. Razvaljivao se alkoholom i kokainom, dok je bilo para, a kasnije je pao na grbaču prijateljima i familiji. U javnim nastupima stalno je furao neki fazon lika napravljenog od čvrstog materijala (poredio se sa Džemsom Braunom), a iza scene je kukao i žicao. Nemam ništa lično protiv njega, ali ovo sam čuo od ljudi koji su ga lično poznavali. Sve to, kažem, ne mora da ima veze s tim kako je pisao.

E, sad, svako ima pravo da voli i idealizuje svoje grad, tu mu ništa ne zamjeram. Svako od nas ima neku svoju priču o Beogradu, ali sve to zavisi od milion stvari.

Nije bitno kakav je bio čovek, bar ne za ovaj razgovor. Iako je zanumljivo čuti trač, to je uvek dobro : ) I drugo: ja te izveštaje o tome kakav je neko čovek nikada ne shvatam ozbiljno. Neko može da ti kaže baš to što si čuo, a zaboravi da napomene da je i on/a šmrkala taj Prelevićev kokain sa njim (znači, bio je dobar kad je imao kinte), a posle se distancirao kada je presušila lova... Ne pričam konkretno o Preleviću, nisam poznavala čoveka, nego o tome kako su ti izveštaji o tuđem karakteru uvek pomalo problematični, i kako ima mnogo ljudi koji vole da se osećaju moralno nadmoćni, a realno često nisu. Samo su trezni u javnosti i nose ispeglanu košulju.

Ne mogu ja te fosile sa titulama "poslednjih beogradskih mangupa" i romantizaciju pijančenja. Mislim, sve je to ok kad imaš 20-25, ali čak ni tada nije baš za knjigu, a posle je jadno do ekstrema.
...a ne bih ni o Beogradu, pošto teško da ću naići na objektivnu reakciju.

Kad je knjiga bila objavljena, on je imao 39 godina. Znači isti fosil kao ti ili ja : )
(I pustite ljudi više stvarni život - svi znamo da je alkoholizam pakao.)

Pa da li si čitala knjigu? Nema nikakvog pljuvanja novopridošlih stanovnika. Samo čovek voli svoj kraj, i svoj način života. Shvatam ja šta tebi ide na živce, ali ima jedna fora u vezi sa tim napadanjem ljubitelja Beograda: Beograđani nemaju šta drugo da vole, osim Beograda. Pa ako je ok da neko voli Čačak, a neko Vrbas, ili neko selo, šta fali da beograđanin voli Beograd? Mislim da se termin 'kontra-seljačka književnost' ne odnosi na ljude (protiv seljaka), nego na knjige o gradu i gradskom životu. A konkretno Prelević: rođen u kući sa malim dvorištem, koja je imala dve prostorije - jednu za ukućane, a drugu za magarca. To ti je pravi stari Beograd :)
Shvatam i alergiju na knjige o pijančenju i džabalebarenju. Ne mora svako da voli te priče, nije obavezno, niti je knjiga nametljiva na taj način. Nije epohalno, i nije neverovatno, ali je često lepo. Ko voli, može da pročita, ko ne voli - preskoči, i to je sve.

Izvukla si iz konteksta to sto sam rekla. Dakle, ja sam procitala tu jegovu knjigu naravno, ne bih onda komentarisala da nisam. On je napisao neku knjigu, koja je po meni prazna i bez veze. Pokusava da napravi nesto posebno ni od cega. Ne bih zelela da budem prosta, ali u narodu postoji odlicna recenica. Ja nemam nista protiv toga da neko voli svoj grad, pa ja sam poznata kosmopolitkinja i obozavam Jerusalim, Tela Aviv, Nju Jork, Los Andjeles, Majemi, PAris, Madrid, Barselonu, Nicu, London, itd. Covek i treba da voli svoje mesto, to nije nista lose, ali problem je u tome sto onda ta njegova knjiga, koja mozda i nije imala tu lokal-patriotsku naci namenu, mada cisto sumnjam da nije, postaje sredstvo za progon ljudi, koji su eto, dosli kasnije u taj isti grad od tih naci lokal-patriota. Dakle, ta njegova knjiga je nista posebno i vec vidjeno, ponovo cu reci pokusavanje da se ni od cega napravi nesto.

Meni se mnogo mnogo mnogo svidela ova Remarkova ' Nebo nema miljenika '.
Ali baš mnogo.
Jebte vi to što on piše ko ratni izveštač( a ne kao književnik, bilo je ovde govora o tome) kad sam ja ko koza plakala na kraju...da bar više pisaca tako piše...Doživela sam radnju i naterala me na razmišljanje realnije nego spisanija nekih modernih pravih književnika.
Baš me dotakla knjiga, ša znam.

Ali baš mnogo.
Jebte vi to što on piše ko ratni izveštač( a ne kao književnik, bilo je ovde govora o tome) kad sam ja ko koza plakala na kraju...da bar više pisaca tako piše...Doživela sam radnju i naterala me na razmišljanje realnije nego spisanija nekih modernih pravih književnika.

Remark je vrhunski pisac. Njegova knjiga Vreme života i vreme smrti je jedna od najjačih knjiga koje sam ikad pročitao! Tako jako, slikovito, smisleno...Daleko je to ispred ratnog dopisništva.

Izvini ako te nisam razumela.
A ovo sa progonom pridošlica: nisam u toku, ne živim u Beogradu. Ali nekako mi se čini da pridošlice nikada niko nije proganjao, eventualno ih malo zezaju.

Mene to, u principu, ne interesuje, samo sam rekla sta mislim o knjizi.

Ali baš mnogo.

Upravo.
Meni je ovo prva njegova knjiga...jedva čekam ponedeljak da otrčim u biblioteku po još nešto:)

Eto, ja sam prva, koja sam pocela da predlazem Remarka i ja sam njegova svojevrsna PijaRka.

Ja glasam za Prelevića i ljubav prema Beogradu. Beograd je lep, najlepši grad, ko ume i želi tako da ga gleda. Neki delovi nisu sredjeni, ali su i oni lepi na svoj način. Žalosno je što mnogi ljudi koji su došli da žive u Beograd, tu našli posao, osnovali porodice, skućili se, ne vole Beograd. Znači, Beograd je njima pružio mnogo, a oni njemu ništa. E to nije lepo. Vole neki svoj zavičaj, što svakako treba, a po Beogradu pljuju. Sindrom Radovana III.

]

Stidim se priznati, ali ja nemam pojma ko je taj covek, a kako stvari stoje, a kod mene stoje, tako ce i ostati.
Posto ne citam ni Momu Kapora, zasto bih citala bilo sta od ovog coveka?

Ja volim Beograd, on mene nije nikada voleo, ali to nije prvi slucaj neuzvracene ljubavi, barem ne u mom zivotu.
Pojma nemam ko su ti ljudi kojima je Beograd dao sve, a oni su nezahvalni, ali me se to i ne tice.

Meni ide na onaj cuveni zenski nerv uopste ta imbecilna "beogradizacija". Ja ne umem da ga gledam i vidim kao najlepsi, cak ni
kao lep grad jer je zaista ruzan. Medjutim , to je realnost, nikakvo pljuvanje po gradu.

To je bas slatko. Pre par meseci je tako neka lokal-patritska naci-baba sa Vracara pocela da se hvali kako je nekada gde je Manjez bila neka kaljuga, gde su se brckale guske i patke, a njen je deda jahao na konju po Beogradu, za razliku od ostalih, koji su koritsili svoje noge. Neko je lepo ovde rekao da moze da razume da se neko hvali svojim poreklom, koje je staro 200, 300 godina, a pri tom je ta porodica izrodlial neke velike svetske priznate knjizevnike, naucnike, stvaraoce u bilo kom polju, a ne da li je neko jahao konja ili magare. Tako i taj Prelevic pokusava da od jednog najnormalnijeg dokolicarskog i ispraznog nacina zivota napravi nesto epohalno i neverovatno. Onda se kao "stari Beogradjani", koji su stari, jer se tako osecaju, a u odnosu na hiljadu godina postojanja Beograda su zanemarljivi, osecaju nesto znacajnim, a to je u sustini samo jedna razbibriga, jer su se oni zabavljali tadasnjim internetom ili tadasnjim satelitskim programom, koji se danas naziva boemskim zivotom. Za dvadesetak godina nekom ce poziranje po kaficu sa laptopom izgledati tako setno i romanticno, jer ce se verovatno tada ljudi teleportovati. Ta njegov knjiga je izraz jednog dubokog kompleksa palanke i promasenosti zivota. On je jednostavno pogledao da je spucao sav svoj zivot ni u sta i onda napravio knjigu, koju tako neke naci lokal patriote sede i listaju i pljuju po novopridoslim stanovnicima i gradu, koji se i dalje razvija. Dakle, da zakljucim, "Pokusavam da stvaram Pariz u kaljuzi",
Cico :eek:
Jes' ti ovo "sama gazala"? :think:
Ili ti je neko pripomogao :manikir:

Preminuo Dušan Prelević
28. jul 2007

Bi
2408_2408860xeftgenm4d-1.gif

Ti si moj idol :cmok:

Taj isti sindrom imaju i mnogi koji su otisli u neku drugu zemlju da zive i rade.
Od nje zive a pljuju je, a svoj zavicaj (u ovom slucaju Srbiju) toboz' vole :roll:

Stidim se priznati, ali ja nemam pojma ko je taj covek, a kako stvari stoje, a kod mene stoje, tako ce i ostati.
Posto ne citam ni Momu Kapora, zasto bih citala bilo sta od ovog coveka?

Ja volim Beograd, on mene nije nikada voleo, ali to nije prvi slucaj neuzvracene ljubavi, barem ne u mom zivotu.
Pojma nemam ko su ti ljudi kojima je Beograd dao sve, a oni su nezahvalni, ali me se to i ne tice.

Meni ide na onaj cuveni zenski nerv uopste ta imbecilna "beogradizacija". Ja ne umem da ga gledam i vidim kao najlepsi, cak ni
kao lep grad jer je zaista ruzan. Medjutim , to je realnost, nikakvo pljuvanje po gradu
.

Pa to je samo tvoje vidjenje, mnogima je bas lep Beograd.

Trenutno citam "Nice Work", David Lodge. Stigla sam do pola, interesantna je tema mada je pisano u proslom veku :) Doba Tacerke u Britaniji, smanjivanje fondova za Univerzitete i velika otpustanja u privredi, i sad ide neka akcija da se privreda i skolstvo bolje upoznaju, pa tako jedna profesorka engleske knjizevnosti (feministkinja i puna nekih savremenih shvatanja) dolazi jednom nedeljno u neku fabriku gde je 'senka' jednom od meadzera (inzenjer, naravno malo staromodnijih rezona) - naglas sam se smejala njenim reakcijama :)
Pogledala sam posle, to je u stvari treca knjiga iz "The Campus Trilogy: Changing Places; Small World; Nice Work", tako da cu i ove prethodne da potrazim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back