Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Започео Авесаломе, Авесаломе! - Вилијам Фокнер... Али борим се са самим стилом - (пре)гломазним реченицама, испрекиданим, пуним алузија, чудних описа/поређења. Уморио сам се већ, а тек сам на половини романа :(. Уз то, моје знање о стању и међуљудским/међурасним односима на америчком Југу XIX века врло је оскудно, тако да ми ни то не иде у прилог... Можда ми се промени мишљење ако успем да се искобељам до краја...

Започео Авесаломе, Авесаломе! - Вилијам Фокнер... Али борим се са самим стилом - (пре)гломазним реченицама, испрекиданим, пуним алузија, чудних описа/поређења. Уморио сам се већ, а тек сам на половини романа :(. Уз то, моје знање о стању и међуљудским/међурасним односима на америчком Југу XIX века врло је оскудно, тако да ми ни то не иде у прилог... Можда ми се промени мишљење ако успем да се искобељам до краја...

To je po meni najbolji Foknerov roman. Odlicna prica uradjena po biblijskim motivima. Citaj do kraja i neces se pokajati.

Meni je baš prijala Foknerova "Svetlost u Avgustu" :)
Ipak odlučih da nastavim sa Dr. Faustusom, na neki način me privlači. Završavam Borhesova "Sabrana Dela", verovatno ću još nešto uzeti od njega. Njegova poezija me doduše malo zamara.
Uzeo 1984. Orvel, već sam znao da će mi se svideti, dugo su mi pričali o tom romanu a nikako da krenem, pa evo, sad sam dobio priliku

1) Slažem se da će čitalac u prvi mah biti razočaran naglim završetkom starčeve priče, ali ne mislim da pisac nije znao kako drugačije da je završi. Mislim da je pisac želio da kaže da starac nije znao kako da završi priču, ili da mu je jednostavno dosadila i da želi da je okonča. Da je nastavio da je razvija, ova priča bi postala nadređena osnovnoj radnji, ili barem ravnopravna sa njom, a mislim da je pisac želio da izbjegne takvu konfuziju perspektiva. Ovako, priča u priči ispunila je svoju ulogu, a lakonski i fatalistički odgovor na strepnju i rezignaciju zbog kojih je priču uopšte izmislio starac nalazi u onom stihu Rouz Hotorn - As the weird world rolls on (Dok taj čudan svijet ide svojim tokom, recimo).

2) Mislim da se ne radi o Vijetnamskom ratu, bar ne samo o njemu. Kroz svoju biografiju neobičnu po tome što, iako rođen u Americi tridesetih godina dvadesetog vijeka, nije učestvovao ni u jednom ratu, pisac nas podsjeća na rat kao konstantu nove američke istorije.

Dublja intimna motivacija je staračka grižnja savjesti - u Iraku je na svirep način pogubljen momak njegove unuke, naivan i zanesen mladić, a on star, beskoristan i grešan i dalje je živ. Kroz svoju priču on žali zbog besmislenog rata, lamentira nad stanjem u kome se Amerika nalazi, i u očajanju špekulira kako bi takav strašan svijet mogao biti samo plod nečije mašte koji bi se brzo mogao uništiti, i tako stvarnost izmijeniti. To što je na kraju od priče odustao pokazuje da je ipak odlučio da se malo spusti na zemlju i pokuša se suočiti sa stvarnošću.

Svakako ne mislim da je knjiga pisana kao apologija ratovanju kao instrumentu američke spoljne politike. Kako bi je shvatio neko, kako kažeš, opranog mozga, zaista ne znam. Seksualni manijak i mini suknju na ženi može da shvati kao poziv na seks, ali u pitanju je njegova poremećena svijest, a ne nečija namjera. A i siguran sam da Pol Oster ne piše knjige za ljude opranog mozga.

Ma, super ti je kritika, to on lupa.

Završih Kortasarovu novelicu ''Divertimento''. Nekoliko mladih ljudi iz nadrealističkog andergraunda Buenos Airesa 40-ih godina prošlog veka i jedna misterija. Deluje kao da se Kortasar samo zabavljao pišući ovo, poigravajući se žanrovima, stilom, jezikom... svim onim što predstavlja njegov trade mark. Iako je pisan 40 i neke, ''Divertimento'' je objavljen tek nakon Kortasarove smrti, što moguće da govori o tome da ni sam pisac nije preozbiljno shvatao to delo.
Ali preporuka.

A ja baš pomislio da bar aorista ne bi morala da se plašiš. On vjerovatno ne zna ni šta je to.

A ja bas znam da ga najvise koriste oni, koji ne znaju sta je.

:lol: to mi uvek kazes cicooooo

Cica uvek govori istinu, istinu i samo istinu. Ako je knjiga dobra, onda je dobra, ako je losa, onda je losa. Ako je izbor dobar, onda je dobar, a ako nije... ostavite se toga.

Prosirenje podrucja borbe – Misel Uelbek, Plato, 120 str. 8/10

Oooo, kako ste vi mene naplasili sa Uelbekom! Ja mislila to strasnije od magicnog realizma :lol: Kad ono, medjutim.
Pronicljiv je do te mere da ne bih volela da mu se nadjem u vidokrugu. Znao bi o cemu mislim bolje od mene same :lol:
Slazem sa njim u mnogo cemu sto nam sugerise, osim sto sam ja ipak mnogo vedrija i veci sam optimista :D

Inace, u knjizi se radi o jednom mladjem poslovno uspesnom a privatno usamljenom coveku, o otudjenosti, nedostatku ljubavi…

Pročitala sam konačno More Džona Banvila. Kažem konačno, jer, uprkos malom broju sranica (177), zbog nekih obaveza i virusa koji me je zakačio, nisam baš imala strpljenja za knjigu ovih dana. Manjak upravnog govora dodatno me je opterećivao, zbog opisa glavnog junaka zbivanja iz prošlosti. Neslavno je iznositi utiske posle quentina koji je maestralno opisao roman u svom dnevniku čitanja, na čemu mu se ovom prilikom zahvaljujem, jer mi je dodatno pojasnio neke stvari. No, ja ni sada nisam sigurna šta se traumatično desilo u moru pre 50 godina.:think: Bez obzira na to, nisam nezadovoljna pročitanim, jer ima divnih rečenica i situacija.
Ono što mogu da primetim je to, da nagrade uglavnom dobijaju knjige koje su teške za razumevanje, bar za mene. Ova je jedna od njih.

Je l' čitao neko Veštinu zavođenja Patrika Besona? Ono što piše na koricama, veoma obećava.

Ja sam citala tu knjigu. Jedan moj bivsi decko mi je preporucio, jer je bio zloban, pa je rekao da je to knjiga o meni. Srecom, to nije. Knjiga je veoma nemoralna i izopacena. Pokusava da predstavi negativan zivot zena, koje nemaju obraza, kao vrlinu, a postene devojke, poput mene, koja sam skromna iskrena, vredna, lojalna, posvecena, zaljubljena, cistog srca, kao nezadvoljne. Ja sam zadovoljna zivotom, ali ne bih volela da budem neciji tepih za gazenje. I to mi nimalo nije coool.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back