Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eternal tumači teoriju književnosti, krajnje rigidno.
Velebit kuka na (američku, al' prećutno) globalizaciju.
Wild je cool ko salatica (hipi salatica).
Quentin diplomatski i razložno nalazi istinu na sredini.
Pevačica navlači vodu na vodenicu elitizma u pauzama samopromocije.
Rada čita Makina.
Bi se sprema za Klub.

A Lusi se vratio i (logično) pljuje Lagunu.
Nije što sam ja ja, al' samo sam ja ovde falila (sa pričom o tome da u umetnosti postoje pravila). :zcepanje:

Sta to znaci?

Završila sam Francusko zaveštanje. Poslednja trećina mi se najviše dopala. U početku je malo bilo smorno, konfuzno, ratno, ne znam kad je Francuska, kad Rusija. Kad si mešanac, onda si stranac u svakoj zemlji.:( Kao laik, ne bih se bavila analizom jer to ne umem, može ED da se naljuti.:)
Setih se da je Makin spavao u grobnici kad je došao u Pariz. Pominje to ovde.

Sad ću da počnem Besnilo, a tako mi se čitaju Pisma portugalske kaluđerice koja nabavih pre neki dan. Kad bi se složili ostali, pa da pomerimo rok za Besnilo bar do 5. jula. :think:

Završila sam Francusko zaveštanje. Poslednja trećina mi se najviše dopala. U početku je malo bilo smorno, konfuzno, ratno, ne znam kad je Francuska, kad Rusija. Kad si mešanac, onda si stranac u svakoj zemlji.:( Kao laik, ne bih se bavila analizom jer to ne umem, može ED da se naljuti.:)
Setih se da je Makin spavao u grobnici kad je došao u Pariz. Pominje to ovde.

Sad ću da počnem Besnilo, a tako mi se čitaju Pisma portugalske kaluđerice koja nabavih pre neki dan. Kad bi se složili ostali, pa da pomerimo rok za Besnilo bar do 5. jula. :think:

Rado, ne mogu da verujem da nisi do sada citala Besnilo?
Ili mozda obnavljas gradivo. Ja Besnilo citam na svake dve godine... dodje mi kao vakcinacija ;)

Original postavio eternal dream
Ne znam kako pročitate knjigu za jedan dan. Da li bar išta ostane upamćeno posle mesec dana? Ja kad čitam, sve što mi je zanimljivo i važno zapisujem.

"položio sam tečaj brzog čitanja i sad sam u stanju rat i mir pročitati za 20 minuta. radi se o rusiji.“ (woody allan)

hahaha, vudi alen.... nekad se bolje zapamti kad se tako u kontinuitetu pročita (moja kuma se svojevremeno hvalila da je pročitala Besnilo za jedan dan, verovatno i jeste). Ja sporo čitam, pročitam do tri knjige mesečno, a ponekad mislim da je i to puno jer ne zapamtim. A možda su knjige neubedljive.

I meni odgovara.
Inace, domace pisce sam u zadnje vrijeme prilicno zapostavila, tako da mi je ovo tek druga Pekiceva knjiga. Nismo svi u prilici da citamo domace knjige i autore jer nisu svuda dostupni.

Ja sam čitala samo Besnilo i sad ga čitam ponovo. Šta ste drugo od Pekića čitali? Ja sam počela Godine koje su pojeli skakavci i nisam mogla. Smorilo me.

Ja sam čitala samo Besnilo i sad ga čitam ponovo. Šta ste drugo od Pekića čitali? Ja sam počela Godine koje su pojeli skakavci i nisam mogla. Smorilo me.

' Novi Jerusalim' odlicna knjiga, to je razlog sto nastavljam sa njegovim djelima. Bila mi je namjera da citam 'Pisma iz tudjine', ali je ne nadjoh kad sam trazila.
Ova, Novi Jerusalim se lako cita, interesanta, drzi paznju, a ima samo oko 200 str. Prosjecni citalac moze je procitati za 2 dana :)

Original postavio eternal dream
Ne znam kako pročitate knjigu za jedan dan. Da li bar išta ostane upamćeno posle mesec dana? Ja kad čitam, sve što mi je zanimljivo i važno zapisujem.

hahaha, vudi alen.... nekad se bolje zapamti kad se tako u kontinuitetu pročita (moja kuma se svojevremeno hvalila da je pročitala Besnilo za jedan dan, verovatno i jeste). Ja sporo čitam, pročitam do tri knjige mesečno, a ponekad mislim da je i to puno jer ne zapamtim. A možda su knjige neubedljive.

da Vudi Alen, poznati književni kritičar :lol:
pročitao sam skoro "Odbranu i poslednje dane"..ja sam zapostavio srpsku zbog svetske i sad se trudim da nadoknadim
mene klasici ne mogu da smore, može teško da mi ide i jedva da pročitam, kao "Kafkin "Zamak" npr., ali moram da pročitam i da probam da uvidim zašto je knjiga takva, jer očigledno ima neku publiku koja je ceni....knjigama pristupam sa te strane da ih proučavam i zato je bila cela ona diskusija....sebe ne proglašavam vrhunskim znalcem u celokupnoj književnosti, jer sam potpuno svestan da ima mnogo toga čega se još nisam dotakao...samo ne tolerišem potcenjivačke stavove, posebno od ljudi koji nisu iz sfere profesionalnog bavljenja književnošću...

To što je Vaša kuma pročitala "Besnilo" za jedan dan je smešno...to je ko dete kad bi pogledom prelazilo preko stranica i reklo na kraju:"Gotovo!"
"Šta si čitao sine?"
"Ma jednu knjigu o nekim doktorima i bolesti."

Poslednja izmena:
Ja najviše volim Hodočašće Arsenija Njegovana. Divna knjiga.
(Napisala bih ja još svašta, ali to ću morati na nekoj temi za domaćice, jer nisam studirala srpsku književnost te nisam dovoljno stručna.)

f.uck you :lol:
piši šta hoćeš, samo budi korektna :)
ja kad sam svestan da o nekoj oblasti ne znam sve, ja se veoma oprezno upuštam u razgovor i sa poštovanjem za sagovornika, koji zna više od mene
u tome je bila cela stvar

Ne može neko ko ne pokazuje poštovanje da očekuje poštovanje.
A ta tema za "domaćice"....nisam je ja tako nazvao :lol:

Poslednja izmena:
' Novi Jerusalim' odlicna knjiga, to je razlog sto nastavljam sa njegovim djelima. Bila mi je namjera da citam 'Pisma iz tudjine', ali je ne nadjoh kad sam trazila.
Ova, Novi Jerusalim se lako cita, interesanta, drzi paznju, a ima samo oko 200 str. Prosjecni citalac moze je procitati za 2 dana :)

da Vudi Alen, poznati književni kritičar :lol:
pročitao sam skoro "Odbranu i poslednje dane"..ja sam zapostavio srpsku zbog svetske i sad se trudim da nadoknadim
mene klasici ne mogu da smore, može teško da mi ide i jedva da pročitam, kao "Kafkin "Zamak" npr., ali moram da pročitam i da probam da uvidim zašto je knjiga takva, jer očigledno ima neku publiku koja je ceni....knjigama pristupam sa te strane da ih proučavam i zato je bila cela ona diskusija....sebe ne proglašavam vrhunskim znalcem u celokupnoj književnosti, jer sam potpuno svestan da ima mnogo toga čega se još nisam dotakao...samo ne tolerišem potcenjivačke stavove, posebno od ljudi koji nisu iz sfere profesionalnog bavljenja književnošću...

Ja najviše volim Hodočašće Arsenija Njegovana. Divna knjiga.
(Napisala bih ja još svašta, ali to ću morati na nekoj temi za domaćice, jer nisam studirala srpsku književnost te nisam dovoljno stručna.)

E baš vam hvala na iskustvima sa Pekićem. Vidim da ga hvalite, a ja bila sva u čudu, Besnilo mi je baš bilo super onomad kad sam čitala, a posle Skakavci totalni smor. Očigledno sam pogrešnu knjigu izabrala. Potražiću (kad stignem) neku od pomenutih.

Meni se Kafka nekako uglavnom svideo. Muž doneo "u miraz" komplet (onaj crni) i ja tako malo po malo, svašta sam pročitala.
Franc-Kafka-komplet-1-7.jpg
kafka.jpg

Ovo nisu moje, nego sa kupinda. Većina mojih knjiga je u kutijama kod i čekaju bolje dane i svoj prostor :(

f.uck you
lol.gif

piši šta hoćeš, samo budi korektna
smile1.gif

ja kad sam svestan da o nekoj oblasti ne znam sve, ja se veoma oprezno upuštam u razgovor i sa poštovanjem za sagovornika, koji zna više od mene
u tome je bila cela stvar

Ne može neko ko ne pokazuje poštovanje da očekuje poštovanje.
A ta tema za "domaćice"....nisam je ja tako nazvao
lol.gif

;)
Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje....video bih Honduras, koja je po struci pravnik, hemičar i šta već, kad bih ja uzeo da čitam nešto iz njene struke i ocenio sa pročitao sam za jedan dan, ovo je dosadno, ovo je super itd. Onima kojima je književnost hobi i rekreacija, čini mi se da imaju adekvatnu temu na pdf Žene, ovo bi trebalo da bude ozbiljniji pdf.

Pravnik ili hemičar :lol: Mda, sasvim je nebitno čime se bave ljudi koji nisu završili svetsku književnost.
Hajde napiši neki poduži post o Pekiću, evo odmah sad - to ti je struka a ovo je ozbiljan forum :)

Pravnik ili hemičar :lol: Mda, sasvim je nebitno čime se bave ljudi koji nisu završili svetsku književnost.
Hajde napiši neki poduži post o Pekiću, evo odmah sad - to ti je struka a ovo je ozbiljan forum :)

To sam naveo kao primer da ti ja ne držim slovo o tvojoj profesiji, koja god daje. :roll: :zplez:
I ne mogu da pišem odmah sad jer sam pročitao tek 1/4 knjige, niti očekujem Nobelovu ili Pulicerovu nagradu za isti. :zplez: :zplez:

Poslednja izmena:
Ви овде све на рачун ЕД-а. Али, увек се сетим Бочкарјова, декана музичке академије на Цетињу и професора клавира, Руса, који је једном на црногорској телевизији рекао како је Улиса читао 6 (шест) година са оловком јер, како је рекао, мора да познаје то дело, иако никад није имао љубав према том писцу.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back