Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko sam ja videla, pošto nisam mnogo na ovoj temi, lucius nije provocirao diskusiju nego je omalovažavao i obezvredjivao većinu pisaca i skoro sve nas čitaoce na ovoj temi. Jedno krajnje neprijatno stvorenje, koje ne ume da komunicira s ljudima.
Ali, eto vi ste uspeli da isprovocirate mene da se javim, iako sve knjige koje čitam nisu to uspele ;)

Pa naravno, meni nedostaje svako sposoban i voljan da provocira diskusiju. A on je to radio, čak i nesvjesno.

Nema ga nekoliko meseci, mogu misliti šta je sve pročitao za to vreme!
Nego, da provociram ja (naravno, ni blizu Lusijeve lucidnosti): čitala bih Kucija, pa ne znam šta je najbolji izbor. Sramota mi se čini ok. Znaš li nešto o tome?

Nema ga nekoliko meseci, mogu misliti šta je sve pročitao za to vreme!
Nego, da provociram ja (naravno, ni blizu Lusijeve lucidnosti): čitala bih Kucija, pa ne znam šta je najbolji izbor. Sramota mi se čini ok. Znaš li nešto o tome?

Sramota je dobar izbor. Ja sam čitala Sramotu i Fo. Fo se uopšte ne sećam, a Sramota je ostavila na mene prilično snažan utisak. Profesor ima aferu sa studentkinjom, posle to proglašavaju seksualnim uznemiravanjem ili kako se to već kaže, gubi posao.... Slučaj dalje prikazuje sudbinu, uslovno rečeno, silovatelja, a ne, kao obično, žrtve. Dalje postaje još ozbiljnije i komplikovanije i tužnije.

Pa naravno, meni nedostaje svako sposoban i voljan da provocira diskusiju. A on je to radio, čak i nesvjesno.
Sigurna sam da mu provokacije nisu bile namera. Čovek je jednostavno takav. :) I meni nedostaje.

Pročitala sam jedino Elizabet Kostelo. Verujem da bi ti se dopala.

Citala sam svojevremeno Decastvo i Sramota.
Nije na mene ostavilo neki "vau" utisak kako sam ocekivala.
Osim sto mi je u tom trenutku bilo, novo, drugacije...

Iscekujuci varvare sam takodje citala, ali nisam izdrzala opise torture pa sam prekinula citanje.
Ne znam da li je to zaista bilo toliko strasno, ili ja u tom trenutku nisam imala zeludac za to.

Samo... :think: Davno sam ja sve to citala.

PS. Meni je Luci bio dosadan, a istovremeno mi ga je bilo i zao.

Hvala svima. Poslušaću prvo Bi, to mi je najlakše da nađem.
Nego, da kažem nešto na temu: ako poželite da čitate Bodlera, potražite izdanje Narodne knjige. Ja imam iz '79. možda je i kasnije ponovljeno (oker korice, bronzani zaštitni omot). Maestralan prevod, savršeni komentari (Živojinović, Bertolino i ekipa). Ne sećam se da sam ikad išta čitala na srpskom sa tako iscrpnim i ozbiljnim komentarima.

Nego, kad smo kod tračeva, šta kažete na ekipu koja je otišla na sajam knjiga u Solun da predstavlja Srbiju? (Bajac, Basara, Vida Ognjenović, Goran Petrović, Srbljanovićka, Predrag Marković...)?
Naravno, nema potrebe govoriti koje "velikane naše književnosti predstavljaju grčkoj publici", kao i to da pastirske literature ima u izobilju.

Nego, kad smo kod tračeva, šta kažete na ekipu koja je otišla na sajam knjiga u Solun da predstavlja Srbiju? (Bajac, Basara, Vida Ognjenović, Goran Petrović, Srbljanovićka, Predrag Marković...)?
Naravno, nema potrebe govoriti koje "velikane naše književnosti predstavljaju grčkoj publici", kao i to da pastirske literature ima u izobilju.

Možda bi bilo interesantno da čujemo koga bi ti poslala? ;)

Hvala ti na trudu. Eto, pročitah nešto o MM. Verujem da bi ovaj čovek mogao fino da piše, ima par dobrih mesta, ali ovo mi je njanjavo u stilu Bobićkinog Dnevnika srpske domaćice. Ironični deo tebe mi se od svega navedenog najviše dopada. :D

Oh, Mon Dieu, druže Pantiћu.

Pogledajte prilog 240237

Ali koristi zagrade ;) Zbog toga mora da ti bude dopadljiviji :D

Meni za ljubav? ;)

Rado, ali nemam naročito interesantan odgovor. Srbljanovićku bi poslala da obilazi oko Svete Gore onim brodićem, to sigurno, ali da Basara (iz najbliže taverne) odluči kad joj je bilo dosta vožnje.
Vida, pa...'ajde, neka je. Neka ga i Bajac, mada, previše mi se on druži sa Turcima da bi se bezbedno šetkao po Solunu :D (to ti je ko da Danka Popovića pošalješ u Split, samo na malo kulturnijem nivou).
Marković - ne znam, valjda je otiš'o da lovi neka nova izdanja. Ako baš mora, bolje i on nego neki od onih morskih (Arhipelag, Laguna, Okean...šta već ima). Uostalom, njegov odlazak ima i budžetski značaj - ako lepo osmisli outfit, mog'o bi da prođe ko neki vladika, a Grci se na to pale, pa nam možda nešto daju džabe.

Oca Nacije bih povela ako će tamo da doživi neko prosvetljenje, pa da batali pisanje zauvek.

Pištala, Albaharija, možda čak i Arsenijevića...i tako, mlad svet (što kazala moja baba, makar je čoveku milije da ih gleda) bi pre slala.
Ruku na srce, ne znam ove poete ko su i šta su, nisam ni malo upućena

Da, Arsenijević je bio turistički vodič u Grčkoj, zašto da ne ide i kao pisac.
Za Pištala i Albaharija treba kinta da se plati da dođu iz Amerike/Kanade.

Ne doživljavam ja književnost kao timski sport, pa da se pitamo ko treba da bude u reprezentaciji. Pravo pitanje je da li uopšte imamo savremenu književnost koju vrijedi predstavljati u svijetu. Ili oni opet valjaju strancima Andrića i Pavića?

Da, Arsenijević je bio turistički vodič u Grčkoj, zašto da ne ide i kao pisac.
Za Pištala i Albaharija treba kinta da se plati da dođu iz Amerike/Kanade.

Ne doživljavam ja književnost kao timski sport, pa da se pitamo ko treba da bude u reprezentaciji. Pravo pitanje je da li uopšte imamo savremenu književnost koju vrijedi predstavljati u svijetu. Ili oni opet valjaju strancima Andrića i Pavića?

Naravno da valjaju. Provuče se nekako i Kiš (samo da mi je da vidim prevod) i Crnjanski (100% poezija!).
Arsenijeviću nikako (za "karijeru" pisca za makar malo širi auditorijum sa ovih prostora) nije trebalo onako eksplicitno drugovanje sa onim Albancima. Inače, pametan momak i solidan pisac (od takvog sličnog Francuska napravi internacionalnu mega zvezdu). Šteta što pade u senku nekih klošarčina poput Vidojkovića i tako tog ološa.

Uostalom, ne znam koji je to fazon da za najpopularniju književnu nagradu kandiduju neke moderne (pokušaje, kakve takve), a onda, kad treba da se proda ili promoviše, vratimo se 50 godina u nazad. I, šta više guraju tog Pavića, stvarno ne razumem. Od kad je umro i skinuo se s televizije, niko ga i ne čita. Muška Isidora Bjelica, sve sa ljubeznicom mu, taman.

Uostalom, zar nisu svi oni gotovo na isti kalup: politički angažovani na ovu ili onu stranu? I, sve dok se ovde bude pisalo kako smo tužni i jadni sa ili bez Tita/Slobe/kralja/Vladike Nikolaja, pomaći se iz jaruge nećemo.

Meni su Petrovic i Vida skroz na mestu. Basara djene-djene. Mislim, moglo je da bude mnogo gore. Ovom timu nista ne fali. :D

Petrović hoće da bude popularan po svaku cenu, te lako ispada jeftin. Ona Tavanica mu je bruka i sramota, neoprostiva.
A, uvek može gore: Dobrica Ćosić, Dobrilo Nenadić, Marko Vidojković, neka voditeljka...očas posla sastaviš ekipu da se kod Grka ne operemo sve i da rezervišemo Paraliju i još dva sela na 99 godina (s plaćanjem unapred)!

Ne znam, Noro, ali mislim da ako neko zeli da zivi od pisanja u ovoj zemlji, mora da pristane na neke unizavajuce kompromise, da se negde komercijalizuje i sl.

Sigurno, i mnogo bi lepo bilo kad bi se to samo na pisanje odnosilo. Međutim, kad neko piše da bi od tih para živeo, slaba je tu vajda od književnosti, rekla bih.
Ne mislim da je preduslov za dobrog pisca skapavanje od gladi, naravno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back