Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za sada mi se roman Tito je umro svidja.
I ne, nema vampira, bar ih nema za sada.
Roman drzi paznju, jedva sam je sinoc odlozila da bih otisla da spavam.
Naravno da javljam utiske kad je procitam.

Hvala ti sestro, k'o bratu.:) Bar se nisam zahebala s njom kad sam je povoljno kupila. :)
I Parfem drži pažnju, samo nemam mnogo vremena kod kuće. Jedva čekam taj famozni rasplet.;)

Završio "Sto godina samoće", odlična knjiga, uspela je da me uvuče u svoj svet što retko koja uradi u skorije vreme :)

Naleteo na Balaševićevu "Jedan od onih života". Kakav stil ima taj čovek, to je stvarno neviđeno :worth: savršeno uživam čitajući svaku rečenicu... nadam se da ću pokušati da nađem i ostale knjige uskoro

Pored toga, krenuo sa Prodajom Pobunjenika, a čeka me još i "Istorija Laže" i "Mentalna bolest kao mit"

Pročitala "Ljudi za stolom", Srđana Valjarevića i postala mi je zamorna tema u kojoj se ovaj pisac "zaglavio". Posledice devedesetih, preživljavanje i pokušaj da se "dočara" dosada. Knjiga je zapravo dijalog dva mlada čoveka, dva prijatelja koji su se sreli u Amsterdamu i koji razgovorom važu promašenost življenja u domovini sa istom u zemlji u kojoj su se obreli.
Posle ovoga uzeh i mnogo mi prija roman Vedrane Rudan "Kosturi okruga Medison". Da, "Mostovi okruga Medison" ali na Vedranin način.

Pročitala "Ljudi za stolom", Srđana Valjarevića i postala mi je zamorna tema u kojoj se ovaj pisac "zaglavio". Posledice devedesetih, preživljavanje i pokušaj da se "dočara" dosada. Knjiga je zapravo dijalog dva mlada čoveka, dva prijatelja koji su se sreli u Amsterdamu i koji razgovorom važu promašenost življenja u domovini sa istom u zemlji u kojoj su se obreli.
Posle ovoga uzeh i mnogo mi prija roman Vedrane Rudan "Kosturi okruga Medison". Da, "Mostovi okruga Medison" ali na Vedranin način.

Ko je voleo Mostove, ima i nastavak, Hiljadu seoskih puteva.
Moraću da nabavim te Kosture... Matorci preljubnici, a?:think:

Prodavnica sarija – Rupa Bazva, Laguna, 220 str, 8/10

Jedna relana prica iz Indije. Moram priznati da malo izbegavam indijske teme, ali ova je dosta dobra.
Govori o tome kako se obican covek u Indiji bori sa zivotom, egzistencijom, nepravdom, nasiljem…
O njegovoj zelji da napreduje, uci… O mirenju sa neminovnim…

Da, toliko se trudio da docara dosadu, da je bio neizmerno dosadan.
Ali njegov Komo, Dnevnik jedne zime i Dnevnik druge zime, su skroz drugaciji. Lepi romani.
Ako nisi do sada citala Valjarevica onda ste vi definitivno lose poceli :lol:
Na tvom mestu bih mu dala jos jednu sansu, pa ako ni tada ne ide onda nista :)
Recimo Komo.

Mene Valjarevic smiruje.

Image.ashx
710.jpg

Raddo nabavi te Kosture ))) .... da, matorci preljubnici ali u njihovim kasnim sedamdesetim - držanje za ruke, koji poljubac, pažnja. Mada, rekla bih ovde je akcenat više dat na povlačenju paralele između života majke koja je celi svoj život gušila svoja osećanja i kćeri koja se opet kroz život vodi srcem i postupa tako da najpre sebi udovolji. Dobra je, dobra Vedrana i to njeno zalaženje u odnos majka-kćerka bez patetike o čemu je već pisala i u "Dabogda te majka rodila".
Lamar, Valjarević mi se najpre svideo kao pesnik i njegovoj zbirci poezije "Džo Frejzer" , često se vratim a pročitah i "Komo" i "Dnevnik druge zime". Nekima jednostavno više leži ta kraća forma, brza misao i verujem da je i Srđan takav pisac. I isto kao što je Bukovski za mene najpre pesnik ( izuzimam roman "Žene",posle koga ono što je usledilo, a da nije poezija, nije ni trebalo) mislim da će i Srđan to ostati osim ako se i njemu ne dese nekakve "Žene".

Završio "Sto godina samoće", odlična knjiga, uspela je da me uvuče u svoj svet što retko koja uradi u skorije vreme :)

Naleteo na Balaševićevu "Jedan od onih života". Kakav stil ima taj čovek, to je stvarno neviđeno :worth: savršeno uživam čitajući svaku rečenicu... nadam se da ću pokušati da nađem i ostale knjige uskoro
Sto godina samoće je meni najdraža knjiga ali ne mogu da rešim da je čitam ponovo, bojim se da bih mogla da se razočaram. Da utvrdim da sam je "prerasla", kao što sam prerasla Balaševića ili Vudi Alena.
Od Balaševića sam čitala Tri posleratna druga, I život ide dalje, pomenutu Jedan od onih života i Dodir svile. I sećam se samo prve... dalje su nekako varijacije na temu...

Ko je voleo Mostove, ima i nastavak, Hiljadu seoskih puteva.
Moraću da nabavim te Kosture... Matorci preljubnici, a?:think:
Ja sam volela Mostove, a možda bi mi se svideli i Matori preljubnici i Kosturi. Od Vedrane sam čitala samo Kad je žena ku.rva, kad je muškarac pe.der i nije me se nešto dojmila.
Prodavnica sarija – Rupa Bazva, Laguna, 220 str, 8/10
Ovo sam danas uzela iz biblioteke. Kao i Vita Brevis - Justejn Gorder i Tajni zapis - Sebastijan Bari, koji sam počela da čitam.
I da odgovorim na temu. Poslednje pročitala Kinesko-engleski rečnik za ljubavnike - Sjaolu Guo. Simpatična knjiga, neobična, o razlikama izmedju zapadne i istočne civilizacije, jer sličnosti kao da i nema.

Odlican izbor. JA uvek preporucujem Remarka, jer je odlican pisac, a obe knjige su fantasticne. On je bio u mnogo gorim zivotnim situacijama, za razliku od Dostojevskog, pa nije pisao djubre. Koje si knjige procitala?

Crni Obelisk i Trijumfalnu kapiju koja me je oduvala nacisto! Ocekujem isti smek, ali cisto sumnjam da ce ove dve bas tako da me oduseve, videcemo.

Vidim da se pominjao S. Valjarević, a nažalost nisam bio u mogućnosti da se na vrijeme uključim u diskusiju.

Čitao sam Komo, i bio razočaran.
Meni taj njegov minimalizam djeluje kao odsustvo stila. Sjećam se da mi je utisak poslije čitanja bio kao da sam pročitao prepričanu i skraćenu verziju, nekog dužeg i ozbiljnijeg romana.
Proćitaću jednom Zimski dnevnik, kad ne budem imao ništa drugo u planu.

Ja samo da pitam gde mogu da nadjem roman ``Tecite suze moje, rece policajac`` pisac Filip Dik.
Inace je SF.
Moze i u pdf formatu.
Ima ga na jednoj od vocaka, ali cena premasuje moje finansijske mogucnosti :( pa ne mogu da se nadmecem...

Nažalost, imam samo elektronsku verziju te knjige na engleskom jeziku. Ako ti to odgovara, javi se.
Imam neke druge njegove romane u našem prevodu u PDF, pa ako ti je nešto potrebno, rado ću pomoći.

Vidim da se pominjao S. Valjarević, a nažalost nisam bio u mogućnosti da se na vrijeme uključim u diskusiju.

Čitao sam Komo, i bio razočaran.
Meni taj njegov minimalizam djeluje kao odsustvo stila. Sjećam se da mi je utisak poslije čitanja bio kao da sam pročitao prepričanu i skraćenu verziju, nekog dužeg i ozbiljnijeg romana.
Proćitaću jednom Zimski dnevnik, kad ne budem imao ništa drugo u planu.
U tom slucaju mislim da ce i Zimski dnevnik na tebe ostaviti slican utisak :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back