Truman
Elita
- Poruka
- 23.952
Pročitao Čovek i duh od Kjerkegora...mnoge njegove misli mi nisu jasne, ili drugačije rečeno - ne slažem se...možda treba još jednom da pročitam.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Poslednje sam pročitala Murakamijev "Lov na divlju ovcu"
Sinoć započela Nabokov "Smeh u tami".
Zbirka priča Ne mogu da se setim jedne rečenice Mihajla Pantića zanimljivo je delo.
Zanimljivi osvrt na situacije naše zemlje u prošlosti.
Zanimljiva kritika, blago izneseno ali čvrsto mišljenje čoveka tog vremena.
Među pričama nailazimo i na nekoliko koje pokazuju piščev stav kad je reč o odnosu pisanog i vizuelnog medija.
Intermedijalnosti.
O tome kako film danas zaustavlja vreme. Rešava na neki način pitanje stopiranja vremena, kojem su i filosofi težili.
O filmovima koje rado gleda iako su ih mnogi zaboravili. Smetnuli s uma, koji nisu naišli na dopadljivost kod gledalaca.
Kako takve filmove posmatra kao svoje. Kao filmove koji su nekako čudno deo njega samog.
Rado pamti stanja u kojima ih je gledao.
Jedna naočita priča, Svi Milanovi ljudi, posmatra to vreme, Milanovu pojavu, susretanje ove duhovne veličine kroz više faza njegove muzičke karijere.
Pominje njegovu svetlost duha, scensko blistanje, snagu i prodornost njega samog. Volim što sam i ja, koja inače strahovito volim Mladenovića, čula mišljenje Pantićevo.
Zanimljiva je priča i o lekaru, onkologu umrom od raka. Pantić o tom lekaru govori kao o čoveku koji se čitav život ustvari bavio proučavanjem sopstvene smrti.
Tužna ogoljenost i poraz onih koji su uperili pogled visoko u žudnju za boljim.
Priče su neke kraće, neke duže - ali smisleno uklopljene.
Zanimljive, pitke, ali sa mogućnošću da se lagano čitaju, ali i usmereno, koncentrisano sa pokušajima da se odgrne talog onog površinskog sloja postojanja u kojem svi neretko tavorimo.
Je l' Mladenović iz EKV? Šta mu fali?
A ja sam se sad baš zainteresovala.![]()
Jeste u pitanju M. Mladenović iz EKV. M. Pantić u toj zbirci priča mu je posvetio jedan, recimo, lirski esej. Meni se nije naročito dopao kad sam ga čitao prije desetak godina. Nije u pitanju Mladenović, nego kako je Pantić to napisao. Patetično koliko me sjećanje služi. Imam tu knjigu u kući pa, ako vam je baš stalo, mogao bih da skeniram tih nekoliko strana i okačim ih sutra.
Ja Mladenovića baš volim. Volim njegov odabir knjiga. Volim njegove misli. Volim ono čime je zračio. Volim njegovu poeziju, jer njegove pesme upravo kao takve vidim.
Dakle, evo teksta Mihajla Pantića pod naslovom Svi Milanovi ljudi, objavljenog 1996. godine u knjizi Ne mogu da se setim jedne rečenice.
![]()
![]()
![]()
Neko ironičniji od mene rekao bi da neostvareni muzičar MP piše o pretencioznom stihoklepcu MM. Neko drugi bi samo odmahnuo rukom i rekao "generacijska priča".
U svakom slučaju, dopašće se fanovima i onima koji fetišizuju generaciju rođenu krajem pedesetih i početkom šezdesetih. Što se mene tiče, Pantić mnogo bolje piše o ribolovu, nego o muzičarima.
Eto, a ko bi rekao da si ti čitala Bobićku?Hvala ti na trudu. Eto, pročitah nešto o MM. Verujem da bi ovaj čovek mogao fino da piše, ima par dobrih mesta, ali ovo mi je njanjavo u stilu Bobićkinog Dnevnika srpske domaćice. Ironični deo tebe mi se od svega navedenog najviše dopada.
Eto, a ko bi rekao da si ti čitala Bobićku?![]()
![]()
Svako ko zna da vazda imam manje para nego što mogu da potrošim, a prezirem svaku vrstu fizičkog rada od najranijih studentskih dana. Na to dodaj činjenicu da se intelektualna prostitucija u Srbiji ne sankcioniše i dođosmo do Bobićke (koja nije moje najtraumatičnije čitalačko iskustvo).
Uostalom, zar si zaista mislila da ne vidim dalje od Džojsovog nosa?