Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Filoyofija dosade / Laš Svensen

Simpatična knjižica od 150-ak strana. Knjiga je kao neki neobični kolaž jer pisac upotrebljava dosta citate filozofa i književnika, posebno Pessoa što me je u prvi mah i oduševilo. Sad su na redu Karamazovi, lektira.

Jel čitao neko one Pekićeve posthumno objavljene sveske i dnevnike?

Ti baš imaš visok prag tolerancije. Ja se ne bih smarala sa 1700 strana.:) Možda bi me smorile da sam čitala zimi, ovako, letnji raspust, terasa, noć...:)
A to da je za neke sve što je popularno po difoltu loše, već smo apsolvirali.;) Različiti su motivi zbog kojih čitamo. Ja lično, čitam da bi se opustila i odmorila. U mojim godinama, pored svih poslova koje radim, to mi je najpotrebnije.

Pa, to je opstepoznato da sam ja tolerantna, iako me mnogi optuzuju za rasizam i za neokolonijalizam, ali nisam ja kriva sto neki ne znaju da vode svoje zemlje.

Prije nekoliko dana u kontejneru za smece nadjem komplet od sedam knjiga L. Ronn Hubbarda i sve na temu sajentologije. Potpuno nove knjige, zapakovane u celofan. Donesem ih kuci, jednu otpakujem i pocnem citati. Zove se "Put k sreci". Ako sad ne postanem sajentolog necu nikad. :neutral:

Voleo bi da sam bio na tvom mestu. To je zanimljiva stvar...rekao bi neopravdano satanizovana u javnosti...

Završila sam Majka je samo jedna Mikloša Vamoša, Mađarskog književnika, poznatijeg po Knjizi očeva. Dopala mi se knjiga bez obzira na stil, koji delimično podseća na Saramagovo Slepilo. Naime, sve što govori majka, pisano je isključivo malim slovima. Opisuje poslednje dane života žene obolele od raka, udovice, majke dvoje dece, bake petoro unučadi, koja se ponaša kao tinejdžerka. Tako se i izražava, još gore, kao adolescentkinja.:) Psuje, nalazi svima manu, samoživa je, a ipak dobrodušna, nekako mi je prirasla za srce. Nekoliko puta tokom čitanja pomislih, ju, neću valjda i ja da budem ovakva.:D Ma biću sigurno još gora. :zcepanje:
Bez obzira na temu, knjiga nije patetična, već naprotiv, kompletno prožeta specifičnim humorom. Mislim da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite da je pročitate.

Na jednoj drugoj temi o knjigama, jedna clanica se prikljucila i sa sobom donela jednu lepu i zanimljivu ideju.
Pretpostavljam da neki od vas znaju za to, ali evo o cemu se radi za one koji ne znaju.
Dakle evo linka http://www.goodreads.com/topic/show/664264-ilona-never-ending-trekker

Meni se jako dopala ta ideja, ali ja se ne bih obavezala da ispunjavam taj zadatak preko ovog sajta, ja bih to vise onako za sebe.
Dakle ja cu za svoju dusu najverovatnije na leto ili mozda bolje na zimu, da napravim taj “put oko sveta za 80 knjiga”.
I to tako sto cu krenuti iz Srbije, obici svet, i vratiti se u Srbiju.

Planiram da kupim jednu najobicniju kartu sveta po kojoj moze da se pise, i da napravim marsutu.
S’ tim sto cu ja uzeti u obzir sve knjige koje je moguce uzeti a da sam ih vec procitala za pojedine zemlje.

Izgledacu tada verovatno ovako
smilie_les_024.gif

:lol:

Na jednoj drugoj temi o knjigama, jedna clanica se prikljucila i sa sobom donela jednu lepu i zanimljivu ideju.
Pretpostavljam da neki od vas znaju za to, ali evo o cemu se radi za one koji ne znaju.
Dakle evo linka http://www.goodreads.com/topic/show/664264-ilona-never-ending-trekker

Meni se jako dopala ta ideja, ali ja se ne bih obavezala da ispunjavam taj zadatak preko ovog sajta, ja bih to vise onako za sebe.
Dakle ja cu za svoju dusu najverovatnije na leto ili mozda bolje na zimu, da napravim taj “put oko sveta za 80 knjiga”.

Planiram da kupim jednu najobicniju kartu sveta po kojoj moze da se pise, i da napravim marsutu.
S’ tim sto cu ja uzeti u obzir sve knjige koje je moguce uzeti a da sam ih vec procitala za pojedine zemlje.

smilie_les_024.gif

Zanimljivo.

smilie_les_024.gif

E, baš si prava drugarica čitalica :cmok2:
Hoću i ja to, s tim što neću krenuti iz Srbije i neću računati knjige koje sam već pročitala. Mislim da se neću vezivati za Goodreads (možda se predomislim), a najzanimljivija opcija mi je Globetrotter (da je autor iz zemlje u kojoj piše). Takođe, ne mogu da se obavezujem s obzirom na vremenski rok, budući da nekad nešto moram/želim da čitam, a možda neću morati da uklopim u ovu igricu.

Tu ideju sa mapom ću pozajmiti od tebe, mnogo mi se dopada.

I, počela bih pre.

Možda bi bilo fino da otvorimo temu na ovu temu, ako ima još zainteresovanih, naravno.

Juče sam se registrovao na www.goodreads.com. Čini mi se ok sajt, mada se nisam udubljivao u detalje. Bilo bi dobro da postoji tako nešto na našem jeziku. Da li postoji neka lokalizovana verzija goodreads ili se sve svodi na knjige na engleskom?

Ne vjerujem da postoji lokalizovana verzija, mada imaš dosta naših knjiga, maltene sve. Ako ti prilikom pretrage izbaci neku našu knjigu sa engleskim nazivom, samo izabereš drugo izdanje.
Sajt je stvarno odličan, ja sam već dugo na njemu. Odličan način da se vodi evidencija pročitanih djela, kao i da se vide recenzije, ocjene ili da se dođe do preporuka za dalje čitanje. Mislim da je Goodreads najveća online zajednica čitalaca.

Juče sam se registrovao na www.goodreads.com. Čini mi se ok sajt, mada se nisam udubljivao u detalje. Bilo bi dobro da postoji tako nešto na našem jeziku. Da li postoji neka lokalizovana verzija goodreads ili se sve svodi na knjige na engleskom?

Sumnjam da tako nešto postoji na nekom ovdašnjem jeziku. I ako postoji, pre bih očekivala zagrebačku nego beogradsku (sarajevsku, podgoričku...) inicijativu.

Mislim i ja da ne postoji na srpskom mada, sto kaze Rudjer, ima i domacih knjiga tamo tako da je sve ok. A recenzije mozes da pises slobodno i na srpskom, nije obavezno da budu na engleskom.
Meni tamo jedino smeta sto dosta knjiga nema u arhivi ( recimo ja sam htela da napisem recenziju za Studiju o maskama, od Haritonova pa knjige nema) a da bi mogao da ih ubacis moras postati - bibliotekar- sto zahteva odredjenu proceduru.
Zapravo je to korektno, bilo bi smesno da svako moze da ubacuje sta pozeli ali opet..

E, baš si prava drugarica čitalica :cmok2:
Hoću i ja to, s tim što neću krenuti iz Srbije i neću računati knjige koje sam već pročitala. Mislim da se neću vezivati za Goodreads (možda se predomislim), a najzanimljivija opcija mi je Globetrotter (da je autor iz zemlje u kojoj piše). Takođe, ne mogu da se obavezujem s obzirom na vremenski rok, budući da nekad nešto moram/želim da čitam, a možda neću morati da uklopim u ovu igricu.

Tu ideju sa mapom ću pozajmiti od tebe, mnogo mi se dopada.

I, počela bih pre.

Možda bi bilo fino da otvorimo temu na ovu temu, ako ima još zainteresovanih, naravno.
To je najteza varijanta.
A ja nisam ni na tren pomislila da ces se ti latiti bilo koje osim najteze :lol:

Ali kad stignes u Burundi, javi se da nam kazes kako ces naci pisca koji pise o svojoj zemlji :telefon:
Mada… ne moras bas preko Burundija… Mozes i preko Ruande…pa u... Tanzaniju :zcepanje:
Salim se naravno, sigurno postoji putanja po kojoj je moguce ici na ovaj tvoj odabrani nacin. (Al’ malo sutra
2586_2586280ee79rui7yl-1.gif
)

A ja predlazem da recimo ti otvoris ovu temu na knjizevnosti.
Ja nisam u mogucnosti da prosirujem svoje aktivnosti na forumu, a ne znam ni kada bih tacno pocela sa citanjem po ovom planu.
Uostalom, ideja da se ovakva tema otvori bas ovde je tvoja od starta.
Ja cu svakako ucestvovati kada resim da krenem na put
smilie_girl_127-1.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back