Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Završio sam Na Drini ćuprija, svima poznat pisac. Njegovim pisanjem sam zaista oduševljen, oduševljen! Čovek prelepo piše, drago mi je da je nagrađen Nobelovom nagradom, ali mi je nažalost tok priče pomalo smoren, opisuje se taj most kroz vekove i vekove... Nameravam da pročitam od Žarka Lauševića- Godina prođe, dan nikada. Ima neko iskustva sa tim? I posle toga nešto od Dostojevskog, Zločin i kaznu, Idiota i Kockara.

Meni se Lauseviceva prica dopala. Ne znam da li ce i tebi.
Inace, ako nisi citao Dostojevskog, slobodno kreni ``na njega``.

Završio sam Na Drini ćuprija, svima poznat pisac. Njegovim pisanjem sam zaista oduševljen, oduševljen! Čovek prelepo piše, drago mi je da je nagrađen Nobelovom nagradom, ali mi je nažalost tok priče pomalo smoren, opisuje se taj most kroz vekove i vekove... Nameravam da pročitam od Žarka Lauševića- Godina prođe, dan nikada. Ima neko iskustva sa tim? I posle toga nešto od Dostojevskog, Zločin i kaznu, Idiota i Kockara.

Smorices jer je Dostojevski los pisac, koji je uzasno precenjen. JA ti preporucujem Dikensa i Viktora Igoa.

Šta je rogobatno u cyberpunk-u?

Što se tiče srpskog kiberpanka, Bakić je bio dovoljno mudar da izbegne jeftin komercijalno-patriotski manevar smeštanja radnje u nekakvu Sajbersrbiju.
Inače, zbirka je dobila Nagradu za najbolju knjigu godine Društva književnika Vojvodine, što je lepo postignuće (šta god mislili o ovdašnjim nagradama) ako se ima u vidu uobičajeni prezir književne ''elite'' prema žanrovskoj literaturi.

I, kad već pričamo o cyberpunk-u, za onoga ko hoće da se upozna sa žanrom obavezna lektira je tzv. Sprawl trilogija William-a Gibson-a (''Neuromanser'', ''Grof Nula'' i ''Mona Lizin natpogon''). Sve tri knjige objavljene davnih 80-ih, još uvek savršeno sveže i kvalitetnije od velike većine ''konkurencije'' (uključujući i sva Gibsonova potonja dela, nažalost).

Kod sajberpanka je, kao i kod svakog oksimorona, rogobatna održivost smisla.
Ja sam poslaednja osoba koja će braniti našu književnu elitu, ali smatram da im je preziv prema žanrovskoj literaturi opravdan (u kontekstu nagrađivanja višestruko). Dok se tako ponašaju bar možemo da verujemo da znaju da razlikuju umetnost od zabave što je, makar u osnovnom značenju, osnovni preduslov te vrste elitizma.

Rečju, ne smeta meni da to neko čita, ali me iznervira kad se nešto prodaje kao umetnost zbog skupljeg (u ovom slučaju rogobatnijeg) pakovanja. Emotivno me pogađa samo blasfemija u kontekstu panka, ali odavno ne reagujem emotivno na takve stvari.

A Društvo književnika Vojvodine smatram dobrovoljnim pevačkim društvom.

A inace ja stalno mislim da je Hemingvej Kubanac ili Spanac, kako mi kad dune :lol:
Znam ja da nije, ali eto, u mojoj glavi je to tako :D

To je zato što je i živeo na Kubi, a još više zbog toga nas je Minimaks kolektivno silovao informacijom (u pauzama između promovisanja Vendinih i Big Laletovih talenata) da je upoznao starca iz Starac i more...ili tako nekako.

Čoveče, Noro, pa ti si ustvari snob.

Žanrovska literatura ≠ kič.

Ne znam šta ti smatraš snobom, ali je očigledno da zadovoljavam većinu parametara, budući da mi ovo drugi put kažeš :zcepanje:

No, nije sve što nije umetnost - kič, postoji i zabava. Istina, razlika između umetnosti i zabave je nekad teško primetna, ali to ne znači da ne postoji.

Da prebacimo na muziku:

Bugarin Azis - kič
Ramones - zabava
Brams - umetnost.

Kao što vidiš, manjka mi informacija o živom umetniku, ali to ne znači da ne prihvatam snobovsku etiketu koju si mi zalepio.

Poslednja izmena:
(Je l', drugi put?)

Drugim rečima: ono što je zabavno ne može da ima umetničku vrednost?

(Jeste, prvi je zato što sam rekla da je Kajli prljavušica)

Vožnja na ringišpilu je zabavna, Hamlet je uzbudljiv.
U mom rečniku iz glave, reč zabava je sinonim za dokolicu, razonodu i tako to. Ništa pogrdno.

Umetnost, izvesno, može i da zabavi, ali nikad ne radi samo to. Zabava, s druge strane, radi samo to, približivši se u retkim slučajevima, nekakvim katarzama ili šta ti ja znam (stavi tu reč koju hoćeš, da ne zaradim i treći snobizam).

Sad se baš upetljavaš. Kakav ringišpil, frogs and grandmothers? Sve vreme pričamo o literaturi.
Po tebi, žanrovska književnost ne može da ima umetničku vrednost. Zašto? Ja nemam pojma. Zato što je zabavna?

Nisu frogs i grandmothers, govorim generalno, trudeći se da izbegnem termin "žanrovska književnost", budući da je i samo postojanje jedne takve podele vrlo sumnjiva.
Od početka sveta i veka, u svim formalnim i ozbiljnim krugovima, književnost se deli na tri žanra (tj. roda): liriku, epiku i dramu.

Sve ono što ne može da se podvede pod jasno definisane principe i pravila jedne od te tri kategorije je izmišljanje rupe na saksiji, tj. marketinški trik (ovde može bilo koji eufemizam za to) zarad sticanja popularnosti ili sličnog oblika koristi, uprkos piščevoj ograničenosti s obzirom na talenat.

Postizati efekte visokog umetničkog stila zahteva mnogo rada, talenta i šta ti ja znam čega. Ona dela u kojima su takvi efekti uspešno izvedeni, bez izuzetaka, dopadaju se svakom prosečno inteligentnom čitaocu (bez obzira na senzibilitet), čak i kad ne zna da kaže šta mu se to dopalo, već svoj doživljaj opisuje rečima ganulo me, saosećao sam sa likom, ima dušu i slične nebuloze.

Kad je u pitanju nešto što je zabavno, mora se računati s čitaočevim senzibilitetom. Tako je, pre neki dan, tebe zaintrigirala scena oralnog seksa tokom dnevnika, a ja sam se sablažnjavala. A to nije zato što su mene odgajili u jezuistskom samostanu, a tebe na Vudstoku. Na incest u Edipu se ne sablažnjavam.

Još jednom: ne kažem da je iz "žanrovske književnost" (sad prihvatam sve te žanrove, uključujući i cyber punk) obavezno izuzeta sva umetnička vrednost. Nije tu umetnost ni cilj.

Možemo da raspredamo do sutra na ovu temu, pozivajući se na koje kakve teorije i tumačenja, ali to, verujem, ni tebi ni meni nije cilj. Govorim ti svoj stav, najkraće moguće.

Pile u kučine... Ali neću sada da citiram parče po parče.
Imaš pravo na svoj stav i imaš pravo da ne budeš u pravu.

E, upravo o toj vrsti marketinga govorim.
Uz zahvalnost što mi priznaješ prava, podsetiću te i na treću soluciju koju si zaboravio da dodaš: moj komentar nije dovoljno hipsterski da bi ti bio razumljiv iliti: za moja snobovska shvatanja, poređenje sagovornika sa piletom je nedostatak boljeg izgovora.

Hvala svima na predlozima :hvala:
Citala sam jedino Hemingveja (mislim cak citav jedan zeleni komplet :lol: ).
Ali toliko davno da komotno mogu ponovo da citam sve osim Starac i more. Nju pamtim dosta dobro. I... da, Za kim zvona zvone pamtim onako.
A inace ja stalno mislim da je Hemingvej Kubanac ili Spanac, kako mi kad dune :lol:
Jesi li procitala "Osvetu oruzja" od njega?

Hvala svima na predlozima :hvala:
Citala sam jedino Hemingveja (mislim cak citav jedan zeleni komplet :lol: ).
Ali toliko davno da komotno mogu ponovo da citam sve osim Starac i more. Nju pamtim dosta dobro. I... da, Za kim zvona zvone pamtim onako.

Jesi li procitala "Osvetu oruzja" od njega?
Ako je i ona bila u tom "zelenom komletu", onda jesam, ali se ic toga ne scam :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back