Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
" Lolitu " sam doziveo na dva sasvim suprotna nacina u ranim dvadesetim , i ranim pedesetim godinama zivota. Moje misljenje... za one malo starije da je ponovo procitaju . Nece naci nimalo odbojnosti prema coveku kojem Lolita znaci mnogo vise od pozude i seksa . Ona je sublimacija celog njegovog zivota i veciti bunt rusenja drustvenih normi , kvazi moralista,
religije . Jednom recju svega sto do tada nije smeo i nije mogao doziveti .Knjiga koju cu sigurno upamtiti .

Ben u svetu – Doris Lesing, Agora, 160 str, 8/10

Posle nekih 30-ak strana mi je doslo da je ostavim, ali Rada, Truman i Nobelova nagrada su me u tome ipak sprecili.
(Meni su Rada, Truman i Nobelova nagrada po tezini preporuke tu negde :lol: )
Dakle meni je odnos izmedju onoga sto Ben razume i onoga sto on ne razume, nekako nelogican i neuverljiv.
Ili ja mozda trazim logiku tamo gde nje po prirodi stvari ne moze biti :think:

Jer Ben je nerealan lik, ali nekako sa pretenzijama da bude realan. Eto to je ono osnovno sto mi nije leglo. Sve mi je nit realno, nit nerealno.
I jos nesto. Pisac je jako ublazio njegove atavisticke osobine u ovom II delu. Sto me je iznenadilo i zacudilo. Na kraju je Ben od nekoga ko me jako plasio, postao neko koga mi je bilo neizmerno zao.
(Kapiram ja da je to mozda bila pisceva namera, ono... kakva je i kuda ide civilicacija... ... i to... )

Sve u svemu od nekoga ko je dobio Nobela ocekujem da me potpuno zarobi svojom pricom, a ovde to nije bio slucaj.
E sad, da se razumemo, knjiga je dobra, ali sam ja valjda mnogo vise ocekivala, i verovatno u tom grmu lezi zec.

Ben u svetu – Doris Lesing, Agora, 160 str, 8/10

Posle nekih 30-ak strana mi je doslo da je ostavim, ali Rada, Truman i Nobelova nagrada su me u tome ipak sprecili.
(Meni su Rada, Truman i Nobelova nagrada po tezini preporuke tu negde :lol: )
Dakle meni je odnos izmedju onoga sto Ben razume i onoga sto on ne razume, nekako nelogican i neuverljiv.
Ili ja mozda trazim logiku tamo gde nje po prirodi stvari ne moze biti :think:

Jer Ben je nerealan lik, ali nekako sa pretenzijama da bude realan. Eto to je ono osnovno sto mi nije leglo. Sve mi je nit realno, nit nerealno.
I jos nesto. Pisac je jako ublazio njegove atavisticke osobine u ovom II delu. Sto me je iznenadilo i zacudilo. Na kraju je Ben od nekoga ko me jako plasio, postao neko koga mi je bilo neizmerno zao.
(Kapiram ja da je to mozda bila pisceva namera, ono... kakva je i kuda ide civilicacija... ... i to... )

Sve u svemu od nekoga ko je dobio Nobela ocekujem da me potpuno zarobi svojom pricom, a ovde to nije bio slucaj.
E sad, da se razumemo, knjiga je dobra, ali sam ja valjda mnogo vise ocekivala, i verovatno u tom grmu lezi zec.
Ja bih Radu izbrisala sa spiska za sva vremena kao lažova i prevaranta.:zcepanje:
Čitaj ti našeg zeta i ne brini.:lol:
:zag:

" Lolitu " sam doziveo na dva sasvim suprotna nacina u ranim dvadesetim , i ranim pedesetim godinama zivota. Moje misljenje... za one malo starije da je ponovo procitaju . Nece naci nimalo odbojnosti prema coveku kojem Lolita znaci mnogo vise od pozude i seksa . Ona je sublimacija celog njegovog zivota i veciti bunt rusenja drustvenih normi , kvazi moralista,
religije . Jednom recju svega sto do tada nije smeo i nije mogao doziveti .Knjiga koju cu sigurno upamtiti .

Lepo rečeno. Mislim da postoji zaista veliki broj knjiga koje zaslužuju još jednu šansu...sasvim je negde i razumljivo i prihvatljivo da zavisno od zrelosti, trenutnog stanja duha ali i mnogih drugih faktora određeno štivo percipiramo različito u raznim životnim dobima:)

Nabokov u Loliti pravi sjajne aluzije na mnoga velika književna dela (između ostalog), odlično se igra rečima (najupadljivije imenima), piše stilski čisto i tačno i teško mu je naći zamerki na temu književne vrednosti.
Vidi se da je svaka reč pažljivo odabrana i odmerena (sećam se da sam negde pročitala da je samo na liku Hambertovog frizera koji se pojavljuje u jednoj jedinoj sceni na pola strane radio tri meseca).

Ni kad sam mlađa bila nisam tu knjigu doživljavala kao apologiju ili osudu pedofilije. Štaviše, mislim da je Hamberta smestio u zatvor samo da ne bi morao (Nabokov) da se pravda dežurnim moralizatorima, a stvarne potrebe za tim, što se fabule tiče, nije bilo - koliko se sećam, mi čitamo Hambertove dnevnike, zar ne?

Lolita je više kritika društva, prikaz razlike između evropske i drugih kultura, priča o bezuslovnoj ljubavi (obično rezervisanoj za relaciju roditelj - dete) i još mnogo toga važnijeg, nego nekakav manifest seksualne izopačenosti, što se mene tiče.
Na kraju, stvar je ukusa ko je tu žrtva: Lolita ili Hambert?

Zanimljivo, nikad nisam čula da je nekome Lolita odbojna. Ne znam, doduše, šta se zbiva na prvih sto strana, ali se ne sećam da ta knjiga ima delove koji su dosadni. Ako ti ne prija stil, pogledaj Kjubrikov film. A, ako ti ne prija tema, nemoj ni da čitaš, ni da gledaš (tek će postati mučno).

Nije stvar u tome da l mi tema odgovara ili ne niti sam moralista, jednostavno - dosadna mi je...

A znate za onu anegdotu, kada su Nabokova ispitivali o njegovom studentu, Pinčonu (koji je dugo bio misteriozan i sakrivao se od javnosti), želeli su da znaju kakav je bio i kakvi su mu bili studentski radovi, a Nabokov odgovorio: Ne znam, te radove čita moja žena :lol:

Stvarno mu se može :)

Žao mi je što moram da razbijem sliku o lucidnosti, ali, sasvim je moguće da mu je u momentu davanja te izjave žena bila (legalno) predavač - zamenik na fakultetu. Ona je, takođe, bila izuzetno obrazovana i inteligentna, a i tolerantna na svakojake švaleracije. Mnogi kažu da je više od polovine književne veličine Nabokov, zapravo, njena zasluga.

Žao mi je što moram da razbijem sliku o lucidnosti, ali, sasvim je moguće da mu je u momentu davanja te izjave žena bila (legalno) predavač - zamenik na fakultetu. Ona je, takođe, bila izuzetno obrazovana i inteligentna, a i tolerantna na svakojake švaleracije. Mnogi kažu da je više od polovine književne veličine Nabokov, zapravo, njena zasluga.

Verujem. Ali nije ni bitno - ja ionako piscima ništa ne verujem, mnogo lažu... ali dobro zvuči, kao štos.

Ostalo mi je pedesetak strana Saramaga. Ipak, ponela sam danas za bus Čitateljku Zorana Živkovića, jer je malena i zgodna za torbu. Baš sam uživala. Sramota me da priznam da me je Saramago smorio. Slepilo je mnogo bolje.

Mene nije smorio, ali me je neizrecivo iznervirao (što će se, možda, i tebi desiti za 50 strana). Sve (za šta ja znam) mu je bolje od ovoga. Veselnici lagunski, mrzi ih, čak, i da čitaju ono što objavljuju...:roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back