Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prolece – Sigrid Unset, Nolit (izdanje 1969 :D ), 280 str, 10/10

Od kada sam citala Isidorina Pisma iz Norveske, stalno mi se cita nesto “severno”.
Spisateljica je dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost 1928. god. (kome je bitno)…
A prica je s’ kraja XIX veka, o jednom paru… Starinska a aktuelna.

Hm, ako dozvolite da se uključim. Smatram da je Zbogom oružje dosta bolje kao i Za kim zvono zvoni. Nažalost, Hemingvejeve knjige dugo nisu izdavane kod nas ( osim lektire Starac i more ) tako da mi ne uspeva da nađem priče i taj kratki roman koji si spomenuo. Ako znate gde može da se nađe molim da mi kažete, barem na pp.

:) Meni je on svuda dobar, ali zbog ovih knjiga sam, u srednjoskolskim danima, sanjala Spaniju. :D

Upravo to romane kroz koje se provlace istorijske licnosti citala sam Filipu Gregori konkretno dinastiju Tjudor Druga bolenova kci,Nasledje bolenovih,Kraljicina luda
i sve pohvale za te knjige bar sto se mene tice,malopre sam zavrsila Papa Jovana-Dona Vulfolk Kros
Havijer Moro-Indijska princeza isto po mom ukusu!
Hvala ti ovo ce mi biti od pomoci!

Hadrijanovi memoari - Margerit Jursenar

A sta si ti ocekivao? Da ce neko pobijediti smrt? Sta god da radio i koliko god se borio na kraju ostane samo kostur. To i jeste smisao romana. Ako te je kraj iznenadio onda nisi shvatio poentu price.

Da ispravim sebe, znao sam šta ga čeka, čak kada je izvukao ribu zapitao sam se "a gde su ajkule?", jer uvek ima neka ajkula. Ali nadao sam se da će uspeti.

Uzeh juce od drugarice Ispovest iz harema, nadam se da cu je poceti danas, pa javljam utiske ;)

NE znam koju ispovest citas. Imas jednu proislamsku, koja opisuje zivot u haremu u 15. veku ili mozda 20. ne znam, jer mi je taj primitivizam isti. Ili mozda citas neku od novih verzija, gde su glupe Zapadnjakinje nasele na muslimanski srm, ja to zovem manipulaciju i onda su se udale, uverene da je islam jedna kulturna, normalna religija, koja zene postuje, jer su neznija bica, a obasipa ih poklonima i paznjom, dok se ne udaju. Koju citas, da ti pomognem, da ne citas gluposti.

Prolece – Sigrid Unset, Nolit (izdanje 1969 :D ), 280 str, 10/10

Od kada sam citala Isidorina Pisma iz Norveske, stalno mi se cita nesto “severno”.
Spisateljica je dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost 1928. god. (kome je bitno)…
A prica je s’ kraja XIX veka, o jednom paru… Starinska a aktuelna.

Citala sam. JA sam imala te "skandinavske periode", dok sam zivela u Norveskoj.

Hm, ako dozvolite da se uključim. Smatram da je Zbogom oružje dosta bolje kao i Za kim zvono zvoni. Nažalost, Hemingvejeve knjige dugo nisu izdavane kod nas ( osim lektire Starac i more ) tako da mi ne uspeva da nađem priče i taj kratki roman koji si spomenuo. Ako znate gde može da se nađe molim da mi kažete, barem na pp.

Starac i more mi se veoma dopalo, zaista knjižica koja simboliše život i dokazuje Hemingvejevu genijalnost. A Sunce se ponovo rađa je bez sumnje dobar roman, ali me priče u ljubavnik trouglima ( zapravo, mnogougao u ovom slučaju ) ne zanijamu previše pa zato sam to napisao...subjektivan utisak.

Jesu, to su odlične knjige... ali meni je Sunce se ponovo rađa prosto najdraža. Kniga o izgubljenoj generaciji - kad sam je čitala na pamet mi nije palo da ću i ja biti pripadnik takve generacije :( Poz

Dok smo se zabavljali, stalno mi je poklanjao knjige. Njegov brat ih je prodavao, pa su mu bile pri ruci. Od kada smo u braku, iznenađuje me kao i svaki Srbin. :lol:

Znam, sta pricas bivsa zena mog bivseg decka se uvek zalila, kako je obasipao poklonima, dok su se zabavljali, cim su se vencali nista. Zato sam ja i raskinula sa njim, kada sam videla da me stalno iznenadjuje. Pomislila sam: "Tako ces i ti, Pevacice, presusiti." On je programer, a pun je para.

Sta kazete za Sartrovu Mucninu?
Nista njegovo nisam citala :rumenko:, pa eto nesto razmisljam...

Mučnina je filozofski roman. Mislim, filozofska ideja je osnova romana i stalno izbija u prvi plan. Dobra je knjiga, ako si u tom fazonu.

@moonlight
Nažalost, nemam para za Pevačicu. Ona je skupa za održavanje.
Osim toga, imam već jednu takvu.

Sta kazete za Sartrovu Mucninu?
Nista njegovo nisam citala :rumenko:, pa eto nesto razmisljam...

Ja sam čitala Mučninu i Reči, obe sa velikim uživanjem (našla sam se u toj priči, a ono što nisam očekivala je da će knjige biti toliko zabavne : )... ali je ova druga, njegova autobiografija, mnogo lepša knjiga. Ako se dobro sećam.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back