Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Znam samo da je Prust da-bog-sacuvaj,Fjodor je laganeze......:)

Joj, ja sam od Prusta citala samo Jedna Svanova ljubav i bio mi je malo naporan jer nema poglavlja, nego sve ide u kontinuitetu. Ali ta knjiga je u stvari poglavlje serijala. Verovatno se slika bolje "sklopi" kad se procita ceo ciklus. Meni se npr. bas dopala ideja da sa afektivnim secanjem prizivas vreme koje je proslo. Dopalo mi se, ali bas zahteva vreme i razmisljanje da bi se potpunije razumelo. Sigurna sam da sam propustila slojeve i slojeve ideja.

... :) Knjige ostaju iste, ti se vremenom menjaš i drugačije "čitaš". Lepo je to.

Cula sam da se kaze da svaku knjigu treba da procitas tri puta u zivotu: kad si mlad, u srednjim godinama, i u starosti. I sa svakim citanjem je dozivis drugacije. Sto je i logicno.

E, sad ja vas nesto da pitam: Kako ste doziveli Alisu u zemlji cuda? Naravno da mislim na knjigu, a ne na crtani film :)

Cula sam da se kaze da svaku knjigu treba da procitas tri puta u zivotu: kad si mlad, u srednjim godinama, i u starosti. I sa svakim citanjem je dozivis drugacije. Sto je i logicno.

E, sad ja vas nesto da pitam: Kako ste doziveli Alisu u zemlji cuda? Naravno da mislim na knjigu, a ne na crtani film :)

Super sam je dozivela. Dosta podseca na mene. Ja isto kao ona dajem sebi i drugima pametne savete, ali ih nikada ne slusam. Ja sam cula da je Luis Kerol bio pedofil, pa sam se malo uplasila i ne citam je vise.

A sto se Alise tice... meni je bila strasna, ona macka (kad joj se pojavi samo glava) i ona histericna kraljica, imala sam nocne more od njih. Uf... i sve mi je nekako bilo nelogicno i nemotivisano... Jos je i knjiga imala neke grozne ilustracije...totalni horor!!! A sad skoro sam je citala, i skapirala sam da je ta knjiga fakticki neprevodiva, jer se jako oslanja na njihovu kulturu i jezik, i taj sloj nama promice. Ali nije mi ovaj put bila strasna :D, vec malo dosadna...

:eek::eek::eek:A ovo za Luis Kerola prvi put cujem... :think:Ali i da jeste, treba delo da posmatramo nezavisno od pisca.

"Pa koje su ti najbolje?"

Ne znam koje su mi najbolje,teske su za poredjenje.Problem je i sto ih nisam citao u isto vreme.Nanu i Zerminal sam citao pre 15 godina.Jednu sam ili dve i ove godine.
Da napomenem da nisam svaku procitao sa ovog spiska,ali sam ih kupio,cekaju na red da ih procitam.Neke koje sam procitao,nisam ih stavio na ovaj spisak,par njih.
Skoro sam citao Ovu Tereza Raken,za nju malo ko zna,a dobra je.
Svi uglavnom znaju za Nanu i Zerminal.
Kod Viktora Igoa znam da mi se najvise dopadaju Pomorci,i ako za tu knjigu malo ko zna.od njega znaju za Bogoridicnu crkvu i Jadnike.

"Pa koje su ti najbolje?"

Ne znam koje su mi najbolje,teske su za poredjenje.Problem je i sto ih nisam citao u isto vreme.Nanu i Zerminal sam citao pre 15 godina.Jednu sam ili dve i ove godine.
Da napomenem da nisam svaku procitao sa ovog spiska,ali sam ih kupio,cekaju na red da ih procitam.Neke koje sam procitao,nisam ih stavio na ovaj spisak,par njih.
Skoro sam citao Ovu Tereza Raken,za nju malo ko zna,a dobra je.
Svi uglavnom znaju za Nanu i Zerminal.
Kod Viktora Igoa znam da mi se najvise dopadaju Pomorci,i ako za tu knjigu malo ko zna.od njega znaju za Bogoridicnu crkvu i Jadnike.

Meni se Jadnici bas svidjaju, samo mi se ne svidjaju bas delovi gde pripovedac ima malo pateticne uzlete...a ima ih kroz ceo roman... I to je jedino sto sam citala od njega. I Predgovor Kromvelu, ali to je poetika a ne knjizevno-umetnicko delo...

Pateticni uzleti su neophodni,da se narod malo zagreje i podseti na nesto uzviseno sto treba potencirati.Gde ce toga biti ako ne u knjizevnosti.
Ovih dana sam procitao od Dzejn Ostin onu njenu valjda najpoznatiju GORDOST I PREDRASUDA.Nisam ja tu nista ni ocekivao,jer sam neke njene citao davno.
Smaracina,ko Tolstoj.Ne cudi me sto se nikad nije udala,samo opisuje ko ce se udati za koga,ko je dobra prilika,koliko para ima i poseda koji prosac i sl gluposti.
A koliko znam svojevremeno je ta knjiga bila hit u svetu i Britaniji.

U ovom mesecu sam procitao jos jednu budalastinu,to je od Miodraga Bulatovica LJUDI SA CETIRI PRSTA.Vecina nasih pisaca zaista jesu nabedjeni.
procitao sam i par dobrih nobelovaca.Recimo po prvi put sam citao Graciju Deleda.Italijanka,dobila Nobela jos mislim pred Prvi svetski rat.Zena odlicno pise i ako je zavrsila tek osnovnu skolu.Knjiga njena koju sam procitao zove se Elijas Portolu.U njoj ima i izvanrednih pripovetki.
Takodje po prvi put sam procitao nesto od nobelovca Meterlinka,jedna predstava za pozoriste,zove se PLAVA PTICA.Mala knjigica u izdanju Rada(Rec i misao).Interesantna.

U ovom mesecu sam procitao jos jednu budalastinu,to je od Miodraga Bulatovica LJUDI SA CETIRI PRSTA.Vecina nasih pisaca zaista jesu nabedjeni.
procitao sam i par dobrih nobelovaca.Recimo po prvi put sam citao Graciju Deleda.Italijanka,dobila Nobela jos mislim pred Prvi svetski rat.Zena odlicno pise i ako je zavrsila tek osnovnu skolu.Knjiga njena koju sam procitao zove se Elijas Portolu.U njoj ima i izvanrednih pripovetki.
Takodje po prvi put sam procitao nesto od nobelovca Meterlinka,jedna predstava za pozoriste,zove se PLAVA PTICA.Mala knjigica u izdanju Rada(Rec i misao).Interesantna.

Meni se od nasih svidja Goran Petrovic, Sitnicarnica kod srecne ruke. A Opsadu crkve Sv. Spasa nisam bas povezala najbolje.

Pre nekoliko godina sam naletela na romane Srdjana Krstica. Prvi je Mefisto i Zlatokosa. Zanimljivo napisano, i donekle originalno. Ali stil je jako dobar.

Pateticni uzleti su neophodni,da se narod malo zagreje i podseti na nesto uzviseno sto treba potencirati.Gde ce toga biti ako ne u knjizevnosti.
Ovih dana sam procitao od Dzejn Ostin onu njenu valjda najpoznatiju GORDOST I PREDRASUDA.Nisam ja tu nista ni ocekivao,jer sam neke njene citao davno.
Smaracina,ko Tolstoj.Ne cudi me sto se nikad nije udala,samo opisuje ko ce se udati za koga,ko je dobra prilika,koliko para ima i poseda koji prosac i sl gluposti.

Pola knjige idu po nekim balovima, samo se šmekaju, a niko nikog da smuva.

To su za tebe gluposti, a u stvari je najpametnije. Bolje je da to citas, nego neke savremene budalastine. Posel, kada ostanes mator, sam i budjav niko te nece hteti. Onda ces se setiti Djein Ostin, pa ces reci, da je trebalo da slusas pametne pisce.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back