BadBlueBoy
Aktivan član
- Poruka
- 1.528
Maxima nisam citao uopste...to ne znaci da necu jednog dana.Moj omiljeni pisci su Cosic,Ducic i Remark....sve sto vise iznova citam jedno te isto,kao da citam prvi put....imate li vi taj osecaj ponekad?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Super. Slobodno čitaj. I Smeh u tami mi se sviđa.
"Nana" je dobra. "Žerminal" takođe sa sobom nosi pozitivne komentare ali nisam čitala. Kažem ti, "Trovačnicu"svakako preporučujem.![]()
Znam samo da je Prust da-bog-sacuvaj,Fjodor je laganeze......![]()
...Knjige ostaju iste, ti se vremenom menjaš i drugačije "čitaš". Lepo je to.
Cula sam da se kaze da svaku knjigu treba da procitas tri puta u zivotu: kad si mlad, u srednjim godinama, i u starosti. I sa svakim citanjem je dozivis drugacije. Sto je i logicno.
E, sad ja vas nesto da pitam: Kako ste doziveli Alisu u zemlji cuda? Naravno da mislim na knjigu, a ne na crtani film![]()
Kad smo vec kod Zole,ja sam dosta njega citao,a sad cu navesti neke njegove naslove:
Zerminal,Nana,Slom,Kaljuga,Trovacnica,Tereza Raken,Madlena Fera,Lurd,Rim,Pariz,
Novac, Covek zver,Zemlja,Zivotna radost,Rad,Istina,Pravda,Plodnost,Ezen Rugon,Uspon Rugonovih,Kod zenskog raja,U kljucalom loncu.
"Pa koje su ti najbolje?"
Ne znam koje su mi najbolje,teske su za poredjenje.Problem je i sto ih nisam citao u isto vreme.Nanu i Zerminal sam citao pre 15 godina.Jednu sam ili dve i ove godine.
Da napomenem da nisam svaku procitao sa ovog spiska,ali sam ih kupio,cekaju na red da ih procitam.Neke koje sam procitao,nisam ih stavio na ovaj spisak,par njih.
Skoro sam citao Ovu Tereza Raken,za nju malo ko zna,a dobra je.
Svi uglavnom znaju za Nanu i Zerminal.
Kod Viktora Igoa znam da mi se najvise dopadaju Pomorci,i ako za tu knjigu malo ko zna.od njega znaju za Bogoridicnu crkvu i Jadnike.
U ovom mesecu sam procitao jos jednu budalastinu,to je od Miodraga Bulatovica LJUDI SA CETIRI PRSTA.Vecina nasih pisaca zaista jesu nabedjeni.
procitao sam i par dobrih nobelovaca.Recimo po prvi put sam citao Graciju Deleda.Italijanka,dobila Nobela jos mislim pred Prvi svetski rat.Zena odlicno pise i ako je zavrsila tek osnovnu skolu.Knjiga njena koju sam procitao zove se Elijas Portolu.U njoj ima i izvanrednih pripovetki.
Takodje po prvi put sam procitao nesto od nobelovca Meterlinka,jedna predstava za pozoriste,zove se PLAVA PTICA.Mala knjigica u izdanju Rada(Rec i misao).Interesantna.
Sitnicarnicu sam kupio,ceka na red da je procitam.Ove godine ce doci i ona na red![]()
Pateticni uzleti su neophodni,da se narod malo zagreje i podseti na nesto uzviseno sto treba potencirati.Gde ce toga biti ako ne u knjizevnosti.
Ovih dana sam procitao od Dzejn Ostin onu njenu valjda najpoznatiju GORDOST I PREDRASUDA.Nisam ja tu nista ni ocekivao,jer sam neke njene citao davno.
Smaracina,ko Tolstoj.Ne cudi me sto se nikad nije udala,samo opisuje ko ce se udati za koga,ko je dobra prilika,koliko para ima i poseda koji prosac i sl gluposti.
A koliko znam svojevremeno je ta knjiga bila hit u svetu i Britaniji.
Pateticni uzleti su neophodni,da se narod malo zagreje i podseti na nesto uzviseno sto treba potencirati.Gde ce toga biti ako ne u knjizevnosti.
Ovih dana sam procitao od Dzejn Ostin onu njenu valjda najpoznatiju GORDOST I PREDRASUDA.Nisam ja tu nista ni ocekivao,jer sam neke njene citao davno.
Smaracina,ko Tolstoj.Ne cudi me sto se nikad nije udala,samo opisuje ko ce se udati za koga,ko je dobra prilika,koliko para ima i poseda koji prosac i sl gluposti.
A koliko znam svojevremeno je ta knjiga bila hit u svetu i Britaniji.