Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto je neko ko predstavi cinjenice i argumente automatski ateist i nevernik?

Cemu te etikete tako brzopleto i neosnovano?
Мислио сам да је атеист и неверник исто.
Ко не верује у Христа, тај је неверник. Шта није јасно?
Какве чињенице? па о Христу су писали они који су били с њим и који су га гледали.

Какве чињенице? па о Христу су писали они који су били с њим и који су га гледали.

Misliti i brati cvece nije isto.

Tvoj pos je bio "Tako razmislja ateist, nevernik"

A ja sam napisala ateist i nevernik.

I onda me ti ispravljas logikom ateist=nevernik, a ti si prvi napisao tako, kao da objasnis sta ateist znaci...

No nebitno... U koju grupu onda spadaju agnostici?

Sledece... Covek je rekao da osim Biblije ne postoje pouzdani dokazi da je Isus uopste postojao, nema nikakvih fizickih dokaza da je bio istorijska licnost. I ti ga odmah etiketiras kao ateistu. Ljudi su pisali da su videli vanzemaljce, minotaure i sl, pa ipak naspram njihovog pisanja niko ne kaze da su ta bica postojala, vec svi traze dokaze. Zasto bi sa Isusom bilo drugacije?

I o Marku Kraljevicu ispevano je pesama i pesama, covek je zaista ziveo i bio istorijska licnost, to je potvrdjeno. Pesme o njemu su ispevali ljudi koji su ga videli i ziveli s njim, te pesme su se posle prenoile, detalji se dodavali... Ali to ne znaci da je Marko ziveo 300godina, da je mogao zaista da pobije gomilu protivnika jednom rukom i sl...

Knjige koje sam pričitao od decembra 2010 do danas

1. Meša Selimović – Tvrđava
2. Jhumpa Lahiri – Interpreter of Maladies
3. Milorad Pavić – Predeo slikan čajem
4. Agata Kristi – Kod bijelog konja
5. Maksim Gorki – Moji univerziteti
6. Agata Kristi – Tužni čempres
7. Danilo Kiš – Peščanik
8. G.G. Markes - Ljubav u doba kolere
9. Ivo Andrić – Znakovi pored puta
10. Paulo Koeljo – Alhemičar
11. Alber Kami - Stranac

Uzela sam je u ruke negde oko 10 sati uveče i dočekala zoru sa tom knjigom, najlepše provedene noći. :D
Volim lektire jer te upute na bisere književnosti koje bi inače sam možda propustio. :)
Vidim da napravih zabunu ovde nenamerno. :lol:
Ne savladah dovoljno dobro finu umetnost citiranja više rečenica odjednom, tako da ide ovako :mrgreen:

@ Radda65 - meni je lektira jer studiram engleski...
@ Rudjer, i ja planiram da je pročitam najmanje 5-6 puta :mrgreen:
@ arvena, slažem se da bi trebalo da bude lektira i u našim školama, a ne samo na filološkom faksu. Delo to zaista zavređuje.

@ tema - trenutno čitam The Book Thief, Markus Zusak. :)

Hvala Phoeby na info!
Srecno Ti studiranje po meni najlepseg jezika (posle naseg, of kors ;) ), na svetu!
Meni se svidela Kradljivica knjiga, veoma je neobicna.

Knjige koje sam pričitao od decembra 2010 do danas

1. Meša Selimović – Tvrđava
2. Jhumpa Lahiri – Interpreter of Maladies
3. Milorad Pavić – Predeo slikan čajem
4. Agata Kristi – Kod bijelog konja
5. Maksim Gorki – Moji univerziteti
6. Agata Kristi – Tužni čempres
7. Danilo Kiš – Peščanik
8. G.G. Markes - Ljubav u doba kolere
9. Ivo Andrić – Znakovi pored puta
10. Paulo Koeljo – Alhemičar
11. Alber Kami - Stranac

Ko je izdavac, je l staro ili novo izdanje? Inace, odlican izbor ovih 11 knjiga...

Tvoj pos je bio "Tako razmislja ateist, nevernik"

A ja sam napisala ateist i nevernik.

I onda me ti ispravljas logikom ateist=nevernik, a ti si prvi napisao tako, kao da objasnis sta ateist znaci...

No nebitno... U koju grupu onda spadaju agnostici?

Sledece... Covek je rekao da osim Biblije ne postoje pouzdani dokazi da je Isus uopste postojao, nema nikakvih fizickih dokaza da je bio istorijska licnost. I ti ga odmah etiketiras kao ateistu. Ljudi su pisali da su videli vanzemaljce, minotaure i sl, pa ipak naspram njihovog pisanja niko ne kaze da su ta bica postojala, vec svi traze dokaze. Zasto bi sa Isusom bilo drugacije?

I o Marku Kraljevicu ispevano je pesama i pesama, covek je zaista ziveo i bio istorijska licnost, to je potvrdjeno. Pesme o njemu su ispevali ljudi koji su ga videli i ziveli s njim, te pesme su se posle prenoile, detalji se dodavali... Ali to ne znaci da je Marko ziveo 300godina, da je mogao zaista da pobije gomilu protivnika jednom rukom i sl...

Атеист је безбожник, ваљда је сад то јасно.
Дакле, не може неко да сматра да је Христос измишљен а да буде верник.
Библија је сасвим довољна као доказ. О Христу су говорили и писали његови ученици па није могуће да је измишљен јер би на то одмах указали њихови савременици.
Правиш поређење са неким ванземаљцима, ето, и Платон је писао о Сократу па нико није казао да је Сократ измишљен, да није постојао, јер ништа није оставио написано.
Ко тврди да Христос није живео, тај треба то да докаже.
Једино у Хагу то није тако, осуђују без доказа, а невин мора да доказује да је невин.

Модерна певачице, ти не бери гајле.

Poslednja izmena:
Атеист је безбожник, ваљда је сад то јасно.
Дакле, не може неко да сматра да је Христос измишљен а да буде верник.
Библија је сасвим довољна као доказ. О Христу су говорили и писали његови ученици па није могуће да је измишљен јер би на то одмах указали њихови савременици.
Правиш поређење са неким ванземаљцима, ето, и Платон је писао о Сократу па нико није казао да је Сократ измишљен, да није постојао, јер ништа није оставио написано.
Ко тврди да Христос није живео, тај треба то да докаже.
Једино у Хагу то није тако, осуђују без доказа, а невин мора да доказује да је невин.

Модерна певачице, ти не бери гајле.

Znaci, postoji polarizacija na vernike i nevernike, a nisi mi odgovorio gde su tu agnostici... A nisam te to slucajno pitala, vec da ukazem na tvoju brzopletost da coveka nazoves nevernikom zato sto je izjavio da nema pouzdanih istorijskih dokaza da je Isus postojao, osim Biblije.

Dok za Sokrata postoje dokazi. Iako nije ostavio svoje spise, spominje se kod Tukidida, a zatim i kod Platona, Kseofonta i Aristotela, a cak ga je i Aristofan uveo u svoja dela. A to se sve moze smatrati validnim istorijskim dokazima, jer za razliku od Hrista, Sokrat se bavio jednom vrlo suptilnom naukom koja se zove filozofija, a koja po svojoj prirodi nema pretenzije da zavlada masom, tako da nije bilo motivacije da se Sokrat izmisli.

A o Isusu izvan Biblije zaista ne postoje istorijski dokazi da je postojao. I ne znam zasto nekog ko to kaze odmah strpas u kos sa nevernicima. Neko moze da bude svestan toga, ali ipak iskreno i jako da veruje.
I nije mi jasna analogija sa Hagom u okviru ove price.
Ali sad se udaljavamo od teme, postoje teme na ovom forumu gde se raspravlja o tome.

I samo jos nesto... Napisao si " Tako razmislja nevernik, ateista. Ponovo citaj Dostojevskog". Kakve veze ima Dostojevski sa tim? Mislis li da neko ko je ateista ne moze da razume estetske i idejne slojeve njegovih dela? Da ne moze da razume motivaciju i psihologizaciju Ivana i Aljose Karamazova?

Poslednja izmena:
Znaci, postoji polarizacija na vernike i nevernike, a nisi mi odgovorio gde su tu agnostici... A nisam te to slucajno pitala, vec da ukazem na tvoju brzopletost da coveka nazoves nevernikom zato sto je izjavio da nema pouzdanih istorijskih dokaza da je Isus postojao, osim Biblije.

Dok za Sokrata postoje dokazi. Iako nije ostavio svoje spise, spominje se kod Tukidida, a zatim i kod Platona, Kseofonta i Aristotela, a cak ga je i Aristofan uveo u svoja dela. A to se sve moze smatrati validnim istorijskim dokazima, jer za razliku od Hrista, Sokrat se bavio jednom vrlo suptilnom naukom koja se zove filozofija, a koja po svojoj prirodi nema pretenzije da zavlada masom, tako da nije bilo motivacije da se Sokrat izmisli.

A o Isusu izvan Biblije zaista ne postoje istorijski dokazi da je postojao. I ne znam zasto nekog ko to kaze odmah strpas u kos sa nevernicima. Neko moze da bude svestan toga, ali ipak iskreno i jako da veruje.
I nije mi jasna analogija sa Hagom u okviru ove price.
Ali sad se udaljavamo od teme, postoje teme na ovom forumu gde se raspravlja o tome.

I samo jos nesto... Napisao si " Tako razmislja nevernik, ateista. Ponovo citaj Dostojevskog". Kakve veze ima Dostojevski sa tim? Mislis li da neko ko je ateista ne moze da razume estetske i idejne slojeve njegovih dela? Da ne moze da razume motivaciju i psihologizaciju Ivana i Aljose Karamazova?
Достојевски је заправо један велики прецењени смарач.

Nazvati tako Dostojevskog zaista ne moze njemu naskoditi vec samo onome ko njega vredja.
Nemam nista protiv da me zovu nevernikom,jer biti vernik nije nikakav kvalitet.
Ovde se ne znaju pojmovi.Samim tim sto se u nesto veruje time se kaze da nema dokaza.Ko ima znanje i dokaze on ne veruje,on zna.
Postojanje boga se ne moze dokazati,samim tim teret dokaza je na strani onih koji smatraju da bog postoji.
Takodje svi oni koji smatraju da je postojao Hrist i da je sve tako ucinio kako se veruje,treba to i da dokazu.Dokazivanjem ne treba da se bave nevernici i agnostici.
Moguce je da je Hrist postojao,obicno kad se o necemu toliko trubi tu ima necega,ali nema validnih dokaza da je postojao.U doba hrista vlasti Rima su bile izuzetno azurne i disciplinovane i njima ne bi promaklo tako nesto da ne zabeleze.
Takodje u doba Mojsija,vlasti Egipta su takodje imale pismene nacine,papirus i rezanje u kamenu.Takav vazan dogadjaj ne bi mogao ostati nezabelezen pa makar izrazavajuci se pogrdno o Mojsiju ili Hristu.
Egipatski faraoni su znali cak sve napise svojih prethodnika brisati iz mrznje,ali uvek bi po nesto ostalo do danas sacuvano.
Nemam nikakvih iskopina,arheolozi nista nisu nasli,nema validnih napisa ni u vezi Mojsija a ni Hrista.
Otuda se u Bibliji stalno potencira verovanje,a verovanje je prevara,ispiranje mozga.Tu mislim na svaku vrstu verovanja,ne samo u religiji.
Kad ti neko nepoznat zatrazi za zajam pare,a ti mu veruj pa podaj.E nesto nisam suguran da bi verujuci u boga poverovali i dali novac onome ko trazi.

Stvarno to mislis?
Стварно мислим.

Далеко бољи руски писци су, рецимо, Чехов, Тургењев, Гогољ, па и Толстој, који су на много мање сморан и закукуљен начин рекли то исто, па и дубље отишли него што је заправо Достојевски. Достојевски је превише оптерећен, на сваком плану. Потрошио је превише страница на нешто што се може рећи на много језгровитији начин, а да опет буде дубоко и ефектно. Штавише, далеко је упечатљивије је кад с мало речи, али - правих, кажеш много.

Стварно мислим.

Далеко бољи руски писци су, рецимо, Чехов, Тургењев, Гогољ, па и Толстој, који су на много мање сморан и закукуљен начин рекли то исто, па и дубље отишли него што је заправо Достојевски. Достојевски је превише оптерећен, на сваком плану. Потрошио је превише страница на нешто што се може рећи на много језгровитији начин, а да опет буде дубоко и ефектно. Штавише, далеко је упечатљивије је кад с мало речи, али - правих, кажеш много.

Sve je stvar subjektivnog suda...ko ce ga znati ko je dobar,ko nije.Kad izjavim da je Cosic tri puta bolji od Andrica,ljudi se najeze....pa kao ali Andric je nobelovac,bla,bla...pa sta ako je??? Nobel je pomalo ko i Evrosong...nije bas,ali ima predispozicije da ga zaseni....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back