Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam samo gde ces kupiti Salustija,nisam cuo da postoji.Kao sto nema kod nas ni Strabona,ili nije preveden,a mozda nije nista ni sacuvano kod nas.
Ma kakav Tacit,bolji mi je Gibon i ako je pisao vec u kom veku,17. bese li.
Nemaju Rimljani nista ozbiljno,nista iz kulture i sl.Oni su bitni u tom sto su prosirili uticaj grcke kulture.Inace sami Rimljani njihova nazovi kultura vredi samo za svetinu,uz pomoc holivudskih filmova,tipa Gladijator i sl.
Rimljani nemaju ni filozofiju,i ako ja volim Seneku,volim i rimske pesnike.No sve je to luk i voda za Grke.
Rim je samo bleda kopija stare Grcke.

Ne znam samo gde ces kupiti Salustija,nisam cuo da postoji.Kao sto nema kod nas ni Strabona,ili nije preveden,a mozda nije nista ni sacuvano kod nas.
Ma kakav Tacit,bolji mi je Gibon i ako je pisao vec u kom veku,17. bese li.
Nemaju Rimljani nista ozbiljno,nista iz kulture i sl.Oni su bitni u tom sto su prosirili uticaj grcke kulture.Inace sami Rimljani njihova nazovi kultura vredi samo za svetinu,uz pomoc holivudskih filmova,tipa Gladijator i sl.
Rimljani nemaju ni filozofiju,i ako ja volim Seneku,volim i rimske pesnike.No sve je to luk i voda za Grke.
Rim je samo bleda kopija stare Grcke.
Ne shvatas ili mozda nisi tip licnosti za tacita...
Niko ne kaze da su rimljani bolji od grka,al valjda i tacit ima neke svoje prednosti u odnosu na njih,majku mu...
Ne verujem da ces naci negde takve opise dostojanstvenih smrti, opise bitaka, opise odvaznosti,moralnih pouka,kao kod tacita.Jer pazi te njegove moralne pouke je nesto najbolje sto sam cuo u poslednje vreme.Taj njegov dostojanstven ton kojim prica,ma idi to nema nigde.

Onda si ti malo citao.Ti bese istoricar?Kakav si ti onda istoricar kad tek sad citas Tacita.
Mnogi hvale i Cezarovu knjigu,ali ona je jos vece sranje od Tacita,dosadna do bola.
Tacit i Cezar imaju samo tu istorijsku vrednost jer o tom dobu nema ili je vrlo malo dokumenata.

Nisam istoricar,pomesao si me sa nekim...
Sta da ti kazem nemoguce te je ubediti u suprotno...
Ne citam tacita zbog istorijskih saznnjaa vec iskljucivo zbog gore pomenutih razloga.
Ima kod njega dosadnih trenutaka u analima,to i on sam priznaje,ali daleko vise dobrih trenutaka.
Mozda ceti sledeci stav delovati idiotski ali kada nesto citam nije mi bitno sta neko kaze vec kako to kaze.To cenim kod Tacita.

Uspon i pad Parkinsonove bolesti
Svetislav Basara

31GvJHqBtcL._SL500_AA300_.jpg

Ludilo, genijalno....:ok:

Uh, Zamak je, čini mi se bio proglašen za knjigu veka u nemačkom govornom pordručju ( davno je bilo... )... Meni je na momente bila izvrsna, ali momente sam teško preživeo, možda zato što sam bio dosta mlad. :) Čim nađem vremena, vraćam se na to. Kada dođe do tako nekih knjiga, bude mi jako žao što ne poznajem jezik dovoljno dobro, već trpim gubitke u prevodu... Uz dužno poštovanje prema prevodiocima koji su mi čitanje navedenog štiva omogućili :) :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back