Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pregledala sam dve poslednje stranice teme i oduševila sam se, ljudi, šta čitate.

Skoro sam čitala Doplera, i jako mi se dopao. Od Lua, najbolji koji sam čitala, mada sam nedavno čitala i Popis, noviji je, dobar je, ali je Dopler bolji, po mom mišljenju.
Kupila sam Doplera, Kći direktora cirkusa (Justejn Gorder) i Južno od granice, zapadno od sunca (Murakami) u isto vreme, i čitala jednu po jednu redom, i ocenila bih, redom Lu > Gorder > Murakami.
Mada volim Gordera.

Ne znam šta mislite o Murakamiju, ali mene on nikako ne impresionira. Uvek ga čitam na nečiju preporuku, i mogu da čitam, ali samo to, čitam i pročitam, i zaboravim ga vrlo brzo, ništa u meni ne pokrene.

Neko je pisao o Klinci od dva metra. Volim tu zbirku. I inače volim pripovetke, a Klince sam i čitala jer me podsetila na Razgovor sa anđelom, takođe zbirku pripovedaka, to je divna zbirka, preporučujem.

Selindžera ste pomenuli, nisam čitala Visoko podignite..., baš me zanima kakvi su utisci. Freni i Zui je divan roman. LOM ima svake godine odličan popust na komplet Selindžera na sajmu knjiga, i rešila sam da ove godine imam ceo.

Trenutno čitam Smešne ljubavi (Kundera), odličan je, opet pripovetke.
A za sledeću planiram Komo Srđana Valjarevića.
Je li neko čitao?

"...tesari" - lepi i povoljni utisci :)

od valjarevića sam pročitao ovu pesmu:

Okrenuo sam se
i video psa.
Iza sebe.
On je video mene.
Kontaktirali smo.
na kratko, nešto razmenili.
Posle sam ga ponovo video
ali ona pesma,
ova pesma,
bila je gotova.

simpatično.

danas sam kupio "troje", od ivana tokina, ognjenke lakićević i vladimira tabaševića.
deluje mi kao biserčić od knjižice.
chill cool :cool:

Pregledala sam dve poslednje stranice teme i oduševila sam se, ljudi, šta čitate.

Skoro sam čitala Doplera, i jako mi se dopao. Od Lua, najbolji koji sam čitala, mada sam nedavno čitala i Popis, noviji je, dobar je, ali je Dopler bolji, po mom mišljenju.
Kupila sam Doplera, Kći direktora cirkusa (Justejn Gorder) i Južno od granice, zapadno od sunca (Murakami) u isto vreme, i čitala jednu po jednu redom, i ocenila bih, redom Lu > Gorder > Murakami.
Mada volim Gordera.

Ne znam šta mislite o Murakamiju, ali mene on nikako ne impresionira. Uvek ga čitam na nečiju preporuku, i mogu da čitam, ali samo to, čitam i pročitam, i zaboravim ga vrlo brzo, ništa u meni ne pokrene.

Neko je pisao o Klinci od dva metra. Volim tu zbirku. I inače volim pripovetke, a Klince sam i čitala jer me podsetila na Razgovor sa anđelom, takođe zbirku pripovedaka, to je divna zbirka, preporučujem.

Selindžera ste pomenuli, nisam čitala Visoko podignite..., baš me zanima kakvi su utisci. Freni i Zui je divan roman. LOM ima svake godine odličan popust na komplet Selindžera na sajmu knjiga, i rešila sam da ove godine imam ceo.

Trenutno čitam Smešne ljubavi (Kundera), odličan je, opet pripovetke.
A za sledeću planiram Komo Srđana Valjarevića.
Je li neko čitao?

Meni se Komo mnogo svideo. Jedino od Valjarevića. To sam prvo čitala. Mnogo sam očekivala od Zimskog dnevnika, onoliko su ga reklamirali ali nekako mi bilo obično.

I ja bih Lua, Gordnera i Murakamija poredjala kao i ti. A kad malo bolje razmislim, ostavila bih samo Lua. Sa vremenske distance, ova druga dvojica me ne imresioniraju. Od Lua sam čitala gomilu knjiga, najviše mi se svideo Fvonk.

Наиван. Супер ми се није свидио, и дуго сам мислио да сам завршио с Луом, до Пописа, којег сам читао прошле године, и то је био помало другачији, озбиљнији Лу. Прије неких мјесец дана прочитао сам Доплера и Волво камионе, симпатичне су то књиге, није чак да ми Лу не лежи, али његово писање има ту неку тупаву димензију која ми се не свиђа. Што се Горднера тиче, читао сам Софијин свет и Мистерију пасијанса, ја тог лика никако не могу сматрати озбиљним писцем. Мураками ми је, опет, најинтересантнија звијерка од ове тројице, врстан приповједач, али никад нисам успио да стекнем јасан став о њему - некад ми је сјајан, некад помислим да је ипак само дилетант, и тако укруг.

Селинџера сам у задњих мјесец-мјесец и по ишчитао скоро у цјелости, За Есме, Френи и Зуи, и Подигните високо... Све су боље од Ловца у житу. Мада, тај сам роман поодавно и читао, али ми се свеједно ова каснија дјела чине много дотјеранијим, у сваком погледу. Симор је заиста несвакидашњи лик (мада су сва Гласова дјеца таква), сјајан ми је начин на који се коцкице о њему склапају кроз све те новеле и причу, и поготово што је скоро свако од тих "поглавља" стилски, жанровски, какогод, потпуно различито дјело, што се многим битним стварима у вези са Симором бави углавном посредно (он је протагониста једино у Перфектном дану за банана-рибе), а ипак је све вријеме јасно да је ту, да се све некако врти око њега.

Ја сам се задњих дана вратио Кормаку Макартију, прочитао Пут, тренутно читам Сви ти лијепи коњи. Пут има можда и идеалну сценографију за Макартија, са тим спаљеним пејзажима, скоро потпуним одсуством наде и насиљу и људској суровости која је у свему томе нашла свој легитимитет, али ми се чини да је управо та саврђена сценографија отупила оштрицу Макартијевог пера. Док је у Крвавом меридијану свеприсутна суровост носила једну епску димензију, са свога свеопштег бесмисла, у Путу је она, због околности, очекивана, неко би рекао и неопходна за опстанак, па самим тим нема ни приближно исту поетску снагу. О роману Сви ти лијепи коњи још немам неко мишљење, покушаћу у што краћем року да прочитам цијелу "граничну" трилогију (Сви ти лијепи коњи је први дио), па ћу послије тога ваљда имати неку јаснију слику.

"...tesari" - lepi i povoljni utisci :)

od valjarevića sam pročitao ovu pesmu:

Okrenuo sam se
i video psa.
Iza sebe.
On je video mene.
Kontaktirali smo.
na kratko, nešto razmenili.
Posle sam ga ponovo video
ali ona pesma,
ova pesma,
bila je gotova.

simpatično.

danas sam kupio "troje", od ivana tokina, ognjenke lakićević i vladimira tabaševića.
deluje mi kao biserčić od knjižice.
chill cool :cool:

Da, da! Velika je to stvar ugledati psa .
Zaisto retko i veoma britko iskustvo kontaktiranja u osvrtu .

Nema sta, daleko si dogurao momce.

Tvoje bitisanje se visoko valorizuje.

Poslednja izmena:
evo, sveži prvi utisci...
najluđe su mi neke pesme tabaševića...
volim nadrealizam...
ognjenka standardno dobra, zbog nje sam i kupio knjigu, jer mi je poznata iz autoparka...
tokin isto ima dobre momente...
knjižica vredi...

Eto, ponovo ću da čitam Ognjenku, priznajem da sam je prebrzo etiketirala, meni Autopark nepoznat, a i znam šta je, mračna je, a to izbegavam, i ne svidi mi se u poeziji imenom i prezimenom pominjanje recimo Žikice Simića ili premijera, kao da me teleprontuje iz poezije back to the reality. A možda i ima smisla što muzičarka pominje Žikicu u svojim pesmama, ali ja sam teška osoba.

Tabašević mi se sviđa, umereno, počev od Milici, nemilice, preko Straha do papagaja Svete. Ma banja. :cool:
Strah
je
haljinica
u
kojoj
je
neko umro.

A Tokin je light. Poslednjih godinu dana, samo laganica.
Čitala sam sve što je izdao, i nisam sigurna da će mi se jednako dopadati posle nekog vremena, ali sada ga doživljavam ovako: kada njega čitam, čitam o onom što volim kod ljudi. Trudi se. Voli ljude i životinje i da kuva. I nije gorak. I kad je gorak, na kraju nije. Traži lepotu, i piše o njoj.

Knjižica vredi, i ja mislim. :)

Jeste li čitali pesme Milene Marković?

Pročitala Proširenje područja borbe i izjavljujem da je Pokoravanje ubedljivo najbolje Uelbekovo delo koje sam do sada pročitala. Ovo mi je nakako tipično za muškarce, apstinentska jadikovka.

WIN_20160730_010212.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back