Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sam rekao čitajući recimo Kinga koji kao da piše za ljude koji žive u Mejnu bar 10 knjiga je napisao uzdižući taj deo SAD Nova Engleska znači čist lokalizam pa i ja da živim tamo ne bih mario za ostatak sveta

Američki pisci vrlo često vole da se drže poznatih geografskih koordinata: Fokner, Karson Mekalers, Erskine Koldvel (Jug), Steinbek (Kalifornija), Filip Rot (Nju Džersi), Sol Belou (Čikago), Apdajk (Srednji zapad), Kormak Makarti (Jugozapad)...
Neki regioni su se s vremenom iskristalisali kao naročito prijemčivi za komercijalne/konfekcijske pisce. Tako je Jug, sa svojim southern belles, francuskim naslijeđem i melanholijom nikad prežaljenog ratnog poraza postao omiljeno mjesto za pisce ljubića, a Nova Engleska sa svojim starim kućama, kvejkerskim grobljima i istorijom spaljivanja vještica isto to za horordžije.

Pa što se onda žališ na Amerikance?
Inače, sasvim prirodno da nam je standardni američki engleski razumljiviji od nekog koknija ili sličnog britanskog slenga. Ne znam kako je sad, ali nekad su profesori po školama tupili kako je samo britanski engleski ispravan, a standardni američki iskvaren. Notorna glupost, naravno.

Moja cerka sada ima problema na faksu, jer ima neku profesorku koja preferira britanski engleski, a moja sve vuce na americki.

Zbog čega si se razočarao u taj roman?

Prozirni likovi, čak i potpuno nezanimljivi, jedino Getsbi ima karakter, ostali su preslikani, zaplet je nula a kulminacija je stara glupa fora koju koriste neiskusni pisci-ubistvo glavnog lika. Jes', jes', kontam da to daje tragični element ali i to je potpuno očekivano. Jedino što je Ficdžerald verodostojno prikazao je život na visokoj nozi, i sve te bahanalije i žurke, mada je i on sam u tome imao dovoljno ličnog iskustva, pa nije bilo teško implementirati, jelte.

Prozirni likovi, čak i potpuno nezanimljivi, jedino Getsbi ima karakter, ostali su preslikani, zaplet je nula a kulminacija je stara glupa fora koju koriste neiskusni pisci-ubistvo glavnog lika. Jes', jes', kontam da to daje tragični element ali i to je potpuno očekivano. Jedino što je Ficdžerald verodostojno prikazao je život na visokoj nozi, i sve te bahanalije i žurke, mada je i on sam u tome imao dovoljno ličnog iskustva, pa nije bilo teško implementirati, jelte.

Po mom mišljenju, opisao je na veoma jednostavan način jedan ljudski karakter, Getsbijev, i to je ono što me je oduševilo.

Izuzetno me raduje tvoj čitalački napredak koji je, dozvolićeš da primetim, sve intenzivniji. Pravim putem se krećeš, rekla bih ;)

Jeste da Getsbi na prvu ruku deluje malo isprazno, ali, ako imaš vremena, pogledajfilm Izgaranje, Luja Mala. Nema nikakve veze sa Ficdžeraldom, osim što glavni lik (savršeno prikazan) čita tu knjigu tokom čitavog filma. Otvoriće ti najmanje još jedno tumačenje Getsbija.
Evo

Pa ja sam joj prišao iz drukčije perspektive, smatrao da je ništavna... ali nije toliko koliko sam očekivao. Podseća mene lično na te dane, što je eto, bilo skoro, pre 3-4 godine kada sam i sam bio u tom ludilu, sa planom da bežim od kuće i sveta :lol:
Ah, bilo je to vreme, kad sam nedeljama pripremao odlazak, otišao u šumu prateći najgori put da bi me posle burazer našao dok spremam ćufte iz konzerve na malenoj vatri... hah, bek in d dej :cool:

PREZIVETI-SA-VUKOVIMA-130x0-00000947139.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back